#071. Kóbor műhold adás

Űrbalesetek, Hyperlapse és a melltartóégetés nehézségei, élelemért álterhes panda, villanysportautók és régi Skodák, exoskeleton és hazug szupertengeralattjáró, majd végül a tőgykímélő sajtinnováció.

Kelt már gépeli az adásnaplót!

Burning_Bra_by_briony2uk

Üdvözöljük önöket a kettőpontnullás Adásnapló Szolúcióban. Az önök idegenvezetője, Kelt vagyok.

Az űr valami egészen érdekes volt a héten. Hagytunk is ki híreket, hogy ne hajnali kettőig beszéljünk róla. Ami bekerült az az, hogy az európai navigációs rendszer, a Galileo két holdja is rossz pályára került. Az Európai Űrügynökség (ESA) az oroszokat okolja, és azzal vigasztal mindenkit, hogy amúgy át lehet ám kerbálni jó pályára a vasakat.

galileo-in-orbit-validation-satellite

Megsemmisült teszt közben a SpaceX egyik Falcon 9 rakétája. Van az, hogy a teszt nem sül el jól, most ez történt. Még mindig az egyik kedvencünk a cég.

Csodálatos informatív oldal készült az ESA-nál a Rosetta szondáról. Ide-oda lehet tekerni, hogy épp akkor hol lesz a 67P/Csurjumov-Geraszimenko üstököst kísérő eszköz.

Feri sajtószemléje

*Egyre több vasútállomáson van ingyen wifi*
Jelenleg még csak hat vasútállomáson van ingyenes wifi-hozzáférés, ám…

Ja, az Android meg LMP-s.

Csúcstechnológia

Az Instagram gyorsba lefejlesztette azt, amivel a Microsoft Research villogott pár hete. Az egyelőre csak iPhone-ra elérhető Hyperlapse appal gyorsított menő felvételeket lehet csinálni.

Itt aztán szóbakerült, hogy a tudományos módszert követve a Jezabel szerkesztősége megpróbált melltartót égetni tavaly. Továbbá, hogy kínában egy panda terhesnek tettette magát, csak hogy több kaját kapjon.

Szerelem, szerelem, átkozott gyötrelem

Van ez a kocsi. Viszonylag gyors, villanyos, gyorsul, mint a ruszki troli, és hát gyönyörű. Ugye, hogy nem érdekes, hogy óránként tölteni kell? Mert szép.

És ha már autók, azt is elmondtuk, hogy mi lenne a logikus választásunk, és mi a szerelem autó. Ezt tegyétek meg ti is. Érdekelene. Különösen a semmi nem számít, nekem ez kell kocsitok.

Volt még szó a remek japán kocsikat videózó Maihan Mediáról és az Afrocyberpunkról is.

Van széktelen szék, ami valójában egy fém külső csontváz. Munkához lesz jó. Állítólag.

Belengették a kínaiak, hogy hangsebesség körül menő tengeralattjárót fognak csinálni. Hát egyelőre nem nagyon fognak.

Ami viszont tényleg készül…

Az a vegán sajt. Már masszírozzák is az élesztőt, ami majd tejet fog csinálni.

21 thoughts on “#071. Kóbor műhold adás

 1. lacruise

  a felhivasra valaszolva: praktikus autonak - Toyota Prius, vagy barmilyen hybrid Apanak - nagy es kenyelmes ES LASSU csaladi egyteru Anyanak (Sharan, Alhambra vagy valami hasonlo)

  elmentazeszem auto - Land Rover Discovery 300 es/vagy - Toyota Land Cruise Series 70 a 30th Anniversary Edition termeszetesen balkormanyos verzioban

  1. lacruise

   ezzel vigyazni, mert ha nem eleg erdekes az adasnaplo akkor nem biztos hogy letoltik az adast :D

 2. pohlyferenc

  Amúgy, komolyra fordítva: nincs mit tenni, ennél jobban nem tudjuk összehangolni… Én hajnalban vágok, hogy aki akarja, munkába menet hallgathasson minket, Kelt viszont nem hajnalbankelős típus, általában a nap második felében tudja elkészíteni a naplót.

  A saját megnyugtatásunkra pedig azt mondom, hogy ezen időszak alatt a hallgatók mintegy 10-15%-a hallgat meg minket, többnyire nem gép előtt, azaz mire adásnapló-tanulmányozásra képes állapotba és helyzetbe kerülnek, már nekik is van mit olvasni.

  Mindazonáltal ideális tényleg az lenne, ha a megjelenés délelőttjén kerülne ki szöveg is. Majd motiválom Keltet :)))

   1. pohlyferenc

    Húúú, pedig ez de menő! De nem is akarlak hajnalban kelteni, elég lenne ezzel kezdeni a munkanapot :)

 3. ferenc offtop temajahoz: a megitelt ugyvedi munkadijnak (egyebkent sajnos es nem helyesen) nem feltetlenul van koze a szerzodesben a megbizo allam es az ugyved kozott kialkudotthoz dijhoz. amikor a biro azt mondja, hogy 2,5M sok, csak 0,5M jar, akkor nem irja felul (foleg nem utolag) az allam es az ugyved kozott alirt megallapodast, egesz egyszeruen csak annyit mond, hogy az akarmekkora ugyvedi koltsegbol 0,5ot a vesztes felnek (a banknak) kell megfizetnie. a maradek - szerzodes tovabbra szerint jaro - 2M-t a gyoztes fel fizeti az ugyvednek, azaz a megbizo allam (vagyis mi). bar itthon a hatalmi agak elvalasztasarol egyre inkabb vicc beszelni, ott meg azert nem talan nem tartunk, hogy az az allam irta ala a megbizasi szerzodest az ugyvedekkel, amelyik allam az iteletet hozta.

  1. pohlyferenc

   Bocs, hogy csak most válaszolok: Tamás, köszönöm a kiigazítást! Ettől féltem: mármint hogy az újságíró nem nézett utána a dolognak. Nem is tudom, mire tartjuk őket… :)

 4. WCB

  A hyperlapshoz: van azért pár különbség, pl. a Microsofté sokkal simább (a sziklamászós demójukat nem is hiszem, hogy az instagramos app tudná), meg bármilyen videóból meg tudják csinálni a videót, nincs szükség egyéb szenzorokra (többek között ezért szebb, mert a ténylegesen látott képből számol mindent)

Kommentszekció