#153. Bálnavadászhotel adás

Étteremhiány a Szilicium-völgyben, kockaházledózerolás, nőprogramozás, számtechóra-düh, Geoguessr, rosszfej Oculus-geek, Mercedes Bank vs Ariel, Snapchat szemüveg és AirPod, GoPro szelfidrón és Parrot madárszim, valamint a Niantic neve.

whaleship_niantic

Nagyvállalat mellett nem csak akkor nem jó lakni, ha az a BorsodChem vagy a DeepWater Horizon fúrótoron, hanem akkor is, ha csak a Google meg a Facebook. A Szilícium-völgyben zárnak be a helyiek által kedvelt kajáldák, mert vagy a személyzetet csábítják el, vagy a bérleti díj megy fel. Van helyettük robotpizza.

Nem hajlandóak lebontani a munkások a Sydney-i operaházra néző csodás brutalista - közérdekű: ez nem a brutálisból, hanem béton brut nyersbeton szóból származik - lakóházat. Kapcsolódó kérdés: mit érdemes megőrizni a jövőnek az épületekből?

Digitális iskola

Három vidéki városban - köztük Miskolcon! - indult Skool-féle kislányoknak szóló Scratch-es programozástanítás.

Nem is az a kérdés, miért egy tizenéves tankönyvet nyomtak újra, hogy abból informatikát tanítsanak. Az sokkal inkább, hogy egyáltalán miért kell olyan marhaságokat tanulni - bármely verzióban - ami a képeken van. Meg PowerPoint, Word menük satöbbi.

Szerencsére vannak jó trendek, mint például azok a szülők, akik digitalizálták a gyerekük iskoláját.

Felmerült még a KRÉTA digitális naplórendszer és a Geoguessr is.

Nagyvállalati rovat

Az Oculus alapítója, Palmer Luckey támogatta Trump trolljait pénzzel. Most már sajnálja, hogy az Oculusnak is ártott ezzel, de azt még tán nem, hogy adott egy amúgy apró, tízezer dolláros összeget a Trump kampányba.

I contributed $10,000 to Nimble America because I thought the organization had fresh ideas on how to communicate with young voters through the use of several billboards.

Innen valahogy eljutottunk oda, hogy Kétfarkú Kutya plakátjai működnek-e a belvároson kívül.

Ferinek nem volt válasza a melyik autógyárat venné meg, ha kellene. Illetve de, a bármelyik autógyár finanszírozási és lízingcégét, ahol a pénz van. Én az Arielt. Az ürügy az volt, hogy az Applet hírbe hozták a McLarennel.

Kütyürovat

A Snapchatet Snapnek hívják és piacra dob egy tulajdonképpen olcsó, kamerás szemüveget, amely megoldja a vertikális videó című régi problémát.

Az implantok felé vezető út első lépése az Airpod vagy csak egy fülhallgató? Vagy lehet implant és élhetünk vele, de meg kell hozzá változnia a világnak. Itt egy véleménycikk róla.

A GoPro bőröndbe hajtogatható szelfidrónt dobott piacra, a Parrot FPV - azaz a drón orrán szemüveggel kinézős - repülőt.

És hogy az adásnak címe is legyen: a Niantic nem csak egy Google-cég. Kínát járó kereskedőhajónak indult, majd bálnavadász lett, majd partra vontatták és hotel.

12 thoughts on “#153. Bálnavadászhotel adás

 1. msh

  Nagyon egyetértek Ferivel. Semmi gond nincs a viccpártsággal, és annyiban még vitatkoznék is, hogy szerintem a pénzadományokat pont erre a típusú viccelődésre kapták, de az üzenet lényege tulajdonképpen annyi volt, hogy “ezek gyökerek”. Ez pedig hiába igaz, sokkal inkább öngól volt.

 2. Feri értelmiségkritikájával egyetértek, KKP-kritikájával viszont nem.

  1. talán nem kéne számon kérni a sem az ellenzékiséget, sem az értelmiség felelősségét egy deklarálatan viccpárton. Kicsit olyan, mintha a költőket azért ekéznéd, mert mást is írnak, mint a Nemzeti dalt. Sőt rosszabb, mert a KKP nem akar parlamenti párt lenni, sem kormányzó erő. Ő görbe tükör akar lenni, annak viszont szerintem zseniálisak.

  1.a. nekem pl tökre imponált, hogy a Fidesz költségvetésének a töredékéből olyan jelenlétet produkáltak, aminek mérhető eredménye lett hetek alatt. Más kérdés, hogy ez nem az ő dolguk lenne, hanem az összes többi fogalmatlan gyökéré aki a) ellenzékinek nevezi magát b) elvileg kormányozni készül

  1. Mégis milyen módszerrel kellene edukálni a középosztály alattiakat? (és még egyszer, ez a KKP dolga lenne? szerintem nem) Arról nem is beszélve, hogyha beszállsz a szardobálásba, akkor mindenképpen szaros leszel. Ez egy ostoba, cinikus és káros kampány volt a kormányzat részéről egy egyébként fontos és égető kérdésről. De ha “komolyan” beleállnak, akkor a probléma részévé válnak, csakúgy, mint a jelenlegi ellenzék. Vagy ahogy Woody Allen mondaná: “Soha ne vitatkozz idiótákkal! Lesüllyedsz az ő szintjükre és legyőznek a rutinjukkal.”

  Szerintem pont diszruptívnak kellett lenni, és ők ezt megcsinálták. Igen, kellett volna még egy mérsékelt üzenet, valamilyen komolyan vehető aktortól, ami fájdalmasan hiányzott, hiányzik. És hogy visszakössek, ezért értek egyet az értelmiségkritikáddal.

  1. pohlyferenc

   Dworkyll, tisztelettel nem értek egyet. A KKP nem arra kapta az emberektől a pénzt, hogy “nevettessetek már meg minket jól!”. Az emberek a múltkorjában azt látták, hogy a KKP képes kevés pénzből értelmes jelenlétet csinálni, hatással lenni. Ezt várták tőle most is. Nem azt, hogy a saját közönségének (sőt, szerintem azon belül is egy szűkebb rétegnek) megjelenítsen néhány végtelenül elitista, merthogy elefántcsonttorony-nyelven beszélő poént.

   De átfordítom: brutálisan felelőtlen értelmiséginek gondolom azt, aki nagyszámú embertől bizalmat kap arra, hogy megjelenítse ezen emberek frusztrációját és azt úgy teszi, hogy ezeknek az embereknek azt a hamis érzetet adja, hogy csináltak valamit, vagy hogy ő csinált valamit.

   Amúgy igazán kevés kellett volna ahhoz, hogy egy kicsivel hasznosabbak legyenek: pl. már az első plakátokra ráírhatták volna, hogy “hülye kérdésre hülye választ”.

   Namindegy. Vagy nem mindegy, mert ezérttartittezazország. Végre van valaki, aki valamennyire helyzetbe hozódik és kurvára nem él vele, “mert én csak egy viccpárt vagyok”. Hát, pajtikáim, felnőhettetek volna a bizalomhoz.

  1. pohlyferenc

   Biztos félreérthetőek voltunk, mert tuti nem akartunk 2 milliót mondani, mert tudjuk, hogy 22.

   1. Tamás András

    Biztos. Lásd 1:02:26-nál a Kelt-féle “farolós Lada”. Igaz, azt nem mondta, hogy hány db. jönne ki belőle. Szerintem csak egyre gondolt, de Te jobban ismered… :)

    1. pohlyferenc

     Jelentem, meghallgattam, és valóban értelmezésre szorul, amit Kelt mondott, ám az ezt jelentette: abból, amit kaptak, szar autót (farolós Ladát) lehetett volna venni, de egy rendes luxuskocsit (lásd pl. McLarent) már nem. De nekem is kétszer meg kellett hallgatnom, hogy megértsem, mire gondolt a költő. Ja, és tényleg nem azért kampányolok, hogy bizonygassam, hogy nem tévedünk - merthogy rengeteget tévedünk, meg hülyeségeket beszélünk és önellentmondásokba is belegabalyodunk rendszeresen -, pusztán csak igyekszem megfejteni, mi történt.

     1. Tamás András

      Azért a farolós Lada kicsit erős, mert 22-ből pl. 2 db. Toyota 86 GT-t lehet venni ami nem szar (vezettem, tudom), kicsit sportkocsi is, és még marad benzinre… :) De nem lényeg, csak megütötte a fülemet az összeg bagatelizálása.

 3. Tamás András

  Ráadásul Kelt szájából a 2-3 millió hangzik el. De tényleg hagyjuk. Legközelebb hallgasd figyelmesebben! :D

 4. Kis hozzáfűzés a műsorban elhangzott Skool projektről. Félreértettétek az egész lényegét, nem azon van a lényeg, hogy megtanuljon fejből kód szinten programot írni. Idézet az index.hu cikkből: “Scratchben vezetik rá a lányokat az algoritmikus gondolkodásra, és úgy alakítják ki a programot, hogy a tanfolyamokról kellő önbizalommal távozzanak, azt érezve, hogy ők is tudnak programot írni.” ” Koleszár Szilvia, a Skool ötletgazdája és szervezője elmondta, azt szeretnék elérni, hogy mindegyik résztvevő megismerje a szakmát, még ha nem is lesz mindenkiből programozó.” “viszonylag kötetlenül alkothatnak, csak a programozás szabályrendszerét mutatják meg nekik.” (Ugyanezt csinálja a Logiscool is (itt fiú és lány is van). A keresztlányom hozzájuk járt.)

  Nagyon örülök ennek a kezdeményezésnek, sajnos mint a következő témában említettétek, államilag nem akar sehogy sem összejönni a IT oktatás :(

Kommentszekció