#147. Autopilótakeksz adás

Levelezőrovat, Biebers promó, Linux a Windowsban, Musk Mesterterving, PowerPointPrezi, Instagram Stories, GPS alól kimászott kontinens, retró Anthrax, pottyantós pilótaülés, Microsoft Pix és a mobilfotózás közeljövője, Shoka Bell siker, pofátlan Xiaomi koppintás és a gáz Kurzweilnél nagyobb gáz kritikusa.

car-bday-cake

Pár adás óta csináltunk levelezési rovatot: van szó a korábbi adásra érkezett kommentekről. Kommenteljen ön is! (Közhasznú üzenetet olvastak.)

Titkosítós szuperhősből sok van, de többről az is kiderült, hogy emberként aggályos kicsit. Moxie Marlinspike viszont, aki a Signalnak az atyja, a Wired portréja szerint tök nem ilyen. Mondjuk aki bagóból vesz lerobbant hajót, majd elhajtja a Dominikai Köztársaságig, csak hogy megtanuljon hajózni, az rossz ember nem lehet.

A heti kötelező Peter Thiel hír: fiatal emberek vérétől lesz örök életű. Vagy legalábbis ezt kutató cégbe fektetett.

A korreláció nem jelent kauzalitást, de azért vannak együttjáró jelenségek, amiken jót lehet röhögni, erről szól a Spurious Correlations.

Kézműves Pokémon dildó, ehhez valójában felesleges bármit hozzátenni.

Aprajafalva

A Biebers nagyon ügyesen promózza az új lemezét, de mi csakazért is lantfantáziákat hallgatunk.

Kijött a Windows 10 Anniversary Update, Ferivel nem hitettem el, hogy jó ha az embernek van bash parancssora, pedig az. Emellett apró csiszolások vannak a rendszerben, meg egyszerűbben kapcsolható be Cortana. Jó lesz ez, ha tovább szögelik. A funkciókról az Ars Technica cikkét kell elolvasni.

Megvan Elon Musk nagy trükkje, hogyan lesz jobb a Tesla autopilótája: több beleszólást enged a radarnak a vezetésbe.

Ez azért hasonlít kicsit a Prezire, nem?

Az Instagram is elővillantotta a fénymásolót, ők a Snapchatből merítettek ihletet. Állítólag igen jó lett.

Tudomány!

Megszögelik az ausztrál GPS-t, nem lesz minden másfél méterrel elcsúszva! És hogy eddig miért volt? Mert a kőzetlemezek mozognak, és ez nem volt beleszámolva a modellbe. A következő már tudni fogja, a koordináták együtt kúsznak majd a kontinensekkel. Ilyenkor érezni, hogy nagyon fizikai világban élünk, nem?

Nem túl hízelgő az Orion űrhajóról szóló új jelentés. Van némi késés, túl sokszor tervezték át, megy a balfaszkodás.

Olvad ki a permafroszt Szibériában, és a rohad sok metán - annak sem örülünk - mellett olyan rémek kerülnek elő a földből, mint a lépfene. Ezerötszáz szarvas és 13 ember halt bele a most kiolvadt kórokozóba, és nem a mostani lesz az utolsó ilyen eset.

Mobilfotózás

A Microsoft tündérporral mesterséges intelligenciával turbózza fel az iPhone-os képeket. Innen továbbmentünk a Prisma appra, és oda, hogy jön-e már a nagy áttörés a mobilfotózásban.

Adás közben érkezett a hír, hogy a kedden indult Shoka Bell közösségi finanszírozási kampány aznap estére összeszedte a kért pénz felét. Gratu!

És amit a végén csak elhadartunk

A Xiaomi úgy koppintotta le a Macbook Airt, hogy még csak bele se pirult.

Ray Kurzweil szerint soha nem volt ennyire jó, mint most. Matt Novak szerint Kurzweil egy idióta. Feri szerint Matt Novak egy idióta, de Kurzweil is gyanús. Én meg amellett kardoskodtam, hogy elég pokoli helyet gyártottunk le a földön ahhoz, hogy ne nagyon akarjunk büszkék lenni magunkra, illetve a száz évvel ezelőtt az tök nincs messze.

11 thoughts on “#147. Autopilótakeksz adás

 1. Habár nem Gávavencsellő, azért vannak kistelepülések, ahol hallgatják a Meti Heteort. Úgy hívják, hogy Hausen im Wiesental, 2500 lakosa van és a német-svájci-francia hármashatár német oldalán található. Amúgy ha Magyarországon hallgatnám, akkor az 1500 lelkes Telekgerendáson tenném ezt, ami Békéscsaba agglomerációjában van.

 2. PistiSan

  Sziasztok, Tiszaszőlősről hallgatlak titeket körülbelül 1 éve már, lakosság kb 1500 fő, legutóbbi újság szerint utóbbi 6 hónapban 7 haláleset, 3 újszülött volt. Nem sokan hallgatnak erre podcastot, a jó témák és a remek hangminőség miatt hallgatlak titeket.

 3. msh

  RE: mobilfotózás. Pár éve az volt nekem nagyon érdekes, hogy amikor romot főzöl az Androidos telefonodra, akkor úgy mellékszálként kiderül, hogy a fotózás mennyire szoftverfüggő.

  Hat éve első okostelefonnak vettem egy HTC Desire-t, ami közepesen ócska, semmilyen, jellegtelen fotókat készített, így aztán évente két fotót ha lőttem vele.

  Amikor már nagyon szűkös volt az eredeti Android, tettem rá Miui-t és persze kipróbáltam a kamera appot is, egyenesen rémes fotókat készített. Nem is zajosak voltak, hanem egyenesen szőrösek, nappali fényárban is, meg persze kicsit életlenek és színtelenek. Már kezdtem azon gondolkodni, hogy tönkremehet-e lassan egy szenzor a folyamatos fénynek kitettségtől, meg néztem a lencse előtti üvegen a letörölhetetlen foltokat, ujjlenyomatokat.

  Aztán pár hónap múlva felment rá egy Cyanogenmod. És jobban fotózott, mint vadiúj korában, valaha. Nem állítom, hogy szép fotókat lőtt, de szinte szépeket!

  Úgyhogy teljesen hiszem, hogy a jó mobilfotók sokkal inkább múlnak a szoftveren, mint a hardveren.

 4. msh

  Ja, és a Microsoft fotós appjaihoz még annyit, hogy kiába van egy Huawei telefonom és egy iPad mini 4-em, igazából állatira hiányzik az a Lumia 735, amit még az előző cégnél nyúztam egy évig. És főleg a fotós appjaik miatt. A Lumia Cinemagraph appnak például lenyűgözően flow-élmény szerű UX-e volt, szerettem. Komolyan gondolkodom egy Windows Phone vásárlásán. : )

Kommentszekció