#162. Mennyből az újév adás

Star Wars halottlista, elkaszált és felívelt appok, szünetelő sharing economy és Apple innováció, menő Spectacles, bezárt Kickstarter-palánták, Zuck trendkövetőleg megépített okosotthona, az MI-k asszisztenciája, az orosz hackerhadsereg hatása a világra és a Pokémon no-go.

Sziasztok! Remélem páran hallották az adást az óévben, isten látja a lelkünk, mi nagyon igyekeztünk. És most, hogy boldogújév van, jönnek a linkek.

Ferenc kíváncsi volt, hogy a Star Wars színészek közül hányan haltak meg. Természetesen van ennek egy listája, amin még az ewokok is szerepelnek. Carrie Fisher - akit amúgy olyan remek filmekben is játszott, mint a Blues Brothers - a kilencvenedik a listán.

2016-ban egy halom olyan app tűnt el, amire szükség lenne: Vine, Mailbox, Sunrise, Facebook Paper és még lehetne folytatni a sort. Érkeztek viszont újak, például a Zencastrt, amire ezen a héten mérgesek vagyunk, de jövő héten ismét szeretni fogjuk. Aztán lett Ferenc kedvence, Dropbox Paper, Google Allo és Duo, és az Instagram után egy évtizeddel új filteres-fotós app, ami izgalmas volt, a Prisma.

Illetve - ez meg Kelt vagyok - nem tavaly lett Tinyletter, de miután feliratkoztam egy raklap hírlevélre - egyszer írok már egy listát - majd indítottam is egyet - itt iratkozhatsz fel - az a kedvenc szolgáltatásom. Egyszerű és jól tudja, amit tud.

A tavalyi volt az az év is, amiben lett Patreonunk, az ideiben megtanuljuk használni. Köszönjük, hogy hallgattok, kommenteltek, linket küldtök, horribile dictu olyan is volt, aki a podkasztjában beszélt rólunk.

Fontos trendek (nagyrészt kikopizva az adásnapló doksinkból)

 • A sharing economyból végleg gig economy lett
 • Megvolt az első rendes nagyvárosban lévő szervezett munkásmegmozdulás. Tök olyan, mintha száz évvel korábbi híreket olvasnánk. A cégek nagyrészt ugyanazok, de vékonyabban van rajtuk már a varázspor. Itthon betiltották az Ubert, a sofőr olcsóbb lett a taxinál, elindult a Taxify és a Greengo. A hagyományos sharing cuccokból az Oszkar működik. (Illetve a remek Maesteszínház, ami nem sharing, hanem szabad kapacitások kihasználása.)
 • Uncsi az Apple
 • Ezek tényleg ennyire nem látják az ösvényt a fák között vagy valami nagyra készülnek? Nincs veszélyben a cég, isten pénzén ültek, de nem túl érdekesek.
 • A Snap izgalmas cég lett
 • Basszus a Spectacles! Marhaság, efemer cucc, de ki mert ennyire könnyed lenni utoljára?!
 • Vége a Kickstarter - és néhány startup - álomnak
 • Pebble, Theranos, Codie, (Makerbot) - ezek mind bedőltek így vagy úgy. Van, ami hazudott, amikor szembesült azzal, hogy a tervét nem tudja megvalósítani. Van, amivel kiszúrt a piaca. A Makerbot a legszomorúbb, ők az elveiket darálták le. Erről lesz még szó.
 • Okosotthon, belefutottunk egy korlátba
 • Mark Zuckerberg elmondta a lényeget, az ő ideje is azzal ment el, hogy a különböző cuccokat összebékítse. Remélem arra döbbenünk rá, hogy okosotthont platformszemlélettel nem lehet csinálni.
 • Mindenben MI volt
 • És egyrészt iszonyú megközelíthetővé vált. Lásd Gazs előadása a meetupon. Másrészt az igazán nagy dolgok villantása mintha nem történt volna meg. Van egy doboz nagyon menő legókockánk egyelőre. (Plusztéma: önvezető autó, Tesla, és az Uber, ami veszélyes a bringásokra.)

  <li>Az oroszok meghackeltek mindent</li>
  

  Már amit az internetes bűnözők, és a Mirai-botnettel huszárkodó tinik meghagytak nekik. A 2017-es év is izgalmas lesz a német és francia választások miatt. A fene akar ennyi izgalmat.

  És amúgy történt egy csomó jó dolog is. Erről itt a 444 listája.

  5 thoughts on “#162. Mennyből az újév adás

  1. Hát eléggé meglepett ez a hírlevelek újra erőre kapnak kezdetű történet. Oké, volt Matula Magazin, meg mindenféle legendás levlisták, amiket még archívumból viszaolvasni is jó, de kb arra tudtam hirtelen gondolni, hogy miért halad visszafelé a világ?

   1. keltoman

    Gyors gondolatkísérlet, lehet nincs igazam, de legalább jól fog hangzani. A blogolást nagyjából megette a Facebook. Vannak közösségek, amik túlélték - például a rejtélyes külön fajnak számító könyvesbloggerek - de úgy általában véve a blogolásnak reszeltek. A Facebookon viszont teljesen esetleges, hogy a lájkolóid hány százalékát éred el valójában. Az biztos, hogy inkább keveset, mint sokat.

    A hírlevélnél pedig nagyjából tudod kinek megy, ha érdekelne a stat, akkor megnyitási számokat is tudnék nézni, van egyfajta személyessége, és ad valami ritmust is. Ráadásul nem láttam még annak nyomát, hogy lenne trollkodás hírlevélre válaszul.

    Amiket először találtam azok korábban kutatói blogok lettek volna. Illetve olyan rendszeres híradás, ami mondjuk egy tumblrba már nem fér bele. Előbbire a Disturbances (http://tinyletter.com/hautepop) a példa, az utóbbira Kieron Gillen vagy Warren Ellis hírlevele.

  2. Szerintem a fészbúk a sátán maga, de nem fejtem ki, mert még rámhívják a mentőket. De bármennyire is egyetértünk ebben, nagyjából bármiről össze lehet szedni 3-4 pontot, hogy mellette érvelj, még mondjuk a piócákról vagy a gamma-sugárzásról is. Kicsit emlékeztet az egész a két lépés előre - egy lépés hátra jelenségre, hogy mindig cikk-cakkban haladunk és fejlődünk. Viszont mivel kíváncsi ember vagyok, természetesen érdekel ez is. Hátha jól sül el, végül is a podcastok megkedvelése óta (ami veletek jött igazán) nem történt velem ilyesmi, épp ideje.

   1. keltoman

    Ja hát egyenes vonalú egyenletes mozgás csak a fizikakönyvben van, annak is az elején :) (A gamma-sugárzás amúgy király!)

  3. korum

   A mindenféle hangosabb Google termék mellett mindenki megfeledkezika a Spacesről, amely nagyon jól működik a saját kicsit kategóriájában :)

  Kommentszekció