#200. Azt meséld el, Pistám adás

A jubileumi adásban vendégünk az első százvalahány epizódban tettestársunk, Gazs, akivel visszanéztünk, miről volt szó a Metiben 5-4-3-2-1 éve? A teljes összevisszaságból emeljük ki a Völgy republikánus női vezetőit, a gamergate-et, a rosegold iPhone-t, a magyar youtubereken összekapó belvárosi értelmiséget, vagy éppen a cronut nevű streetfoodot.

Hát mit rakjak én ide adásnaplónak, szerelmes brátim? Arról beszéltünk, ami a megelőző kétszáz adásnaplóban szerepelt. (És attól meg is kíméltelek titeket újra, hogy közöljem, hogy Obama magassága Ghána GDP-jével elosztva 4.33×10^-11 méterév dolláronként.)

Legyenek ilyen dátumszerű dolgok, az mindig jó.

Ott kezdődik, hogy 2013. 03. közepe-végén raktuk ki az első nyilvános adást. (A blog szerint 18-a, a levelezésünk szerint a tesztadás 22-én ment ki.) Előtte volt egy tesztfelvétel, amit körbemutogattunk a barátainknak, hogy ilyesmit akarunk csinálni, köpködjétek meg. Mivel kevés nyálat kellett letörölni róla, a következő már kiment élesbe. A levelezésünk emlékezete szerint volt egy olyan pillanat, amikor névnek felmerült az

Elektroncsövesek

is. Szerencsére azonnal el is múlt.

Az első adásban bezárta a Google a Reader nevű RSS olvasóját, Kickstarterre ment az Oculus Rift és elindult a Vine. Jókor kezdtünk. A negyedikben már szó volt a Raspberry Pi-ről és a bitcoinról. Az utóbbiról most is össze tudtunk veszni, hogy jó befektetés-e vagy rulett.

Van amihez képest a Meti Heteor egész jó névnek számít!

Aztán figyeltük a Kickstartert megjárt Pebble-t, Ferinek még mindig van a csuklóján egy. Néztük ahogy Marissa Mayer - na jó, Feri nézte - megpróbál valamit csinálni a Yahooval. Vitatkoztunk nagyokat arról, hogy a Google Glass micsoda, mi lehet belőle. Ez a mostani adásban is megvolt, csak most eltoltuk odáig, hogy mikor tűnnek el a zsebünkből a téglalap alakú mobilok végre.

Volt szó Anita Sarkeesianról és a Gamergateről, illetve arról, hogy az utóbbi nevelte-e ki az alt-rightot meg a többi hangos netes kisnácit. (Igen -K)

Volt több komoly gasztro kitérőnk, Gáspár még sorba is állt cronutért. (Azóta már tán a metrós princess pékségben sincs cronut.) Meg volt ramenburger, fekete burger és magic souffle is. Most amúgy az instagramozásra épített múzeum a menő New Yorkban. Várjuk ezt a trendet is.

Egy évesek voltunk, amikor elindult a Popcorn Time és beígérték a Sony VR-szemüvegét. Kicsit később bezárt az iWiW. Akkor pedig másfél évesek voltunk, amikor a rózsaarany színű iPhone is megjelent.

A századik adásunk tök jó volt, három lány vendégünk is volt. Nevetős beszélgetést hoztunk össze.

Századik adás

Nagyjából ekkorra futottunk ki az adásidőből, pedig a két és fél éves Metiben volt szó az AlphaGóról először. Aztán fél évre rá megszűnt a Népszabadság, és elkezdett vállban szorítani az ország. Azóta derékban sem annyira bő, mint volt.

Később még játszottunk Google AIY kittel. Most pedig itt a lehetőség, hogy adversarial patternekkel játsszunk (PDF), azaz átverjük a kép és hangfelismerőket.

A Meti fennállása óta megjelentek és eltűntek a 3D-tévék. Egy maroknyi telefonos startup és legalább két moduláris mobil bukott meg. A Telekom überbéna Txtr ekönyvolvasója is elvérzett. A jobban sajnált tűnt vitézek listáján ott a Berg London Little Printerestül, a Vertu és egy csomó videó, amit töröltek a YouTube-ról valami kopirájtharcban.

4 thoughts on “#200. Azt meséld el, Pistám adás

  1. moshi-moshI

    Szerintem naivak vagytok, ha azt hiszitek, hogy az ajánlórendszerek 98 százalékában van bármiféle AI. Barátim, az simán mit lajkoltak sokan azok közül, akik lajkoltak azt, amit te is lajkoltal. Ez egy pár nested select. De persze én egy cinikus vén fasz vagyok.

    1. pohlyferenc

      Ugyanazt gondoljuk, moshi! Szósz szerint. Amiben pedig van, abban sem AI van, hanem machine learning. Nade az élő adás varázsa, ugye :DDDDD

  2. Üdv az uraknak! 3 db. Raspberry PI 3-m van a birtokomban ebből kettőt a Retropie szoftver segítségével retro játékok futtatására használok. (konzol, Amiga DOS) Harmadik pediglen NAS-ként üzemel. Akármikor hajlandó vagyok befogadni egy negyediket. :D VR blokkra is válaszoltam volna, de látom azt a következő adásnál ésszerűbb megtennem

Kommentszekció