#157. Internet of Halak adás

Igazibb világtérkép, magyar jobbratarts-történelem, Alexa-hal, Google Pixel, másoló Kína és autóüzleti innováció, holland ősszámítógép, okossüti-sütő, Kard-TV, BBC-nézés, Facebook Gameroom, Teslát tankolni pénzért és a használt elektromosautók ára, a kamucunami világa, Tesla-élmény és persze sok Trump.

Tanulságokkal teli nap volt ez feleim, például egy életre megtanultuk, hogy egy-két órán belül eldőlő dolgokról ne mondjuk előre semmit. Az adás nyomokban azt sugallja, hogy Hillary Clinton fog nyerni, ennek megfelelően egy párhuzamos világból szól.

A West Wingből tudjuk, hogy a térkép nem jó. Most megint terveztek egy olyan vetületet, amelyen a területek méretei közelebb állnak a valóshoz. Meg hát unalmas is a Mercator, na.

countries_driving_on_the_left_or_right

Aztán szóba került a jobb- és baloldali közlekedés, a fenti térkép is ezt ábrázolja, a vonatkozó wiki szócikkben pedig van remek 1941-es plakát arról, amikor Magyarországon átálltunk az egyikről a másikra.

Kütyü

Mindjárt jobban néz ki a személyes “MI” asszisztens, ha olyan házba építjük, ami minden lakásnak dísze. Például egy nagy, éneklő gumihalba.

A Google csinált egy iPhone-t, ellenben abban nincs gyakorlata, hogy ezt el is juttassa a néphez, az istenadtához. És hát drága is. Viszont nagyon érdekes, hogy saját terepén veri meg az Apple-t a cég.

Kína csodálatos! Az mondjuk zavarhatja a kickstarterezőket, hogy gyorsabban tudnak legyártani egyszerű ötleteket, mint ahogy a pénzgyűjtés véget ér az eredeti kampányban. De azért csodálatos.

geely-lynk-co-01-8

Van amúgy érdekes autójuk is, a Lynk and Co, ami egy SUV kínai beütésekkel, és aminek más az üzleti modellje, mint a megveszed és a tiéd.

Megtalálták a holland ősszámítógép darabjait. Erről jut eszembe, tudjátok, hogy hol az első magyar számítógép?

Előfizetős kapszulás sütigép. Voltak azért adás alatt is jelek, hogy a világgal valami nincs rendben.

Kardkovácsolás!

Sajátélmény Elég jó Humble Bundle van még pár napig. Akad benne háromgépes licenc vírusirtóra - pont most járt le a bitangdrága Esetem - meg egy egygépes VPN. Szevasz brit tévé!

Avilágmerretart rovat

Fizetős lesz a Tesla supercharger töltőinél az áram. Ez alapvetően egy jó hír, visszaérünk lassan a realitások földjére. Ja, és a Tesla nyereséges.

Szembesültünk a Graf Carello elektromos járművekkel. Na azok például nem Teslák.

További Tesla. Tényleg önvezetők lesznek az új Teslák, de legalábbis lesz bennük elég szenzor és vas ehhez. És ez még akkor is nagy szó, ha egy éve van egy Autopilot fantázianevű funkció a kocsikban, és ha Musk azért szeret ordas hülyeségeket mondani.

Végül

Az internet tehet-e arról, hogy hülyék az emberek? Vagy máshogy: ezt a kérdést fel lehet-e tenni ilyen egyszerűen?

13 thoughts on “#157. Internet of Halak adás

  1. Egy ist mondanék. Egészen a megválasztásáig inkább tünet volt. Most már történnek olyasmik, amik abból következnek, hogy ez a rémes ember fog beköltözni a Fehér Házba. Ráadásul minden nap sikerül ráerősítenie valamivel.

   De mondjuk ha csak a fenti mondatod bedobja valaki a demokrata párt postaládájába, és erre ők nem a létező legestablishmentebb jelöltet indítják.. illetve ha nagyapámnak négy kereke lett volna, ugye. :)

 1. Macbook Pro-utánlövés (lehet, hogy az az előző adás volt, bocs): Első blikkre én a Feri-féle pozitív gondolatok és optimizmus felé hajlottam, mert hát a vidókon elég szexi volt, ahogy ott tapicskoltak rajta.

  Aztán arra gondoltam, hogy ott vannak mostanában a 2-in-1 vagy convertible vagy hogy a fenébe’ hívják laptopok, mint pl az általatok is említett Lenovo Yoga sorozat. Na ott az egész képernyő érintős, amire bárki olyan touchbar-t tesz, amilyet akar, oda, ahová akarja.

  És akkor innen nézve a MBP touchbar-ját jön a felismerés: EZ, ÖREGEM, A LÚZER FASZARISÁG CSIMBORASSZÓJA. Azt a nyomorult egy dollárt és +0.5 mm-t sajnálták, amitől érintős lehetne a képernyő? Tényleg menjenek már a picsába, ez az anti-innováció iskolapéldája.

  Sajnálom, pedig mostanában akartam volna valamit az iMac helyett és hát ugye Windows az biztosan nem lesz. Marad még az iMac, úgy néz ki.

  1. pohlyferenc

   Szerintem az Apple szándékosan nem akarja össze-ujjlenyomatozni a kijelzőt. És ebben igaza van. A Yoga és barátai ettől is bénák - meg attól is, hogy a laptopképernyőt tapicskolni nagyon kényelmetlen mert messze van és rossz szögben áll.

  2. Két dolog nem stimmel nekem a tapikijelzőben. Az egyik, hogy bevonatok ide vagy oda, az a kijelző össze lesz fogdosva. A másik pedig, hogy viszonylag sok karmozgással jár, hogy megbökdössem a kijelzőt. (Azt nem tudom, billegne-e a MacBook Pro, az első Asus Eee PC óta nem láttam elboruló laptopot, az viszont vicces volt.)

   1. Sziasztok,

    Asus T100 a túlélőgépem, ami mindig nálam van, hol tabletként, hol laptopként használom, és semmi nyoma nincs a képernyőn az összetaperolásnak. Laptop módban érintőképernyővel scrollozni: isteni dolog! Már minden más laptopnál is ösztönösen a képernyőt simogatom :)

 2. Pont az osszefogdosasra mondanam, hogy nem igaz. A masikat inkabb hiszem.

  A fiamnak van egy Acer Aspire Switch-e, fogjuk ra, hogy 2-in-1. Tenyleg vagy tabletkent, vagy laptopkent hasznaljuk tobbnyire, o szokott a kepernyohoz nyulnii, leginkabb a ketkezes gepeles utani egerklikk kivaltasara, kozelebb van, mint a radugott eger. De szerintem ez UI kerdes, ha lennenek ott erdekes controlok, akkor lenne miert odanyulni. Most kb van OK, Cancel, ablak bezar, meg kepeken pinch and zoom.

  Ezt viszont egy ipaden irom es ne kerdezzetek miert, mert igen ritkan torolgetem, de nem ujjlenyomatos a kepernyo. A hata koszos, de a kepernyo nem.

 3. Egy “termék” akkor már biztosan jó, ha lehet rá vágyni, és az ember örül neki ha megvette. Lehet műszakilag szar, eszközként felesleges, de a termékként mindenképpen jó, ha pozitív érzéseket ébreszt. Ezért nem értik pl. az iPhone-t azok, akik MHz-ekben és GByte-okban gondolkodnak. Az ugyanis nem elsősorban hardverként nagyszerű, hanem termékként: vágyat ébreszt. És ezt nem érti a a Samsung sem, hiszen a Galaxy sorozatot sokmindennel meg lehet vádolni, de azzal, hogy érzelmeket kelt, nem. Az Edge az első Galaxy telefon, amivel lehet csajozni…

Kommentszekció