#220. Mentás bugyi adás

Milyen újságokat olvasunk? Mit olvastunk a Z generációról és hogy is van ez a generációkutatással általában? Kínai okosóra? Innováció-e a borsmentás alsógatya és a csavarfelismerő Amazon-app? Végül: menő-e a Nintendo Labo?

Annyira brutálisan szemét dögmeleg van - igen, minden nyáron rácsodálkozunk az évszakok változására - hogy azt csak folyamatosan italozva lehet kibírni. A vízművek vizet oszt mindenhol, mi inkább az orvosi tanácsokkal teljesen szembe menve minden mást iszunk. Így került szóba Dragomán György író saját kininje és gin tonic receptje. És ha már piák, ez ugyan az adásból kimaradt, de Jim Coudal tökéletes martini receptjét is érdemes elolvasni. Irodalomként természetesen.

Mit olvasunk?

Kérdést kaptunk, hogy honnan tájékozódunk a világ történéseiről. Ez nem egyszerűen megválaszolható, mert nyilván ezer meg egy helyről ömlenek be linkek, de ami biztos:

Nemzetközi urbanisztikát, dizájnt és techet még tudunk mondani igény szerint. Ezt vehetitek fenyegetésnek is.

Generációk

Elindultunk Steigervald Krisztián Z-generációs fiatalokról szóló cikkétől, ami a WMN-ben jelent meg, és aztán tisztességeset vitatkoztunk a generációs elméletek érvényességén. Abban egyetértettünk, hogy a z-generáció kutyázása nem túl előremutató ötlet, na de hogyan tovább. És egyáltalán, mit csináljon az a generáció, aki elől felélték az erőforrásokat, elcseszték a gazdaságot, és nem tudja merre van az előre?

Közben Japánban arra jutottak, hogy a maifiatalok nem ismerik azokat a régi informatikai eszközöket - pl. Excel - amivel dolgozniuk kellene.

Közjáték kütyükkel

Glenn Fleishmann legendás wifis szakíró észlelte, hogy a próbáljuk ki mire jó céljából vett okosvillanykörtéje mögötti cég csődbe ment. Folyománya: soha többé nem tud fényerőt és színhőmérsékletet állítani.

Még ennyire se kapcsolódik, a Spurious Correlations oldalon remek egymással össze nem függő, de hasonló görbe mentén változó jelenségeket ábrázolnak.

Kína

Leárazás van a valamelyik kínai oldalon, és többek között az Amazfit Bip óra is olcsóbb lett. Sajnos a sok jó tulajdonsága mellett a jószág a leírás szerint nem alkalmas a telefonon futó zenelejátszó távvezérlésére. Bezzeg azt méri, hogy fitnesz vagyok-e.

Ferenc közelebbi kapcsolatba került a Ticwatch E nevű ipari hulladékkal. Gyakrabban kell tölteni, mint ööö mint bármit.

Innovésn

Antibakteriális borsmentaszálas gátyó és bugyi, mert megérdemeljük.

Az ELTE drónos munkacsoportja még tovább tuningolta a megoldását.

Az Amazon csavarfelismerő intelligenciát fejlesztett ki mobilra. Persze ezt úgy szoktuk, hogy egy kábé jó méretűt használunk helyette.

A Nintendo Labo új autókormányos kitjével zártuk az adást, ami Kelt szerint menő, Feri szerint meleg van.

8 thoughts on “#220. Mentás bugyi adás

 1. Én nem gondolom, hogy ne lenne gond a Y és Z generációval. Philip Zimbardo és Nikita D. Coulombe Nincs ​kapcsolat c. könyvükben pont azt boncolgatják, hogy a most felnövő férfiak miért motiválatlanok, miért alakultak ki a mamahotelek, miért jelentkeznek kevesebben egyetemre, stb. A pornó és a videojátékok mellett elég sok tényezőről szó van, viszont való igaz, hogy ezek az utóbbi évtizedekben megjelent hatások elég erősen rányomják a bélyegük az én és az utánam következő generációra. Az érdekes, hogy a könyvben leírtakat még évekkel korábban magamon is tapasztaltam, és baráti társaságomban is megfigyelhető ugyanez. Persze egy egész generációról nem beszél, hiszen a férfiakról van szó kizárólag, de részleges generációs látleletnek könnyen lehet nevezni. Nagyon friss jelenség ez, szóval a könyvben leírt prognózis egyes aspektusai és következtetései lehetnek hibásak, de a hosszan felsorolt kutatások és a magam körül tapasztalt jelenség a nagy részét alátámasztja.

 2. Köszi, hogy bevettétek témának a mit olvastok kérdést. Én is nagy bajban vagyok a hazai sajtóval, ezért is voltam kíváncsi, ti hogy oldjátok meg. Másik érdemes téma, ha érdekel titeket, a Google Hírek alkalmazás kapott egy masszív frissítést, mostanában el is kezdtem használni. Tudom, hogy Ádám a háta közepére kívánja, hogy a Google mondja meg neki, mit olvasson, de vannak benne érdekességek. Például egy hír kapcsán kilistázza gombnyomásra, hogy arról a hírről másik 5-6 médium mit cikkezett. Kicsit fura nekem a témakiválasztás, és eddig azt veszem észre, nem valami testreszabható, de ha csak át szeretném fél szemmel futni, hogy mi történt aznap, arra eddig megfelel.

  1. Pont oda kívánom, jól sejted. :) Viszont azt a funkciót, amit említesz, azt meg gyakran használom. A gyanús híreknél elég sokat segít, hogy meg lehet nézni, hogy a ‘Migráns evett meg óvodáscsoportot Barcelonában’ hírt mondjuk öt széljobber blog hozta-e le, vagy ott van-e linkek között mondjuk az El Pais.

   Annak idején a Techmeme volt ebben nagyon jó. Sőt, most hogy rákerestem, ők még léteznek is https://www.techmeme.com/ Szegények azelőtt választották ezt a nevet, hogy a mém szó vicces képet kezdett jelenteni.

  1. pohlyferenc

   Hm. A két jeles újságíró jelességéről nekem megoszlik a véleményem. Sixx és Szily is olyan újságírók, akik egy jól hangzó feltételezés vagy jó poén kedvéért leírnak bármit. Mindkét cikk arról szól, hogy “nem tudjuk, miért rúgták ki, de biztos azért, mert beszólt a sportmárkának”. Ez nem cikk, még csak véleménynek is határeset, ez propaganda. Feltételezéseket tényként ír meg, azokból messzemenő következtetéseket von le… Lehet, hogy Kelét azért rúgták ki, de nem tudjuk. Éppenséggel az is kiderült, hogy akár ezer más ok miatt is kirúghatták. Nem tudjuk. “Rendes helyen megindokolják a kirúgást” - írják, pedig egy fenét. Ezer olyan hely van itthon és külföldön, ahol mondvacsinált indokkal, vagy akár indoklás nélkül kivágnak - mert kényelmesebb, mert megtehetik. “Ezért tart ma itt ez az ország” - írják a jelesek. Illusztrációnak persze jó, éppenséggel ha nem is azért rúgták ki, ezer más példát tudunk, amikor meg azért - szóval ha nem is igaz, de olyan valódi…szerű. Csak hát éppen az újságírásnak szerintem pont az a dolga, hogy tényekkel dolgozzon. És feltételezéseket tényekként beállítani, hát az nem szakszerű, na.

   1. vnandor

    Köszi, hogy helyretetted bennem, így már érthető a dolog, ha propagandaként nézünk rá.

   2. A másik oldalról viszont abban a világban élünk, ahol senki nem lepődne meg azon, ha valakit azért rúgnának ki, mert a miniszterelnök multimilliárdos gázszerelő/polgármester/médiacézár (valamint sírkőfaragó és a balett-táncos) spanjának sportszermárkáját ekézte volna. Megkockáztatom, találnánk olyan az új feudalizmus logikáját tükröző kommenteket is, amelyek szerint tényleg nem comme il faut ilyet csinálni, ha a miniszterelnök másik spanjának tévéjében vagy szakértő.

    Emellett nekem is problémát okoz követni, hogy most éppen min kell felháborodni.

 3. moshi-moshi

  Így igaz, Feri, pont ahogy mondod! Nehogy már engedjük a klasszikus, tiszta ideálokat bemocskolni csak azért, mert valami nyilvánvaló! Könnyen lehet, hogy áldott jó emberek ezek. Nagyon is! Nem véletlenül gondolják egyre többen, hogy addig jó, míg Orbán él.

Kommentszekció