#329. Terepszín Retrográd adás

ideális kamuflázs, Zumwalt lopakodó, pink terepjáró, LG tanulságok, készülnek az új Streetview-k, új Brandon Hackett, Scalzi Vörösingesei, európai Netflix sorozatok, elkötött Tesla, C-level tiktokker, Apple és az orosz törvények, AR navigáció a Google Mapsben, eldobható kamerák reneszánsza, nyomtatós gyerekkamera, altató robot, távirányítós nővérleső autó, Symfonisk helyzetkép, kínai erősítő.

Van-e terepszín, ami minden elől elrejt minket - hozta Ferenc át a kérdést a Csúnya Rossz Majomból. Amire sajnos jó válasz nincs. A városban persze öltözhet az ember pizzafutárnak, és láthatatlanná válik. A harctéren viszont gyanús a pizzafutár, pláne tankban. A kamuflázsmintáknak vannak divatjai - a pixeles volt a legutóbbi (MARPAT, CADPAT, UCP) -, vannak logikus megfontolásai (nincs az a sivatagi színminta, ami működni fog egy mérsékelt övi erdőben), és vannak meglepő gyakorlati tapasztalatok. Például, hogy nem tesz jót, ha a vízbe eső tengerész rejtőszínt visel vagy hogy a rózsaszín Land Rover remek a sivatagban bujkálni.

A végén a rejtőmintákat tesztelik, és kijön, hogy a másodperc tört részének megnyerésért küzdenek a tervezők. De ugye amíg az ellenség keres, addig az elrejtett katona lőhet.

SAS Rózsaszín Párduc dzsip - Fotó: DeFacto Wikimedia Commons CC-BY-SA

Kiszáll az LG a mobilpiacról, de azt ígéri, hogy a legújabb - 13-as? - Androidot még megkapják a készülékei. Nagy kísérletező volt a cég, aminek a kísérletei ritkán jöttek be. De emlékezetes akciókat azért fel lehet idézni. Például az LG Pradát, az LG Flexet, és persze a G3, ami annak a generációnak a legsikerültebb okostelefonja volt.

Lapzárta után kaptunk egy magyarázatot arra, hogy mi volt az LG baja. Az, hogy az androidos világban a gyártók nem tudják hogyan megkülönböztetni magukat egymástól. Na erről lesz még szó.

Útinform

Járják az országot a Google és az Apple kamerás autói, készülnek az új fotók. Nem is baj ez, az előző kör a Google esetében régen volt, az Apple meg most dolgozza le a diszkrét 12-13 éves lemaradását, ami a netes térképészetben összegyűlt.

Feri Brandon Hackett Eldobható testek című regényét olvasta vagy az Azonnali kritikájának hatására vagy épp annak ellenére. Nektek minenesetre nem ajánlja. Ellenben Scalzi Vörösingesek című sci-fijébe érdemes belenézni. Illetve, ha jó kritikát akartok olvasni, akkor az Odaértett olvasó blog igen jó.

További popkulturális ajánló - az európa filmek-sorozatok iránti rajongáshoz adást kell hallgatni - a Bordertown és Borgen témájában hangzott el. És ha már furcsán hangzó szavak, akkor a sorghum az meg teljesen más, az a fogyasztóspecifikus kínai cirokpálinka alapja, a pálinka neve baijiu és van a Duna Pandában.

Hülyék rovat

Van, hogy a Tesla magától nekicsattan valaminek, ilyenkor a Teslát okoljuk. Amikor viszont pár élményautózást tartó 15 éves lány megy neki egy rendőrautónak, majd azt hazudja, hogy autopilótán volt a kocsi, akkor nem az autó a hülye.

Lett a NERF fegyvereket gyártó, amúgy Hasbro tulajdonú, cégnél új C-szintű pozíció. A céges tiktokvezér feladata, hogy vírusos tiktok tartalom gyártassék. 15 évnyi tapasztalat nem kell hozzá, de betöltött 18. életév igen. (Itt az archivált kiírás.)

Az Apple keményen kiállt és beengedte a telefonjaira az előretelepített orosz appokat. Ha Moszkvábn jársz, tégy úgy, mintha Pekingben járnál - ahogy a régi mondás is tartja.

Képalkotás rovat

Jön a Google Maps-be az AR-alapú navigácó. Ferenc várja, Kelt nyugtázta, hogy megint eltelt öt év, megint megígérik az AR-alapú navigációt.

Mindenki (Snap It, Fujifilm, Ilford) eldobhatós filmes kamerát gyárt. A kérdés, hogy mitől lett ekkora igény az eldobhatós kamerákra. Itt gyorsan megbeszéltük azt is, mi a menő a Polaroidban és az Instaxban is.

Olcsó nyomtatós gyerekkamerát dob piacra a Vtech. Hogy ez milyen menő?!

És ami még menő az a Furmányos Fotóskönyv.

Kütyü rovat

Snorble - ez a gyerekek esti elalvását gamifikáló jószág. Mi lenne, ha nem mondanánk róla semmit.

Távirányítós autóval lehet megfigyelni az éjszakai lakást. A cucc nem jó semmire, ha az ember nem ötéves és nem akar kémkedni a nővére után. De menőnek menő.

Jön az új Ikea Symfonisk kép mögé rejthető hangfal, az a pletyka. Beszélgettünk az eddigi típusokról, amik nem túl szépek, nem is nagyon lehet őket testre szabni. És arról is szó esett, hogy állathoz méltó dolog-e monóban hallgatni zenét. (Jel azért az, hogy két fülünk van.)

Balázs kipróbálta milyen a marék forintért kapható kínai erősítő. Videó fentebb!

8 thoughts on “#329. Terepszín Retrográd adás

  1. pohlyferenc

   Óóóóó, mennyire igaz. A Borgun fizetési szolgáltatóval kevertem össze, jajajajjj. Köszi a cikket, elolvastam, és másokat is erre buzdítok! Amúgy ebben a sorozatban van a világ legkínosabb és legkövetkezetesebben alkalmazott félrefordítása, a “spin doctor”-t három évadon át úgy szerepeltetik a magyar feliratban, hogy “hírkozmetikus” :)))))

   1. Kelt

    A Netflix a szemükkel gépelő csigákkal készítteti a feliratokat. Random más sorozatban is olyanok vannak, hogy a füled kettéáll. Nagyjából bármi, amit guglizni kellene az szabad préda.

  2. G0jk0 Mitic

   Sziasztok! Camouflage ügyben szeretném figyelmetekbe ajánlani az alábbi őzikét, szerintem ő is igazolja Kelt állítását, hogy max 1mp a különbség a mintázatok között. https://twitter.com/pemizako/status/1380411022662569989?s=19 Illetve megfigyeltem, hogy az európai és az amerikai bushcraftereket úgy lehet megkülönböztetni legkönnyebben, hogy az európai sötérzöldben nyomja az amerikai meg terepmintás ruhában. A buschcrafterekre Feri hívta fel a figyelmem egy tavalyi adásban, szerencsére megúsztam egy hordozható kiskálya megvásárlásával a videó dömpinget. (amúgy ez a buschcraft világ kiábrándítóan gearporn :( )

   1. pohlyferenc

    Nagyon cuki az őzike, és tényleg a látszik-nem látszik tengelyen mozog… Bushcraft: hát persze, hogy gearporn. Ennek kapcsán jutott eszembe az az aranyköpés-ízű gondolat, hogy az összes ilyen tárgyrajongó-szubkultúra az emberi kreativitás és a fogyasztói társadalom házasításából születik: vegyél tárgyakat azért, mert lenyűgöz, hogy mások milyen kreatívan alkotnak eszközöket.

    1. psztrnk

     Lásd még EDC címszó alatt. Aminek szerintem egyébként minden férfiember nagy rajongója.

     1. Ádám Szedlák

      Volt valahol egy nagyon jó thread - mi is beszéltünk róla - hogy az EDC elindult egy szubkultúrának, ami arról beszélt, hogy ki mit visz magával mindenhová. A mentős mondta az érszorítót, a tűzoltó az ablaktörős bicskát, a vadász meg a mittoménmit. Aztán az ajánló algoritmusok - meg a gyártók - rátelepedtek erre a jelenségre, és most mindenki úgy megy munkába, mintha Fallúdzsába tartana. (Taktikai toll! Istenem.)

Kommentszekció