#282. Pinceátlag adás

Felvételi, meleg férfiak Kádár alatt és veteránok a felhők felett, gépi szinkrontolmács a telefonodban, Susotázs, Visa bevásárlás, a tökéletes vajazókés, Baby Yoda születési adatai, kábelesszatyor-felmérés, betarthatatlan GDPR, mobiltiltás Vermontban és a legtudományosabb hókaparó.

Ferenc gyermekei, akikről egész sokat beszélünk, amiért cserébe biztos kirugdossák majd a kezünkből a járókeretet előbb-utóbb, felvételiztek. Ennek kapcsán beszéltünk arról, hogy miben különbözik a 4, 6 és 8 osztályos gimikbe írandó felvételi, kiszúrás-e a gyerekekkel olyat számonkérni, amit az iskola nem tanít, és hogy működik fiatal tiniknél a vizsgadrukk. Aki neki akar szaladni a hat- és nyolcosztályos felvételinek, itt megleli.

Keltnek épp megint van HVG 360 előfizetése, aminek hála megnézte a Meleg férfiak, hideg diktatúrák dokumetumfilmet. Egykori kollégánk rendezte és arról szól, milyen volt melegnek lenni a Kádár-rendszerben. Ha másért nem, azért fontos ilyeneket nézni, mert segít megérteni a kisebbségi létet.

Keltpercek: a kisebbségi lét megélése a magyarországi mindennapokban ritka, pedig ez kell ahhoz, hogy kellő empátiával beszéljünk a határon túli magyarokról, melegekről, cigányokról vagy mondjuk a nőkről a munkahelyen. Egyik kérdés sem annyira egyszerű, mint amennyire a politikai diskurzus láttatja.

A HVG 360-on van fent Hernáth Csaba Veteránfilmje is, ami öreg vadászpilótákról szól.

Technológiai rovat

A Google Assistant tud fordítani, még akár magyarról is. Gondolkodtunk, hol lehet ez jó. Turistáskodva például lehet jól jön, bár a mindig bevált mutogatás sem elvetendő.

Ezt a fordítós dolgot a Microsoft is demózta anno egy Office imázsfilmben. Ami nem rossz, de minden imázsfilmek vagy jövőkép-filmek legjobbja az AT&T You Will! című reklámsorozata. Anno mindenki kiakadt rajta, ma pedig a bemutatott technológiák és gyakorlatok többsége teljesen bevett dolog.

A tökéletes kergetése

A Visa megvette a Plaid nevű fintech API-kat építő startupot valami egészen szép összegért. Az 5,3 milliárd dollárt főleg azért fizették ki, hogy még véletlenül se jöjjön - mondjuk Mastercard szponzorálással - egy olyan cég, ami kifogja a szelet a vitorlájukból.

Ezzel szemben a neten talált tökéletes vajazókés egyértelmű. Egy létező cucc tuningolása, ráadásul okosan. Az adás alatt meg is vettük Kínából egy klónját.

Baby Yoda rovat

Többen jeleztétek, hogy A Gyermek (ld. még Baby Yoda) sokkal később született, mint Yoda. Szóval nem lehet azonos vele. Jegyzőkönyveztük!

Aztán a Disney rendet vágott a nem engedélyezett kézműves Baby Yodák között. Nem mintha ettől hamarabb készülnének el a jobb egyedi figuráknál kicsit ványadtabbnak tűnő hivatalos plüssök.

Angry Staff Officer megírta, hogy a Star Wars első jó taktikusa a Manadalori. Ez a csávó profi katona és jól és viccesen ír.

Ti és mi

Nagyon sokan jeleztétek, hogy az első adás óta hallgattok minket. Megható ez. Igyekszünk felnőni hozzá.

I G // CC-BY

A hét kérdése: nektek is van használatlan, de "jó lesz még valamire" kábeles ládátok?

Szabályozás rovat

Betiltja-e az EU az Apple Lightning portját? (Nem.) Betartható-e a GDPR? (Nem nagyon, de hajlandóság se sok van rá.)

Aztán esett szó arról is, hogy hány német nagyvállalat kell egy reptér befejezéséhez? Ha ezt egy viccnek vesszük, akkor az a csattanó, hogy nem tudni, még nem sikerült nekik.

Egy szenátor a Duna-Tisza-köze méretű Vermontban a mobilok betiltását - nyugi, csak 21 év alatt - megpendítve érvel a fegyvertartás mellett. Tudjátok hogy van ez az amerikaiakkal meg az ő fegyvereikkel.

Végefőcím

Ez pedig a tudományos hókaparó.

5 thoughts on “#282. Pinceátlag adás

 1. NagyB

  Vajazós tipp: a hűtőből kivett vajtartó tetejét leveszem, és a mikróban 1 percig grillezem. Ez pont arra elég, hogy még nem olvad sárgára a vaj teteje, viszont megpuhul annyira, hogy 1 kenyeret meg tudok kenni. Persze ehhez kell egy nem csak kamu grillezős mikró.

  1. pohlyferenc

   Én pont ugyanazt állítom, mint a cikk: nem versenyistállóba, avagy “erős” gimibe kell járni, hanem olyan helyre, ahol a) jól érzed magad (ez a legfontosabb), b) megtanulsz problémát látni és megoldani, c) kooperálni, d) nyitottnak lenni.

  2. pohlyferenc

   És azt még tegyük hozzá, hogy ez az Index cikk egy klasszikus rossz cikk: hosszan állítja, többfelől megvizsgálva, és többféle módon ugyanarra a következtetésre jutva, hogy “nem tudunk semmit”. Mi, akik a cikket írjuk. Akartunk írni erről egy cikket, kerestünk mindenféle kutatásokat alátámasztandó a prekoncepciónkat, de sajnos csak olyan román kutatást sikerült fellelni, ami kábé nem mond az égvilágon semmit erről a kérdésről, de akkor már mindegy volt, mert megígértük rovatértekezleten, hogy ez a cikk lesz, szóval megírtuk, bár nem sikerült semmilyen releváns állítással előállni.

 2. Melchiades

  Google fordító használata 2019 ősz: Kanadából jöttek rokonok látogatóba, akik egy kukkot nem tudnak magyarul, a szüleim, nagyapám pedig egy kukkot nem tudnak angolul. Öt napot töltöttek együtt, csak ezt használták kommunikációra, mindent meg tudtak beszélni. A 94 éves nagyapám elmesélte mondatonként, hogy menekült el a kanadai rokonunk édesapja 56 után az országból.

Kommentszekció