#189. Kékbenszületett adás

Szent Johanna Gimi, Jabra Move, BlueBorne, Apple árképzés, kábelképzés és nemműködőújtermék-képzés, a Gates-lányok, hurrikánszezon és az illatgyertya, rakétafail-ek, ugróbot, kényszergamer katonák, régi kütyük új élete, nyuggersereg, a kínai Rubik kocka és a ollósfúrós habverő.

Senki ne mondja, hogy nem vagyunk értelmiségi podkaszt, ebbe a mai adásba még Bíborbanszületett Konstantin (haveroknak Kónsztantinosz Porphürogenétosz) bizánci császárt is sikerült belekeverni, aki A birodalom kormányzásáról című művében emlékezett meg a magyarokról. Mondjuk ő türköknek nevezett minket, de legalább a hét törzs nevét megőrizte nekünk. Eddig a magyar őstörténeti kitekintés.

Aztán volt szó a Szent Johanna Gimiről, bár még nem tudjuk, hogy van-e benne technika. Azt viszont igen, hogy Ramones-t is hallgatnak benne a gyerekek.

Sajátélmény

Kelt a Wirecutter ajánlása és az Amazon akciója mentén vett egy Jabra Move Wireless fülest, ami jól is szól, kényelmes is, viszont az iOS 11-gyel még barátkozgatnia kell. Ugyanitt: az is hülye, aki első nap frissít.

Ferenc ráébredt, hogy a Blueborne sebezhetőség őt is érinti, illetve hogy az androidos világra régen jellemző akut patcheletlenség a mai napig mérgezi a platformot.

Kütyü

Az Apple végre megelőzte magát: az LTE-s Apple Watch már azelőtt problémásnak bizonyult, hogy piacra dobták volna istenesen.

A fenti indokolatlan atommeghajtású jégtörő az adás felvétele közben került az adásnaplóba. Szóval valami köze csak van ahhoz, amiről beszéltünk. Onnan pedig oda jutottunk, hogy az Apple csak feltalált egy saját drót nélküli töltési szabványt.

Az Ikea közben csinált menő AR-es mutatványt.

Gates család

Kicsit folytatásos regény vagy társasági rovat, de Ferenc utána nézett, hogy Bill bátyó másik lánya, Rory azért szeret csücsörítve szelfizni mindenféle menő helyeken.

Világvége

A Meti heti kérdése: mit csinálnátok, ha olyan helyzetbe kerülnétek, mint az áram nélkül maradt Puerto Rico? Meddig van otthon teamécses, akad-e dobozgitár, babkonzerv, shotguntöltény?

Tévé a rádióban

A SpaceX összevágta, hogy nem kell leszállni egy rakétával.

Mi pedig gugliztunk mellé ironikus katonazsargont.

Ez pedig egy ugrálórobot.

A katonák és az ő csodálatos játékaik

Xbox kontrollerrel lehet vezérelni a periszkópot az amerikai Virginia-osztályú tengeralatjárókok. Leginkább azért mert olcsó és egyszerű, míg az ugyanerre a célra tervezett joystick tré és drága volt.

A szír szabadságharcosok a playtation kontrollerre esküsznek.

A hét processzora egy olyan 16 bites katonai lapka, ami egy csomó dologban ott van. Például a Cassiniben is ilyen volt.

Kütyü

További tuning, Kínában gyártanak régi Thinkpadet felturbózó alaplapot. Csoda!

És hát van régi ipodot sd-kártyásító lapka is.

Karvalytőke

Lakókocsiban lakó nyugdíjasok járnak be dolgozni több Amazon raktárbázisra. Olyanok, akik 2008-ban megtakarításokat buktak el.

Végül pedig ez a legjobb Rubikkocka a Boingboing szerint.

10 thoughts on “#189. Kékbenszületett adás

 1. moshi-moshi

  Nem akarjátok egyszer meghívni egy adásba az Ethereum Code Dev teamben dolgozó Szilágyi Pétert és Nagy Dánielt? Biztos tudnának érdekes dolgokat mesélni.

  1. pohlyferenc

   Az a baj, hogy engem egyáltalán semennyire nem érdekel a Bitcoin, de tényleg kicsit se. És emiatt nem tudnék tőlük olyan nagyon kérdezni se. Viszont Keltet érdekli is, meg érti is, szóval talán Kelt?

  2. Kelt

   A blockchainnel én is várnék még egy keveset. Most ugyanúgy rámatricázzák mindenre, mint az okost meg a mesterséges intelligenciát, viszont a kifutása még annyira sem látszik.

  3. moshi

   Ja, hát az én érdeklődésem is kizárólag technológiai jellegű, a blockchain az, ami érdekel. Azoknak, akik ezeket mint az új pénzt ünneplik, hiányoznak a gazdaságtörténeti alapok. Különösen a modern pénzrendszerek kialakulása, az aranypénzrendszer, az aranystandard, a bretton woods-i rendszer, majd annak is az összeomlása, ennek mindnek oka volt, amit ezek az emberek nagyon nem látnak, mert a barlang száján keresztül szűk a perspektíva.

 2. A “mibe kerül az iPhone” témánál mintha kimaradt volna a fejlesztés és K&F. Gondolom az sem az árrésbe, sem az overhead-be nem fér be (hiszen utóbbi alatt a marketing és hasonló költséget értettétek)

  Ugyanitt: egy boldogtalan S7 tulaj vagyok, a készülék szar (hibás), a T a garanciális problémákkal elhajt, hogy “az a hiba amit nem lehet reprodukálni, nem létezik”, most már csak azon gondolkozok, hogyan gyilkoljam le látványosan egy Youtube videó keretében.

  Szeretnék már végre egy olyan telefont, ami azt tudja, hogy nem is kell foglalkoznom vele semmit, csak úgy van, és használom. Szerintetek jó lesz nekem az iPhone?

  1. pohlyferenc

   iPhone: hát azért ez szerencse dolga, az iPhone-ok is tudnak idegesítő hibákat és érthetetlen korlátozásokat bemutatni - javítani pedig marha drága. De ha ezeket megúszod, szerintem iPhone-nal élni boldogság. Mondjuk szerintem S7-tel élni is boldogság, próbálnád csak ki az én HTC One M8-amat :) Vagy az előző Xiaomi Redmi Note 2-t… Nem is tudom, mikor volt utoljára szerethető telefonom. Talán a Moto G 1st Gen. Mi a baja az S7-nek? K+F: én azt beleértem az overheadbe, bár azt persze nem tudom, az Index (által átvett) kalkuláció is ezt teszi-e.

   1. Igazából ez nem is az én S7-esem, csak elcseréltük az értékesítési vezetőmmel, mert ez telefonálásra csak korlátozottan alkalmas, ő ugye meg egész nap beszél, én meg nem. - beszélgetés során rendszeresen elnémul a másik beszélő hangja, aztán 20-30 másodperc múlva visszajön - véletlenszerű időpontokban nem kapcsolható a számom (asztalon fekszik a telefon, egyszer csak jön rá egy SMS, hogy nem fogadott hívásom volt 1 perce. Ezt megcsinálja két naponta) - általánosan gyenge hangminőség, kb. a 90-es éveket idéző beszélgetési élmény - az érintőkijelzője katasztrofális: görgetésnél akadozik, és minden megakadást kattintásnak érzékel. Kisebb weboldalaknak szerintem mérhetően felhúztam már a látogatottságát, mert csak végig akarom pörgetni a címlapot, de ennek során belekattintódok lényegében minden cikkbe….

    Az én S7-esem ezeket, a térerőproblémák kivételével, nem produkálta, tehát erősen valószínűsítem, hogy a konkrét készülék a hibás. De a Samsung szerviz már kétszer küldte vissza azzal, hogy hibát nem találtak, illetve a Samsung és T hozzáállása ehhez garanciális problémához annyira felháborító, olyan lazán ráznak le, úgy küldenek el a picsába, hogy én nem akarok többet tőlük semmilyen terméket.

 3. Schmuck Balázs

  A Kinectet egy izraeli védelmi cég fejlesztette, asszem van köze az ottani falon használt mozgás érzékelökhöz.

Kommentszekció