#208. Rajtechnológia adás

Rezsisziszi vagy széldetti? Kétfarkú vagy pofára vagy elvek mentén vagy taktikusan? Mennyi vicc fér bele egy hét múlva? Van-e tétje vagy el lehet marhulni? Lesz-e internetcenzúra és Uber 2018-ban? Szokatlan egyetértésben beszélgettünk egy sötét jövőről.

Nem lesz túl sok linkünk ehhez az adáshoz, segítség nélkül dumáltuk végig, hogy miért kell elmenni szavazni nyolcadikán. Rövidbe: jobb, ha ez a szám itt lent

az aktuális kérdés, nem pedig a Should I Stay Or Should I Go. Még ha amúgy a Clash egyébként egymilliószor rakendrollabb és többet is hallgatom magamtól. :)

Emellett volt egy kis problémázás a Foreing Policy cikke kapcsán arról, hogy senkinek sincs lövése sem arról, hogy milyen elvek mentén politizál az európai jobb-közép vagy hogy mégis kinek kéne a harmadik utas balosokat támogatni. És mivel a senkiben a pártok is benne vannak, ezért terjed a populizmus.

22 thoughts on “#208. Rajtechnológia adás

 1. Teljesen egyetértek azzal hogy most nyolcadikán a legesélyesebb ellenzéki jelöltre kell szavazni ahhoz hogy ne a Fidesz nyerjen de ha ő is nyer akkor legalább ne kétharmada legyen a parlamentben. Mivel az én választókerületemben a Jobbik az esélyes így sajnos rájuk kell szavaznom majd.

  Viszont azt nem értem hogy az MKKP-val szemben miért vagytok ilyen negatívak. Úgy értem azon kívül hogy a Fidesz leváltásának szempontjából felesleges rájuk szavazni, mintha egy kis megvetést vagy hasonlót is kihallottam volna a szavaitokból.

  Persze, valamennyire értem az elterjedt nézetet velük szemben. Viccpárt. Csak hülyéskedni tudnak és ezért ha valami komolyat kéne csinálni arra képtelenek lennének.

  Nekem nagyon szimpatikusak a nézeteik vagy a világnézetük hogy úgy mondjam. És igen. Ők humorral hívják fel a figyelmet bizonyos problémákra. De közben meg egy csomó hasznos dolgot is csinálnak. Padokat, buszmegállókat, hidakat, játszótereket újítanak fel. amivel a helyi önkormányzat nem kezd semmit. Meg most például a kampánypénzükből adnak egy csomó hasznos kezdeményezésre. Itt egy link hogy milyen pályázatok nyerték el a támogatást.

  http://ketfarkukutya.com/rosanekateka/?class=PalyaStat&list_pagesize=200&order=LikedDown

  1. pohlyferenc

   Ha megvetés hallatszott volna a szavainkból, akkor nagyot csaltunk a hangunkkal, mert őszinte tisztelettel vagyunk. Voltam. Mindaddig, amíg nem állítottak országos listát. Ahogy az adásban is mondtam, nagyon örülnék, ha bent lennének a Parlamentben, és azt csinálnák, amiről már bebizonyították, hogy értenek: ahogy írtad is, humorral hívnák fel a figyelmet a hülyeségekre. Esküszöm, jót tennének a politikának, fontos szín lehetnének egy normális országgyűlésben. Viszont amikor országos listát állítottak, akkor azzal beálltak azoknak a kamupártoknak a sorába, akik szavazatokat lopnak az ellenzéktől a Fidesz javára. Nincs az az Isten, hogy kapjanak öt százalékot. Ha pedig nem kapnak, akkor minden rájuk leadott értelmiségi szavazat elveszett, azaz a NER-t erősítette. Ennyi… Máshol már emlegettem: április 8-án nekünk szavazópolgároknak kivételesen nem az a dolgunk, hogy üzenjünk a politikának, meg kinyilvánítsuk a véleményünket. Ez az egyetlen olyan nap, amikor az a dolgunk, hogy VÁLASSZUNK. Eldöntsük, ki vezesse az országot. Ne arról fogalmazzunk meg iszonyú intelligens manifesztót, hogy szerintünk ki lenne az ideális egy tökéletes világban, hanem egy nagyon is racionális döntést hozzunk arról, hogy kinek adunk mandátumot. Ha tudjuk, hogy az MKKP-nek NEM TUDUNK mandátumot adni, akkor törődjünk bele! Az a szomorú igazság, hogy nincs 250 ezer szavazó Magyarországon, aki szerint az MKKP-nek a Parlamentben a helye. Márpedig ennyi kell ahhoz, hogy bejussanak. Mondhatnánk azt, hogy nade ez egy kísérlet, meg kell mutatni, hogy hány ember van ma az országban, aki bízna bennük. Oké, nem jutnak be, de legalább elmondhatjuk majd, hogy bizony van 40-50 ezer szavazó, aki nekik adna bizalmat. Hát most nem a kísérletezés ideje van. Most nem. Most arra a listára kell szavazni, aki bejut a Parlamentbe. És az MKKP nem jut be. Aki pedig ezt nem méri fel, vagy nem érdekli, mégis rájuk szavaz, az a NER fennmaradását támogatja. Hogy lennének csodák? Hogy van itthon 200 ezer rejtőzködő MKKP szavazó? Hát nézd, szerintem nincs, de ha ebben is reménykednék, nem most kockáztatnám ennek kiderítését. Egy év múlva, az előrehozott választásokon, ott simán. De most, amikor az a tét, hogy… nem mondom, tudod, mi a tét. Most nem kísérletezünk, most nem politikai ideák mentén szavazunk, hanem hideg fejjel, gyakorlatiasan, taktikusan.

 2. Szabó András

  Minden tiszteletem, hogy bevállaltátok ezt a témát. Igaz, a Politisról szóló “adás” után nem meglepő. Persze lehet azon vitatkozni, mennyire van igazatok… illetve nem igazán lehet, ez a saját véleményetek, és ma még el lehet mondani. Ha minden magyar értelmiségi ennyire szíven viselné az ország sorsát és ennyire karakán lenne, nem itt tartanánk.

 3. Dani

  Az ember a techrol akarna hallgatni par dolgot, erre itt is azt a rohadmanyos politikat toljak az agyamba, a konyokomon jon mar ki.

  1. pohlyferenc

   Öt évente, 208 adásonta egyszer, igen. Amikor az életed - jaja, a tiéd! - múlik rajta. És amikor a tech is múlik rajta.

  2. Kelt

   Hát ez ilyen. Ha április kilencedikén bedarálja az iparomat a kormány, amire vannak jelek, akkor nem lesz se mobiltelefon, se új videokártya, hanem mehetek uránbányásznak a Mecsekbe.

 4. Köszi, már harmadszor hallgattam végig ezt az adást, most a nejem is “fülelt” közben. Egyetértek veletek, kérdés hogy az átlagemberhez eljutnak-e ezek a gondolatok!?

  1. pohlyferenc

   Mi köszi, amúgy szerintem egyértelmű a válasz, nem jutnak el. Abban bíznék inkább, hogy az átlagembernek (vagy legalábbis közülük sokaknak) is vannak gondolatai, és ezek nem egy az egyben a köztévéből átvett gondolatok, hanem a valóság tapasztalásán alapulnak. Még két nap és meglátjuk.

 5. Tudjátok miért szavazok a Kutyapártra? Mert ez a mostani ellenzék egy vicc. Tökéletesen alkalmatlanok arra, amire vállalkoznak. Olyanok mint a kezdő autóversenyző, aki az első versenye előtt útban a pályára a szerpentinen nem tudja megelőzni a helyi postást. És igazatok van abban is, hogy egy mostani esetleg Fidesz kisebbség eredménye 4 év múlva újabb 8 év kétharmad lesz. Amíg nem kerül elő egy tényleg olyan ellenzéki vezető, akinek a tehetsége összemérhető Orbánéval, addig a Fidesz csak belülről tud szétrohadni.

  1. pohlyferenc

   Arra kíváncsi lennék, honnan lehet ilyen biztosan tudni, hogy az ellenzék alkalmatlan a kormányzásra. Mert azt tudni vélem, és sokáig tudom érvelni is, hogy a kormány sok tekintetben alkalmatlan az ország vezetésére. Az ellenzékről legfeljebb annyit mondhatunk el, hogy nem tűnik alkalmasnak a pártérdektől való eltekintésre és viszonylag rosszul focizik ezen az igencsak lejtős, buckás pályán, amit a kormánypárt hagyott neki, bár ez is egy több irányból is finomítható állítás. De hogy alkalmatlan bármire - ez nekem legalábbis kérdéses. És továbbra is azt állítom, hogy egy akár alkalmatlan koalíció, amely lecseréli a választási törvényt, majd akár hülyeségeket csinál, kisebb rossz, mint a Fidesz még négy évig - aztán ki tudja, még meddig. A belülről szétrohadásnak semmilyen jelei nem mutatkoznak. Annak annál inkább, hogy egy Fidesz folytatás esetén beszántják a sajtó maradékát, betörik a bíróságokat, tovább rontják az oktatást egy elmaradott irányba, megerősítik a feudális rendszert, miközben a 19-ben kifutó EU finanszírozás végével nem jön már újabb pénz és véget ér a gazdaság növekedése, a beruházások leállnak, ami magával ránt néhány komplett iparágat? Ennek a statisztikailag közepesen valószínű forgatókönyvnek a bekövetkeztét megkockáztatod cserében azért, hogy belekiálthasd a világba: “Gyurcsány hüje!”? Egy gesztusért feladod a valódi döntés lehetőségét?

   1. Kelt

    @Péter

    Az egyre kevesebb levegőben egyre kisebb az esélye - vagy egyre tovább tart, nem kívánt törlendő - hogy a megfelelő tökéletes ellenzéki vezető előálljon. Pláne úgy, hogy hajlamosak vagyunk mindenkiben megtalálni a hibát. Pedig nem egy tökéletesre van szükségünk szerintem, elég ha eggyel vagy kettővel kevésbé alkalmatlan, mint a mostani kormány. Az ellenzék pedig azt az egy dolgot bebizonyította, hogy szakpolitikai kérdésekben (ld. oktatás) le tudnak ülni közös programot gyártani.

    @Feri

    A választáshoz vezető ellenzéki balfaszkodás mondjuk nem szól a javukra. Az a fajta DK-s helyezkedés, aminek a végén meg ott vagyunk, ahol, pláne. És ez még nem a pálya buckássága, ez az aszfalton a saját lábban elesés nevű formagyakorlat. Ezzel együtt tartom, amit Péternek válaszoltam eggyel fentebb. De az ellenzék mentegetésébe nem szállnék be.

    1. pohlyferenc

     Kelt: (de miért csak a DK-s helyezkedést emeled ki? Az LMP vagy a Momentum pont ugyanúgy kavart, sőt, engem az LMP kommunikációja kifejezetten taszított.) Szóval - talán csak adalék, nem megfejtés - azon szoktam még gondolkozni visszalépés-megegyezés-ügyben, hogy egyrészt a pártok jobban látják, van-e értelme a megegyezésnek statisztikailag, másrészt meg kell felelniük a párttagok, meg a választóik elvárásainak is, ezt szerintem mi nem egészen látjuk át. A buckákat meg úgy értem, hogy pl. aki nem éri el az 1%-ot, annak ugye vissza kell fizetnie a kampánypénzt, ami nem kevés, azaz adott esetben pl. a Momentum nem léphet vissza akármennyit (lásd töredékszavazatok feláldozása), mert azt kockáztatja, hogy csődbe megy. Nem tudom, ezt hogy kezelik (pl. egy nagy párt felajánlja-e, hogy kifizetik helyettük a zsét, vagy hogy eleve nem használják fel az állami pénzt, nem tudom), de valószínűleg több összetevője van a koordinációnak, mint azt mi innen látjuk.

     1. Kelt

      Leginkább azért, mert a többi párt bejárt az amúgy igen, kiüresített, törvéngyárrá alázott, de bizottságaiban valamennyire működő parlamentbe dolgozni. A DK ezzel szemben egy sajtóközleménnyel letudta a melót pár éve. Itt elmehetünk még abba az irányba, hogy van-e értelme a passzív rezisztenciának vagy sem.

      Az egész átszavazásosdinak ez a nagy kérdése, hogy attól, hogy egy jobbikos visszalép (nem lép), attól még a szavazói nem feltétlenül teszik a helyi esélyes DK-sra az X-et.

      Ami a nagy párt kifizeti forgatókönyvet illeti, azt hiszem, az biztos nem. Legalábbis a teljes ellenzéki együttműködés című saga nekem úgy jött le, hogy itt azért az ellenzékben való jobb helyzet kialakítására játszanak a nagy ellenzéki pártok. Mínusz talán a Jobbik, de rájuk figyeltem a legkevésbé, mert olyan isten ugye nincs, hogy.

 6. Balázs

  Annyira érdekes hallgatni az adást 04.09-én annyira szörnyű nézni és átélni ahogy kipukkadt ez a “körúti értelmiségi” buborék (egy picit bentről is kellemetlen).

  1. pohlyferenc

   Bizony, szörnyű nézni. Tanulságos. Kicsit ugyanazt éljük át, mint Hillary szavazói.

  2. moshi-moshi

   Viszont a múlt szombat után és most szombat előtt én kezdek optimista lenni. Nem mintha a tüntetés kimondott céljaival értenék egyet, nem látom, min változtatna most egy új választás. A szervezők sem remélhetnek mást, mint hogy picit ügyesebben sikerül megszervezni ezt a “taktikai szavazás” nevű kollektív elmebajt, ami elég sovány cél, és főleg a Kubatov-lista és a direkt marketinges módszerek ellenében nem is túl hatékony.

   A tüntetés lényegi, jobbára kimondatlan üzenetével azonban nagyon tudok azonosulni, nekem főleg arról szólt, hogy mindenki ott volt, minden táborból és mind a kormányt, mind az ellenzékét elküldtük a halálba. És éppen ezért most szombaton is kimegyek és ezután minden egyes alkalommal ott leszek. Nem tudnám megmagyarázni miért, de úgy érzem, hogy jó az esély egy teljesen új ellenzéki erő kialakulására a következő 2 évben. Még a Momentumba belépésen is elgondolkodtam.

   Ez a buborék, a taktikai szavazás egy rettenetesen kártékony téveszme volt, egy Meti Heteoros slack csatornán ekéztem is eleget még a választás előtt, de aztán sajnos csak megadtam magam neki. De ezt az adást csak tegnap hallgattam meg. Mit is mondjak, eléggé elszomorított, hogy a Fidesz rezsim iránt érzett utálat (ami teljesen jogos és osztozom benne) miatt milyen görcsösen igyekszünk racionalizálni a teljesen vállalhatatlan, partiképtelen formációkra történő átszavazgatást.

 7. Béla

  Szeretném letölteni azinternetet’, mielőtt azorbán’ levágja a drótot! Mennyi wincsesztert vegyek és melyik típust?

  1. pohlyferenc

   Nem tudom, de vegyél hozzá egy szélerőművet is (ja, inkább napkollektort, a szél be van tiltva), mert sokat fog fogyasztani az offline internet. :D

  2. A mennyi egy trükkös kérdés. Ex-has nem tudnék rá közelítő számot sem mondani. Az Internet Archive 2012-ben ünnepelte meg, hogy átlépte a 10 petabájtot a gyűjteményük mérete. Az ugye már gombócból is sok.

   Arra viszont van remek statisztika, hogy milyen vinyóra kell lementeni az internetet. Ezt a Backblaze felhő-backup szolgáltatás állítja össze évente. A legújabb, 2017-es meghibásodási stat február elején jelent meg: https://www.backblaze.com/blog/hard-drive-stats-for-2017/ Én 4 terás Hitachikból építkeznék a helyedben.

 8. Béla

  Köszönöm a válaszokat. Akkor még gyűjtök, mert az internet kinyomtatása projektem sajnos felemésztette a megtakarításaimat.

Kommentszekció