#160. Fanszőrnapló adás

Patreon-backed mikrofon Ferinek, #pebbleXfitbit és okosóra-sirató, Epson-killer Google-update, tech-trendek a geekek szerint, hülye MI-k, kamu Magic Leap, Uber-holazsé, adatátvitel-kamion, Hacker News és Kesztölc, nomeg a léghajóhalak.

A Patreon - köszi! - beállításaival még küzdünk kicsit, de mivel az első havi támogatás már ott van nálunk, a Szóljon Jobban Ferenc projekt egy Samson Go miki megvásárlásával.

Pebble

Nem elég, hogy eladták a héten a Pebble-t a Fitbitnek, be is darálódik a cég. Ferenc szerint az első Watch sikertelensége fékezte be a piacot. Meg persze azt, hogy az átlag - erre a továbbiakban az igazi szót fogom használni - felhasználók gyorsan kiszerettek a kategóriából.

pebbletime

Amúgy a Motorola is polcra teszi a kategóriát. Egyedül az Apple örül annak, hogy soha nem volt ilyen jó karácsonykezdő hetük.

Innen valahogy átkeveredtünk az IoT témához, főleg azért, mert az Epson nyomtatóinak egy része IoT-ileg leállt a héten. De ugye bárki, aki egy kicsit is ért a technológiához, tudja, hogy a printer a sátán földi helytartója.

Továbbá: okosabb lesz a Cortana. Van hová.

Sekélyes MI rovat

Ericsson trendkutatás került a kezünkbe - itt egy képen az összes - amiben olyan dolgok szerepelnek consumer trendnek hívva, amik nagyjából sehol sem járnak még, de nagy körülöttük a hírverés. Valahol kapcsolódik ez a Pebble hírhez.

Továbbá az MI tud fotót csinálni. Mármint a semmiből kirandomizálni egy tök közhelyes kolostor vagy vulkán képet. Ami azért érdekes, mert nagyon látványosan döbbent rá arra, hogy ha közhelyes dolgokat etetünk az MI-vel, akkor azt fogja visszaköpni. Ugyanez igaz a beépített előítéletekre is.

Aztán az MI - egy másik, nyugi - írt karácsonyi dalt. Hogy lássátok, kivel van dolgotok, nem ágyazom be a cikkbe. Hallgassatok inkább bármit.

Nagyobb cégek, több milliók, ugyanez a dal

A The Information cikke szerint - ami annyira fizetős, hogy nem olvassuk sajna, de a Verge szemlézte! - a Magic Leapnek nem annyira van az a kezében az a technológia, amivel eddig villogott. Azaz nem jobbak a Microsoft Hololenstől, ami eleve egy félkész demócucc, de legalább annak lenyűgöző.

Lyukakat talált az Uber üzleti modelljében a Naked Capitalism és a FT Alphaville. A legkevesebb, amit ebből le kell vonni, hogy a közösségi közlekedés a barátunk, bárki bármit mond.

Aztán van még egy cikk egy Uber-dolgozótól, aki úgy írja le, hogy egy, a munkaerő kiégésére játszó salgótarjáni KKV szervezettsége jellemző a cégre, mintha ez jó dolog lenne.

Csak zárójelbe szúrjuk ide, hogy New Yorkban új uberklón indult, mert az olyan atomkirály biznisz.

Az Amazon közben kiszámolta, hogy petabájtos nagyságrendben a kamion átviteli sebessége a legjobb. Majd építettek adatszállítós kamiont.

Végre egy kis politika

A Hacker News letiltotta a politikai témákat. Ha legközelebb a startupcsávók világtól való távolságára panaszkodok vagy arra, hogy mennyire nem tudják, milyen hatásuk van, erre fogok visszautalgatni. Kesztölcön nem lesz adótorony tüntetést. Színes, szélesvásznú végjáték.

Gibson

Surveillance platforms,” Bigend said. He turned to Fiona. “How was it, in Paris?” “Good,” she said, “except that he saw it. But that’s the silver, and daytime operation.” She shrugged. “I thought I was hallucinating,” Milgrim said. “Yes,” Bigend said, “people do. In Crouch End, though, when we first tried the penguin at night, we triggered a mini-wave of UFO reports. The Times suggested people were actually seeing Venus. Have a seat.”

Ez Gibson Zero Historyjából van. És most meg meg lehet venni gyerekszórakoztató eszköznek a héliumos drónt. Csoda!

20 thoughts on “#160. Fanszőrnapló adás

   1. Űristen! A vége, az valami epikus! 42:30-tól amikor a Telnoros csóka elmegy és a lakók elzarándokolnak a torony alapjához és virágokat dobnak bele mint ha egy temetés lenne. Ki ne hagyjátok!

 1. Keltoman: A PS4-es példa a ehető legrosszabb volt, mivel a pebblehez nem adnak el utána 400 dolláros VR szemüveget gépenként 10+ 50 dolláros játékot, sony TV, hangfalat… és nem huzza még plusszba az egész sony ökoszisztémát.

  A pebblenek a legnagyobb problémája a borzalmasal ronda/elavult design és a 2014ben benne lévő kijelző is brutális volt már, negatív értelmben.

  1. keltoman

   Elgondolkodtattál ezzel a dizájn dologgal. Arra jöttem rá az utóbbi pár évben, hogy nekem alapvetően tetszik ez a kvarcjáték/Swatch esztétika. Nem lehet vele igazán nagy tömegre lőni, de több lehetőséget ad a kísérletezésre, mint az a megközelítés, hogy ‘most kiadjuk a modern férfi luxusórát, reszkess Patek Philippe’.

   1. Speaking of Patek. A múlt héten Düsseldorfban volt dolgom, és a kirakatban láttam Pateket 73.000 euróért. Kész voltam, mint a lecke. Mellé volt írva, hogy komplikált szerkezet, ami jó is volt, mert a két mutatóból sose jöttem volna rá. Bazz, ez három új családi autó ára. Mit tud ezért egy nyomorult vekker??? A Pebble2-re meg már majdnem ráugrottam, Ferenc a megmondhatója, erre tessék. Pedig ilyet szeretnék, könnyű, olcsó, semmi adatpornó a la Fenix3 vagy mondjuk Tactix Bravo. Most mi lesz?

    1. A komplikáció azoknak a cuccoknak a neve, ami a mutatón túl van az órában: járástartalék jelzés, öröknaptár, holdnaptár, ébresztő ésatöbbi. :) (Nyilván értelmetlen verseny, de a wiki szerint ez a legfunkciódúsabb https://en.wikipedia.org/wiki/The_Vacheron_Constantin_Reference_57260 )

     És elvben azt tudja, hogy örökül hagyod a fiadnak, az 1% részének érzed magad az órával a csuklódon, ilyesmi. A Pebble-t meg ezzel szemben kidobod három év múlva, amikor tönkrement, addig pedig nerdnek érzed magad tőle. Egyik se az ésszerűség terén mozog :)

     Én a helyedben a Withingseket nézném meg, ha csak az időt kell mutatnia, meg valami okos köll bele http://www.withings.com/eu/en/

     1. Bocs, a Pateknek tényleg két mutatója volt össz-vissz, rohadtul értelmetlen komplikáltnak nevezni, ha rá kell írni, hogy az. Withings nem bejövős, mert nem a fitness témára gyúrok, hanem hogy a lehalkított telefonnal is észrevegyem, ha hívnak. Meg sms mondjuk. Elvileg a 10 dolláros kínai ektiviti trekkerek is tudnák ezt, csak nem megbízhatók. Ezek szerint a pebble se, csak ők cégként dőltek be. Reménykedek, hogy a fitbit nem szántja be a közösséget, és dob valami koncot.

 2. Szia Feri!

  Ugyan nem ennek az adásnak a témája, de tudd hogy nagyon hálás vagyok az Időfutár ajánlóért, mert hétvégén elkezdtük hallgatni a kocsiban a gyerkőcökkel, és mondhatom, a legjobb dolog ami velük kapcsolatban content fronton történt a Starcraft óta :)

  Sajnálom, hogy hivatalosan nincs fent sehol, gondolkozom rajta hogy valami anonim .com-os oldalra kiteszem, hogy minél többmindenkihez eljusson… szerinted?

  1. pohlyferenc

   Szerintem tedd ki. A szerzőknek így se hoz pénzt, a közrádiónál lényegében elérhetetlen…

 3. pohlyferenc

  Dwo, a komplikáció az óramániások számára érthető szakkifejezés, magyarra fordítva (szerintem) funkciót jelent, tehát ha van a mechanikus órában pl. második időzóna kezelés, akkor az egy “komplikáció”. A többivel kapcsolatban: nagyon hasonló elvárásaink vannak, én is egy notification centert akarok a csuklómra, illetve esetleg mellé egy távirányítót (podcast start-stop; előre rögzített válaszok küldése; hívás elutasítása stb.) Lehet, hogy ez majd szembe épített, közvetlenül a látóidegre ható megoldással fog működni, de addig is jó lenne egy karóra…

  1. Tudom, amúgy, mi a komplikáció egy órában :)) A Pateknél csak azt nem értettem, hogy ha mindösszesen csak két mutatót sikerült kirakni az óralapra (értsd: még a másodpercmutatót se vezették ki a GUI-ra ;-), akkor mi értelme “complicated” watch-nak hívni? Fehér számlap, két fekete mutató, ha jól rémlik, még számok sem voltak, csak mellette az árcédulán. Remélem, belül piszok bonyolult, két vidéki lakás áráért.

   És igen, egy platformon vagyunk az óra-feature-request témában :) A látóideg-integrációhoz nem ragaszkodom, de legyen könnyű. Mint egy pebble-2.

 4. Srácok, olyan szívesen támogatnálak benneteket én is! Az indulás óta szerintem egy részt sem hagytam ki, némelyiket kétszer is meghallgatom. Csak egy Paypal donate link kellene hozzá vagy egy magyar számlaszám emailben. Nem szeretnék egy újabb tökéletesen felesleges, a világot semmiben előre nem vivő startup parazita életmódjához asszisztálni.

  1. Valahogy pont ezt érzem én is a Pateronról. Most van a beetetés időszaka aztán elkezdik sápolni az adományokat. BTW tudtátok hogy a pénzbeli adományokon elég vastagot fog a NAV?

   1. Az 1-2 százalékos sápjuknál naponta többet elköltök feleslegesen, nem az összeggel van gondom. Azzal van gondom, ahogyan a patreon az égvilágon semmit nem tett jobbá, többé, kényelmesebbé, egyszerűbbé. Senki nem akarta, hogy ők legyenek, nincsen ilyen piaci igény. Ugyanakkor van pofája elkérni a bannkártyaszámodat, amiben nincsen semmi kockázat, hiszen sosem hallottunk még olyat, hogy ezek egyszer csak elvesztek.

    Akármerről nézem, mindig kullancsnak néz ki!

 5. Chal

  Pebble-hez egy kis kiegészítés: én KS-en előrendeltem (jajjbocs, támogattam) egy a Time 2-őt. Eléggé úgy nézett ki a dolog sokáig, hogy ebből már pénz sem lesz, de aztán elég korrektek voltak, múlt héten visszautalták. A dollár árfolyam miatt még egy picit több is lett. Reddit és hazai fórumok visszajelzései alapján úgy tűnik hogy mindenki megkapta a pénzét, vagy meg fogja kapni.

 6. Más. Nem emlékszem pontosan, hogy melyik adásban hangzott el, hogy korundból nem gyártanak semmit. Ha vicc volt, akkor bocs a szőrszálhasogatásért, ha nem, akkor egy kis mellékes infó, hogy réges-régen a “hány köves az órád” kérdésre lehetett ezzel válaszolni. Nálunk is volt a családban olyan óra, amin a márkanév alá fő fícsörként ezt írták: 17 jewels.

  A korund - más néven a rubint vagy angolul ruby - a jobb órákban a tengelyek foglalatául szolgált, nagyjából úgy, mint a görgők nélküli csúszócsapágyak, rubint foglalat, acél tengely. Ha kinyitottál egy ilyen órát, akkor jól lehetett látni benne ezeket a kis méretben és világos acél környzetben inkább rózsaszínes pöttyöket. Például: https://www.google.hu/search?q=jewels+watch&tbm=isch

  Ma már persze az olcsó órákban inkább acél ez is, ahol meg még van, ott szintetikus rubint. Dehát senkiháziak kezében van a popszakma.

Kommentszekció