#145. Kiváló ügynök volt adás

Horvát bonbon, drága SD-adapter és javítható egér, robotpilóta béta, Evernote freemium, ajánlórendszerek, digitális Nagykörút, Xiaomi bicaj, mobil gyerekpóráz, bunkó Eye-Fi, magyar Hyperloop és egy digitális szolgáltatás, ami egyszerűbb lett.

Elmondjuk mit csináltunk ahelyett, hogy adást vettünk volna fel. Egyrészt Ferenc nyaralt, el is mesélte, hogy kitől kell Horvátországban SIM-et venni: ez pedig a Bonbon. Emellett Airt próbál bővíteni mikro-SD-vel.

Közben Kelt memóriával meg SSD-vel tömtem meg a gépem, leginkább azért, mert nem tudtam ellenállni a tuningitisznek. Emellett kiderült, hogy szerelnek meg még dolgokat garanciálisan. Nem cserélik, szerelik. Csodás világ ez.

Teslagyilok

Itt elkezdődött a rész, amikor nem értünk egyet. Okés-e egy eddig a statisztika alapján jól teljesítő automata vezetési megoldást ekézni, csak mert megölt egy sofőrt? Egyáltalán megölte-e vagy a sofőr magát? És ha már az egyáltalánoknál tartunk, önvezető-e a Tesla vagy csak egy vastagon kirúzsozott sávtartó automatika?

Szoftverrovat

Az Evernote a termékfejlesztésnek arra a többször bizonyított útjára lépett, hogy addig cseszte el az ingyenes szolgáltatás, amíg a fizetős tartalmat minden értelmes dolgot. Nyilván már folyik a beszélgetés, hogy mivel lehet pótolni.

Hasonlóan remek kérdés, hogy mi ajánl filmeket az embernek, ha az rájött, hogy a IMBD-t gépelő csimpánzok üzemeltetik. Feri tippje a Tastekid, az enyém a Movielens, és várunk arra, hogy befusson a Kiflee. Ja és itt van másik tíz tipp, egy ajánlóajánló cikkben.

Internet rovat

Már leírni is 1998 ez, de hát internet történt. Elindult Budapest portálprogramjának egyészen remekül kinéző oldala, ami a nagykörutat mutatja végig és még tippeket is ad, hogy lehetne szebb. Vagy ha nem szebb, akkor legalább szabályosabb. Ahhoz képest, hogy nem szeretem a szabályokat, egész lelkes lettem tőle.

A Tencent megvette a Clash of Clans-t gyártó Supercell céget. Nem szőröstül bőröstül, de többségi tulaj. Az Indexen pedig podcastzárta után jelent meg egy jó elemzés a Tencentről.

Itt valahogy szóbakerült a Poco Eco is.

Hardver rovat

A Xiaomi-nek már eddig is volt minden cucca, de most már még mindenebb van. Például összehajtós elektromos biciklije.

Aztán volt szó arról is, hogy a gyereknek CB-rádiónak tűnő butaeszköz GPS-szel, okostelefon vagy igazi PMR-rádió kell-e. (A helyes válasz szerintem a rádió, de kibic vagyok.)

Mi a fene rovat

A cseh-magyar-osztrák Hyperloop híre a kormány angol nyelvű oldalára is felkerült. Örömmel tesznek úgy, mintha nem az oroszok akarnák itt égetni a pénzüket, hanem lenne benne valami szerepünk. Az adás óta pedig felmerült egy Helsinki Stockholm vonal is.

Apróhírek a végére: az Eye-fi kártyák némelyike meg IoT-sült, azaz a vas még jó, de lekapcsolják mögüle a szervert, szóval megpusztul. A Google pedig kényelmesebbé tette a kétfaktoros azonosítást.

12 thoughts on “#145. Kiváló ügynök volt adás

 1. Par hete vettem en is egy 13” 128 8GB Air-t, es pont belefutottam az SD problemaba. Vegul egy “Bosvisions Micro SD-Adapter für MacBook Air 13” * - Aluminium” nevu adaptert vettem, bele 64GB-s Micro kartyaval. Persze nem olcso viszont szepen passzol es nem kell a kilogo kartyaval vacakolni. Alternativ DIY megoldaskent a youtube-on lattam egy videot ahol egyszeruen levagtak az SD kartya veget. Ez ingyen van, de kevesbe mutatos. :)

 2. msh

  A fí-relé akkor old, ha a két vezetéken, tehát a fázison és a nullán átfolyó áram erőssége eltérő. Mert ha eltér, akkor esetleg az óvatlan villanyszerelő testén keresztül távozik a különbség, ami ritkán hasznos. (Vagy akár a vízvezetéken át, de akkor is elsősorban életvédelmi eszköz.)

  Egy házba be lehet vinni az elektromosságot egy kábellel is, a nulla másik neve ugyanis nem véletlenül a “föld”. A fázis konkrétan a földhöz mért potenciál. Ennek megfelelően az okos villanyszerelő például gumitalpú cipőt vagy más jól szigetelő anyagból készült lábbelit hord, hogy ha netán sikerülne hozzáérni a fázishoz, akkor azért mégse bassza agyon az áram azonnal, mint szegány Szabó Rozáliát. Haladóknak: elektromos távvezetékeken sosem visznek nullát, nincs rá szükség, az többnyire csak a trafóházaktól jön a lakásig; illetve egy épülő kertes házban ha védőföldelést építenek ki, akkor az legtöbbször a ház mellett a földbe levert jól vezető vasrúd, cövek, elterített és beásott vastagabb vezeték. (Persze szabvány is van rá.)

  Hanem a Tesla-sztorit szerintem technofil lendületből elbagatellizáljátok. Úgy van ahogy Feri mondja, képtelenség minden lehetséges esetre felkészülni és azt kitesztelni, de az szerintem nagyon alapvető hiba, hogy a rendszer a bejövő információk mennyiségének drasztikus csökkenésére sem reagál úgy, hogy leáll az autopilot. És azért erre nem felkészülni szerintem igencsak ostoba hiba, simán megéri miatta hatásvadász címekkel rémisztgetni a zembereket.

  Főleg úgy, hogy bár nem értek a képfeldolgozáshoz, szerintem ez elég jól megragadható helyzet: túl sok a fény, eltűnnek a kontrasztok és a kontúrok, csökken a toleranciahatáron belül azonos színű foltok száma —> alarm + kikapcs.

  Lásd még: lepke a Tesla szenzorán.

 3. szj

  Mobilinternet temaban most eppen egy ilyet vettem, holnaptol tesztelem: https://www.4ka.sk/nasa-ponuka 4G internet v 1.0, havi 5€

  A korlatlan adatatvitel azert aprobetusen 100 GB fup-ot jelent, es januar egytol automatikusan valt v 2.0-ra, ami mindosszesen annyit jelent, hogy az ar akkortol mar a duplaja, vagyis 10€ lesz, de azert akkor is jonak tunik.

  Ha a gyakorlatban is OK lesz, lehet irigykedni, ha meg szar, akkor az egesz vissza. Majd referalok.

  1. szj

   Nos befejeztem a nyaralast, a teszt sikerult, nagyon jol mukodik, 25/2 Mbps ala nem is nagyon ment, csak ahol mar ngyon tavol volt a bts.

   Ellenben a castokat is csak most hallgattam meg, es hat hogyismondjam… Horvatorszag biztos szep hely, de nem megyek oda ha nem muszaj, es szerencsere mar evek ota nem volt muszaj. Igy most sem voltam. Szoval a ………….!

   1. pohlyferenc

    szj, régen volt már ez az adás, nyilván nem emlékszem belőle sokra, talán azért van, de nem biztos, hogy értem a második bekezdést! Mondjuk kezdem kapiskálni, miközben írom ezt a kommentet: hiszen ez egy szlovák hozzáférés, én meg nyilván valami pillanatnyi kihagyás miatt horvátnak néztem!!!! Már csak az a kérdés, hogy ezek szerint Szlovákiában nyaraltál? Hegyek?

    1. szj

     Hat bizony, veletlenul horvat lett a musorban. Szlovakia es anyaralas viszonya kicsit osszetettebb, mivel en itt elek, es ezert is nem hianyzik nekem a szlav, es nem vagyom Horvatorszagba hogy meg nyaralas kozben is. De voltunk mindenfele kulfoldokon, ahol ez a kartya nem mukodott, ellenben Szlovakiaban van egy nyaralo felenk is, ahova nyaron sokkal tobbet jarunk, es miutan ratalaltam az emlitett 4g kartyara, jo otletnek tunt, hogy most nyaron a nyaraloban azt hasznaljuk, es tenyleg bevalt. Mig regebben a szedett-vedett 3g meg mindenfele lassabb (es sokkal dragabb) mobilinternetekkel allandoan szenvedtunk, ez ahhoz kepest az igazi megvaltas. Beallitottam a telefonon egy 75 GB-os figyelmeztetest, de nem sikerult a mult honapban a feleig sem jutnunk, mig regen szinte allandoan a kB-kat mellet sasolni, hogy mennyi maradt meg.

 4. pohlyferenc

  Aggodalomra nincsen komoly ok, megvagyunk. Én kissé roggyant vagyok, mert kinyaraltam magam, Kelt szintén kissé roggyant, valami komolytalan húsevő vírus miatt beteget jelent már vagy egy hete, és még péntekig nem is jut mikrofonközelbe emiatt. Szóval a nyár és a mikroorganizmusok erőszakos együttműködése tehet mindenről, de ha jól mennek a dolgok, jövő héten már lesz adás.

  Bocs, hogy elmaradtunk, mi utáljuk ezt így a legjobban.

Kommentszekció