#340. Macskagrimaszméter adás

Mit gondol a macskád, átkozódós kódex, felhőtárhely-szolgáltatások csömöre, maglev tehervonat a Hyperlooptól, lehet-e feltaláló az MI, rasszista-e a pulzoximéter, Youtube Premium Lite, Autopilot előfizetési díj, csaló-e a Nikola és mi köze ennek a startup ökoszisztémához, mi lenne velünk Hold nélkül?

Végre meg lehet fejteni, hogy mit gondol a macska. Mert amúgy aki látott már macskát, az tudja, hogy arckifejezésekben nem erős. Igaz, az aranyhal még bénább. Az app neve Sylvester.ai, de még menőbb, hogy ez egy tudományos kutatásra épül, ami a Feline Grimace Scale mércét kidolgozta.

A másik megoldás, hogy az ember belátja, hogy a macskák nem jó arcok. Erre kódexes említésünk is van, mert egy kódexmásoló szerzetes elküldte a fenébe a macskát, ami rápisilt a könyvére.

Zenei blokk

George Moustaki-tól a Ma Libertét kell meghallgatnotok.

És mivel szóba jött, ezért Boby Lapointe Ta Katie t'as quitté című őrültségét is. Nem én hozom a szabályokat, sajnálom.

Ferenc tárhelye

Most éppen a Google One lett, de van mellette Dropbox, amit szeret és Apple iCloud, ami nélkül rinyálnak a családi telefonok. Egy ideális világban a vásárlónak lenne választási lehetősége, de hát hol vagyunk mi attól?

Szállítási kérdések

Mivel el találtam sütni azt a viccet, hogy Elon Musk feltalálta az alagutat, szóba került a maglev tehervonat, a Hyperloop ideális felhasználása. Ami egészen biztos, hogy a csőben haladó Teslák, amiknek olyan gyakran kellene megállniuk, mint a négyeshatosnak, amit felépítették Las Vegasban, az nem az ideális felhasználás. Ezt építik jelenleg.

Továbbá beszéltünk arról is, hogy Jack Dorsey momentán bitcoin prófétaként tölti a napjait. Meg persze vezeti a két cégét, amiből az egyik úgy irtja a startupokat, mint anno a Yahoo, a másik a Stripe.

Ausztrálok

Egy ausztrál bíró szerint az MI is lehet feltaláló. Ezt egy gyanúsan vallásos érveléssel vezette le, legalább is ezt idézi a sajtó. "We are both created and create. Why cannot our own creations also create?"

Itt felmerült a kérdés, hogy le lehet-e fasisztázni Ausztráliát. Kelt szerint azt az országot, ami a bevándorlóinak egy részét történelmileg máshogy kezeli. Ahol a máshogy a mindenféle táborokba való elrekkentést jelenti, hol a kontinensen, hol a legközelebbi szigetet megvéve erre a célra. Itt pedig vagy bántalmazzák a fogvatartottakat vagy nem. Óvatosan kell válaszolni a kérdésre, mert a válasz ugyanúgy érvényes a magyar menekülttáborokra és az amerikai gyerekketrecekre is.

Végül pedig Eco Ur-Fascism szövege a heti kötelező olvasmány. A teljes esszét kidobja a Google PDF-ben.

További tech

A pulzoximéter nem mér pontosan, ha nem fehér emberre teszik. Az NHS, a brit egészségügyi szolgálat kiadott egy új iránymutatást, vitatkoztunk is róla egy kört. Folytatni is fogjuk.

Közben a Google tesztelni kezdte a YouTube Premium Lite-ot, ami végre csak reklámmentességet kínál, nincs hozzácsapva minden marhaság.

Automotív ötperc

A Mercedes a luxusautó hátsókerék kormányzását árazta be, a Tesla az autopilotot. Ez az előfizetős szép új jövő.

A Nikola nevű hidrogénes teherautós villanyautós startup lebukott, mert nem nagyon ment még a kamionjuk, amikor ezt már bemutatták. A trükk: legurították egy dombról. Momentán csalásért áll a bíróság előtt az alapítója, mert rosszul veszi ki magát egy ilyen hazugság. Ferenc arról beszélt, hogy ez a növekedésbe kényszerített startupok között megfigyelhető minta. Be kell mindent kamuzni, hogy boldog legyen a befektető.

Világvége

A Hold nélkül alaposan megszívnánk.

A Golf-áramlat nélkül - ami gyengül - sem lenne kiemelkedően jó.

5 thoughts on “#340. Macskagrimaszméter adás

 1. Nnnna, Ferenctárhely-ügyben elmesélem, hogy nekem mi vált be, aztán vagy azt mondjátok, hogy hülyeség az egész, vagy mazsoláztok belőle, hogy mi tetszik és mi nem. Van nekem is ezer felhőtárhelyem, de egyelőre maradtam annál a megoldásnál, hogy az ingyenes részüket használom. Leginkább a Dropboxot és a Megát, mert számomra nem tűnik kevésbé biztonságosnak, mint akármelyik másik, viszont 50 gigát ad ingyen, ami elég baráti. Gépen a saját kliensüket használom, telefonon viszont valamiért mindegyik felhőapp csak a fotókat akarja szinkronizálni, máshoz meg nem hajlandó nyúlni. Erre viszont vannak appok (pl FolderSyc pro - Androidon - minden felhőt is kezel és nem egy ökör ára), amiknél be lehet állítani, hogy a telefon melyik folderét milyen irányba, milyen feltételekkel szinkronizálja. Pl. csak feltölt, csak letölt, esetleg csak feltölt és utána töröl, vagy, ha bárhol változás van, azonnal minden irányba megy a szinkron. Bizonyos kiterjesztések kizárhatók, stb. Ezzel elértem, hogy bárhol keletkezik egy új fájl, amihez máshol is hozzá kell férjek, az szinte azonnal rendelkezésre ott és úgy, ahogy nekem praktikus.

  1. pohlyferenc

   Jól hangzik, de nekem pl. a Dropbox azt mondja, ha lemondom a 2 terás Plus csomagomat, 2 GB marad összesen a tárhelyem. (Most megnéztem, mindenképpen le kell mondanom, mert 23 gigát használok a 2 terából, azt bárhová máshova elrakhatom.)

    1. pohlyferenc

     Most megnéztem, a Mega már csak 20 gigát ad ingyen. Az igaz, hogy viszont van 400 gigás olcsó (1700 Ft) előfizetése.

  2. Én, de tán mondtam adásban, fire and forget backup megoldásnak a Backblaze-e állítottam be. Havi asszem 1500 vagy 2000 forint a nyugalmamért. Onnantól, hogy minden másnak már nem kell biztonsági mentésnek lennie, csak szinkronizációs tárhelynek, sokat egyszerűsödik az élet. És még így is lennének ötleteim, csak idő összerakni rendesen.

Kommentszekció