#203. Drogmobil adás

Altered carbon, Artemis, Luna, Moszkvics-slusszkulcs, Isztambuli Egyezmény, vatikáni rulett, hokizásdetektálás, Lineage OS, Moto G5 Plus, iPhone SE, Wired előfizetés, IKEA USB, fizikai nyomógombok, TimeFlip és ZEI, Vixari, a Voynich kézirat megnemfejtése, Oculist, Rohonci és a véletlenszámok.

Kulturális blokkal nyitottunk, de nem kell aggódni, ez nem azt jelentette, hogy Ferenc ukrán műdalokat énekelt, miközben Kelt hangosan balettozott. Ellenben szó volt az Altered Carbon (Valós Halál) könyvről és sorozatról, A Marsi írójának, Andy Weir-nek az új, Artemis című könyvéről, valamit Ian McDonald Luna-járól is

Force feedback

Előző adásunkban tévesen állítottuk, hogy a Toyota hívott volna vissza kieső slusszkulcs és elmenő szervó miatt autókat. Ez a GM volt. A Toyota vacak légzsákok miatt rendezett egy sokkal kisebb visszahívást mostanában.

Megint szóba hoztuk az Isztambuli Egyezményt. Megállapítottuk, hogy a nők is emberek.

És végül megmagyaráztuk a vatikáni rulettet, ami a múltkori adásba nem fért bele. Ez a Natural Cycles nevű appos-hőmérős családtervezési megoldás kapcsán merült fel, ami vagy olyan hatékony mint a tabletta vagy nem, mindenesetre most áll a bál körülötte.

"The term for the technique was known for years as 'Vatican roulette.' And the old joke was: 'What do you call women who use the rhythm method? Mothers.'"

Az Amazon új eszközöket talált ki, amivel monitorozhatja a munkásait.

Sajátélmény

Kelt LinageOS-t rakott egy régi Motorola Moto G-re, mert nem tudott aludni. És vett egy Moto G5 Plust, mert kellett egy telefon, ami elég megbízható munkára. Ferenc beköltözött egy iPhone SE-re, szóval megint nem vagyunk ugyanazon a platformon.

Ó, és adásban még panaszkodtunk a Wired előfizetési rendszerére, mert elfelejtett működni. Mostanra viszont megjavult.

Kütyük

Android One telefont adott ki a Sharp. Lehet kapni fenyőillatú Wunderbaun zöld színben is.

A fene se gondolta volna, hogy a Kodak, Fuji, Xerox hármasból a Fuji lesz ma is működő cég. Annyira, hogy a Fuji magához költözteti a Xeroxot.

Csodás asztali USB-s töltőt dobott piacra az Ikea, a neve Lörby.

Elmélet

Vége van-e a hardvergomboknak, most hogy a Pebble meghalt. A Verge újságrója szerint igen, Feri szerint nem, továbbá megtanultuk a hét szavát, azt hogy

lünetta.

Remek kütyük vannak a munkával töltött idő mérésére. Ez főleg azoknak hasznos, akik különböző ügyfeleknek dolgoznak szoros elszámolásban. Az egyszerű jószág ezek közül a Timeflip, a drága verzió pedig a Timeular.

Cuki, de bumfordi állvány, ami mindenféle fotózós kütyü megtartására jó. Ezt Feri találta az Indiegogón, a neve pedig Vixari.

Voynich

A világ legizgalmasabb megfejtetlen kéziratát, a Voynich-kódexet megint megfejtették. Ezekről rendre kiderül, hogy nem is úgy van, meg nem is fejtették meg. Jellemzően a hír után egy nappal a Voynich függők levlistáján már elmondták a szakik, hogy az új elmélettel mi a baj.

Amit viszont az elmúlt években tényleg megfejtettek: az Oculist titkos társaság rejtjelét és a a Rohonci kódexet. Aki pedig még ilyesmiről olvasna, az Láng Benedek A Rohonci kód és Simon Singh Kódkönyv című alapműveit vegye meg most azonnal.

További kódos dolgok: egymillió randomszám a RAND-től.

4 thoughts on “#203. Drogmobil adás

 1. PistiSan

  Sziasztok!

  2 hozzáfűzni valóm lenne az adáshoz, úgy tudom a telefon sebesség probléma csak az iphone 6 tól és egy bizonyos ios verziótól kezdődően van, régebbi telefonban hiába cserélsz akkut, nem befolyásolja. (de ebben nem vagyok 100% biztos.)

  Kelt, a 2 faktoros hitelesítésre ajánlom a google hitesítőt, nekem a google és facebook fiókot is megoldja.

  https://play.google.com/store/apps/details?id=com.google.android.apps.authenticator2

  Fura, azt gondolná az ember, hogy csak a google termékhez jó, de nem!

  1. Szedlák Ádám

   @Pistisan

   Az lett a vége, csak nem volt evidens, hogy a Facebookon belül hol lehet bekapcsolni a kétfaktoros azonosítást. Az a link, ami ezt mondja, az másra való :)

 2. KBéla

  Kedves Ádám!

  Szerintem tanuld meg nyugodtan a Xiaomi (Saomi) brand kiejtését, mert nem 2 percig lesz még a piacon. Én egy elégedett Xiaomi felhasználó vagyok. Kezdtem 2 éve egy telefonnal (RedMi3), ami most is kiválóan működik és csak két naponta kell töltenem, pedig rendesen használom. Nekem nagyon bejön a Xiaomi (ez inkább egy brand, mint 1db. gyár) termékek letisztul formája és jó ár/érték aránya. Van tőlük occó’ okos órám / Amazfit Bip/ (pedig megesküdtem volna, hogy nekem nem kell soha), légtisztítóm, asztali ledes lámpám (ezek mind “okosak”), de még e-rollerem és tollam is… Ezek mind olyan termékek, amit nagyon sokan használnak és mind jó értékeléseket kaptak. Szóval, szerintem ez nem egy tiszavirág életű dolog.

  Üdv, Béla

  1. Szedlák Ádám

   Dehogy hiszem én, hogy tiszavirág életű dolog. Sőt, a cégek közel halhatatlanok, ami egy nagyon érdekes, politikai jellegű vitának lehet az alapja. Még csak nem is a tiszteletlenség miatt nem szokott eszembe jutni a Saomi, hanem olyan ez mint Satya Nadella neve.

   Az már egy másik kérdés, hogy az amúgy is túl gyakran hazatelefonáló eszközök korában akarok-e mondjuk kínai terméket. Nincs rá a mellényzsebből előhúzható kész válaszom, mert a Google vagy a Facebook sem kevésbé sötét ló . És mert mondjuk a Mi világ kis kocka alakú távirányítója tök tetszik, ilyesmiket várnék a többi játékostól is majd egyszer. Szóval egyelőre kivárok.

Kommentszekció