#196. Mészárbot vagy Héjsziri adás

Mesterséges intelligencia különszám Szabados Levivel, aki nagyon ért ehhez. Benne: slaughterbotok, az intelligencia definíciója, deep learning, gyufásdobozok az amőba-bajnok ellen, önvezetés, macskás képek, GDPR, világreprezentáció és SkyNet.

Gyerekek, lássátok be, ebből az adásból nem lehet egyszerű adásnaplót írni. Néhány dolog kezdésnek, aztán majd még bővülünk.

Persze ennél visszább is lehet menni, hogy milyen agymetaforák mentén milyen, az embernél gyorsabban gondolkodó gépeket hoztunk létre. Egy a lényeg: az ellenséges repülőgép leessen az égből, a tüzéreink célba találjanak, ehhez pedig lőelem táblázatok kellenek. De van olyan világháborús szöveg is, ami nem a katonáskodásról szól.

Egyelőre úgy tűnik, hogy van út az MI-kutatások előtt. Bár volt olyan, amikor egy egyébként félreértett elmélet miatt húsz évre leállt a munka. Ez volt az AI Winter.

Aztán beszéltünk arrók, hogy George Cybenko hogyan bizonyította, hogy hát ezeket a neuronokat több rétegbe kellene rendezni, és rögtön sutba lehet vágni pár régi maximát.

Van egy elmélet, amely szerint a gépi tanuló algoritmusok tuningolása brute force módszerekkel elképzelhető. Úgy, hogy annyi jó képességű PHD-hallgatót szórunk a problémára, amennyi kéznél van.

One thought on “#196. Mészárbot vagy Héjsziri adás

  1. Hali, még nem értem a végére, de nagyon inspiráló anyag volt. Egy kis további inspiráció itt: https://www.ted.com/talks/zeynep_tufekci_we_re_building_a_dystopia_just_to_make_people_click_on_ads

    Amúgy meg beszéljünk a Horizon Zero Dawn-ról, ami amellett, hogy istentelenül jó játék, elképesztő narratívával reagál épp erre a témára: önálló életre kelő robotizált fegyverplatformok (amelyek, guess what, robotizált környezeti-kár-elhárító robotplatformokból jönnek létre), és hogy mihez lehet ezzel kezdeni => SPOILER az emberiség kipusztítása elkerülhetetlen, de mi lehet utána? Hogy lehet összecsomagolni a civilizációt egy totális extinkció utánra (segítek, van benne sok sok sok AI) és mi lesz belőle.

Kommentszekció