#228. Tök jó adás

Űrtávcső-gyász, rémszem és papírmaszkok, retró weboldalak és Telekom ügyintézés, vízórás fotóalbum, Bluetooth dilemma, there's not an app for that, manuál sincs, Apple vasak a tűzben és ami az adásból kimaradt.

Panaszos adásnak rövid a naplója, ahogy a nép bölcsesség is tartja. Mink pedig most jól kipanaszkodtuk magunkat mindenfélére a netszolgáltatóktól a világig. Ver ugye mindenkit "az a gyönyörű kurvaélet", na előttünk van mikrofon ilyenkor.

Meggyászoltuk a Kepler űrtávcsövet. Remek űrtávcső volt, ez meg egy remek búcsúbeszéd róla.

View this post on Instagram

#halloween #digital #pumpkin

A post shared by Tamás Ölveczky (@olveczkyt) on

Szemes appot találtunk adás közben, de nem ennyire menőt. Pedig hát egy intelligens halogéntökbe kell a menő szem.

Ferenc talált szuper, darabonként hét dollárért megvehető “csináld magad, ragaszd össze az ujjaidat közben, ha egy mód van rá, ne vágj bele sniccerrel a kezedbe” maszkokat.

Milyen öreg ön teszt

A Gizmodo írt egy király cikket arról a száz oldalról, ami formálta az internetet. Neked hány volt meg? Küldtél bárkinek goatsee vagy rotten linket?

Sajátélmény

Ferinek a Google felkínálta, hogy nyomtasson ki egy remek fotókönyvet a surányi vízórájáról. Amellett, hogy ez algoritmikus butaság, lenyűgöző, hogy mennyire nem tudják megkülönböztetni fotós szolgáltatások a fénykép, mint fénykép és a fénykép, mint jegyzet célú képeket.

IKEA Eneby, Google Home Mini vagy a Wirecutter által a legjobbnak ítélt olcsó BT-hangfal? Különbözőket fogunk választani, lesz még erről szó, pedig mindkettőnknek olcsó konyhai rádió kell.

Keltnek olyan problémája támadt, hogy a böngészők nem nagyon hajlandók a nagyra nőtt könyvjelző adatbázisok kezelésére. A megoldás a StorURL nevű segédprogram. Innen oda mentünk tovább, hogy a telepítős egy-egy problémát megoldó szoftverek kora mintha véget ért volna (meg a fájloké is), az appok viszont nem mindig adnak jó megoldást. Pedig hát van egy csomó feladat, amikre a számítógépet feltaláltuk.

Innen pedig eljutottunk oda, hogy a telefonos ügyfélszolgálatok és a magyar netszolgáltatók mennyire otthonos élményt nyújtanak. Na ennek lesz még folytatása is!

Továbbá beszélgettünk a telefonbillentyűzetekről, és ha már ott jártunk akkor arról is, hogy opensource felhasználható magyar nyelvtechnológia van, igazán megtanulhatna a Google helyesírásellenőrizni. Meg hogy minden összetett szavakkal operáló nyelvet szívás swype-jellegű billentyűzettel írni, illetve hogy a Gboard összes gesztusparancsa sehol sincs felsorolva.

Apple mise

Az Apple közben frissítette egy csomó gépét. Például van szexi új Macbook Air és menőnek tűnő Mac Mini. Persze még mindig keményen kell fizetni, ha az ember nem 128 gigabájtnyi SSD-vel szeretné őket. Vagy nem csak 8 giga memóriával.

Továbbá ha valaki szeretne Pencil 2-t és csini billentyűzetet is az iPad Prójához, akkor csak ki kell fizetnie ezekért a kiegészítőkért valami 330 dollárt.

Mindeközben a Facebooktól megint lelépett egy egykori vezető, de már majdnem odáig buktatták le, hogy a levelekre nyalta fel a bélyegeket.

És vajon Marissa Mayer mit csinál most?

Dolgok, amik nem voltak az adásban, de majdnem bekerültek

Az iPhone allergiás a héliumra, remek sztori, hogy miért és hogyan jelentkezik ez.

Barcelonai sharing economy statisztika. Hát ez valójában economybb, mint sharing.

Az nem feltételnül az egészséges verseny következménye, hogy ha megjelenik egy nagy lánc egyik egysége a városban, akkor a helyi kisebb játékosok kihalnak.

A Google új módszert talált arra, hogyan lehet új dokumentumokat nyitni Drive-on.

Opensource macska. Nem viccelünk!

Másodlagos szoftveres noccsok jelentek meg a Pixel telefonon, dolgoznak az elhárításán. Közben Kínában már van notchmentes, csupaképernyő telefon.

5 thoughts on “#228. Tök jó adás

 1. Sziasztok,

  szokás szerint remek adás. :)

  Bluetooth hangszóró kapcsán. Én a kisebb, mono ikeás Enebyt használom úgy egy hónapja alapvetően podcast és zenehallgatásra.

  Gyorsan csatlakozik, mono létére nagyon jól szól - minőség és hangerő tekintetében is -, egy közepes szobában teljesen kényelmesen használható. Mérete relatív nagy, így nem dobom be a hátizsákomba, ha mondjuk nyári parkos sörözéshez elvinném.

  Nincs fix helye, szóval vettem hozzá aksit is, ami rendes lejátszási időt biztosít, nincs okom panaszra. Töltőkábele talán kicsit rövid (1 méter plusz), de relatív gyorsan feltölti. Egy gombja van, azzal lehet bekapcsolni, csatlakoztatni és beállítani a hangszínt is. Bekapcsoláskor újra kell állítani a hangszórót, nem jegyzi meg a korábbi beállítást, ugyanakkor bizonyos mértékben engedi csak a hangfalon szabályozni a hangerőt (anélkül, hogy a forráson változna).

  A tekerő közepén kis led fehér villog, világít ill. narancssárgára vált, ha keres, megy vagy töltést vár. Ami talán hiányzik nekem az a két korábban más gépnél már megszokott funkció - léptetés, megállítást csak a forrásról lehet beállítani, illetve a telefonon nem jelzi az akku töltöttségét.

  tl;dr Árához képest nagyon szuper otthoni hangfal, abszolút ajánlom.

 2. Lokálban tárolni a bookmarkokat miért jó? Miért nem jó például a Feri által 25-50 adással ezelőtt ajánlott Raindrop.io? Nem állítom, hogy durván rászoktam, de egész kis helyes és a delicious-ből simán át tudtam rá költözni, még a címkéket is megette.

  Oké, persze Keltet ismerve el tudom képzelni, hogy az ő könyvjelző-adatbázisa tényleg bálnaméretű, még pár év és big data módszerek kellenek hozzá.

  1. Kezdjük azzal, hogy egészen biztosan nem vagyok normális. A tényleg elrakós cuccaim a felhőben vannak a Pinboardon. (Itt: https://pinboard.in/u:kelt) De van egy csomó dolog, ami csak addig kell, amíg kimegy a Rakasz vagy ha megírom valamikor a hónapban. Ezeket simán kidobálom a bookmark sávra és ott elvannak. Tudom, hogy nem jó gyakorlat, de a Chrome átszinkronizálgatja gépek között, szóval lényegében megoldott probléma. Viszont amikor takarítani kéne, rendszerezni, szóval bármit, ami nem a minden kidobása, akkor jön ez a probléma

Kommentszekció