#236. Ouzodressz adás

Az évzáró adásban sorra vesszük 2018 közéletét, a gyerekkorunk meghatározó kütyüpillanatait, valamint Mark Zuckerberg egész évet megkoronázó posztját, közben pedig előkerült egy supportsiker, a Grabovoj-féle gyógyítószámok, a balkezes horgoló lelkészek és a nemzet szánkója.

Ti mondhattátok meg, kedves hallgatók, hogy mit hallanátok szívesen az év utolsó adásában. De mielőtt ebbe belevágtunk volna, oda kellett integetni Tamásnak, a balkezes horgoló férfinak, aki írt nekünk egy levelet! Illetve az ApolloOne fotókezelőről és a SubEthaEdit texteditorról is beszéltünk, mert olyan programok, amiket jól esik emlegetni.

További közönségszolgálat. A gyógyítószámok.hu szerint a nemmegyezaszar esetében használandó Grabovoj-szám a
9291098350.

“mi lenne, ha beszélnétek kicsit a gyerekkorotokról”

Mélységesen mély az emlékezés kútja. Volt szó arról, hogyan nem lett gémer Feri, ellenben tudott sprite-okat programozni. Aztán arról is, hogy Kelt nem járt a Csokiba Commodore 64 programokat csencselni, mert azt sem tudta, hogy van ilyen. Meg aztán, hogy jó dolog a bölcsészkar, de még jobb, ha vannak AIX terminálok a számtech teremben.

Szóba került még Michael Pollan, aki nagyon okos dolgokat írt korábban a táplálkozásról, mostanában meg az LSD-ről. Meg a Mandrake Linux, sőt a beOS feltámasztásáért küzdő yellowTAB Zeta nevű oprendszeréről is. Meg persze arról, hogy a VR valahogy a jövő része még mindig, van erről novella a 2050 novelláskötetben is, de a jelenben azért nem nagyon akarja megvetni a lábát.

Az év utolsó adásához témaként a közélet megbeszélését javasolnám”

Oda lyukadtunk ki, magunkat is meglepve, hogy nem lehet megúszni az egymással való beszélgetést. Szóval 2019 a mindenki beszélgessen egy fideszessel, minden fideszes beszélgessen egy ellenzékivel, libsi a komcsival, náci a migrisimogatóval és így tovább éve lesz. És ha egy mód van rá, ne a kapott kommunikációs paneleket használva és ne a kijelölt vitatémák valamelyike - például a nemzet szánkói! - felől közelítve. Közös érdekünk, hogy tudjunk beszélni, így lesz szövete a társadalomnak.

És hogy milyen év volt?

Többnyire vacak. De mi nem csesztük el annyira, mint Zuck, aki viszont teljesen elégedett volt magával.

Volt azért némi szó fontos tech trendekről, de ezt elkapkodtuk. De legalább szakítottunk időt megemlíteni a nagyon szép Walled City című drón- és egyéb fotókkal teli streetartos könyvet.

Illetve ez volt a második évünk, ami a Patreon támogatóink szupportja mellett valósult meg. Nekik külön köszönjük, hogy velünk vannak. De hálásak vagyunk mindenkinek, aki levelet írt, kommentelt, vitatkozott velünk, linket küldött, instán lájkolt, továbbküldte a barátainak valamelyik adásunkat. Boldog új évet!

11 thoughts on “#236. Ouzodressz adás

 1. Rabi László

  Kedves Pohly Ferenc!

  Hogyan kezeled a photoidat? Hogyan jut el a “fényképező masináidról” a számítógépedre? Ott miként rendszerezed? Tetszett az az ötlet, hogy minden évben egy kézzel fogható albumot csináltatsz az az évi photoidból. Köszönöm a programajánlást (ApolloOne).

  BUÉK!

  1. pohlyferenc

   Mostanában eléggé össze-vissza a tárolás módja, mert a telefonról direkt a Google Photosba mennek a képek, míg a fényképezőgépről a számítógépre, onnan egy SD-kártyára, vagy egy külső merevlemezre, vagy a NAS-ra - de végül a NAS a végső célpont. Onnan pedig, így év végén, a jók mennek fel a Google Photosba. Ott rendszerezek, illetve ott végzem el az utómunkát is, mert ma már alkalmas rá, nem igazán kell külön fotószerkesztő. Ha mégis, akkor idén a Polarr Photo Editor kedvencem.

   1. Rabi László

    Akkor, ha jól gondolom nem használod az iCloud foto library-t vagy a photos app-ot mac-en?

 2. moli

  Azok a terminalok e’ltek? A dragon-ra voltak kotve? Valahogy sose alltam meg elottuk, pedig jellemzoen konzolon csinaltam mindent, peldaul a Quake modokat command line ftp-vel toltottem egy osztrak mirrorrol. En 1997-tol kezdve jartam oda az orak helyett, meg is lett az eredmenye. Mikor a Back Orifice megjelent hirtelen nem lett gond, hogy tele van a terem es nincs szabad gep, csak szoltunk a havernak. Kesobb a Sysco (a teremgazda srac) asztala melletti gepbe azert kerult a hdd-rack, mert annyit basztattuk. Gepemen talaltam egy ilyet: http://moli.ddns.net/iszkstart.gif

   1. Még azt a jótét lelket kéne megtalálni, aki a Tótfán belül csodás mp3 warez ftp-t üzemeltetett. Sokat köszönhetek neki!

  1. De még mennyire, hogy éltek! A dragon.unideb.hu-s loginom még évekig működött, és csak azért nem nézem meg, hogy most az új dragonnal megy-e, mert csak kábé sejtem, hogy mi lehet a jelszavam. Én 2001. és ne menjünk bele, hogy hány között jártam az ISZK-ba, de a legtöbbet 2001-2002-ben lógtam ott talkolva meg Trónbitorlózva Lynx alól :)

   Az IT security oldala pedig már később tűnt fel, amikor megjelent A háló kalózai, felnéztem a dragonra, és mit ad isten, a könyvben használt exploit ellen nem volt patchelve a gép. Írtam a sysopnak, hogy mi a stejsz és hogy egy regényben olvastam a dologról. Utána javították. :)

 3. Tényleg remek élmény, amikor nem is igazán reméled, és mégis gyors és nélkülözhetetlen segítséget kapsz egy szoftver fejlesztőjétől. Nekem kb 2014-ben volt ilyenem: felületi sérülés miatt megdöglött a HDD a munkahelyi laptopomban. De annyira megdöglött, hogy a Windows fel sem ismerte, hogy az ott egy HDD. Halott diszkekről elég sokan tudnak visszavarázsolni adatot, de ez azzal volt súlyosbítva, hogy Windows BitLocker titkosítás volt rajta és ez már nehéz ügy.

  Kis keresés után derült ki, hogy bár a libbde package, ami a BitLocker titkosítást kezelte volna, már gondolat szinten létezett, de sehol sem volt publikálva. Írtam Joachim Metznek (most talán security engineer a Googlenél), aki szó szerint azonnal megosztotta velem a forráskódot a google drive-ján, letöltöttem, lefordítottam, feltettem egy Ubuntura és alig 35-40 óra múlva megvolt mind a 41 gigabájtom!

  Soha nem voltam még annyira hálás szoftverfejlesztőnek. Ma már szerencsére van libbde simán, apt-gettel. :)

Kommentszekció