#088. Űrhajósatléta adás

Maszat-halál és rövidfilmek, Gramofon és Chromecast, okosóraszíj és jóárasított órák, connected vízforraló, jövőautók és a Streisand-effektus évfordulója.

Menetrendszerű shownotesz menetrendszerű késéssel: szép napot polgártársak.

2012_03_08__12_37_PHOTO_09

A Masat-1 várhatóan leesett a levegőégből. A hivatalos honlapon még nem látni a hírt, de hát ugye fent nem maradhatott… a legmenőbb magyar műhold volt evör.

Az űrhajósok gyapjút húznak, ha fáznak, egészen pontsan az Armadillo Merino cuccait. A tatut mi sem tudjuk, hogy került a képbe.

Énelmentemavásárba

Vettem Gramofont, ami nem tud semmit, azt viszont jól. Okostelefonnal távirányított Spotify-eszközt csinál a hifiből. Olcsónak igazából nem olcsó ahhoz képest, hogy milyen buta, de olcsóbb, mint egy 100k-s Spotify-kész erősítővel kikerülni a problémát.

Ferenc pedig Chromecastot vett, ami lényegében olcsó is (35 dollár?) és okossá teszi azt a tévét is, ami nem az. Igen nagyon szerette, ráadásul kiderült, hogy felhasználóbarát is a cucc, mindenki tudja kezelni.

Lehet nézni rajta olyat, hogy: * High Maintenance * Short of the Week * BUÉK film

Innen elkanyarodtunk blokk

Az amerikai iskolások legfontosabb appja az Airdrop - mondja egy cikk. Doransky szerint pedig a CB jövője. Most úgy tűnik, megint lehet hinni kicsit a meshben.

Kütyük

Az év új trendje az okosóraszíj. Megoszlanak a vélemények egyelőre, nem ússzuk meg, hogy ki ne próbáljuk, amikor majd öt forint lesz Kínából hozatva. Addig is: Kairos és Montblanc.

A régi trend meg az okosóra: a Meta M1 olcsóbb lett, a Withings Activitéből kijött a kistesó, ami csak 150 dollár (vagy euró?), az LG pedig rárakta a WebOS-t az órájára. A sztoriból az Acitivté az érdekes, ami nyolc hónapig meg gombelemről. Az már kezd valami lenni.

Megszakítjuk műsorunkat, hogy szórakoztató videós tartalmat sugározzunk

Amiben nem értettünk egyet, hogy a vonalkövetős robotjáték - Ozobot - menő-e. Illetve, hogy a wifis vízforralónak van-e értelme. Gáspár esküdözött rá, hogy a legnagyobb találmány a kerék óta.

A milyen a jövő interakciós sémája témát pedig áttoltuk jövőhétre. Addig kommentben is lehet ötletelni.

Autók szerpentin nélkül

A Mashable-nek válogatása van az amúgy hiperunalmas CES autóiból, a Toyota közben kiszórt szabadon használhatóba valami hatezer hidrogéncellás szabadalmat, a francia Parrot pedig autóokosító dobozt csinált. Ha az ember nyolcmilliós Ladát épít most már ilyen is kell bele.

Vicces álhír a végére

Tíz éves a Streisand-effektus - eddig igaz - úgyhogy az ötletgazda most már szeretne pénzt szedni érte. Innen is látszik, hogy Mike Masnick remek ember.

22 thoughts on “#088. Űrhajósatléta adás

 1. Az a Chrome Cast dolog meg barátai nekem tűnik csak túlhajtott dolognak. Csak nekem lenne egy kiszuperált notebookiom, amire bármilyen távirányító szoftvert tenni meg van opció, hogy automatikusan felébressze magát, meg szépen lejátszik bármit és egy HDMI kábellel a TV-re van kapcsolva???

 2. pohlyferenc

  A notit bekapcsolni (főleg, ha kiszuperált) sokkal tovább tart, mint az azonnal bootoló ChromeCastot. Ráadásul az egész noti-megoldáshoz kell némi szakértelem, távirányító, speckó szoftver, szóval sok IT macera, ami a tévéhasználók túlnyomó többségének túl magas léc. (Arról már nem is szólva, hogy milyen rosszul mutat egy nappaliban, a tévé mellett egy leharcolt laptop kábelektől körbeölelve)

    1. Hi,

     chromecastnál meg lehet valahogyan oldani Os X alatt egyszerűen, hogy például az egyik asztal, vagy egy játék/teljes képernyős alkalmazás menjen ki a tévére?

     1. pohlyferenc

      Én nem tudok ilyen megoldásról. Van egy-két hack (pl. local videófájlt lehet castolni egy Chrome appon keresztül), de a Chromecast csak Chrome bönészőn keresztülvezetett dolgokat fogad.

  1. kozapeti

   kösz a linket!

   jól néz ki, de túl drága 1 funkciós készüléknek. még ha tudna webrádiót talán… inkább veszek még egy raspberry pi-t.

    1. pohlyferenc

     kelt magunkra gondolt, miszerint a másnaposságunk / álmosságunk miatt sokat késtünk mindennel - ő például a shownotes-szal. És azt akarta mondani, hogy most már van shownotesz, és ott is meg tudod nézni a többi infót. Szóval nem kioktatás volt, hanem elnézéskérés, csak félreérthető formában…

    2. keltoman

     Pardon, bocsánat, ahogy Ferenc mondta. Az adás egy ivással egybekötött meetup miatt lett a hét végén, és hát szombaton délben sikerült felkelni.

     Szóval sűrű elnézéseket kérek, semmiképp nem leugatni akartalak, hanem megmagyarázni a késés mély, aszpirin ízű, emberi okait.

     1. kozapeti

      rászántam magam és vettem én is egy gramofont, de egyáltalán nem működik. hogyan sikerült kapcsolódni hozzá? ha bedugom kéken világít és ennyi. se wifi-vel se kábellel nem tudok kapcsolódni hozzá. jah és mozog benne valami, ha fejjel lefelé fordítom. mintha nem lenne az “alaplap” rögzítve. ez normális? köszi előre is!

     2. Egyáltalán nem normális. Mozognia nem kellene, működnie meg igen. Dróton nálam az első szabad IP-re költözött be, azt a routerből néztem ki, és gond nélkül elértem. Illetve megcsinálta a saját gramofon_randomszám nevű wifijét. Ha ezek nincsenek, szerintem írj rájuk és kérj cserét.

 3. Off de nem tudom megallni h ne tomboljam ki magam es oszinten erdekel is, hogy az oras videonal, ha valakirol kozeliben keszitenek HD videot a kezerol akkor miert nem vagja le a kormet. Mondjuk lehet hogy ez olyan mint a gitarosoknal hogy kell az orasmesternek, de akkor is ez egy fogyasztasra szant video.

  1. pohlyferenc

   Nekem is szemet szúrt! Viszont egy pillanatra látszott, hogy karbantartott hosszú körmök ezek, szerintem a mesterséghez kell.

   1. keltoman

    A videó alatt is felmerül: ott az egyik figura azzal magyarázza, hogy csipesszel szedik le az apró alkatrészeket, viszont körömmel szorítják le. Illetve, hogy ujjal jobb nem megfogni, mert összekoszolja az alkatrészeket.

    El lehet még játszani horologist meg watchmaker nails keresésekkel, de nekem ennyi elég volt így iccaka. :)

Kommentszekció