#183. Gravitációs óra adás

Ready Player One, e-jegy botrány rant, bezzegasvédek, #avizosszekot, goodbyeipod, UIvsUX, Vivaldi, nagyi-MI, gonosz programozók, hazudós chatbotok, Musk hülye-e, Apple for Work, gravitációs lámpa és a millió dolláros homepage.

Kép, sőt trailer is jelent meg a Ready Player One-ból. Már ennyiből látszik, hogy bődületesen nem fogunk egyetérteni Ferivel azon, hogy jó-e ez a film.

Persze, legalább nem a Pixels lesz.

Bérletpótló bérlet rovat

A híreket szerintem mindenki olvasta. A BKK és a T-Systems bemutatott egy digitális bérlet terméket, amiben nagyjából az összes hibát elkövették, amit a neten lehetett. Az egyik hibát jelző - kérdés hogy etikus, kérdés hogy hacker - srácot rendőrkézre adták, az még nincs meg, aki lenyúlta az összes regisztráló személyes adatait. Közben a sajtó akkorára köpülte az ügyet, amekkorára lehet, még akkor is, ha ehhez el kellett tekinteni a tényektől néhol. Próbáltuk kiszálazni, ki volt a hülye (ki nem) és hogyan lehetett volna jobban csinálni.

Az adás felvétele óta megjelent egy tisztázó cikk a Forbes-on.

Közben Svédországban kiderült, hogy pár éve egy minden elképzelhető módon siettetett adatbázisból kikerült egy raklap szenzitív adat. Az ellenzék több minisztert, és ha egy mód van, a kormányt is bukni szeretné látni.

Kütyük

Vége az iPod nanónak és Shuffle-nek. Nagyon sokat adtak el belőlük, megváltoztatták a zenefogyasztást, aztán a zenefogyasztás tovább változott, amibe már nem nagyon fér el az iPod.

Sebastian de With grafikus csodálatos trollkodása - lásd fent - csak úgy szóba került.

Sajátélmény rovat

Ferenc Vivaldit rakott a gépére, ami egy olyan böngésző, ami nem Chrome. Emellett csinált üres helyet. Nem meglepő módon nyert némi sebességet.

Kelt felrakta a telefonjára a Replika nevű MI-t. Lesz még itt sírás meg fogaknak csikorgatása.

MI rovat

Olvastunk egy remek írást arról, hogy a mesterséges intelligencia / gépi tanulási rendszer / stb. hordozhat magával előítéleteket az adatbázis, a rossz szabályrendszer vagy a rosszindulatú programozók miatt. Minden ilyen rendszert emberek készítettek, nem az égből hullott le, ahol az isten tökéletesre alkotta. Így álljunk hozzá.

Na, ennek a megközelítésnek nem sok nyoma van az "A Facebook chatbotok megtanultak hazudni" című cikkben. Pedig arról van szó, hogy van olyan szabályrendszer, amiben a csalás nyerő stratégia. Ráadásul nem csak egy tanuló szoftvert lehet bekergetni egy ilyen szabályrendszerrel az erdőbe, hanem akár humán banki ügyintézőket is. A Wells Fargót szénné büntették egy hasonló ügy miatt.

Okosélet rovat

Remek vitaszál arról, hogy az Apple elhagyta-e a dolgozó (ld. még profi) vásárlókat.

Gravitációs lámpa. Kicsi sem okos a smart értelemben, de az ötlet mögötte egyenesen zseniális.

Történelem

Megnézték az egymillió dolláros honlapot. A linkek durván fele él még így vagy úgy. Az egykori ötletgazda pedig ma meditációs zajt ad el.

Ja igen, és írtam egy térképesdit a HWSW-re.

6 thoughts on “#183. Gravitációs óra adás

 1. kétszer két királyfi

  Ez a mai erőltetett középre helyezkedés úszó vb és mészáros kapcsán rettenetes volt, ne haragudjatok. 170 milliárdért megrendezünk egy teljesen felesleges eseményt, rongyrázósra katona érempárnahordozókkal és 2 milliárdba kerülő vakolóállvánnyal, és keresgessem benne a jó dolgokat? kicsit olyan, mintha megtalálnák egy sorozatgyilkos után maradt hullákat, majd elismerően csettintenének a nyelvükkel a nyomozók: hát oké hogy megölt 15 gyereket, de azok a haránt irányú vágások, hát azok mestermunkák, el kell ismerni.

  mészáros értelmi képességeire meg szerintem akkor lenne egy normális ember kíváncsi, amikor a bíróság előtt próbálja mentegetni magát.

  1. pohlyferenc

   Hm. Nem volt középre helyezkedés. Úszó VB-ről azt mondtam, hogy ahhoz képest profi munka volt, hogy a szokásosnál sokkal kevesebb idő állt a szervezők rendelkezésére és hogy ezt valamiért sosem olvastam a “mi oldalunk” sajtójában. Nem mondtam, hogy ízléses volt, hogy nem loptak rohadt sokat, hogy értelme volt (habár ezt nem tudjuk, csak szeretünk nagy hangon, a tények és a háttér ismerete nélkül megdönthetetlen kijelentéseket tenni), csak azt mondtam, hogy a rendelkezésre álló kevés idő alatt jól összerakták. Az járt a fejemben, hogy amikor minden második cikk arról szólt, hogy nem fejezik be határidőre a dolgokat, akkor az nem volt szempont, hogy ez egy nagyon rövid határidő volt. A példád pedig kifejezetten vicces, de igen messze áll a valóságtól: egy sportmarketing eseményt, aminek bevételi oldala is van (jegybevétel, közvetítési jogdíjak, reklámbevétel, FINA támogatás, építmények későbbi hasznosítása, turisztikai bevételek, országimázs stb.), és ami némi anyagi veszteségen kívül más kárt nem csinál, sorozatgyilkossághoz hasonlítani felesleges. Ezer más dolgot csinál a NER, ami sokkal, de sokkalsokkal károsabb. Ilyen alapon a Forma-1, a Red Bull Air Race és a Ritmikus Gimnasztika EB megrendezése is a sorozatgyilkosság része lenne.

   Mészároson pedig vicceltünk.

 2. moshi

  A BKK-T-Systems rant kapcsán, meg hogy Feri szerint hogy is kellett volna ezt csinálni, megosztanék egy történetet.

  Még a kétezres évek elején az Axelero nevű cégtől béreltem egy szervert. Nem vállalkozó voltam, hanem fizetésem volt, ezért iszonyú drágának éreztem azt a havi kb 22 rugót érte, de akkor azok még más idők voltak, ez egy normális ár volt. Egyszer lett valami gond vagy feladat a szerverrel, már nem emlékszem, hogy pontosan mi, de nem is lényeges. Elhaladtam a hivatalos support oldalra - valamiért most úgy emlékszem, hogy ez egyből a pohly.hu volt, illetve ott egy fórum.

  Feltettem a kérdést és isten bizony előlre leizzadtam, hogy ebben a kisember a nagy cég ellen történetben nem lehetek nyertes. Minden várakozásom beigazolódott, rendkívül kimért, kelletlen, de alapvetően udvarias ügyfélelhárító válaszokat kaptam, amelyekből lassan kezdett világos lenni, hogy egyrészt hülye vagyok, másrészt hogy is gondolhattam, hogy az Axeleronak ebben az ügyben bármi tennivalója lenne.

  Már a feladáson gondolkodtam, amikor Feri is felbukkant a threadben és homlokegyenest más irányt vett a történet. Nemcsak egyből igazam lett, de szinte azonnal meg is lett oldva a dolog, utána pedig többször is érdeklődtek, hogy minden rendben van-e. Nem tudom, hogy voltam-e valaha annyira elégedett felhasználó/vevő bármilyen viszonylatban vagy céggel szemben, mint akkor.

  Feri egy márka.

 3. vnandor

  Gravitációs lámpa témában a Vendéglősöknél érdeklődhettek, Gábor vett egyet, használták is azt hiszem májusban, a hatodik születésnapi adásban.

Kommentszekció