#229. Fehér Nyúl adás

Kézműves sörök és a kapitalizmus kritikája, Google Assistant, Single's day, üvegcsere a gyerektelefonon, Teslaszerelés hobbiból, bérelhető villanyrobogó és a kutyamenhely terepasztala, mobiltarifák, Chromecast és az amerikai törvényhozás működése. Bónusz: töltöttkáposztagép és banántöltőgép.

Megkínált minket a Fehér Nyúl egy láda sörrel. Ez az első szponzorált adásunk, úgyhogy az adást arról beszélgetve kezdtük, hogy miért érdekel minket, hogy egyáltalán van-e értelme szponzorált adást készíteni. A média - és ilyen szempontból abszolút média vagyunk - finanszírozásának kérdése amúgy is fontos mostanában. Persze a Current Affairs cikke mentén bekeveredtünk az erdőbe, akarom mondani a kapitalizmus kritikájába.

Sajátélmény

Ferenc otthon már Google Home Minivel beszélget, úgyhogy nem kell mosogatás közben vizes kézzel váltani podcastot a telefonján. Más kérdés, hogy az elmondása szerint a magyar nevekkel annyira nem boldogul a jószág, hogy még arra se tudja rábeszélni, hogy a Klubrádiót játssza.

Single's Day volt adásfelvétel közben. A kínai boltok mindent őrületes kedvezménnyel adnak ilyenkor. El is szórták isten pénzét a vásárlók.

Heti podkasztajánló: Hello from The Magic Tavern.

Szerelős dolgok

Ferencék telefont szereltetnek az LCD Pontban. Igaz, hogy visszajáró ügyfél módjára, mert az utángyártott alkatrészek nem nagyon működnek, de cserébe remek élményeket szerezve.

Új kedvencünk Rich Benoit, a Rich Rebuilds csatorna tulajdonosa, aki ha nem is szarból várat, de tört Teslákból épít egész Teslákat.

Beszéltünk egy keveset a hobbiautózásról is. Annyit biztosan, hogy belinkeljük korábbi vendégünk, Szűcs István blogbejegyzését a témáról.

Apropó, ez az új kedvenc viccesképünk.

(Forrás: Internet :D)

És ha már így belementünk az elektromobilitásba, Feri elmesélte, hogy 1, van Budapesten robogóbérlés, a Blinkee 2, azt is elmesélte, hogyan ment át robogóval egy állatvédő sátoron a Szigeten.

Telkók

A Telenor az előző adás óta megszüntette a Hello Data csomagból az igazán jókat, de még így is van többé-kevésbé vonzó ajánlatuk. Persze ehhez mobilszalonba kell menni előbb-utóbb Keltnek. Ferenc pedig kockáspapíron próbál kiszámolni egy olyan csomagot, ami jó a családnak. Nem boldog ettől.

Ferencnek hideghívás közben felolvastak három percnyi GDPR szöveget. Reméljük, hogy ez a hideghívás halála.

Amerikai kitérő

Mivel most voltak az időközi választások beszéltünk arról, hogy hogyan működik az USA. Miért választanak két évente, kiket cserélnek le. Mit csinálnak a szenátorok, kik ülnek a kongresszusban, melyik ház a melyik?

Aztán áttértünk arra, hogyan csinálták extrém gyorsan vissza Obama reformjait, miért nem tudott a legfelsőbb bíróságra beültetni egy bírót, és hogy most miről szólt a Kavanaugh-ügy.

Innen pedig csak egy ugrás volt felsorolni, hogy West Winget, Madam Secretaryt és Designated Survivort még mindig jó nézni, bár mindegyik tündérmese. Ó és a Pelinkán ügyiratot.

Közben még szóba került Réunion szigete, ahonnan az aldis rum érkezik, és ami az EU része. Meg az, hogy a mostani választásban a Great Slate nevű alulról induló demokrata kezdeményezés volt érdekes, Alexandria Ocasio-Cortez bejutása és az, hogy tudósok egy kis csoportja is elindult és bejutott a kongresszusba.

Még megszokásból vitatkoztunk egy kicsit a Google-től kivonulókon a szokásos vonalak mentén.

Szentségtörés

Töltöttkáposzta készítő géppel és banánt lekvárral töltő géppel zártunk. Utóbbiról itt az ígért reklámfotó is:

Egy emberként kérünk érte elnézést.

28 thoughts on “#229. Fehér Nyúl adás

   1. Referálnék. Megjött. Sajtreszelőnek kicsi, a magasakból rakhattak volna bele többet, de élvezem. Majd lesz róla szó az adásban is.

 1. vnandor

  @Kelt: eredeti olasz mozzarellát kaphatsz tőled nem messze a Culinarisban, aztán lehet gondolkodni, hogy a kereskedési láncban ebben az esetben ki van átverve :) Gonosz vagyok persze, valószínű senki, ennyibe van az eredeti olasz sajt, ha nem vagy olasz. Olyan ez, mint a kézműves sör, ünnepnapra szívesen, de a mindennapokra teljesen megfelel a kevésbé eredeti, viszont íz nélküli. :)

 2. Még reggel, az autóban hallottam Feri bevágott párbeszédét a Google inasával, és egyből elhatároztam, hogy bekommentelek ide egy rantet.

  Mert egyszer csak arra gondoltam, kipróbálom az Android Auto nevű appjukat. Nem nagyon értem mondjuk, hogy minek nekik ehhez kábel, de hát kíváncsi ember vagyok, ezen már csak ne múljon!

  Bedugom a telefont az autóba, lassú semmi. Bedugom még vagy ötször, de az autó minduntalan visszalép a start mezőre, a telefon meg egy frigid céda. Próbálom közben másik kézzel és enyhén kidugott nyelvvel is, hátha én rontottam el valamit, de aztán lassan és főleg elkámpicsorodott pofával kénytelen vagyok konstatálni, hogy ez bazmeg szar. Még öt dugás - mert a remény, ugye -, de csak nem sikerül az istennek sem.

  Állati szerencse, hogy az IT-ban dolgozom, így előre tudom a következő lépést: telefon reboot! De így is a legtöbb, amit ki tudok csiholni, hogy látok felvillanni egy fehér képernyőt egy tizedmásodpercre. Makulátlanul tiszta fehér képernyő, megeszem a sapkámat, ha bármi ki van oda írva. De így legalább nem kell azon tépelődnöm, hogy nem bírtam elolvasni és esetleg fontos lett volna. Közben a telefon azt hazudja, hogy Android Auto connected, az autó meg szemrebbenés nélkül hogy sose hallott semmilyen telefonról.

  A telefonban bízom, így hazaérve lázas guglizás, mit mond a szupport. Főleg indiaiak, szóval a szokásos: reboot (jackpot!), application cache ürítés (öö?), másik USB kábel, zavaros hadoválás szó szerint nem létező Settings almenükről és menüpontokról. Másik USB kábel, mi? https://www.youtube.com/watch?v=iZAtP6wDEeE

  Aztán az egyik valahol explicit megemlíti, hogy telepítsük újra az Android Auto appot. Ó! Hogy én mekkora balfék vagyok, semmi ilyesmit nem telepítettem! Irány a Játékbót, de az “Android Auto” kifejezésre csak irreleváns hülyeségeket dob ki és egyik sem Google gyártmány.

  Mi a fallosz?

  Fél óra vad fórum-olvasgatásra rá nagy nehezen valahogy megtalálom az Android Auto hivatalos oldalát (pedig eddig is erre kerestem ám a világ állítólag legjobb keresőjével), és ott már van egy direkt link az appra a Játékbótban. Akkor mégiscsak van ilyen app!

  Csakhogy a Játékbót azt mondja, hogy This app is incompatible with all of your devices. Megintcsak https://www.youtube.com/watch?v=iZAtP6wDEeE Hát mi a töcs kellhet ehhez, ami nincs benne egy 25 ezer forintos telefonban is? Nem tudok mást tenni, elmentem wishlistbe a weben.

  Húsz perc múlva véletlenül addig bambulok, hogy megnézem a wishlistet a telefonon. De ott egészen másról van szó, azt írja, hogy This app is not available in your country. Hogy nőne pöcs az orrod helyén! Jó nagy legyen, de az egész csak fityma.

  Mi a dezinformáció, ha nem ez? Plusz ha valami nem is elérhető, miért kell még a keresési listából is eltüntetni? Hogy ne izgassák fel magukat feleslegesen az ápoltak?

  Na és itt kanyarodnék vissza Ferihez. Nem tudtam nem észrevenni, hogy angolul társalkodott az inassal, vagyis vagy neki is dupla falú bőröndben hozták be a kokaincsomagok közé zsúfolva, vagy valami re-mailing szolgáltatást használt.

  És hát innen van egy végtelenül egyszerű, három lépéses dedukció, aminek a végén a kurva nénikéjüket. Mert ugye:

  1. Magyarországon sem (és máshol sem) tilos egy telefont az autóval összepárosítani és úgy használni. Ráadásul ha egy autóban eleve gyárilag érintőképernyő van, nyilvánvalóan nem beszélhetünk a Google-t fenyegető járulékos jogi kockázatokról.
  2. Az egyik eszköz az autóval jön, a másik a telefon. Mindkettő adott. Ezért mondjuk pl. az a Pixel telefonok vagy tabletek esetében néha felmerülő érv, hogy a teljes világ ellátására nem tudnak felkészülni, mert nem tudták még úgy megszervezni a Supply Chain logisztikájukat, mint az Apple, nem merülhet fel. Ezek az eszközök már az end usernél vannak.
  3. A támogatott országok listájából világos, hogy ott elérhető, ahol hivatalos nyelv valamelyik olyan nyelv, amit már beszél az asszisztensük. Angol, kínai, német, spanyol (Peru! Panama! Ecuador! Kolumbia! Costa Rica!). Bonyolult, de főleg túl kicsi nyelv a magyar.

  Holott mi van, ha egy magyar pl hajlandó lenne Angolul beszélgetni vele, mint Feri? Elfogadom, hogy egy Google eszköz esetében ez akár bonyolult kérdés is lehet, bár hajlok arra, hogy 99% ellátási és szervíz logisztika kérdése. Az AA esetében viszont ehhez egyszerűen hülyének kell lenni, nincs más magyarázat.

  => Kurva nénike, Q.E.D

  Remélem, egész hátralévő életükben csak egyedül szeretkeznek már.

  Elismerem, hogy erős szavak, de úgy érzem, hogy már jobban utálom ezt a céget, mint 2000 környékén a Microsoftot lehetett.

 3. Pulpa

  Ahogy Feri is mondta komoly problémába ütközik az ember a google assistant használatakor, ha magyar vonatkozású tartalmak lejátszására kéri. Nálam ilyen ugye a Meti Heteor, Égéstér, Filmbarátok.

  Én azt a trükköt alkalmaztam problémamegollásként, hogy az előre a felhasználó által begépelt parancsokra pl. Jó éjt, elmentem, megjöttem stb. be lehet kézzel írni, hogy mit csináljon a szerencsétlen. Szóval fogtam magam és megadtam parancsnak, hogy “Play my favorite tech podcast!” reakciónak meg beírtam, hogy ilyenkor bizony a Meti Heteor utolsó feltöltését kezdje el lejátszani.

  Kicsit körülményes tudom, de a beállítások között elveszve is max fél óra alatt megvan mondjuk 2-3 podcast beállítása és többet nincs vele gond.

  1. pohlyferenc

   Szerintem nem is annyira körülményes, nekem például tökéletesen megfelelne, de nem sejtem, hol lehet megadni ezeket a parancsokat. A Home appban? Valahol a weben? IFTTT?

   1. Pulpa

    A Home appban -> Account -> Assistant -> Routines -> Custom.

    Több dolgot is be lehet állítani ha az ember úgy kívánja, mint például ha azt mondom, hogy elmegyek aludni, akkor lekapcsolja a villanyt (természetesen ha van okos izzó) és kellemes relax hangot játszik (eső, tücsök, chill music).

    Egy good morning után elmondja a híreket, hogy hány fok van ma, milyen a forgalom a vásorban stb.

    El lehet vele játszani. Én édesanyámnak vettem a konyhába, hogy tudjon zenét hallgatni vagy akármit hallgatni és ne legyen probléma ha paníros kézzel kikapcsolná / bekapcsolná / hangosabbra / halkabbra venné. Tetszik neki a philips hue, amihez szintén jó lesz a google home mini.

    Azt tudni kell, hogy egy olyan asszonyról beszélünk, aki kétszer meggondolja, hogy jobb vagy bal klikket kell nyomni az OK gombra.

    Azért írom le ezt, mert ahogy az adásban is elhangzott, szerintem is beértek a kütyük a már használható szintre átlag felhasználók számára is. Édesanyám is szereti használni a google home minit. Nevet ha éppen nem jön össze amit kér, vagy hanyatt homlok mást csinál az eszköz. Gyakorolja a helyes angol kiejtést. Nem bántam meg, hogy megvettem neki, pedig kockázatos vállalkozásvolt egy idősödő asszony háztartásába ilyen eszközt engedni.

    1. pohlyferenc

     Abszolut érdekes, amit mesélsz - az, hogy anyukád bevállalta, menő! És értem, hogy segít neki egy csomó dolgoban. Szerintem nekem/nekünk is fog.

     Amit a beállításokról írtál, érdekes: nálam nincs ilyen menüpont a Home appban. Az igaz, hogy iPhone-on néztem, és lehet, hogy ott más. Ugyanakkor azt már kiderítettem, hogy az ifttt.com-on lehet egyéni hangparancsokat csinálni - még odáig nem jutottam el, milyen akciókat tudok a hangparancshoz tenni.

     1. pohlyferenc

      Oké, eljutottam. :((((((( Rengeteg okosotthonos bigyót lehet vezérelni, és rengeteg productivity appot csimbilimbizni, de pl. a Spotifynak azt mondani, hogy start a playlist vagy start a podcast, vagy ugyanezt a TuneIn-nek, na azt nem lehet.

    2. pohlyferenc

     Hm. Nálam nincs Routines menüpont, sem Androidon, sem iOS-en. Nem lehet, hogy te nem Magyarországon használod ezt a cuccot? Avagy: milyen Android verziód van?

     1. pohlyferenc

      Jó, csináltam, mert ehhez kizárólag US English beállításon kell legyen MINDEN.

     2. Pulpa

      Nekem alapból US Englishen van minden, nem gondoltam bele, hogy csak annál működik, bár elég kézenfekvő sajnos

      Valahogy a tech cuccoknál viszketést kapok a magyar nyelvtől, de ez gondolom egyedi agylövés.

      Ifttt-n én is próbálkoztam, nem jutottam vele sokra, de legalább azóta is kapom a haszontalan hírleveleket onnan.

      Amúgy nagyon sokáig én pc-n weben hallgattam a podcasteket munka közben. Menet közben meg letöltöttem telóra az mp3-t. Jó sok időbe telt mire eszembe jutott podcast appot használni, de azóta is imádom, hogy nem felejtem el hol tartottam, mert be lehet jelölni mit hallottam már és mi új, meg hogy otthon kistreamelhetem vele a home minire a hangot és habár minőségi zenehallgatásra gyengécske a hangszóró, podcastekhez kiváló.

     3. pohlyferenc

      English: de annyira MINDEN ezen kell legyen, hogy pl. a billentyűzet beállításokból (pontosabban input nyelvek közül) is ki kellett törölnöm a magyart. A tech cuccoknál én is viszketést kapok a magyartól, minden eszköznél első dolgom angolra állítani (ha magyar a menü, nem igazodom el), de azért a billentyűzet maradhatott volna :) Jó, egy amúgy használaton kívüli Android telót vettem elő a művelethez. Most már vannak custom routine-jaim, a rádiók elindítására az “OK Google start Hungarian Number One” és Two és Three kifejezéseket használtam fel :))))

     4. Pulpa

      Ezek a parancsok kicsit emlékeztetnek arra amikor a grafikusok a 234. valtoztatás után úgy nevezik el a file-t, hogy logodesign123finalfinaaal.psd :D

      Nekem a billentyűzet magyarra van állítva és úgy is működött. Na ezek miatt a dolgok miatt fél az ember ilyen eszközt venni a felmenőinek.

      Egy másik story a nem ugyan úgy működő kütyükre. Rendeltem kínából olcsó okos izzót, mert a philips hue nagyon tetszik, de az ára nem annyira. Gondoltam kipróbálom a 3000 forintos kínai izzót. Teljese jól működött nálam. Elvittem a barátomhoz meg édesanyámhoz megmutatni, hogy ennyi pénzért milyen remek kis dolog. Természetesen annak ellenére, hogy minden feltétel tökéletesen megfelelt a követelményeknek náluk nem működött. Annyira tipikus… De magyarázat sosincs rá, hogy miért.

    3. moshi-moshi

     hm, hány éves az anyukád? az enyém ki se tudja mondani, hogy google. oké, ő már idős, nem idősödő.

     1. Pulpa

      51 éves és most biztos sok embert megbántok, hogy én ezt már idősödőnek nevezem, de ha azt vesszük, hogy az ilyen korú emberek álltalában hogy állnak a viszonylag új és kiforratlan technikákhoz, akkor szerintem joggal használtam ezt a jelzőt.

      Tudom, biztos van itt olyan akinek a nagyannya a java programozás haladóknak című olvasmányt tartja a polcon a receptkönyv helyett, de az én édesanyámnak azt is meg kell mutatni, hogy miként kell drag and droppolni már haszontalan fileokat a kukába windows alatt.

     2. sarigabor

      Fura módon nem tudok bármely itteni hozzászólásra Reply-t nyomni, ez “Pulpa” 11.17 22:20 timestampos hozzászólására lesz válasz…

      Én 5 évvel vagyok korosabb anyudnál, nem hiszem hogy azok közé tartoznék, aki “úgy áll a technikákhoz” és azt látom, hogy ez nem is kirívó a környezetemben.

      Való igaz, nem egy 15 éves szintjén vagyok én sem (nem lógok az Instán egész nap), de van nekem egy 80 közeli anyósom akinek ha 1x megmutatok valamit (na jó, 5x), akkor azt már tudja használni (hacsak közben el nem felejti). :-)))

     3. Pulpa

      Én úgy látom, hogy sok 50 plusszos ember van aki olyan, mint az anyósod. Nem követik a technikát, legtöbbször azt sem tudják, hogy mi az amit mostmár megvehetsz a boltban, vagy amit már megvettél az az alapfunkciókon felül mire képes. Amikor viszont megmutatja nekik az ember, akkor szeretik és használják.

      Tisztelet a kivételnek, vannak sokan akik nálam is jobban tájékozottabbak a tech világában. Én 27 éves vagyok.

      Az hogy veled a Meti Heteor komment szekciójában beszélgetek erről, szerintem elég bizonyíték, hogy te érdeklődsz ez iránt és azoknak a táborát erősíted akik hasonló képpen állnak hozzá.

 4. moshi-moshi

  @Pulpa

  Hát én totál besértődtem! Jövöre leszek 50. Majd egyszer nyomok egy barackot a fejedre, öcsi! : ) (Anyám 76 és a Google-t többnyire “góg”-nak ejti. A 13 éves fiam jókat tud ezen röhögni. Én pont 13 évesen kezdtem a számítástechnika-buzulást, de mivel akkor még vsz az egész városban nem volt egyetlen gép sem, így a sulikönyvtárból vettem ki az egyetlen kibernetikával és logikai áramkörökkel foglalkozó könyvet, plusz egy ideig kergettem a matektanárt, hogy magyarázza el, hogy kell kettes számrendszerben összeadni, kivonni, szorozni. Állati frusztrált lett, mert ő sem vágta.)

  1. Pulpa

   Na tudtam én, hogy nem kéne belemenni ebbe a ki hány éves témába. :D

   Én a sulikönyvtár helyett youtuberól tájékozódok. Remek tutorialok vannak az élet minden területéről. Szomorú lenne ha a 230. adásban említett jogvédelmi dolgok miatt kvázi megsemmisülne a youtube magyarországon.

   1. A lényeg maradt ki! Van belőle piros :) Köszi, megnézem majd a cuccot. A sajtreszelős Xiaomi úgy tűnik beválik itthon anyámnak.

    Edit: Nyilván rossz ablakban kommenteltem, de mindegy is. :)

Kommentszekció