#016. Alig fürdőruhában adás

A csérekkel egyelőre adósak vagyunk, a mostani adásban viszont volt hekk, bagoly, képstabilizáció, GoPro, Huawei vékonyteló, Altavista, nosztalgia, instagramos csalók, mémmilliomosok, tündét játszó gazdagameberek, magán űrtávcső.

owl-50267-1200x900

Bárki bármit mond a poszt-PC eszközökről egy dolog hétszentség, podcastot felvenni csak korlátosan alkalmasak. Podcastfelvétel közben webet böngészni meg egyáltalán nem. A történtekből sokat tanultunk, a konzekvenciákat levontuk, a bűnösök a sarokban állnak. És most jön az adásnapló.

Nem kütyük

 • Az egész adás azzal kezdődik, hogy Feri a Balatonon nyaral. Csak 3G-je van, úgyhogy a Toy Dolls One More Megabyte című klasszikus számát küldjük neki.
 • Esik pár szó a szupervékony Huawei P6-ról, amit sajnos mégsem én teszteltem a gyárban. Viszont tényleg szupervékony. És feltalálták az Automatikusan Elhagyásra Ítélt Cuccost!
 • A Verge írt egy bitanghosszú cikket arról, hogy mi lehet Biz Stone Twitter-apuka legújabb Jelly nevű projektje. A cikkből egy dolog nem derül ki, hogy mi lehet Biz Stone Twitter-apuka legújabb Jelly nevű projektje.
 • Spontán szó esett Sean Parker szilícium-völgyi gazdagember tündekönnyel megöntözött törpeszakállal varrt esküvőjéről a misztikus vörösfenyők alatt. Az igazán trú arcok a sindarinul írt apológiát olvassák csak el.
 • A hét leleplezői azok az emberek, akik létrehoztak egy tumbliblogot a #nofilter címkével instagramozó, de filtereket használó népek leleplezésére. Hősök ők, igazi hősök.
 • Eddig volt Altavista, a Yahoo most becsukta. Excite és Lycos még van. Feri nem tudott ellenállni a lehetőségnek, elmondta, hogyan született az Altavizsla, és hogyan találta ki a nevet a legszebb magyar szemüveg tulajdonosa, Bodó Balázs. (Képet hotlinkelek, visszalépek két mezőt, ha átmegyek a Start mezőn, nem veszem fel a hatezret.)
 • Gazdag amerikai férfiak összekickstartereztek egy űrtávcsövet. Szerintem ezen minden további szó csak ront.
 • Az EU-t is lehallgatta az NSA. Dárdarázás van.
 • Egy csodálatos férfi, egy hős, egy fárosz olyan videókat tölt fel a YouTube-ra, amiken ismert vírusok esznek meg DOS-os meg korai windowsos gépeket. Nem akarom én nagyon megmondani, hogy miről kommenteljetek az adás alá, de azért igazán elmondhatnátok, kinek milyen klasszikus vírusa volt. Elkezdem egy Quickyvel és egy One Halffal.
 • A hónap végén lekapcsolják az analóg földfelszíni tévésugárzást a fél országban. A hangyafoci helyét átveszi a fekete képernyő. Ellamentálunk ezen egy kicsit, de úgyis vissza fog még jönni.
 • Elindult a HD hanghívás a Telekom hálózatán. Erről az egészségesnél többet tudok mostanában és emiatt kellően lelkes is voltam miatta. A többiekre nem sikerült átragasztani. (Disclosure: az Origó újságírója vagyok, amelynek tulajdonosa a Telekom.)
 • Megjelent a Windows 8.1 demó. Úgy döntöttünk, hogy nem nagyon erőltetjük. Amúgy letölthető meg minden. Tényleg nem tiltunk el tőle senkit. Nem olyan ez, mint a csavargó, meg 12 évesen már cigiző szomszéd gyerek. Inkább mint a letagadott rokon.
 • A Mozilla már bútort is gyárt, vagy legalábbis terveket. Van egy-két jó ötlet az opensource bútorcsomagjában, de azért a Jysk (ejtsd: Jüszk, utánanéztünk becsszó) Jonas asztala…
 • Kitúrták az egyik mémes oldalt a Redditről, mert az oldal góréi ott taposták meg tiltották a konkurens mémesoldalakat, ahol tudták. A catfight - pun intended - oka, hogy a mémekben millió dolláros biznisz van. Pár macskás képből jól meg lehet élni. Gáspár rögtön felidézte, hogy volt ilyesmiből kínos reality tévé is.

KÜTYÜK

 • Mindentudó okosórára gyűjtenek pénzt az IndieGogón. Úgy mindentudó, hogy tényleg mindent tud. Nyakba lehet akasztani, csuklón lehet hordani, gesztusvezérelt, kis mókusok kenyérre kenhetik, nagy mókusok süteménybe süthetik. Az a neve, hogy Kreyos. (Ez speciel úgy hangzik, mint egy főgonosz neve a God of War 17-ből.)
 • Egy nagyon okos GoPro kamera motoros stabilizátor épp most bukik meg Kickstarteren. Pedig valós problémát old meg, csak viszonylag drágán teszi.
 • És valahol az adás belsejében szó volt még az ORB nevű gyűrű/fülbevaló headszetről; is.

Ja! Meg a baglyokról. A bagylok csodálatos stabilizátorok. Itt a videó, ami bemutatja mennyire:

8 thoughts on “#016. Alig fürdőruhában adás

 1. msh

  Srácok, zseniálisan jó volt ez is, nagyon köszönöm az élményt. Az jutott eszembe, hogy rádióműsort követelek!

 2. msh

  Jaj, a kérdésre: Michelangelo. Többször előadtam már a sztorit: a M. egy diszk boot rekordokat fertőző vírus volt, ami a DOS-os gépeken azért tudott észrevétlen maradni március hatodikáig (?), amikor letörölte a teljes merevlemezt, mert azokon az első track első szektora volt csak foglalt, az összes többi üres volt. Elmásolta a boot rekordot a hetedikbe, ha jól emlékszem, magát meg a boot rekord helyére, így biztosítva a túlélést.

  Na én ezt a vírust egy bootos floppyn körbehordoztam az akkori melóhelyem összes gépén, leltár céljából. Egy Novell Netware szerver azonnal megdöglött tőle, azokon ugyanis a legelső szektortól folyamatosan a rendszer betöltő állományai vannak, a hetedik szektorba átmásolt MBR lényeges részeket vágott hanyatt.

  Lényeg a lényeg: rohan vissza Debrecenbe, assemblyben, BIOS-hívásokkal spéci megoldást programoz, exe-t fordít, másik Netware szerverről lementi a jó hetedik szektort és újra rohan Hajdúböszörménybe, megmenti a világot! Akkor még igazi férfi voltam.

  1. A jó képek csinálásával nincs gond szerintem. (Meg amúgy nekem a filteres képekkel sincs bajom.)

   Ellenben azzan az igaziságfogalomban, ami a #nofilter mögött van, nem hiszek. Van egy marék 49 millis szűrőm fekete-fehérhez, vagy kettő színeshez, a digitális gépem RAW-ba ment, a telefonom pedig egy általa ismert fehéregyensúlybeállítást használ, amihez asszem nem tudok hozzányúlni. A valóság létezése is kérdés. De nem bölcsészkedek tovább. :)

Kommentszekció