#240. Antarktiszi tévé adás

Hideg a tél, tervezetten avulnak a mosógépek vagy nem, hülyék-e a politikusok vagy nem, Handrás vlog, Opera böngésző, chatplatform a Messenger, WhatsApp és Insta alá, hajtogathatós lesz-e minden teló 2019-ben, Netflix-mozi iPhone-nal forgatva, mit kutatnak az MI kutatók, és fagyósak az új tévék.

Petíciót indított két környezetvédő szervezet a tervezett elavulás ellen. Ha valami tervezetten elavul, jól meg akarják büntetni. Kurtavas, magánzárka. Egyik oldal, másik oldalaztunk egy kört a kérdésben. Aki határozott véleményt szeretne, az pedig a Mérnökszemmelen nézzen szét.

Sajátélmény

Ferenc nagyon meleg szavakkal ajánlott Handrás önéletírás vlogját. Amiről be kell vallani, hogy tényleg érdekes. Itt lehet elkezdeni:

Szintén Ferenc megpróbálkozott azzal, hogy Opera böngésző telepítésével. Első nekifutásra harmadannyi memóriát eszik, mint a Chrome tette.

Kelt ráébredt, hogy a Hangoutsot szép lassan kivezeti a Google. Felsorolni is nehéz, hogy a Google hány chatszolgáltatást tart üzemben, mi a nevük és kompatibilisek-e egymással. Feri szerint úgyis mindenki Messengeren van.

Közben a jó Mark Zuckerberg össze akarja olvasztani az Instagram, a Whatsapp és a Messenger üzenőplatformjait. Ez jól jöhet majd, ha a Facebooknak érveline kell a szétdarabolásuk ellen, és addig is jobban tud adatot gyűjteni a felhasználókról. A fene megeszi az egészet.

Hogy mit lehet ezek helyett használni? Signal, ami kényelmetlen. A Pavel Durov fejlesztette Telegram. Nem ártana valami, amin emberek is vannak.

És ha más a silókról beszélünk, van még egy. Az Amazon Alexa eszközein 10 ezer ember dolgozik, ez már a nagyságrendjében is érdekes.

Trendvadász

Jönnek a hajtogatós telefonok. Ennek kapcsán megpróbáltuk kitalálni mire jó, megold-e valamilyen problémát, lesz-e csuklóra tekerhető mobil?

Steven Soderbergh forgatott egy filmet iPhone 8-cal és Filmic Pro-val a Netflixnek. Eddig is voltak ilyenek, de a mostani tényleg filmnek tűnik.

Viszont, ha már mozi, a hét sztoriját a Twitteren lehetett begyűjteni. Arról szól, hogyan küzdött meg egy kisfiú az elnyomó vasútmodellező körrel.

A Chromiumban - és a rá épülő böngészőkben - változik a reklámblokkolás módja. A jobb blokkolók egyelőre úgy tűnik küzdeni lesznek kénytelenek.

Végül beszéltünk arról, hogy mit kutatnak a mesterséges intelligencia kutatók. És esett némi az EU-ról is.

Az adás pedig réi kedves kérdésünkkel ért véget. Kit kell utálni, ha szoftverhiba miatt fagyogat az ember okostévéje.

7 thoughts on “#240. Antarktiszi tévé adás

 1. Balázs Horváth

  A modellvasutas sztorira jó példa a Miniversum a Deák térnél, ahol szintén van egy forgatási helyszín elhelyezve Hold vagy Mars felszín kontextussal és egy UFO-val :) De azért van ott forgatási helyszín nélkül elhelyezett birodalmi AT-AT is. Valamint nagyon ötletesen, egy római kori utcajelenet is, amit elsűlyedt/eltemetett korként a terepasztal aljába építettek be, és csak oldalról leguggolva látszik. Egyszer menjetek el, érdemes végignézni!

  1. pohlyferenc

   Szia, ha felvenni nem is, de hangosabbra utómunkázni lehetne, de eddig abban a tudatban voltunk, hogy jó így. Nálam közepes hangerőn a laptopon is, telefonon is, BT hangszórón is hibátlanul hallható, szoktam hallgatni metrón is, ahol szintén nincs baj a hangerővel. Te milyen szituációban, eszközön nem hallod elég jól?

   1. Balázs Horváth

    Szerintem is most halkabb volt az adás a szokottnál. A konyhában nem hallottalak Titeket a mikrótól BT hangszórón max hangerőn. Máskor nincs ilyen probléma. Azért túléltem a dolgot, bár 3 perc nélkületek egy örökkévalóság :)

    1. pohlyferenc

     Oké, értettem, a következőt felhangosítom. De léccilécci jelezzetek vissza, hogy jó lett-e, ha majd lesz. (Várhatóan szerdán.) Köszi!!!

Kommentszekció