#343. Média különszám

Mi a sajtó feladata és mit csinál helyette? Hogyan lehet jó értelemben vett bölcs cikkeket olvasni, ha az ipar nem fizeti meg azokat, akik már értik a világ egy részét? Lehet-e versenyezni a hatalom propagandagépezetével? Ilyen és ehhez hasonló kérdéseket tettünk fel olyan embereknek, akik - velünk szemben! - szerkesztőségekben ülnek, azokat irányítják, és gondolataik is vannak a sajtó működéséről.

Egy fajta all star listát hoztunk össze, mondhatjuk álszerénység nélkül. Kerényi György több lapnál volt már, igazgatta a Magyar Rádiót is, volt Kelt főnöke a VS-nél és még sok minden más. Pál Zsombor az adás készülte alatt lett a 24.hu vezető szerkesztője, de előtte főszerkesztette a Kreatívot. Tóth Szabolcs Töhötöm a Magyar Nemzet darálóba küldése - a hasonló néven üzemelő zombi lap létezéséről nem veszünk tudomást - után megcsinálta a legjobb magyar interjú podkasztot, Az élet meg mindent. (Igen, jobb, mint a Fridi!) Pintér Bence, aki amúgy a magyar irodalomtörténet egyetlen sci-fi témájú oknyomozását végezte el, Győrben vitt helyi lapot, de megfordul és megfordult bőven más helyeken is. És Munk Vera, akit ha nem tartok meg csattanónak, akkor a lista elején lenne a helye, nem csak leendő újságírókat oktat az ELTE-n, hanem a Telex társ-főszerkesztője is, előtte pedig az Indexnél volt a politika rovatban, írt könyvet, tartott képzést satöbbi. Szóval az adás készülte közben öt újságíró ült különböző asztalok körül, orosz hússaláta nem volt, évtizedekben mérhető szakmai tapasztalat viszont igen. Tán egy évszázad is.

Mivel az egyes interjúkban jóval több mindenről van szó, mint amit végül a média szerepének tisztázásához, feladataihoz, működésének feltárásához felhasználtunk, a vágatlan anyagok kikerülnek még a héten a Patreonra, ahol a támogatóink - köszi! - meghallgathatják azokat.

Kérdezni, vitatkozni, cinikusan cöccögni vagy itt a kommentekben lehet vagy a Telegram csatornánkon. Belépési link oldalt.

(Fotó: Blair Mahaffy CC-BY-SA)

Kommentszekció