#180. Tévedésmúzeum adás

Flickr-export és a létszámleépítés, nagyonbarkács AIY, Opera for Mac, bankrendszerek vígjátéka, világítós kanadai pénz, nyereményjáték, retrókütyük, felsült termékek múzeuma, lemerülős kapucsengő, önmozgó bútor, szúnyogcsípés-antivakarin, olvasószemüveg-startup és az Uber.

Nyár van, emiatt egyre több sajátélményről és egyre kevesebb hírről volt szó. Lesz ez még így se. Közismert, hogy júliusra megáll az élet, ébren lenni is bűn abban a hónapban.

Most viszont még elmondtuk, hogyan lehet elmenekülni adataink nagy részével együtt a Flickrről. (Nehezen.)

Keltnek sikerült elmesélni úgy egy 2000-es lottóreklámot, hogy az összes lényegi elemet eltévesztettem. Nem német, nem piros, nem Ferrari. A poén stimmelt nagyrészt.

Elfilóztunk azon, hogy mi került azon a fotelen 7200 forintba, hogy mit csinálhat az a 2100 ember a Yahoonál, akiket csak úgy ki lehet rúgni.

Megszólalt a Google AI kit, de sok öröm még nincs benne. A kísérletek folytatódnak, mert a vas amúgy jónak tűnik. (Elvben lehet javascriptet futtatni GPU-n.)

Feri közben böngészőt keres. Az Operában csalódott, de a Firefoxszal sem elégedett. A Chrome meg... egyáltalán szereti még bárki a krómot, vagy csak Stockholm-szindróma van még meg.

Megfejtettük, hogy a checking account az, amit mi folyószámlának, betéti számlának esetleg currents accountnak hívunk. Ez van, amikor a bankrendszer átlép egy olyan technológiát - csekk! - ami máshol még megvan. És a wire fraudról még nem is esett szó, ami egyáltalán nem az, hogy valaki hibás drótot ad el a másiknak.

Mindeközben Kanada spéci kétdollárosai csendesen világítanak a sötétben.

Nyereményjáték

Ferinek van Xiaomi Redmin Note 2 tokja és védőüvege. Nagyon szabadulna tőle. Kell? Most kérd el! Egyszer még ereklye is lehet!

Retrórovat

Walt Mossberg veterán tech újságíró, véleményformáló és úgy általában mindenki szakállas Walt bácsija szögre akasztotta a billentyűzetet. Illetve akasztja, mert most még a házi múzeumának darabjait bemutatja pár Verge cikkben. Nem is ember, aki nem vágyott pillangó Thinkpadre.

Felsült találmányok múzeuma nyílt Svédországban. Olyan a közelmúltban még vágyottnak számító jószágok is helyet kaptak ott, mint a Google Glass. Nagyon tanulságos az egész, jó hozzáállás ez a kudarchoz.

A HD-felbontású, cserélhető akksis IoT videós kapucsengőnek elkülönítenénk helyet már most a múzeumban.

Furcsán disztópia a MIT médialaborjának, Yves Béharnak és számos okos embernek közreműködésével létrehozott okosbútor.

Update rovat

Antivakarin! De legalábbis olyan eszköz, ami azt állítja magáról, hogy megszünteti a szúnyogcsípésben a viszketést.

Olvasószemüvegnél kisebb helyre összehajtogatható olvasószemüveget talált Ferenc.

Az Uber körül megint nincs rendben semmi. Például elfogytak az igazgatók. A BI-nak van kilenc tippe, mit kellene megváltoztatni a cégnél.

6 thoughts on “#180. Tévedésmúzeum adás

 1. moshi

  Már a múltkor is készenléti állapotba helyeztem magam, amikor említetted a flickrt, de ma el is ballagtam odáig. Elsőre nekimentem a downloadnak ahogy mondtad, de tényleg meghal az összes letöltés. Sebaj, gondoltam, jön a hétvége, pont elég lesz nem túl sietősen megírni egy Chrome bővítményt az APIra, viszont míg a download azt hazudta, hogy 2782 fotóm van náluk, addig az API szerint 2654. hát izé, 2782 != 2654 pozor ! achtung ! внимание ! Nem túl megnyugtató, hogy a különbség pont 128, főleg azok után, hogy pár hete az MS SQL szerver decimális számkezelésében találtam ordas hibát. Szerintem a 8. bitet kilőtték.

  1. keltoman

   Ha mázlid van, akkor csak 128 olyan fotód van, ami nem nyilvános :) De alapvetően igen, nagyon albán az export funkció.

   1. moshi

    Te, pontosan ez van, de az API leírásában meg az szerepelt, hogy az a fícsör a bejelentkezett júzer számára látható összes fotót listázza. Tehát én még aggódom kicsit. : ) Egyébként mintha ezt nem mondtátok volna el a Flickr-ről: az elsők között volt a nagyok közül, akik igazán értelmes, használható API-t kínáltak és egy ideig lég nagy is volt a pezsgés vele. Szégyen, hogy én is most nyúlok először hozzá, de ezen a hétvégén már nem lesz rá időm sajna, mert megyünk kicsit analógba’.

 2. moli

  Flickr exporttal én is szoptam, de szerencsére van apijuk, amire többen is írtak parancssoros programot, flickcurl* csomagot kell keresni linuxon. Itt a script, ami egy adott photosetbol letölti az eredeti felbontású képeket:

  !/bin/bash

  photoset=72157657937398483

  flickcurl photosets.getPhotos “$photoset” | grep -E ‘^photo with URI .+ ID [0-9]+ and [0-9]+ tags$’ | grep -Eo ‘[0-9]{11,}’ | sort —random-sort | while read -r flickrid ; do if [ “$flickrid” -eq “$flickrid” ] 2>/dev/null ; then url=$(flickcurl photos.getSizes $flickrid | grep -Ei ‘^ source http.+[o]\.jpg$’ | grep -Eoi ‘http.+\.jpg$’ | head -1) if [[ “$url” =~ ^http.+\.[jJ][pP][gG]$ ]] ; then wget —quiet “$url” fi fi done

   1. Köszi, mindjárt kiabálok Moshinak, hogy ide figyeljen. Én már lementegettem, most jön a következő lépcső, mi most az a szolgáltatás, ami nem gugli és jó fotótár. (Tudom, sokat akarok.)

Kommentszekció