#013 Gamifikált maszti adás

Velszi űrprogram, gamifikált maszturbálós app, mindenféle Apple kütyük: könnyeden indul a heti adás, aztán a végére csak összekapunk az NSA lehallgatóbotránya kapcsán.
obama-headphones
Egy képen összefoglalva minden lényeges téma amiről beszéltünk a héten: Apple termékek és a leveleidet olvasó Obama

 

 • Heti égi jelenségünk csak akkor válik tényleg azzá, ha a viselője tényleg eljut az űrbe - azonban a Welsh Space Campaign így is csodálatos. Űrhajó, sapka, sál.
 • Ferinek ilyen internetet kínáltak, hogy ne pártoljon át a konkurrenciához. Kevésbé szép részlet, hogy a házhoz érkezett kereskedő 80/40MB garantált sávszélesség-állításával szemben a valóság 15/2MB és a maximum upstream is csak 15MB, ami azért mégsem teszi alkalmassá a rezidenciát családi videostúdió létesítésére.
 • Mindez még rendben lett volna, ha legalább az androidos Vine jó lenne, de ez se klappol még teljesen. Tovább szurkolunk a cuki de értelmetlen mobilappnak, mert ami most van az gigaciki.
 • A BBC elnézést kért, hogy tudatosan félrevezette az oldala látogatóit a weblapra kirakott órával. Az ugyanis nem felel meg a BBC központi értékének, a pontosságnak.
 • Gazst két dologgal lehet megvenni kilóra: javascriptbe fordított programokkal és régi Macintosh emulációval. Ez tehát tökéletes csali. (Meg Kristen Bell-lel, de az egy egészen másik történet)
 • Feszegettük a jóízlés határait, amikor a gyerekek által is hallgatható adásban a gamifikációról beszéltünk. Drótos vagy fótos a női maszturbációért badge-eket osztani? És a kutyasétáltatást kioptimalizálni?
 • Ha Apple, akkor egyből eszünkbe jutnak a szörföznivaló hullámok. Pedig lehetett volna vicces macskáról is elnevezni az új Mac OS X rilízt is, vagy fókáról.
 • Előkerültek régi keynote-os csúsztatások, mint a Megahertz Myth. Milyen jó is volt a G4 a jó kis Altivec koprocesszorral!
 • Az iWorks iCloud-os webappos változata lólábként lógott ki a prezentációból. Az Apple gyakrabban jelenti ki hogy most vált online platformot, mint más alsóneműt: az iTools, a .Mac, a mobileMe után most az iCloudot inkább tisztes távolságból, a Google Docsunkból figyeljük.
 • Feri szerint nincsen Quantum Leap az iOS 7-ben. És valóban, Scott Bacula talán feltűnt volna az előadásban. Ősszel érkezik, addig hátha ki tudják magyarázni, ez miben több, mint trendkövetés.
 • És ami a legrosszabb, még csak nem is aranymetszést követve készült az Apple logója
 • A hét másik nagy eseménye a PRISM létezésének kiszivárogtatása volt: hatalmával erősen visszaélő amerikai titkosszolgálat és a keze alá szolgaian bedolgozó internetes vállalatok. A Verizon az összes telefonálás metaadatát passzolta le, a Facebook, a Google, a Microsoft, az Apple és a Dropbox viszont mindent amit csak kértek. Nagyon hamar eljutottunk a demokrácia értelméről filozofálásig. Lehet egyszerűbb lenne visszaállítani a királyságot, hiszen régen minden jobb volt.
 • Amíg mi WWDC-t néztünk, addig Kelt az E3 Microsoftos előadását. Lecserélik a játékpénzüket igazi pénzre, ami jó, viszont 500 euró lesz az új konzol, aminek annyira nem örülünk. Ahogy annak se, hogy 24 óránként haza kell telefonálnia és hogy használtpiaca se nagyon lesz az xbone-os játékoknak. Viszont játszhatsz magad ellen Forzában, ha ez vigasztal.

19 thoughts on “#013 Gamifikált maszti adás

 1. Hi,

  Sajnalom, de egy kis csalodast okozott a wwdc elemzesetek. Ennel sokkal tisztabban szoktatok latni a dolgokat, most viszont szerintem beleestetek abba a hibaba, amibe igen sok hirportal is. Mire gondolok? En eloszor a bigger picture-t neztem volna meg. 6-7 eve Jobs a sirbol es a geekek karmaibol hozta vissza az apple-t. Az akkori celkozonseg, es felhasznaloi reteg koszoni viszonyba nincsen azzal a reteggel (potom 600 millio regisztralt felhasznalo) ami most van. Mi a play amit jatszaniuk kell. 1. teny. A design es ecosystem regi, elavult valtani kell. 2. teny. Az okostelefonok hasznalati terulete kezdi elerni a maximumat. 3. teny. Van 600 millio felhasznalo, es nem kellene beegni ez uj rendszerrel ugy ahogy a google, microsoft facebook (facebook google app) szokott.

  Ha ezt figyelembe vesszuk, akkor innovacio reszemrol kilove. Lehet hogy vannak csoda emberek, akik meg tudnak innovaciot a piacon bemutatni (szemkoveto telefon, meg mini prezentacios eszkoz, ket kepernyo stb…) de az apple nem ezt az utat valasztotta. Szerintem helyesen. Szerintem a mobil telefonok eletciklust tekintve foleg az apple-t nezve mar sokkal inkabb a harvesting reszben vannak benne, mint sem az uj userek megszerzesebe. Ha ezt nezzuk akkor: - az uj design megagyazott olyan megoldasoknak amire mar nagyon varunk pl widgetek. Viszont azt is latni kell, hogy az apple ezeket szep hosszan mezesmadzaggal fogja adagolni (szemetseg, de ez van. Szeretni kell oket ezert. Nem. De ez van…) - A szolgaltatasok (safari keychain pl) icloud megkozelebb hozza a platformot egymashoz, hogy minden teruleten apple-t valassz - masodik kepernyo, appletv-re kirakas iradio stb stb stb…

  Minden egyes lepes inkabb abban az iranyba mutat, hogy az apple inkabb egy teljesen uj termekvonal kiepitesen faradozik, es ennek a tokeletesitesen, mintsem hogy itt puffogtatna alinnovaciokkal (megegyszer, szemkoveto galaxy). Es igen. Masolnak. Orulunk neki. Persze hogy orulunk. Vegre… hianyzott zavart hogy eddig nem volt. Szegyelni kellene magamat. Mar miert kellene? Az androidosok is masoltak, es megis boldog felhasznaloi annak a rendszernek, windows is masolt sok mindent, megis a userek boldogak. Az meg hogy majd a birosag mit szol hozza, kb pont nem erdekel.

  Egyszoval a csalodast kelto wwdc biztos igaz (szamomra mondjuk az uj design hanyadek, de ha hasznalni fogom biztos megvaltozik a velemenyem, vagy megszokom) viszont a sok apro kikacsintas, a vegre vegre vegre, igen igen igen… Koszi hogy nem menoztok tovabb, hanem belepakoljatok azt amit mar jo ideje bele kellett volna tenni. Koszi hogy nem vagy itt Steve, Forstal stb… (az eloadas mod meg szektas. Ez van. De legalabb van egy ceg, ahol mukodik a szektazas. A tobbieknel ugysem megy ez:) ).

  Egyszoval, szerintem a kritikaval hoztatok a kotelezot, de nem gondoltatok bele abba, hogy vajon mi lehet az indok, vagy a bigger picture. Csak egy gyenge hasonlat, ugyis szeretitek ezt. A telekommunikacios cegek kisebb versenyelonybe voltak 10 evvel ezelott. Ontottek a penzt az innovacioba, amik ugy ahogy voltak be is fulladtak. Aztan jott a Google, Facebook, Apple, Samsung, es leeratta eloluk a piacot. Nem biztos hogy mindig az innovacio a nyero. Ma a telcok kuzdenek az eletbemaradasert, es hogy ne szoruljanak bele a utility szektorba. Ha igaz az elmeletem, akkor az Apple ezt pontosan latja. Nem probal oda loni nagyot, ahol mar kitapostak az utat, pusztan megadja a lehetoseget a sajat usereinek hogy hasznaljak azt amit mar mas feltalalt:)

  1. pohlyferenc

   Máté, a nézőpontod abszolut érvényes, a kötelező Apple-gyalázáson túl ez az elsődleges megközelítési mód, nekem is a fejemben volt - mondtam is az adásban, hogy a számok jók, nem kell aggódni a cégért rövid távon, és eme állítás mögött pontosan az a gondolat állt, amit te is leírsz. Miszerint az Apple szándékosan nem újít, hanem a meglévő, egyre kommerszebb közönségét szolgálja ki. Könnyen elképzelhető, hogy pontosan ez jár Tim Cook fejében is. Ezen túl azonban továbbra is fenntartom a kritikámat, azt is megmondom, miért.

   Az Apple önképe, nomeg a márka alapüzenete az, hogy mi vagyunk a legjobbak, az élcsapat, a mi termékünk a legszerethetőbb, leginkább élvezetes, “best experience”. A mi gépeink mindig a legjobb hardvert tartalmazzák, a telefonunk és a tabletünk megváltoztatta a világot. És még valami: azt is, hogy a legjobbat kapod, fizesd is meg, mégpedig kétféleképpen: magasabb árral, valamint az arroganciánk elfogadásával! Megmondjuk, hogy mi kell neked, hogy mi a jövő, és mi nem része a jövőnek, mire nincs szükség. Hidd el, igazunk van. Amikor nincs, akkor is.

   Ez oké, ez egy győztes énképe, egy agresszív vezető bemutatkozása és az elmúlt évek tanúsága szerint vevők is rá az emberek. Viszont amikor önellentmondásba keveredik, amikor lólábként lóg ki a piackövető stratégia, amikor a scrollozás sebességét adják el, mint a fényes jövőt, akkor fennáll a veszélye, hogy elpártolnak tőlük a vezetőre vágyó sokak, akik azért választották őket, mert az öndefiníciójuk része lehetett, hogy a legnagyobb újító, a vizionárius termékét használják, ezzel is mutatva, hogy hisznek a jövőben, hogy benne élnek.

   Ha ezeket elveszíti a vállalat, ha új célközönségükké a tömegeket teszik, akkor el fognak jelentéktelenedni, mert a tömegek nem hűségesek. Aki számára az iPhone csak egy telefon, azok átváltanak majd egy másik platform új üdvöskéjére, azt pontosan a Samsung parasztvakításával is el lehet majd csábítani.

   Emlékezz, egyszer már megtörtént, hogy lemondtak a vizionárius szerepről, megszabadultak az arrogáns köcsög varázslótól - és pillanatok alatt a lejtőre kerültek. A visszatérő Jobs a csődből hozta vissza a céget - mivel? A tech leadership üzenetével.

   Nem lehet úgy fenntartani a preztízs árazást, ha közben nem felelsz meg a saját márkaértékeidnek. Az LG lehet piackövető, mert tömegterméket gyárt, a Samsung lehet parasztvakító, mert a gagyi a jele az oviban, de az Apple nem lehet lemaradó, mert vele meg az innovációt szokták szemléltetni. Miért bocsátjuk meg neki a szörnyű makacsságot, a nemegyszer kiábrándító összeszerelési turpisságokat, az antennabotrányt vagy az MMS hiányát, ha nem azért az illúzióért, hogy egy Apple termékkel egy kifinomult, a mérnöki tudomány és a dizájn csúcsát tartjuk a kezünkben?

   Az Apple az iOS 7-tel legalább egy évre bebetonozta magát az egy helyben totyogásba, miközben ki fog jönni egy új Android főverzió, egy új Windows 8, egy Windows Phone, az Amazon esetleg bemutat egy telefont, a Facebook megpróbálja kiküszöbölni a FB Home kudarcát és újra nekiveselkedik a mobilszegmensnek. És még amit nem tudunk. Mit tud eközben felmutatni majd a kedvencünk? Egy karórát? Vagy egy (ezt inkább jósolnám) tévét? Ha ez utóbbi, és ha az tényleg forradalmi lesz, még nincs veszve minden, de ebben valamiért most nem hiszek. Mert úgy gondolom, hogy a másik lehetséges ok, amiért az iOS ilyen kevéssé érdekesre sikerült, inkább a cég töketlenkedésében keresendő, nem a jól kigondolt stratégiában. Avagy - nem kell töketlenségnek nevezni - abban a helyzetben, hogy Jobs halála óta elindult egy átstrukturálódás, egy új vezetési és ennek nyomán új üzleti stratégiai stílus kialakítása, és amig ennek nem érnek a végére, addig csak alibiznek. Viszont erre most nincs idő.

   Lehet, hogy nincs igazam, de nekem így áll össze a kép. Azt hiszem, hogy leszorulnak a piac éléről (és a nyereségességi bajnokság első helyéről), ha nem ragaszkodnak a márkaértékeikhez, hanem inkább a kommercializálódó tömegek kiszolgálását választják vezérlő elvnek.

   (UI: csak egy ötlet: megtehetnék, hogy az iPhone-t meghagyják ilyennek, de közben előállnak egy másik telefonnal, mittomén iVoice-szal, vagy iPhone Pro-val, mindegy is, és azon hozzák a fejletépős one more thingeket, azt használják a kúúúl imidzs fenntartásához.)

   1. Igy mar korrekt a story koszi. Teljesen egyetertek veletek, kar hogy a musorban nem mondtatok el ezt a vonalat, csak a szokasos storyt. Egyik haverommal sokat dumaltunk rola, hogy mit lehetne csinalni aminek van is ertelme. Talan ti is vagy handrasek is emlitettek hogy az ipad megjelenesenel mindenki hulyen nezet, hogy ez kinek a fenenek fog kelleni. Aztan olyan termek lett, ami meg mindig alazza a piacot (hozzateszem hogy en napi doer munkara keptelen vagyok hasznalni)

    Nade, a kerdes tenyleg az hogy most letudjak a kotelezo lepeseket es mi a francos fenet fognak tudni kezdeni. Szoval osszegezve amit irtal, ha egy ev mulva sem lesz WOW faktor, en most azonnal beszarok (next-best-thing) akkor valoban lehet “aggodni” ertuk hogy megallt az innovacio Jobs halott, de szerintem meg nem most volt itt ennek az ideje.

    Es egyebkent az arroganciaval is egyetertek. Utalom az arroganciat, megha ez a marketing resze is, ezert orultem hogy egy picit kinyitottak a dolgokat: multitasking, command center (vagy hogy a fenebe hivjak), uj design. Ha ez a vonal folytatodik, akkor maradva a telekomos peldamnal itt mar igazi innovaciot nem fogunk latni - es nem is biztos hogy kell.

    A kerdes tenyleg az lesz, hogy mi massal tudnak meg kijonni.

    Meg egy apro megjegyzes - kis offtopic, hogy mekkora zseni es illuzionista volt Jobs. Szegeny windows-t mindig bantjuk, hogy mennyire lassu, hogy fagy, milyen megbizhatatlan stb… De mennyivel fantasztikusabb rendszer mint az OSX. Szegeny szerencsetlen windowsnak ki kell tudnia szolgalni a vilag osszes hardwaret az osszes szarul megirt driverrel egyutt, es egy valamilyen tokeletes egeszet kell alkotnia. Erre jon Jobs, aki cel hardware-t es softwaret fejleszt premium aron, es melle meg egy fantasztikus vallast is teremet. Leegyszerusiti az egyenletet, megkonnyiti a sajat munkajat, es meg be is szol:).

   2. Ksix

    Egyetértek Mátéval, én is meglepődtem az ennyire negatívra sikeredett WWDC értékeléseden, nekem (bár én tagja vagyok a vallásnak :o) ) ez egy pozitív esemény volt. Leginkább az elvárásaidat (koncepcionális váltás/quantum leap) nem értem az iOS kapcsán, ezek eddig sem voltak sosem jellemzők az Apple-re, egy már meglévő termék esetén. Szerintem ők mindig is csak új termékekkel innováltak nagyot, amit utána sokáig/tökéletességig csiszolgattak. Olyan nem igazán volt, hogy egy terméken belül újra hihetetlen innovációt tudtak volna felmutatni (mint ahogy szerintem más cég sem). Pl. az iPod, iPhone, MacBook Air, iPad mind mind arról szólt, amikor megjelentek, hogy megmutatták, hogy hogyan lehet a már létező eszközöket innovatívabb módon megalkotni, de ugyanezekből a termékből később nagyobb csodát már sosem hoztak ki. Szerintem lassan tudomásul kell venni, hogy a telefonoknál ami lehetséges volt ebben a formátumban, azt már megcsinálták, és nem csak az Apple, de sem a Samsung, sem a Google nem tudott semmi innovatívat ezen a téren felmutatni. Kérdezem én, a Google WWDC-jén azaz az idei Google I/O-n, milyen innovatív dolgok voltak, ami miatt nem volt akkora csalódás, mint ez? Ott még csak egy új Android OS-t sem tudtak bemutatni, hogy trollkodjak egy kicsit :o) Az Apple akkor bukja csak el szerintem a szerepét, ha nem tud kijönni valami új, a fentiekhez hasonló termékkel, amit megint mindenki birtokolni akar majd. De a már bevezetett termékeinek a célközönsége mindig is a tömeg volt, lásd régebbi iPhone-ok piacon tartása, iPad mini, vagy az iPodok. Én egyébként inkább valami óraszerűségre tippelnék a TV helyett, mert a Pebble óra kapcsán kiderült, hogy már a tavalyi iOS 6-ban működnek olyan funkciók, amik ahhoz kellenek, miközben termékről, ami igényelné ezeket, nem nagyon tudni. Vagy ha az idei iOS újdonságokat nézzük, a külső játékvezérlők kezelése akár egy Apple konzolt is előrevetíthet. De visszatérve az iOS 7-re, nem gondolom, hogy helyben totyogás lenne, inkább arról szól, amiről mindig is, hogy hozza a kötelező újdonságot, ami most leginkább a 6 éve elég változatlan felület megújítása volt, a megszokott egyszerű kezelhetőség felborítása nélkül. Az iOS nem annyira a tudásával, mindig is inkább a kezelhetőségével volt vezető, elég ha felidézzük az egyes nagy iOS verziók olyan eget rengető újdonságait mint az alkalmazások futtatása, vágólap, MMS, multitask, csupa létező, mástól átvett dolog. Talán az iCloud még valamennyire újdonság volt, de igazán innovatívként az iOS kapcsán csak a Siri jut eszembe. Aminek kapcsán fontos megjegyezni, hogy azt annak idején a WWDC-n gondosan titkolták, nem lett az iOS-szel egyszerre bemutatva, csak ősszel, az iPhone bejelentéssel együtt derült ki, hogy még ez is az új rendszer része. Így most sem kizárt, hogy vannak még olyan innovációk az iOS 7-ben, amikre csak ősszel derül fény.

    —- trollkodás bekapcsol —- Hát ezen a totyogás “miközben ki fog jönni egy új Android főverzió, egy új Windows 8, egy Windows Phone …” dolgon jót mosolyogtam. A WP bár innovatív, és sok jó dolog van benne, nagyon küzd az alkalmazások hiányával, és a kezdeti androidra emlékeztet, kell még neki pár év, mire eljut a használhatóság azon szintjére. A Windows 8.1 Blue innovációja mi is lesz, visszajön a Start gomb meg a desktop? Bár végül is a visszafejlődés is fejlődés. :o) Az Android főverziónak meg már ideje lett volna kijönnie, de még a 4.3 sincs sehol. Ami ugye olyan innovációkat fog tartalmazni, mint a működő bluetooth és a game center. :o) És szerintem az 5.0 sem hoz majd csodákat, a Google is inkább új eszközökben gondolkodik, mint pl. a Glass, a telefonok szerintem már csak finomodni tudnak, nagy újdonságok nem lesznek Android fronton sem. De hogy még inkább trollkodjak: és ha esetleg holnap ki is jön az 5.0, akkor azzal mit is nyersz? Fel fogod tudni rakni holnap a telefonodra, vagy csak majd hónapok/évek múlva, mikorra a gyártó frissít, netán új telefont is kell venned hozzá? :o) Szerintem az iOS 7 egy nagyon jó, akár még innovációnak is tekinthető tulajdonsága az, hogy ha minden a szokott ütemben zajlik, akkor 2014 szeptemberében még a több mint 4 éves telefonokon (iPhone 4) is a létező legfrissebb iOS futhat. A Google ennél fél évvel fiatalabb, saját (tehát nem a szolgáltató/gyártó hibája) Nexus S-ére már a tavaly kijött JB 4.2-t nem lehet felrakni, azaz nem volt még 2 évig sem támogatva OS frissítés szintjén.

    1. pohlyferenc

     Két dolog elöljáróban: 1. Iszonyú büszke vagyok a podcastunkra! Ha itt ilyen magas szinten lehet a témákról beszélgetni, ha ilyen tájékozott, komoly emberek hallgatnak minket, mint ti, már megcsináltuk a szerencsénket. Komolyan beszélek, remélem mindenki érti! 2. Minden más, piaci folyamatokat taglaló, márkastratégiákat elemző érvem mellé odaszúrok egy magyarázkodósat is: az olyan kütyübuziknak, mint mi, egy ilyen bejelentés csalódás, a kütyübuzéria miatt. A csiszolgatás, reszelgetés nem lelkesíti a techmániást. Ez persze nem ad okot az elvakultságra, csak mondom. 3. A vallásnak én is része vagyok valamennyire, szerintem ez ki is derült az adásból, az OS X-et irígylem tőletek, az iPadomat szeretem, az iPhone-omat azért adtam a feleségemnek, hogy nekem lehessen Androidos telefonom, szóval van viszonyom az Apple termékekhez, de igyekszem objektíven nézni rájuk.

     Ksix, a gondolatmeneteddel és az állításaiddal lényegében egyetértek, akár azt is mondhatnám, meggyőztél, de ha nem is, annyit bizton állíthatunk, hogy a piac azt jelzi vissza, amit te mondasz. Én azért még kapálózom kicsit: - történt azért egy-két terméken belüli forradalom, éppen te soroltad fel őket (a SIri biztos ilyen, illetve amit nem említettél, az App Store, az ecosystem megteremtése az volt, de szerintem volt egy-két SDK-szintű trükk is, amiket a fejlesztők neveznek forradalomnak) - nekem már az is elég lenne, ha user interface szintjén kapnék valamit, gesztusvezérlést, kidudorodó képernyőt, Leap Motiont, akármit. Ez ugyanis szerintem még a telefonkategória (de inkább a mobil számítástechnika) előtt áll. - sőt, már az is forradalom lenne, ha a szövegbevitellel kezdenének valamit. SŐT: ha csak megengednék, hogy mások is fejleszthessenek szövegbevitelt! Ha lehetne Swype, ha lehetne magyar (norvég, baszk stb.) nyelven diktálni. Ez is olyan terület, ami innovációért kiált. - várnám a Google Now jellegű kísérleteket arra, hogy a készülék szituációérzékenyebb legyen. - várnám a fényképezés olyan jellegű újításait, mint a HTC Ultrapixel (kevés megapixel kevés képzajjal) vagy a HTC Zoe (kb. mint a Vine), vagy a Nokia TrueView… Ez fontos terület az embereknek, és a fentieken kívül nem sok minden történt az elmúlt években. - satöbbi.

     Szóval azért lehetne forradalom, nem kellene hozzá új hadver (és volt is ilyen az Apple történetében). Vagy jöjjön az új hardver, de ne óra legyen (az lesz), az szerintem kicsi dolog piaci értelemben. A konzolnak több értelmét látom.

     A legutóbbi nagy dobás Cupertinóban az iPad volt 2010-ben, előtte az iPhone 2007-ben, ezek szerint idén a matek szerint is kell valami!

     A többivel meg egyetértek, beismerem.

      1. Agree, tenyleg jo titeket hallgatni

      Visszaterve erre az egeszre, egyik baratommal dumalgattunk errol, hogy mindenki innovaciot var, kezzelfoghato es hasznalhato innovaciot az apple-tol, amit le tud masolni a masik oldal, es 1-2 even belul megjelenik naluk is (smartphone forradalom, retina display - nevetseges volt eleinte, aztan megsem, ipad, stb…)

      Erre most mit lepnek? Azt amit Jobs alatt nem lehetett meglepni. Legalabbis en igy fogom fel. Tokeleteset alkottak. Kozel sem, viszont elindultak egy uton, ami mar rolunk szol. Mernek masolni (az hogy awsome kontosbe bujtatjak lelkuk rajta - engem kb pont nem erdekel a dolog) es mernek lassan de biztosan probalkozni.

      Es most oszinten. Mindenki azt mondja mekkora koppintas az iradio, meg mennyire gaz itunes match hasznalata, es mennyire rengeteg penzt keresnek rajtunk. En erre meg azt mondom hogy - eves szinten kerul kb 5000HUF-ba - 20e zeneszamot kapok meg a legjobb minosegbe - Aminek a tarolasa 200GB lenne - Es most kapok erte majd egyszer egy iradio-t is Amit akarok itt mondani, hogy egy ket szolgaltatasuknal igen jo arertek aranyt generalnak, amivel ugy veszik ra eddig fekete forrasbol beszerzo emberkeket arra hogy tiszta (mondjuk teljesen uj) forrast hasznaljanak.

      Es itt van az oraiasi kulonbseg az androidos tabor es apple tabor kozott (nem szemelyi pusztan statisztikai osszehasonlitast alapul veve). Egy apple user sokkal hamarabb fog fizetni egy jo szolgaltatasert, es jobban fog bizni az apple-be mint markaba, mint egy google user. Es ha megfigyelitek, mert erdemes megfigyelni erre a google is rajott.

      Ha megnezitek a google-s appokat, akkor latjatok hogy hihetetlenul minimal flat designnal kenterbe verik a most piacon levo apple appoket (google search, maps, gmail barmi). Es ez a verseny nekunk HIHETETLEN JO!

      Az apple keptelen normalis webes fejlesztesre, szenvednek ossze vissza, es a Google most ott tamadja oket ahol a legjobban faj. Ezert most az apple felkapta a kesztyut, es elkezdett elmenni egy uj iranyba. Meglatjuk mi lesz. Szerintem ez a WWDC errol szolt. Oke sracok, elindultunk az uton, lassuk ki lesz a jobb:)

      Es igen, kiraly lenne olyan kepernyot tapicskolni ami erzekeny, es kidomborodik (ipad-nal mindenki erre vart, es mindenki kiakadt, hogy bazz nagy iphone ki fogja hasznalni:P ),

      A szovegbevitelre az a tippem, hogy egy even belul benne lesz a csere. Most egyszeruen fejlesztesi idobe es product development tervbe nem fert bele.

 2. Megfigyeles botrany: Ket gyerkoccel a hatam mogott, vallalom hogy barmikor barmelyik adatomat, fotomat felhasznalhatjak barmelyik kormany bun es terrorizmus uldozes celjabol. Komolyan. Az senkit nem zavar, hogy a gmail azt csinal a picassa kepekkel kb amit akar, de az mar zavaro hogyha a kormanyok latnak ebbe bele:) Ertem hogy jogilag zavaros a tema. Ertem hogy az amcsi alkotmany erre nem gondolt 150 evvel ezelott, es Lincolnnak nem jutott eszebe, hogy olcsobb lesz felhobol hirszerzesi adatokkal bunuldozni, mint inkabb mindehova rendort vagy megfigyelo kamaret telepiteni, de konyorgom ne legyunk mar ennyire demagogok. Persze jo lenne tokeletes vilagban eleni, de nem abban elunk, viszont ha nem alkalmazkodunk a valtozo korhoz, akkor birkak maradunk. Igen csunya dolog torveny ellen ilyet csinalni, de polgarnak kuss a neve:) (http://en.wikipedia.org/wiki/Starship_Troopers termeszetesen nem gondolom azt hogy lenne tokeletes tarsadalmi forma, es tokeletes tarsadalom, de erdekes felvetes - termeszetesen egy kicsit mas tortenelmi helyzetben - amit itt feszegetnek) Egyebkent meg jo volt hallgatni, hogy vegre vitatkoztatok egy jot egymassal, es izzottak a a hangouts vonalak:)

  1. Azt hiszem - és rövid leszek, volt helyem és időm elmondani a véleményem az adásban - hogy a terrorizmus céljában nem értünk egyet. Továbbra is úgy gondolom, hogy a terror félelmet akar generálni. Ha annyira félünk, hogy szabadságokról mondunk le, akkor kikérhet egy sört és nézheti a F1-közvetítést.

   1. Ez teljesen korrekt hozzaallas addig amig rolad van szo. Nekem a velemenyem akkor valtozott meg, amikor lettek masok is, es le tudok mondani a szabadsagrol, ha van ertelme. Egyebkent teljesen korrekt volt az okfejtesetek, pont az tetszett hogy a pohar felig ures es felig teli volt. Mondok egy hasonlatot. Europai foci es a video biro esete. Meddig ragaszkodunk a hagyomanyokhoz, es mikor engedjuk hogy a technika eljovetelet a birok helyett. A terrorizmus is - mar ha valos a fenyegetes, es itt magyarorszagon lassuk be semmit nem erzekelunk belole a “borunkon”, egy szel malom harc. A masik oldalnak nincs vesztenivaloja, viszont ugy kell harcolni ellene, hogy kozben olyan “hulye” szabalyokat kell betartani, amik regen irodtak (es egesz jol kialltak az ido probajat:) ) Szoval lets agree to disagree. Ha elemnyomnak majd egy papirt, en vigan irom ala, hogy kulonbozo kormanyok, es felhatalmazott szervek szamara az adataim nyilvanosak:)

 3. Érdekes, hogy a maszturbálás gamifikálása némi megrökönyödést okoz, miközben az autólopás, tömegpusztítás, emberölés gamifikálásán senki sem akad fenn sőt, ezek a játékvilág legősibb és legnépszerűbb toposzai.

   1. pohlyferenc

    Így van, hiszen a maszti-cucchoz igazából kell maszturbálni, míg a GTA-ban nem lopsz valódi autót.

 4. BTW a mai “hirek” is alatamasztjak hogy Jobs halott:) Most oszinten, ha igaz hogy a design csak koncepcio, es megcsak nem is Ivy csinalta az ikonokat, akkor: 1. Mennyire kemeny, hogy kepesek voltak egy “beta” cuccot bemutatni Ivy kommentjeivel 1600USD-s jegyaron (vagy az egesz konferencia 1600USD, akkor bocsi!) 2. FB2 szegeny visszavonhatja a kommentjet, hogy Ivy mar csak tudja mit csinal, mert nem O csinalta:) (http://plastik.hu/2013/06/11/designed-by-apple-in-california-2/) 3. Es jol atvertek az egesz apple szektat mint … a palankon:)

  Magyarul koncepcio szempontjabol es talalas szempontjabol nagyon-nagyon mas iranyt vettek, meg ha a ceg kulturaja tobb evtizede nem valtozik. Nem biztos hogy ez jo/rossz pusztan hihetetlen kivancsi vagyok mi fog kisulni belole:)

  1. gazs

   Ez egy ötnapos fejlesztői konferencia, szal egyébként tök jó deal ennyi pénzért, amin többek közt egy kiadás előtt álló, beta rendszert mutattak be (elsősorban) a fejlesztőknek, hogy őszig hozzá tudják illeszteni az alkalmazásaikat.

   Igazán a homescreen/Springboard ikonok kinézete a legkisebb része a változtatásnak (bár elsőre a legszembetűnőbb), az eddig megnézett előadások alapján alapvetően tök logikus és ügyes változtatások születtek. A nagy kérdés az, hogy hogy (és milyen gyorsan) reagálnak a fejlesztők, mert elég jelentős újragondolásra-újratervezésre lesz szükség az appokban. Ha őszig nem sikerül átverni a kezelőfelületre vonatkozó igazításokat a fejlesztőkön, akkor az még simán egy iOS6/Maps szintű blamázs lehet.

   *Ha van Apple accountod (azt hiszem elég a sima is, akkor a https://developer.apple.com/wwdc/videos/ címen egyből meg is lehet nézni a lement előadásokat. Ugyanakkor a Keynote kivételével mindegyik nagyon mélyen tech, csak szólok…

   1. Egyetertek. Tavaszi nagytakaritast csinalnak megint, aki nem all be a sorba, azt meg szepen majd leepitik, kivezetik stb…

    Igazan velemenyt egyebkent errol az egeszrol tenyleg 1-2 ev mulva lesz erdemes mondani. Pont most olvastam az appleblogon egy cikket, hogy milyen gyava megoldas, hogy csak most nyitottak ki a platformot, es kezdenek el masolni a tobbiektol. Szerintem meg pont hogy Jobs hala az a tenyezo ami miatt el mertek kezdeni.

    Anyway. Az biztos hogy mennek elore, es nem a regi kitaposott uton.

    Es ja. A fejlesztokon fog mulni a dolog. Egyebkent mar eddig megfigyelheto trend volt, hogy a fejlesztok nem ertek be az alapokkal, tehat kivancsi vagyok most mennyire fognak ehhez igazodni (flipboard, facebook app, google appok stb…)

Kommentszekció