#174. Csodás sztorik adás

Dobó Kata, Autodraw, Kékbálna, nagware, Windows update, telefonáló arab és siket, Airtable, Telekom Videós Gála, IoT botnetek, zöldségprés-startup, handmade iPhone, LIDAR-térkép a Caddilactől, Facebook bejelentések és Steve Ballmer nyugdíjas évei.

Kezdjük az elején, ha a mi adásunkat már meghallgattátok, igazán folytathatjátok a sort a Filmklub Dobó Katás adásával. Közben pedig lehet rajzolgatni a Google Autodraw nevű játékával, ami sok skiccet felismer. (A pöcsöt nem!)

Vitatkoztunk még egy kört a kék bálnáról. Leginkább arról, hogy egyáltalán létezik-e. (A bolgárok szerint nem. A Kék Vonal nagyon visszafogottan ír.)

Sajátélmény

Ez egyelőre, amit Kelt utál az interneten rovat. De az van, hogy tényleg elegem lett az engedélyekért, a notifikációk bekapcsolásáért, a push engedélyezésért kuncsorgó oldalakból és appokból. Aki ilyet rak az általa gondozott alkalmazásba, az nem rendes ember.

Szóba került a Best of Puaforum tumblr, mert kevés dolog olyan mókás, mint a csajozást elcseszett Attenborough klónokként gyakorló pasik.

Kijött a Windows hihetetlenül kreatív update. Nem tört el semmit, kicsit jobb lett. Örülünk.

Volt szó hangosan telefonáló arabról, átalakuló jelnyelvről, és a SignAll nevű magyar startupról.

Ferenc szerelmet vallott az Airtable nevű nem Excel, mert annál egyszerre okosabb és butább is appnak, amiben saját relációs adatbázisokat lehet csinálni. Ezután rejtélyes beszélgetést folytattunk a spórolássegítő (PFM) appokról, mert egyikünk tesztkódra vár egy ilyennél, a másikunkat pedig NDA köti egy másiknál.

Volt Telekom Videós Gála, aminek a kapcsán volt szó a Telekom hirdetéseiről és arról is, hogy az ismeretterjesztő műfaj halott-e. Akit az eredmények érdekelnek, itt találja őket.

IoT

Két botnet is utazik a sebezhető IoT eszközökre, ami viszont érdekes, hogy mindkettő tönkreteszi őket.

A Juicero gyümölcs- és zöldségprésről kiderült, hogy amit csinál, azt puszta kézzel is meg lehet csinálni. A gép árát leengedték 700 dollárról 400-ra. Arról vitatkoztunk, hogy az egyszerűen facsarható smoothie mint találmány megéri-e azt a 120 millió dollárt, amit az Alphabet és egy másik kockázati tőkés cég belerakott a cégbe.

Kínai iPhone

Egy programozó úgy döntött, csinál magának egy iPhone-t. Bevásárolt a kínai alkatrészpiacon és összerakta. A lenti 25 perces videót nagyon ajánljuk.

Itt vannak hozzá a linkek: 1, 2, 3.

Okosolasz

A Cadillac beszkenelte Amerikát LIDAR-ral. Ezzel olyan területeken is tudnak fontos térinfót adni az önvezető rendszereknek, ahol egy kanyar vagy egy bukkanó miatt a kocsira szerelt szenzorok nem látnak előre.

Felmerült a kérdés is, hogy hogyan nézne ki egy önvezető autós Róma. Arra jutottunk, hogy bérelhető elektromos robogókkal el tudjuk képzelni, önvezető kocsikkal nem.

És végül Steve Ballmer hatalmas amerikai adatbázist épített nyugdíjasévei alatt, hogy megértse, hogyan működik a kormány és az állam. Nagy pirospont.

11 thoughts on “#174. Csodás sztorik adás

 1. Ferencnél érdeklődnék, hogy milyen Youtube előfizetésről beszélt, amivel copyright nélkül fel lehet rakni videókat, amik zeneszámokat tartalmaznak? Videózok egy ideje, de effajta szolgáltatás, amiről én hallottam, azt körülbelül 1-2 hónap alatt elkaszálták, és azóta vagy szörnyen gagyi, a youtube zenetárából raknak fel zenét, vagy a 10 másodperces varázshatáron belül maradnak (ahogy Magyarósi Csaba is teszi), és akkor nem kapja el az algoritmus a grabancát.

  1. pohlyferenc

   Magyarósi valamelyik videójában utalt arra, hogy “felveszi a zenetárába” az egyik zenét, hogy használhassa a videók alatt. És nem marad a 10 másodperces határon egyáltalán… Ebben a videóban pl. Bowie-nak a Chinese girl c. számából 30 másodperces részletet is találtam. (https://www.youtube.com/watch?v=-wVlOCVGfYY, valahol 9:30 körül kezdődik.) Ettől még persze simán lehet, hogy hülyeséget gondolok - mert csak feltételezem, hogy lehet jogtisztán zenéket használni valahogy, hiszen pl. nem kerülhetnének fel videoklipek, ha ez nem így lenne. De a módját én sem ismerem. Az tény, hogy egy viszonylag egyszerű Google keresés nem adott semmilyen értékelhető választ.

   1. Én is rákerestem most, de összesen annyit találtam, hogy a Youtube “Zenére vonatkozó irányelvek” fülnél meg lehet tekinteni, hogy mely zene milyen hatással lesz a videóra, Ezen kívül annyira jöttem rá, hogy ha sikerül megegyezni a zene felhasználásáról a jogokat magának tudó céggel, akkor nem veszik el a bevételt, vagy annak egy részét. Szóval Csaba vagy levelezgetett a Bowie zenéit tulajdonló céggel, vagy tényleg létezik valamilyen előfizetéses Youtube rendszer, amivel egyszerűbben is meg lehet oldani ezt.

    1. pohlyferenc

     Utánanéztem, majd adásban is elmondom, de kábé az a lényeg, hogy meg lehet állapodni a zenekiadókkal, és akkor van egy zenecsomagod, amiből válogathatsz. Ha te egy ügynökség vagy, aki sok youtubert képviselsz (itthon pl. Special Effects Media, Star Network, 4kids), akkor megállapodhatsz az összes nagy kiadóval, és akkor az istállód tagjai rajtad keresztül használhatják a zenéket.

 2. moshi-moshi

  Azt azért különösnek találom, hogy a Chromeban nem lehet letiltani a notifikációért kuncsorgast általában, nem oldalankemt. Rohadtul idegesítő. De ugyanez a “keresőmotorok”’ automatikus hozzáadása. Pár havonta nekiállok kitörölni az összeset, mert idegesít, hogy minden egyes tetves blog, nyomi webbolt meg marginalis híroldal oda vesi be, hogy itt járt Kilroy.

  Régen szerettem volna HP-s szoftvermérnököt élve nyuzni, hihetetlen, hogy már a Google-nek is érik.

 3. moshi-moshi

  A spórolós appoknal egyébként miért nem csinált még senki olyat, amelyik a banokmtol kapott sms-eket dolgozna fel automatikusan? Csak a hipermarket költéseket kellene tovább finomítani, egy étterem mindig kaja, uszodaberlet mindig sport, stb. Én a netbankomba sosem engednek be egy appot, de ez sima ügynek néz ki.

Kommentszekció