#077. Valóságtorzító adás

Elon Musk menni készül, kék LED és iKörte, a Belkin-botrány és a nemhülye Hende Csaba, Win95 okosórán, fotóhamisító algoritmusok és az uncanny valley kijárata, digitális kápé, illetve Apple-logó letakaró matrica-biznisz.

PIA10214

Elon Musk a Marsra menne. Szerinte egy millió fős kolónia is élhetne ott, de mondjuk 100 ezer rakétát kéne fellőni. Ha jól osztottam, akkor az napi majdnem 3 űrhajó.

Új frissítés jött ki a Kerbal Space Programból. Eddig is volt tétje mindennek, de most meg aztán tényleg. Figyelni kell a pénzre! Aztán lehet ópenszurszolni a technológiákat. Gyakornokokkal kávét főzetni. Szimulátor ez!

Ez a csodás találmány fent - nem az Arduino - Nobelt kapott. Kék ledet minden háztartásba! Az adás óta találtam párat a lakásban. A kikapcsolt médialejátszóm, a monitom gombja és még valami kéken világít. De nem vakítóan!

A Belkin - neves technológiai gyártó - ma lebontotta az internetet. A routereikre kiment egy frissítést, ami aztán nem találja megpingelhető “nyugi van neted” szervert, és összehalja magát. Az a megoldás, hogy az ember átállítja a Google DNS-szervereire (8.8.8.8, 8.8.4.4) a routerét. Namost ez a neten van leírva ugye.

Hende Csaba.

Nagy téma

A led nem csak úgy érdekes, hogy Nobelt ér. Hanem úgy is, hogy amikor kiég egy hagyományos izzó, már majdnem megéri ledet venni helyette. Még mindig nem olcsó, de már talán belátható időn belül visszahozza az árát. Azért pedig, hogy ne kelljen kitalálni, hogy a hánylumenes, mekkoracandelás, milyenkelvinű körtét kell kiválasztani, indult egy kutyaegyszerű webbolt, az iKörte. Disclosure: az anyacéhez van némi köze Ferinek.

Kis megszakítás, tök nem nagy témák

Közben: Kickstartolják az olasz Ferrania filmgyárat.

Felhakkolták egy okosórára a Win95-öt.

Nagy téma (repríz)

A fotó eddig sem volt egy megbízható médium. Vagy ha az is volt, egymillió eset van, amikor emberek nem bíztak meg benne. Például a holdraszállás esetében. Most a Google fotójavító algoritmusai még jobban elbizonytalanítja ezt a dolgot. Olyan képeket is le tud gyártani, amelyek meg nem történt esményt ábrázolnak. Hosszan beszéltünk róla, de mindenképpen olvassátok el a linkelt cikket is.

A valóságos-mesterséges elkenésébe a CGI is beszáll. Nézzétek azt a fejet. Ez pedig a Generation P feldolgozás, amit meg kell néznetek.

Jövőszag

Mindenki a fizetést akarja megváltani. Hirtelen a Plastc jött szembe, de lesz Apple Pay, van Paypass és a Facebook is mikrofizetést akar.

Ti szeretitek a kápét?

Kishírek a nagyvilágból

(Fotó: NASA - Cornell University)

7 thoughts on “#077. Valóságtorzító adás

 1. szj

  Megnéztem az iKörte webáruházat, mert érdekelnek a világítótestek, és akkor döbbentem rá, hogy amit hallottam, az az összes hátrányával igaz. Nevezetesen hogy ott nem lehet szinte semmit venni. Már hogy lehetne elég az a termékskála, amiből nem lehet választani? Egy átlagembernek nyilvánvalóan nem lesz elég az a 3 termék, különösen hogy a legizmosabb is csak nyamvadt 450 lm (az abszolút laikus is ennek több mint dupláját, 1000 lm-t és többet vár egy becsavart E 27-es körtétől). Szóval vélemény: nem, az iKörte kicsit sem jó vebbolt, vásároljon ott az, aki nem akar választani, úgysem lesz jó az eredmény.

 2. pohlyferenc

  Éppen ezt mondtuk az adásban is: hogy nem KELL válogatni, nekünk pont ez tetszik benne. (Amúgy aki 1000+ lument keres, az egyrészt a barkácsboltban sem talál túl sok izzót, ez a fényáram-mennyiség ma már alig érhető el egyetlen izzóban, másrészt, amennyire én tudom, a modern világítástervezés nem is ajánlja, hogy egyetlen gigantikus erejű lámpával oldjuk meg a szoba bevilágáítását.)

  1. szj

   Értem hogy mit mondotok az adásban, de ezt azért egy szerzői túlzásnak reméltem, és azt gondoltam hogy a sarokban azért még megbújik 25 maradék termék azoknak, akik talán mégis inkább mást vennének. De nem, a dolog igaz, valóban nem LEHET választani. Sajnos ez Így nem nekem való, attól félek hogy az interneten vásárlók túlnyomó többségének sem. Valóban nem egy gigantikus égő az optimális megoldás, de az 1000 lm szerintem azért nem nevezhető gigantikusnak…

   1. keltoman

    Ó és ha tudnád még hány területen vagyok pont annyira igénytelen, mint LED-körte vásárláskor. Mosogatószert színre szoktam venni. :)

    Aki válogatni akar, az valószínűleg továbbra is barkácsáruházban vagy ledlámpa-boltban fog vásárolni. (Hirtelen találtam olyat, ahol E27-ből már 13 féle van http://ledlampabolt.hu/spl/628557/Normal-foglalat-E27) Az iKörte nem az egyetlen jó megoldás, hanem csak egy a jók közül. Azoknak, akik nem akarják tudni milyen technológiás, hanyadik generációs dióda van a hatvanwattos körte helyére vett izzóban.

 3. Őszintén én sem látom át, hogy mitől is olyan fantasztikus a iKörte webáruház. Mert nincs választék? És akkor ez most innováció? Tényleg nem értem, bár lehet túl régóta élek fogyasztói társadalomban, de most akkor az lesz a trendy ha mondjuk kétféle pulóvert lehet kapni, hogy a sok hülyének ne kelljen már válogatni, mert mekkora szívás már gondolkodni. Nem értem…komolyan… Egyébként most is csillagos ötös volt a műsor. Köszönöm.

  1. pohlyferenc

   A fogyasztói társadalom kritikájának első oldalán szokott szerepelni, hogy az nem választék, ha azonos célra azonos megoldásokat nyújtó termékek között aszerint kell választani, hogy melyiknek jobb a marketingje… És szerintem van különbség abban is, ha valaki lusta gondolkodni, vagy ha nem hajlandó/képes megtanulni egy komplett műszaki tudomány-szeletet csak azért, hogy lássa a könyv lapjait az olvasólámpa alatt. Az iKörte azt ígéri, hogy helyetted kikereste azt a megoldást, ami egyszerre olcsó és megfelelő - ez szerintem tök jó, én sok ilyet akarok. Amúgy te is, már ha például szívesen olvasod az étteremteszteket vagy filmkritikákat és hallgatsz is rájuk valamelyest. Persze ha te az az ember vagy, aki minden filmet megnéz, mert saját maga akar dönteni az összesről, akkor az iKörte nem neked való, ez biztos.

Kommentszekció