#219. Ússz és evezz adás

Szép nagy fecsegés mindarról, ami csak úgy jön: digidetox, jézuskamera, Jeremie-alázás, Phillip K. Dick és John Scalzi, új Macbook Pro, fotókezelő megoldások és a széthádéerezett tájképek, Kepler nem lengyel, hanem űrtávcső, festményekből tévésorozat, reklámmentes Spotify, szép telefon és szép okosóra, valamint a dögmeleg.

Működik-e a digitális detoxikálás? Mi történik, ha az ember elszakad az instagram feedjétől hosszú napokra? A legdrágább telefon kap-e először jelet? Vízre bocsátottuk Ferencet, hogy mindez kiderüljön. (A továbbiakban lehet Pohly Ferenc Csavargőzösnek szólítani.)

Fikáztuk egy kört az Apple-t, mert mostanában kicsit elfelejti, hogy a termékeit nem a jégmezők eizensteini végtelenjében használják a népek, hanem városokban. Emiatt viszont a vasak hajlamosak túlmelegedni. Az iPhone X is, de ami még kínosabb, hogy a hírek szerint az új MacBook Pro is, amibe pedig súlyos ezresekért lehet szuper i9-es procit venni, ami csak a mirelit részlegen ad le teljesítményt.

Aztán szokás szerint nem értettünk egyet abban, hogy a szétlopott Jeremie-programnak voltak-e eredményei. Itt szóba került az is, hogy a Prezi-Ustream-Logmein szentháromság mellett mikről érdemes beszélni. Arra viszont nem emlékszem, hogy azt állítottam-e hogy az Aimotive-ban nincs kockázati tőke vagy hogy nem abból építették az első pillanattól fogva. Merthogy van benne, három tőkebevonási körön vannak túl, de tényleg úgy kezdődött, hogy 15 emberrel kivált a régi cégéből Kishonti László alapító, és belevágtak az újba.

Ferenc elégedetlen volt az iPhone X kamerájával. Én ilyenkor sunyin lapulok, egy az iPhone X-nél vagy négy évvel idősebb MILC fényképezőgépem van, amit nagyon szeretek.

A mobilkameráknál szóba került az Index influenceres cikke, illetve Krénn Imre, akinek az instagramján minden kép olyan, mintha a balatonboglári búcsúban festette volna festékszóróval egy naiv művész. Mégis követik 26 ezren.

Beszélgettünk egy ideig arról, hogy az Adobe Lightroom megéri-e előfizetésként - és hogy borzasztó az automata módja -, illetve arról is, hogy az ingyenes Darktable nevű alternatíva megér egy misét.

És még volt szó arról, hogy jó mű-e Philip K. Dick Ubik-ja (Feri: nem), ellenben jó mű Scalzi Fejvesztve című regénye. És akkor már szóba hoztuk a méltatlanul ismeretlen Sleep Dealer című mexikói scifit, ami tényleg remek.

Podcastok

Van két új magyar podkaszt. Az egyik a Farkas Lívia és Dobay Ádám által csinált Kiköltöztünk, amely a külföldre költözéssel kapcsolatos tévhiteket akarja lekardozni. A másik az Anno Budapest, ami betelefonálós műsorként a város egy-egy fontos épületére felfűzve ír várostörténetet. Utóbbival kapcsolatban elfogult vagyok, régi kollégám csinálja, és segítettem neki a podcast beröffentésével. Remek!

A nosztalgiázós podkaszt persze hozta a nosztalgiát, úgyhogy esett némi szó a Ladákról, felújításukról, és arról, hogy a Totalcar egyszer letesztelt egy nyolcmilliós példányt.

Beszéltünk arról, hogy ha nem a reklámmentességért fizetsz a Spotify-on, akkor miért.

Apróhírek

A Keplerből fogy az üzemanyag, aludni megy.

Simon Stalenhag festményeiből Amazon sorozat lesz.

A japánok még mindig tudnak szép featurephone-t csinálni, de még mennyire.

Ferenc megkívánt egy új e-inkes okosórát, és hát nekem is tetszik. A Shoka Bell viszont beleállt a földbe, nem lesz okos bringacsengő.

És míg ezekről beszéltünk, a Chrome még memóriaéhesebb lett. Ott egye meg a bitrozsda.

6 thoughts on “#219. Ússz és evezz adás

 1. Elsőre tényleg menőnek hangzik a Prezi vagy a Corvin óvodája, de másodjára meg: laktam a BVK lakótelepen, jártam ott a bölcsödébe és amúgy meg felnőttem egy városban amit egy cég számára építettek úgyhogy üzenem innen a prezis óvodásoknak, hogy :PPPP

   1. eszemel

    Annyira nem kommunista város, vagy csak kifogytak a nagy nevekből, mire ideértek. Borsodi Vegyi Kombinát, és kicsit izgultam, miután elküldtem a kommentet, hogy nem BKV-t írtam-e :) a bölcsim mellett volt egy étterem(Lombik) és egy hotel(Polimer) a röpi/focicsapatnak meg úgy szoktak szurkolni, hogy “Hajrá Vegyész!”, a gimim meg a Jószerencsét úton volt, igaz az egy másik ipar. Sajnos a bölcsim lebontották,kár érte, gondolom nem lehetett újranyitni a gyárkaputól 200m-re. Ilyen szép volt:

    https://goo.gl/maps/LnLxCC6T7bD2

    1. Szinte, hogy földik vagyunk, mert én meg Miskolc. Ami ugyan iparváros volt, de nem sikerült átnevezni, valszeg fel sem merült. De hallottam olyan énekelni focidrukkerektől, hogy “Vasvilla, vaskanál, vastányér / meghalok a, meghalok a vasgyárért”.

 2. Én olvastam néhány Philip K. Dick regényt és novellát (a most említettet épp nem), de rám pont az ellenkező benyomást tette. Az ember a Fellegvárban olyan magával ragadó stílussal íródott, hogy azok a részek is olvastatják magukat, mikor arról van szó, hogy egy zsidó iparos saját vállalkozásba kezd. Én is alá tudom támasztani, amit Kelt mondott, sok helyről hallottam, hogy Philip K. Dick-nek legalább annyi ótvar rossz műve van mint zseniális. Lehet most épp sikerült kifogni egy rosszat.

  1. pohlyferenc

   Többen is mondjátok, szóval meg vagyok dumálva, máris Kindle-ben az Ember a fellegvárban. Majd beszámolok, hogy ment.

Kommentszekció