#326. Csekista közszolgálat adás

Smog-1, PQ, Canoos pickup truck, olcsó-drága Dacia Spring, pink plüssmackó és a sávtartó automatika, töltők égethetik le a házat, Generali okosszenzor, okosparizer, Tesco új bevásárlás-márkái, non-fungible tokens, Grimes biznisze, leírt műkincsek múzeuma és a mikroszkópos mobilteló.

Az adásban még második műholdnak neveztük, de azóta már kommentben meg is kaptuk a javítást, hogy a negyedikről van szó, a SMOG-1-et, ami hamarosan megy fel a nagy levegőégbe. Az ötödik valószínűleg már el lesz panamázva, de a SMOG-1-nek lehet őszintén örülni.

(Fotó: Smog-1 Facebook)

Az ennyire bődületesen kis műholdakat pocketcube-nak hívják. Gyors fejszámolás alapján négy darab fér be egy cubesatba, ami 10*10*10 centis, szóval az se nagy. Pláne, hogy anno a Szputnyik közel hatvan centi átmérőjű volt. Ide kapcsolódik az is, hogy megmutatjuk nektek a darabot, ami az egy, eredeti, igazi Szputnyikból megmaradt.

Emiatt nem merült a Szputnyik akkuja, amíg a Földön volt

Automotív kétperc

A Canoo bemutatott egy olyan elektromos pickupot - na jó, leginkább a dizájnját - amin vitatkoztunk egy jót. Már, hogy célszerűbb-e a felépítménye, mint a Tesla Cybertrucké, aminek a tetejére egy sört se lehet lerakni, mert az is legurul róla.

Majd ebben a szellemben folytattuk a beszélgetést a Dacia nagyon olcsónak szánt - és állami támogatással az is - Sping elektromos autójáról.

Majd tövábbmentünk arra, hogy a nagy akksival szerelt, drága ID3 mellett is unalmas állni, ha lassan töltődik.

További technológia: a vezetéstámogató rendszerek abban a hülye agyi állapotban tartják az embert, amikor nem kell erősen koncentrálni, de szükség esetén gyorsan kell dönteni. Ez az állapot sajnos leginkább nem létezik. Vagy figyelünk, vagy nem, a középút a csapda. És hogy hogyan tesztelték? Egy bitang nagy láthatósági kabátos plüssmedvét szigszalagoztak egy kocsi hátuljára. El nem hiszitek, de vannak, akik nem vették észre.

Közszolgálat

Levente hallgatónk üzeni mindenkinek, hogy ellenőrizze a mindenféle vackoknak a tápjait, és ha zúg vagy nagyon melegszik cserélje le őket. Olcsóbb pár táp, mint egy leégett lakás helyett újat építeni.

Aztán beszéltünk a Generali okosszenzoráról, ami úgy észleli ha folyik a víz, hogy két érintkező között zár az áramkör. Majd ezzel a lendülettel ki is dolgoztuk az okosparizer ötletét. Ha valaki megvalósítaná, akkor az 1-800-VAGDALT számon kérje el a címünket, és teszteljük.

Megpróbáltuk kiszálazni, hogy a Tesco Otthonról és a Tesco Doboz között mi a különbség.

Megfejtés

Mi az az NFT? És mi köze ehhez Grimes-nak, aki Elon Musk aktuális felesége. Gyermekük neve nem jutott eszünkbe az adásban, pedig ki ne tudná megjegyezni azt, hogy X Æ A-Xii.

Itt azért még szóba került Damien Hirst cápája, amit tévesen Koonznak tulajdonított Kelt, és a biztosító által kifizetett, emiatt értéktelenné sőt megszűntté vált műkincsek múzeuma.

Kütyü

A végén azért még egy jó sok kamerás - köztük mikroszkóp - telefonra is jutott idő.

3 thoughts on “#326. Csekista közszolgálat adás

 1. András Bíró

  A SMOG-1 nem a második, hanem a negyedik magyar műhold már. Masat-1, SMOG-P és ATL-1 volt az első három, bár a smog-1/smog-p kétségkívül nehezen követhető, az ATL körül meg nem volt nagy hírverés.

 2. Lukács Péter

  Okosotthon témában: tavaly építkeztem, és nagy lelkesen egy Z-Wave hálózatot alakítottam, ki, vezérlő, okos villanykapcsolók, ajtónyitás érzékelők, fotocellák, távirányítók stb… Kalandos volt, a hagyományos alternatív kapcsolás elkészítése első alkalommal egy bő félnapos programozás volt :)

  A hálózat részei pl. a hagyományos konnektorokba dugható okoskonnetorok, amiről ti is beszéltetek. Mivel ezek fogyasztást is mérnek, az egyik tanulság az volt, hogy a töltök nem fogyasztanak, amikor nem töltenek, vagy csak valami nagyon-nagyon minimálisat… (A gyerekek laptopjára dugott fogyasztásmérő grafikonján jobban lehetett követni a képernyő előtt töltött időt, mint bármilyen parental control appal :))

  Rögtön rá is tettem a vízautomatára is egy okoskonnektort, hogy éjjel ne hűtsön. Egy ilyen eszköz ára 20-25.000 Ft, és a fogyasztási adatokból az látszott, hogy jópár év kell, hogy ez megtérüljön… (szóval fotocella beiktatásába (hogy akkor se hűtsön amikor nem vagyunk otthon) már bele sem fogtam… )

  Persze a dolgot nem engedtem el, csak fejben a “megtakarítás” polcról átkerült a “szórakozás”-ba :)

  1. pohlyferenc

   :) A telefontöltőt én is kimértem egy-két éve, és ugyanerre jutottam - lényegében nem fogyaszt. A megtakarításról pedig annyit, hogy egyszer (hamar) biztos eljutunk oda, hogy az okoskonnektor 2000 forint lesz, akkor majd beszélgethetünk a megtakarításról is. De teljesen értelek: megtalálni egy új technika használati eseteit, az igazán jó móka!

Kommentszekció