#042. Vascsővel Bertha ellen adás

Berthát egy vascsővel állították meg, Facebookal nem lehet időutazót fogni, a Brick pedig a butatelefonok svájcibicskája, továbbá csúcson a Chromebook, Vasember-kütyüt fejleszt az Intel, az új Oculus az agyunkat használja, az új Pebble Steel már órának is oké, az SD kártya méretű PC pedig szupermenő.

Van még itt valaki?

Az úgy volt, hogy az adásnapló azért késett, mert geomágneses viharok csaptak le a Földre. Akinek ez nem elég indok, az egyrészt borzasztó alak, másrészt itt generálhat továbbiakat. Már nem mágneses vihart, ahhoz nagyvas kell.

A hét amúgy a CES - anglománoknak szííes, magyaroknak ces - jegyében telik. Olyan dolgokat mutatnak be, hogy az csuda. A nagy részük a showflooron kívül életképtelen, és egy izmosabb piackutató két jó kérdéssel spontán dezintegrációba taszíthatná, de hát ki higgyen a jövőben, ha nem mi.

Na de előtte egy kis 2014.

 • Le fog szállni a Rosetta űrszonda landere a 67P/Csurjumov–Geraszimenko üstökösön. Ez önmagában is menő, ráadásul a Rosetta tele van magyar termékkel, meg kiváló áruval, kész Benyovszky Móric.
 • Eléri a vizsgálati területét a Curiosity.
 • Dolgokat céloznak be a Kepler űrtávcsővel, ami ugyan eléggé elromlott, de nem annyira, hogy ne lehetne rá új tudományos programot írni. A tervezett elavulás rémálmaiban csillagászokat lát.

490px-Johannes_Kepler

További Kepler

“János, nekem szükségem volna pénzre.”

Még további Kepler

Olyan jövőszagú mobilchipet jelentett be az Intel, hogy azon 192 darab mag van. Nem úgy, mint a Core i5-ömben van négy, de valahogy mégiscsak sok. Az a mondás, hogy ettől aztán majd nagyon atom lesz a mobiljáték. Azt még nem tudjuk persze, hogy a mobiljáték mitől lesz jó. A vita nyitva.

Karácsony

Szívem szerint azt mondanám, hogy a kütyübeszámolóért hallgassátok meg az adást. Címszavakban: Warby Parker, Outlier, Powerball, Moto G, Yeti mikrofon.

Ez még mindig nem a célállomás, de itt tényleg csak pisilni állunk meg

Megint. Van. Bunkofon! Bricknek hívják. Lehet használni headszetnek meg telefonnak is lehet használni. Hónapos rendelkezésre állás, több tíz órányi beszélgetési idő. Retrókúl. Foreveryoung. Örökszerelem. Vwbogár.

Aztán tudjuk, hogy mitől állt le a seattle-i nagy fúró. Egy csőtől. Olyan prózai, hogy Gáspár el is morzsolt egy kis sós könnycseppet.

“Attention, Facebook and Google+: Your social network’s crappy search is preventing humanity from finding time travelers from the future” - így nem találták meg kutatók az időutazókat.

Meg persze úgy se, hogy amikor meghirdették - divatos késéssel - az időutazóbált, akkor már be volt táblázva mindenki.

Egy kis évértékelés

Feri ugyan nem időutazó, de megmondta, hogy a Chromebook be fog jönni. És be is jött, az Egyesült Államokban a karácsonykor eladott gépek húsz százaléka Chromebook volt. Eljött az ideje, hogy lecseréljék az emberek a netbookokat. (Tudom, álljak a sarokba.)

gallery-lightbar

Alicia Keys otthagyta a Blackberryt, amit eddig kreatív tanácsaival kreatívan segített. Will.I.Am még az Intelnél van, Lady Gaga pedig a Polaroidnál. Ön vett fel celebet a héten?

A Meti megköpködi rovat

Megkért a Tasclr csapat, hogy nézzük meg a startupjukat. Közben szó esett arról, hogy mennyire utálunk sorbaállni a hivatalokban, és erre van az Elintézzük.hu. Meg a Taskrabbitról is beszéltünk. Meg a miutcánk.hu-ról. Meg arról, hogy a Szomszédzoli át tud jönni fúróért.

Ja és az egész felvezetéséül volt még szó a P2P sportautókölcsönzőről.

És végül tényleg megláttuk a CES-t, mint Ahab kapitány

 • Van új [Oculus Rift.](http://www.theverge.com/2014/1/7/5284918/oculus-rift-crystal-cove( Beleszerelték azt a techonológiát, amit a motion capture-nél használnak. Azzal követi a fej mozgását. Most egészen máshogy lehet tőle tengeribetegnek lenni. Ezt a kütyüt azért szeretjük egy kicsit.
 • A Canon feltalálta a szelfifényképezőgépet. Jól olvastad.
 • Van új Pebble. Kevésbé néz ki geek játéknak, cserébe rávarrtak egy akkora logót, hogy már-már reklámhordozónak érzi tőle magát az ember. Nem akarok maifiatalozni, de a kecs, a kellem és az elegancia eltűnőben vannak korunkból. Hamarosan mind elhajózunk Szürkerévből and stuff.

 • A Polaroid - Lady Gaga! - megcsinálta az Instagram logóját kamerának. Valójában vadul menő a cucc, és ez egy kicsit engem is nyugtalanít, hogy így érzek.

polaroid_c35_1020_verge_super_wide

intel-jarvis1

Stop the presses rovat

Gáspár lelkesedett egy tévéért. Aztán belefutottunk a tyúk vagy a tojás problémába, és levezettük a Web OS-t nagyjából a Xerox PARC-tól.

És itt megnyomtuk a stop gombot és arra kértünk titeket, hogy mondjátok meg, meddig ér elhúzni egy podcastot. Mondjátok meg.

15 thoughts on “#042. Vascsővel Bertha ellen adás

 1. Rasid

  Némi fikkantás és hallgatói kritika: 1. Lehetnek akár hosszabb adások, + 10-20 percben már több témát ki lehet normálisan fejteni, nem csak leragadni 3-4-nél. 2. A hangminőség. Jó, Gazsnak már van új mikrofonja, de Ferencet néha nagyon a távolból lehet hallani, és amikor buszon/vonaton/utcán hallgatom a podcastot, néha nehéz megérteni egy-két elhangzó mondatot. 3. Állandóan egymás szavába vágtok. Egy idő után azért már elég idegörlő. Nem tudom, hogyan vágjátok az adást, de ha mindenki külön sávon van, ezt Audacity-vel simán meg lehetne oldani, hogy kivágjátok a félig megkezdett mondatokat (vonatkozik ez a szirénázó mentőautókra + köhögésekre is). 4. Ti vagytok az egyetlen podcast, akik idáig még nem k*rtátok fel az agyamat (csak egyszer, amikor a huawei lett kipécézve fikkantásra).

  1. pohlyferenc

   Ferencet akkor lehet távolabbról hallani, amikor hátradől, elgurul a székével a mikrofon elől. Ezt meg lehetne ugyan oldani egy pluginnal, de arról az utóbbi időben leszoktunk (elég macerás használni), a mi fülünknek így is eléggé ekvalizáltnak hangzott a felvétel. Egymás szavába vágás és mentőautók: egyrészt egyetlen sávunk van és három sávot nem is lehetne csinálni, másrészt nem vágjuk az adást, mert ha vágnánk, azzal megszűnne a podcast. Bő órányi felvétel alapos vágása 3-4 órányi munka (ezt bátran állítom, egy másik podcastot legalább fél éven át vágtam heti rendszerességgel), ennyi időnk nincs erre, így marad a fésületlen, szabad beszélgetéses forma. Mindig beszélünk róla, hogy olykor azonos helyiségben tartózkodva is vehetnénk fel adást, így nyilván csökkenne a szóbavágás, de nehéz egy helyre szervezni magunkat. Egyébként pedig örülök, hogy Rasidkompatibilisek vagyunk.

 2. Valoskepzetes

  Ha hosszabb adást csináltok, akkor hosszabb ideig foglak titeket hallgatni. :) Mivel jól csináljátok, ezért szerintem bátran témázzatok. Csak egyet szeretnék kérni tőletek. Tényleg csak egy apró megjegyzés.168 óránál legyen rövidebb egy heti adás. Máskülönben 7/24 nem tudok mást csinálni. :( (az orr lemarad a sadface-ről. srry)

  1. Körülbelül tízkor kezdünk felvenni, ha ehhez hozzáadjuk a három órát, akkor olyan területre tévedünk, ami teljesen alkalmatlan az értelmes emberi életre. :)

 3. Kazi

  Tízkor kezdjetek égi jelenséggel, éjfélkor meg a Himnusszal zárjatok. +1 szavazat a hosszabbításra.

 4. Ha nektek éppen másfél órát esik jól beszélgetni, akkor legyen másfél órás az epizód. Az égi jelenségek igazi rajongói számára nem jelenthet gondot az ilyen adáshossz.

  (Ha mégis, elég csupán emlékeztetni magunkat, mennyi idő múlva jön erre legközelebb a Halley-üstökös: na, az hosszú!)

Kommentszekció