Ez itt a vas

Sokan kérdeztétek, hogy mivel veszünk fel. Mivel nagyjából kettőnknek sincs egyforma cucca, ide gyűjtöttük össze.

Az új vas

Tanul az ember. Elsőre olyan cájgot próbáltunk spórolósan összerakni, amit a best podcasting microphones meg a best podcasting gear cikkek ajánlanak. Aztán beletanultunk annyira, hogy tudjuk, miben tévednek ezek a cikkek. Egy kis GAS (azaz Gear Acquisition Syndrome, azaz akut vasvásárlási kór) még van bennünk - például nézzétek a Rode NT-USB milyen szép - de már nem csábulunk el a szirénénektől.

A kondenzátormikrofonokat dinamikus mikrofonokra cseréltük (Samson Q2U és Shure PGA48). Ferié USB-s mikrofon, Keltnél továbbra is a Scarlett 2i2 hangkártyába fut be a jel (többnyire). A felvevőszoftvert mindkét oldalon Audacityre cseréltük. Helyi felvételek futnak az adás közben, míg mi valami netes telefónia szoftveren (Skype, Slack, Discord vagy Messenger) beszélgetünk, majd ezeket rendezi egymás mellé Feri vágás közben. A vágás vagy Audacityben vagy Reaperben történik. Mostanában a videokonferenciáért az Around felel.

A régi vas (már nem ezt használjuk)

A közös pont: Google Hangouts. Ez azért jó, mert az adást a Google rögzíti helyettünk. A YouTube-ról lelopott hangsáv wavba konvertálódik, áttúrjuk a Levelatoron, csendszünetek automata kivágása (Audacity Truncate Silence effect), majd a vége az a 128 kilobites mp3, amit ti is hallotok. A kezdetekkor úgy tűnt, hogy a variable bitrate mintha megőrjítené a podcast lejátszókat, azóta ragaszkodunk a konstanshoz.

Ádám

A lánc tök egyszerű, ha otthon vagyok. (Ha nem, akkor meg úgyis mindig valami dobozhangú vacak kerül.) Az aktuális PC-m (Win7) vagy Macem, egy Focusrite Scarlett 2i2 USB-s hangkártya, erre XLR-en ráakasztva egy Audio Technica AT2020 (ld. még legolcsóbb vállalhatónak tűnő) mikrofon, nagyjacken pedig fülhallgató. A kátyta tud monitort adni, úgyhogy hallom magam és nem őrülök meg, és tekerővel állítható rajta a mikrofon nyeresége (gain). Vágni ritkán vágok, akkor a választott fegyverem a Reaper.

Gáspár

Hosszas laptopba épített mikrofonokkal való tökölés után hagytam, hogy meggyőzzön a Wirecutter és megvettem az általuk ajánlott USB-s mikrofont, a Blue Yetit az Amazonról. Az arcpirítóan túlméretezett fallikus formájú eszköz kellemesen duruzsló rádióshangot ad még a legmakimajomhangúbb podkasztolónak is. A hajam és a füleim egy AKG K518-cal nyomom formára. A jobb hangminőség érdekében a felvétel alatt egy tönkölybúza párnán szoktam ülni.

Feri

Korábban egy Logitech USB-s mikrofon, amiről azt olvastam, hogy a legolcsóbb sitt, ami azért rendes hangot vesz fel, újabban pedig, a Patreon-támogatóinknak köszönhetően egy Samson GO Mic, egy Maxell Retro DJ füles, amiről azt olvastam, hogy az alacsony árához képest meglepően jó hangminőség tartozik hozzá, és egy laptop, ami vagy Macbook Air (ami nem olcsó), vagy valami dzsunka windowsos Acer, ami már évek óta meglepően érett a cserére, de a kezdetben eltartott kisujjal tapogatott Airt eléggé megszerettem, így az Acer előlépett vészhelyzeti számítógéppé. De amire igazán vágyom, az egy Bluetooth-os headset jó minőségű mikrofonnal, mert akkor adás közben is tudnám pótolni a sört, illetve az olykor nagyon fenyegető elalvás ellen sétával védekezhetnék. Ha valaki tud ilyet ajánlani, ne habozzon!

6 thoughts on “Ez itt a vas

 1. Kelt

  Az enyém kardioid karakterisztikájú, az nem tud ilyet. Gazs Yetijét viszont azt hiszem lehet omnidirectional-be kapcsolni. Illetve ha nem kell kilőni az internetre valósidőben, hanem csak felvétel készül, akkor ez Zoom H2 rekorder is szóba jöhet.

   1. Kelt

    De persze akkor egy extrémkicsi lyukban voltunk. Én hiszek abban, hogy lehet értelmes felvételt készíteni térről - a Buena Vistának is sikerült! - csak sose volt lehetőségem játszani vele.

 2. moshi-moshi

  Aha, szerintem megvan. Amikor a vs.hu egyik tárgyalójában voltatok és úgy szólt az adás, mintha a Júdea Népe Front egy fém öltözőszekrényben tartott volna taggyűlést. Még körbejárom a témát, köszönöm szépen!

Kommentszekció