#057. Kombatdelfin adás

Kerbal fejlemények, felesleges hadi trimarán harci delfinrajjal, ET tömegsírban, ötvenéves új autó Hindusztánból, mi lesz a Google+-ból, a Yahoo! sorozataiból és a drága BuzzFeedből, forrasztás és Dánia Mindcraftben, az okosmobil, mint primary device, mobilos bloatware-leleplezés, illetve nem beszéltünk a netsemlegességről és beláttuk a Macbook Air egyeduralmát is.

amunra

Kis lépés a kerbaloknak, de Gáspár felcsákányozta magát Minmusig az előző adásban emlegetett Kerbal Space Programban. És eljutott a Munra is rendesen. Neki szól a fenti kép.

uss_ind

Volt viszont igazi csúcstech hír is, mert Ferinek szembejött a USS-Independence nevű littoral combat ship (LCS) osztályú - ez az a hadihajó, amire már nem parkolnak rá, ha otthagyod a kikötőben, de még lehet horgászni a tatról - cuccos. Egyrészt őrületesen jövőszagú, triamarán testű dolog, amit különböző hadi csomagokkal lehet különböző feladatokra - aknaszedés, tengeralattjáró-vadászat, jaszkarizás - alkamassá tenni. Másrészt meg egy bitangdrága kísérlete a haditengerészetnek, ami egyelőre nem sült el jól. A bátyjának számító Zumwalt már mintha meg is bukott volna, veszik helyettük az Arleigh Burke rombolókat. (Fent a LCS, lent a Zumwalt.)

zumw

Azért jó amúgy, hogy még építenek csatahajókat, mert az adás címét is adó harci delfineket akkor sem lehetne bevetni, ha felismernék az ellenséges hajókat. Állatvédelem is van a világon. Amúgy ezért nem is szabadítják fel a delfinek Ukrajnát.

Kiásták - aszongyák legalábbis - az Atari által elásott játékkazettákat Új-Mexikóban. ET ismét szabad.

Volt szó a Segway visszahívásról, de momentán nincs hozzá linkem.

Illetve szóba kerültek az e-cigisek, korunk elnyomott kisebbsége.

Hindusztán!

Indiában minden van. Lehet régi, de inkább mondjuk hagyományosnak. Több évtizedes licencek is élnek. Találtunk:

Hindustan Ambassador - új kasztni nincs, szervó van (fotó: Paul Robertson)
Hindustan Ambassador - új kasztni nincs, szervó van (fotó: Paul Robertson)

Nagyvállalati pletyka

Hack, hack, hack

Megjött az első be nem foltozandó sebezhetőség XP-re, illetve egészen pontosan IE6-ra. Leáldozóban a napjai annak a rendszernek.

Adás előtt forrasztottam. Nem szépen, de azóta a rohadt hangos Superfan helyett egy Schyte Mini Kaze csendes ventilátor dolgozik a NAS-omban.

Megjött androidra az IFTTT nevű csodaprogram. Még nem vagyunk benne biztosak, hogy bárki használni fogja, de egy ideális világ remek kiegészítője lenne.

A dánok közben megépítették Dániát Minecraftban. 1:1 méretarány. Bezzeg legóból meg se próbálták.

Tanulság

A Pocket Printer lehet, hogy faszság, de gondolkodni kell abban, hogy vannak inkább mobilt használó emberek. (Amúgy ők azok, akik nem írják az internetet, csak olvassák.)

Megint vita van a net neutralityből.

A kutya sem használja a Samsung előtelepített appjait. Legalább két tanulság van ebben. Egy, szarok az appok, kettő, az emberek alapvetően maguk választanák meg az eszközeiket. Le a sok vacak törölhetetlen appal.

És itt csendesen kamingautoltunk köcsög hipszterként, és hosszasan beszéltünk a Macbook Airről.

12 thoughts on “#057. Kombatdelfin adás

 1. moshi

  Ultrabook: gyermekeim anyja most kapott egy HP Probook 430 G1-et. Pontosan másfél kiló, SSD-s, i5 és 12 GB memória van benne. ! gigával 165 ezertől kapható. Sajnos az Intel grafikus gyorsító miatt nem tudtam rá Hackintosht tenni neki, de az Ubuntuval is jól elvan.

  1. pohlyferenc

   Elolvastam róla egy tesztet, illetve néztem árakat. SSD-vel 278, ami már csak egy ugrásra van az Airtől, viszont a teszt szerint lassú, melegszik, hangos a ventije, szar a kijelzője, 4 óra az akkuidő… Nem mondom, HDD-vel, kompromisszumokkal (zaj, rövid akku) sokkal olcsóbb, de ha azt a felhasználói élményt szeretném, amit az Air nyújt, PC-t se kapok jelentősen olcsóbban.

   1. moshi

    a rövid akkuidőt aláírom. ez viszont teljesen csendes - talán a diszk zörgött a tesztelőnél, nem tudom. én sem ezt vennék, persze.

 2. Windows XP a Win NT család tagja. Az egyik legjobb biztonsági modellel rendelkező rendszer. DE ami gond az az alapértelmezés. Alapértelmezetten minden engedve van.

  Ami neked kell, az egy rendszergazda és egy másik lúzer, akinek csak annyi joga van, amennyi feltétlenül szükséges (pont, mint Linux alapértelmezett) és akkor egy nagyságrenddel kevesebb gondod lesz.

 3. banyek

  a 180g vinylről az a hír járja hogy jobban szól de igazából csak masszívabb, nem hajlik el annyira mint 160 v 140 (szerintem)

 4. Firefox alatt a linkek ugyan működnek, de hiába nyomok rá a kommentekre, nem történik semmi. Ezen kívül ha lefelé scrollozok, mindig visszaugrik az oldal tetejére. A többi böngészővel minden oké. Fura, hogy csak ez az egy oldal produkálja ezeket, máshol még nem tapasztaltam.

  1. gazs

   Végigkattintottam, nekem tök ment Firefox alatt. De egyébként is ez egy stock sablon, amibe sehol nem nyúltunk bele. Tudom mennyire nem segítőkész dolog ezt mondani de próbáltad ki- és bekapcsolni?

   1. Futottam én is egy kört vele (Win7, Firefox 29), de nem tudtam előhozni a problémát. Vagy valami kiegészítő kavarhat be, vagy öö nem tudom.

    1. pohlyferenc

     Az az érdekes helyzet, hogy nálam viszont ugyanez a helyzet: linkre nem tudok kattintani (pl. a WordPress felső menüben a Log Out sem működik), így a Comments link sem. A post címe megy, ha bejutok a posztba, ott már megy minden.

   2. Frissen telepített gép, szűz Firefoxszal (Így kell írni? :). A lányom gépével ugyanez a helyzet. Nem tragédia, csak fura. A műsor viszont zsír.

    1. gazs

     aha, tegyél fel flashblockot mert egy myspace embeden hasalt el a dolog. egyértelmű, nem? fixeltem.

Kommentszekció