#155. Pivot adás

Népszabi a Fedél Nélkülben, az Erdogan-blokk párhuzamai, kapszulás tortilla, 3D nyomtatás + mobilfizetés = talán VR, Facebook Workplace, Hover Camera, a kajálás überéből gasztronotesz lett, apró csavar a sakkon, töltőtoll-mánia, okosgarázskapunyitó, munkanélküli társadalom és misztikus vezetőcoaching.

1920

Politizáltunk még egy kicsit, mert Erdogan blokkoltatta a Dropboxot és Drive-ot, mert kiszivárogtak levelek.

Aztán ríttunk egy sort a kapszulás tortillasütőgépen.

Illetve megnéztük annak a színét és visszáját is, hogy nő-e a 3D-nyomtatók piaca.

Európában közben berobbant a mobilfizetés, ennek kapcsán beszéltünk egy keveset a Simple-ről is.

Vártuk a Facebook Workplace-t, nem azért persze, mert most ne lenne elég groupware-nk, de hát mindig izgalmas, amikor egy nagy ilyesmivel próbálkozik.

Így kell!?

A fröccsöntött almaládák, a drónok és a legolcsóbb 12 centis pécéhűtők egy péntek este rendeztek egy hatalmas gruppenpartit. Semmi más nem magyarázza a HoverCamera létét.

Lakáséttermes kajamegosztós szolgáltatásból hogyan lesz jegyzettömb app? Itt egy blogposzt, ami pont ezt mondja el.

Az év játéka valószínűleg a Really Bad Chess, ami kiegyenlítetlen és teljesen szabálytalan sakkjátszmákat ad a játékosnak. Őrületesen érdekesnek tűnik.

Bence hallgatónk már múlt héten kérdezte, hogy hol az olcsó japán töltőtoll bolt és a róluk szóló blogposzt. Hát itt.

Így nem kell!

IndieGogón debütált a magyar okosgarázsnyitó startup, a Nold. Pár kérdésünkre már az induláskor választ kaptunk a csapattól, de maradtak még bennünk aggályok. Ez egy ilyen folytatásos történet lesz.

Végül pedig az obigát robotok a munkánkat téma: egyelőre kevesebb munkahely keletkezik a csúcstechnológia nyomán, mint amennyi eltűnt. Nógud.

6 thoughts on “#155. Pivot adás

 1. Kicsit védelmembe venném a Bluetooth-t, én egyértelműen az implementáció gyári sajátosságát hibáztatnám, mert vannak jó eszközök és vannakigen rosszak. Például amikor az előző kocsiban Ford Syncet kellett összelőni az akkori olcsó kínai nyolcmagos androiddal, na akkor vért izzadtam, vagy két hét és húsz google keresés volt mire összejött. Utána úgy-ahogy működött, bár volt, hogy piros lámpánál rebootolni kellett az autót. Ilyenkor mindig fellapoztam a kocsisszótárat.

  Mostanában két Sony SRS-X3 van a házban, az egyiket a lányom nyúzza egy Huawei P8 Lite-tal, a másikat főleg én vegyes túloldallal, illetve napi rendszerességgel használok egy Maxell fejhallgatót, ezt szinte kizáróla egy iPad Mini 4-gyel, mindhárom alkalmazási mód tökéletes és hibátlan.

  A Maxellt külön is szeretem mert nemcsak gazdag a hangzása (nekem jó, de nyilván nem vagyok audiofil), de napi rendszeres 1.5-2 órai használattal is ~6 hetente kell tölteni.

  Alig várom a töltőtollas linket : )

 2. Tamas Varga

  Mibilfizetésnél Svéd példával tudok élni. A bankoknál kell egy mobil ID-t igényelni, így lehet fizetni mobillal, illetve van egy Swish (https://www.getswish.se/) rendszer amiben mobilrol magánszemély magánszemélynek utalhat, de cég is választhatja ezt a bankártya helyett. Tehát kvázi a tanyasi tojást az őstermelőtől így vásárolunk vagy ha a helyi vaterán/garázsvásáron személyesen vesszük át a haszált cuccot ezzel fizetünk, de tulajdonképpen a búcsúban fellépő csepűrágóknak is ezen keresztül mehet a donáció idéntől. A bank app meg azt is tudja, hogy a számlát beszkennelem a telefon appjával és úgy utalom a pénzt. Az egyenleget egyébként a Tink(https://www.tink.se/sv/) el nézzük, ami össze van kötve a bankkal és egyből kategorizál is igy napra kész info van mire (pl kaja, háztartás, benzin, stb) mennyit. Gondolom a jogi környezet miatt egyenlőre csak Svédországban vannak, illetve azt már elérték, hogy utalni lehessen tőlük is, de ezt kb lényegtelen. Inkább annyi, hogy a mobilról fizetés idekint nagyon elterjedt. Én ha a számlás átutalásokat nem számítom, csak a vásárlási költéseket nem használok készpénzt többet mint kb 4-5% a teljes havi költésemnek. (víz villany stb számlákat belevéve ez még kevesebb) Hát így.

 3. A receptes-főzős témáról jutott eszembe, hogy mostanában az új kedvencem a műfajban a Peaceful Cuisine csatorna: https://www.youtube.com/user/ryoya1983 Egy végtelenül szimpatikus japán fickó egy mukkot sem szólva, viszont a konyha zajaiból mindent akkurátusan rögzítve, elég szépen komponált képekkel. És igaz, hogy egy csomó lehetetlen alapanyag van benne, ezért még semmit nem főztem meg tőle, de akkor is le vagyok nyűgözve.

  És itt, az egyik ajánlóban jött szembe ez az analóg ember, aki elektronikus zenét csinál. Eszméletlenül jó. https://www.youtube.com/watch?v=wl1ZrEza7uY

Kommentszekció