#205. Nindzsapáternoszter adás

Mit vesz végül Ferenc Ferenc? Szép-e a banánnokia? Hogyan biztosítsd a telefonodat? Veszünk-e a Huaweitől laptopot? Hogyan szabadul meg a Snap a szemüvegeitől? Mivel vágunk szülinapi slideshow-t zenére? Mit lehet tekergetni egy billentyűzeten? Miért nem beszélünk a Facebook algoritmusról és a függőséget okozó telefonokról? Megannyi kérdés...

Nindzsailag felkészületlenek voltunk az előző adásban. A felelősöket megdobáltuk surikennel. Illetve itt akkor már szóba került a Játék Határok Nélkül és az American Gladiator német tévés verziója is.

MWC

Barcelonában mobilvilágkiállítás volt, mint ilyentájt minden évben. Ez az a hely, ahol egyszerre lehet névjegyet cserélni katalán kézműves appcsiszolóval, kínai bázisállomás beszállítóval és még mobilokat is mutatnak be. Idén például az újraélesztett Nokia banánt idéző retrókészülékét a 8110-est.

Emellett jöttek ki Android One készülékek is. A Nokia ügyesen végiglövi a teljes vertikumot. Ha nem vigyáznak, ebből még mobilgyártó lesz.

Ferenc azon gondolkodott közben, hogy egyrészt kell-e tok az új telefonjára. Másrészt hol tudja biztosítani a készüléket. A befutó tippek eddig a Keszulekbiztositas.hu és a Revolut.

További lényeges trend, hogy vége a kávának és illik mindenféle helyekre elbújtatni a kamerát. A Huawei Mate Macbookpró Ja Az Nem Lehet Mert Beperelnek típusú laptopján - pardon, MateBook X Pro - egyenesen a billentyűzetben van, a Vivo Apexen pedig úgy ugrik ki a telefon testéből, ahogy apám Ricoh kameráján tette a vaku.

Valahol itt futottunk bele abba a kérdésbe is, hogy veszünk-e a Huaweitől laptopot? Illetve, hogy akar-e az ember folyamatosan kütyüket cserélgetni az életében?

Nincs itt semmi látnivaló

A Snap termelt egy raklap veszteséget, főleg azért, mert a nyakukon maradtak a Spectacles kamerás szemüvegek. A cég azt tette, amit ilyenkor szokás kifizetett egy szabad szemmel is jól látható összeget bónuszként a vezérigazgatónak (637 millió dollár), és bejelentette, hogy idén két új szemüveg jön. Ha egy üzlet beválik, hülyeség ugye változtatni.

Sajátélmény

Kelt szülinapi videót vágott adott zenére hosszan és szenvedősen. Az összes erre való app helyett a Premiere tesztverzióját kellett telepíteni, hogy egyről a kettőre juttunk. (Amik elvéreztek: Adobe Spark, Smilebox, Animoto.) Ferenc szerint erre jó az iMovie, amihez ellenben Mac kell.

Ferenc az Evolution konferencia tanulságairól mesélt. Megtudhattuk például, hogy a Facebook hányszor változtatott a Newsfeed algoritmuson.

Kütyük

A Logitech csinos és atomdrága Craft billentyűzetének a tekerentyűje most már a Lightroomot is tudja vezérelni. Futottunk egy kört tekerentyűt keresve, de csak a Griffin Powermate lett, ami itthon elég drága, illetve a Palette Gear profi videós vezérlői, amik még annyira sem olcsóak, mint a Griffin.

Épül a Long Now tízezer évig elketyegő órája.

Filmek

Magam sem tudom, hogy jutottunk ide, de szóbakerült két lobbistás film is. A Miss Sloane és az Our Brand Is Crisis. Mindkettő megéri az egy szombat délutánt.

7 thoughts on “#205. Nindzsapáternoszter adás

 1. Megerősítem, az iMovie tényleg erre jó, faék egyszerűségű, de még épp lehet annyira editálni vele, amennyire egy hétköznapi ember akar. Ja és iPhone-ra és iPad-re is van.

 2. Ha már megszólítottatok :) Az AMD-65 volt gyakorlatilag a sorállományúak többségének a “rendszeresített egyéni lőfegyvere” :P, és mi mindig (és mindent) 65 “mintájúnak” mondtuk. Ezzel óvatosan kell bánni, mert az AMD-65M amúgy a “ráncfelvarrott” (felpimpelt, korrumpált stb.) verzió, a 2000-es évek elejéről. További részletek itt: https://hu.wikipedia.org/wiki/AMD%E2%80%9365 érdemes megnézni, hogy holmindenhol rendszeresítették.

  Ami nincs a wiki szócikkben, hogy ezt az elcseszett szürke markolatot csak az AMD-re rakták, egy másik AK-47 klón sem ilyen rusnya, és ezért kurva feltűnő, hogyha felbukkan egy ilyen bármelyik konfliktuszónában, mert nem lehet kamuzni, Magyarországról került oda.

  És még egy, ha már eszet osztok. Az AMD, meg az AK alapváltozatai nem géppisztolyok, hanem gépkarabélyok. A géppisztolyok pisztolylőszert esznek, pl. 9x19 parabellum, a karabéllylőszer töltete elég sokkal nagyobb, esetünkben 7,62x39, azaz a hüvelyhossz két centivel nagyobb (és szélesedik a talpa felé :).

  1. Szívem szerint megkérdezném, hogy akkor a gépkarabély és a géppisztoly az két különböző fajta puska-e, de szemét trollkodás lenne. :) Köszi a válasz!

   1. :) Nem két különböző fajta puska, mert egyáltalán nem puska egyik sem :P A vitamin, hogy-hogy nem, a hüvelyméretben rejtezik, ami explicit manifesztációja a lőszer teljesítményének (ellentétben a kaliberrel, ami nem az). Szóval, a pisztoly a legkisebb teljesítményű, a hüvely hossza jellemzően 2-3 centi. A géppisztoly ugyanezt a lőszert lövi, csak gyorsan, ilyen pl. a H&K MP5. A karabélylőszer az félúton van a pisztoly és a puska között, az AMD által használt lőszer hüvelyhossza 39 mm. Messzebb is lehet vele lőni célzottan, illetve jobban átüti a valamennyire védett célokat. A puskák meg még erősebb megymaggal köpködnek, a tipikus 7,62-es NATO lőszer hüvelyhossza 51, a ruszkié 54 miliméter.

    A játék neve: optimalizálás, a puskalőszer túl erős és túl nehéz a jellemző lövészfeladatokra (2-300 méterre lövöldözés, cipelni egész nap), ezért terjedtek el a karabélyok, illetve a moduláris fegyverrendszerek.

    És így tovább.

Kommentszekció