#357. Nothing szelleme adás

Háború. Vajon Putyin őrült-e, vagy csak túl könnyen mondjuk rá ezt valakire, akinek nem ismerjük a motivációit? Van-e a diktátoroknak víziója az országukról, vagy csak a saját gazdagodásukat/hatalmukat építik? Hogyan reagáltak a világcégek és elégedettek vagyunk-e ezzel? Mit mondott Hannah Arendt a gonosz banalitásáról? Nemháború, hanem MWC: kivételesen okostelefonokról is beszélünk egy kicsit, hogy ne fájjon annyira a másik téma. Nothing telefon, Osom OV1, HTC Metaverse.

Na ez sem egy olyan adás, ami arról szól, hogy egyetértünk. De kezdjük az elején, amiben még igen.
Ukrajna ellen háborút indított Vlagyimir Putyin. Ez már önmagában is háborús bűn tán. De az meg biztosan, hogy az orosz csapatok polgári célpontokat támadnak. Meg humanitárius korridort. Óvodát. Mikor mi kerül a szemük elé.

Putyin elsőnek tűnő terve, amely szerint gyorsan, mielőtt az ukránok és a nyugat felkelnének, lerohanja az országot, kiakolbólintja Zelenszkij elnököt, odaültet valami saját bábot, és röhög egy jót a meglepett Pikacsu fejet vágó nyugaton, nem jött be. Sőt mostanra a világ egyik legerősebbnek gondolt hadseregén röhög a fél világ, hogy mindenféle polgári szállítójárműveket próbál zsákmányolni, csak hogy legaláb a lerobbant Kamazoktól elhúzzanak. Ettől még véres háború zajlik, több mint egymillió menekült indult el olyan helyekre, ahol nem lőnek rájuk, ami amúgy természetes emberi igény. Akárhogy is lesz vége egyszer ennek, nem lesz szép.

Szóval amit most tehetünk - amellett, hogy nem választunk oroszpárti kormányt - hogy ott segítünk az ukránoknak, kárpátaljai magyaroknak, krími tatároknak, ruszinoknak meg úgy általában bárkinek, aki Ukrajnában él vagy onnan menekül épp. Ennek remek eszköze a pénz, mert bár amatőr szállítóhálózatokat is érdekes üzemeltetni, de többnyire a helyszínen lévő emberek jobban tudják, hogy épp mire lenne szükség. Segélyszervezetekről készített egy jó listát Hey Julie például, de a szokásos szervezetek (pl. Máltai Szeretetszolgálat, Budapest Bike Maffia) is jó kiindulópontok.

Itt kezdődik a tánc

Abban már nem értettünk együtt, hogy van-e olyan forgatókönyve Vlagyimir Putyinnak, amivel a konfliktust meg lehet nyerni. Kelt szerint Zelenszkij pár nap alatt összekovácsolta annyira az ukrajnai identitást, hogy ne lehessen egyszerűen lecserélni egy random oroszpárti akárkire, akinek a létébe majd belenyugszik a nép. Ferenc viszont feszegette, hogy ez egy lehetséges kimenetel, illetve, hogy Putyin nukleáris zsarolása esetleg sikerre vezethet, sőt még az is elképzelhető, hogy ledobnak egy kis atomot és utána bekebeleznek még egy-két balti államot. Illetve ekkor ajánlotta még a Vendéglő A Világ Végén vonatkozó adását is. (Spotify link, mi is restelljük.)

Aztán téma volt egy darabig is, hogy a diktátorokat a határtalan gonoszság vezérli-e vagy van valami népboldogító céljuk. Itt azért bóklásztunk egy darabon a demokratikus államok és a diktatúrák valójában jól felismerhető határmesgyéjén. Illetve felmerült az is, hogy nem túl egyszerűen mondjuk-e azt olyan emberekre, hogy őrültek vagy gonoszok, akiket nem értünk. Az a válasz is elképzelhető, hogy de, túl könnyen mondjuk, ellenben több egyszerűen csak szar alak van, mint amennyit kényelmes beismerni. Vonatkozó gondolat: Hanna Arendt a gonosz banalitásáról.

Azt végül nem fejtettük meg, mi az a pont, amitől az oroszok úgy érezhetik, hogy győztek, és közben nem rokkan bele a gazdaságuk.

Cégek lelkiismerettel?

Na jó, túlzásba ne essünk. De tőzsdei cégek vonultak ki Oroszországból, mert nem jó biznisz bent lenni a piacukon. Egyrészt égő, másrészt nehéz bent pénzügyi műveleteket végezni. Már az Apple se szállít nekik iPhone-t, pedig hát Apple eszközöket tényleg a legmocskosabb diktatúrákban is lehet többnyire kapni.

Mobilok

Még nem lehet tudni, hogy az eddig csak fülhallgatót gyártó, de telefontervezési- és gyártási tapasztalattal rendelkező Nothing milyen telefont fog bemutatni. De nagyon pletykálódik, hogy mindjárt itt van.

Aztán van ismét cég, ami feltette a mindenét egy vacak szóviccre és nekiállt csúcstelefont gyártani. A titánt is tartalmazó Osom - éééérted, awesome! - OV-1 nevű típus igen csinos, ami nem csoda, mert ezt az Essentialból kivált csapat tervezte. Ezer dollár alatt lesz az ára, ami drága telefonnak olcsó, olcsónak meg drága.

Végül pedig a nagyon kapálódzó HTC elengedte a blockchaint, és az új telefonja már a metaverzumról szól. Mondja maga a HTC. A fenti ábrán ennek kapcsán úgynevezett ikertornyok láthatóak.

5 thoughts on “#357. Nothing szelleme adás

 1. Beni

  Sry srácok, ezt az adás a 25. percig bírtam. Általában nem vagytok ennyire felkészületlenek egy témából, kicsit bölcsészszakos bullshitelés szóbeli hangulata volt az egésznek.

  1. pohlyferenc

   Nem haragszunk :) Én mondtam is az elején, hogy nem vagyok biztos benne, hogy vannak ezügyben érdekes gondolataim. Viszont: arra kíváncsi lennék, melyik pontokon éreztél felkészületlenséget az első 25 percben?

   1. Beni

    A Putyin őrült-e fejtegetésnél egy kiindulási pont nem volt, hogy Putyin, illetve Oroszország érdeke mi lehet ebben a konfliktusban, mintha valami ingoványos józanság-morális talajról próbáltátok volna megfogni, ami végül nem is vezetett sehova. Alapvető kérdések nem voltak feltéve, hogy mi lehetett Putyin eredeti terve, volt-e létjogosultsága, ez megbukott-e, miért bukott meg, az eddig ismert számító, pragmatikus Putyin figurát miért látjuk ilyen irracionális pozícióban. A teóriák közül a hihetőbbeket be se dobtátok, hogy a Covid miatt elszigetelődött Putyin elhitte a villámháború sikerét, nem gondolta, hogy ilyen erős nyugati szankciók jöhetnek stb. stb. Aztán jött a teóriázás, hogy megszállják Ukrajnát, majd mennek tovább a többi balti állam felé, de nem hangzott el, hogy mi értelme lenne a területfoglalgatásoknak, ha közben beleroppan az Orosz gazdaság, a mai világban ér valamit önmagában egy költséges bábállam kiépítés és néhány terület, ha közben széthullik a hátország? Én a hírek olvasgatása mellett néhány elemzőt hallgattam csak meg, magam sem ástam bele maga a témába, de így is olyan érzésem volt, hogy még a kérdésfeltevésekkel is vaktába lövöldöztök. Lehet a későbbiekben más mederbe folyt tovább a beszélgetés, de ez az első 25 perc elvette a kedvem.

    Alapvetően jól működhetett volna a felállás, ha Kelt nagyon felkészül a témából és átvéve a szót monologizál párat, de rajta is azt éreztem, hogy már a kérdéseket sem igazán érti, ezért egy ilyen kétvágányos dialógusba csapott át a beszélgetés.

    1. És hogy lényegit is válaszoljak. Nem hiszem, hogy a 21. században lehetne azt képviselni, hogy bármilyen területszerző háborúnak van létjogosultsága vagy értelme. Vannak erre nemzetközi szerződések, amik az ilyesfajta agressziót definiálják és háborús bűnnek nevezik. (Emellett Putyin felrúgta a Budapesti Memorandumot is, de azt már 2014-ben.)

     A többi balti állam bekebelezésére valóban nem tudtam mit mondani, annyira nincs benne azokban a forgatókönyvekben, amiket el tudok képzelni.

Kommentszekció