#233. Harmadik utas a madár adás

Ferenc iPhone-t ünnepel és verset mond, Orosz Péter sétálna ötszáz kilométert, mérföldkő-e a DJI Osmo Pocket, hogy áll a gyerekek közé dobott mobilgyeplő ügye, vannak-e jó youtuberek, ősmagyar Skyrim, ősúj Aston Martin, rollerkonverter, cyberkamion, tévéreklám a Hulun és a harmadik utas asszisztens.

Úgy esett, hogy az elején szóba került, hogy Ferenc versmondólánynak áll, és innen elkanyarodtunk oda, hogy mennyit változott a digitális videózás esztétikája. Például hiába kardoztak sokan és sokat az álló formátumú videó ellen, csak elfogadottá vált, hogy ilyen is van. Vagy, hogy ma már nem tűnik fel, ha egy videó DSLR-videó, bezzeg régen. A lenti klip anno nem csak zenéjében volt érdekes nekem, hanem a pengevékony élességekkel is. 

Aztán szóba került a kérdés: tudod-e hol vannak a fotóid? És a videóid? A Chromecast az előbbire amúgy remek. Ugyanúgy a felhőben vannak az adatok, de legalább lehúzza őket a tévé képernyőjére. 

Orosz Péter pénzt kér, hogy aztán elmesélhesse nekünk, milyen télen keresztül sétálni Shikoku szigetén. Oroszról lévén szó, látatlanban megítéljük neki a zsét. Remek dolgokat csinált ez az ember

Kütyü

Ferenc kérdése, hogy a DJI Osmo Pocket lesz-e az új youtuber norma. Kicsi is, okos is, gimbal is. Még akár lehet is belőle valami. Sajna drágának is drága, de azért nem annyira, hogy ha valaki nagyon videózni akar, össze ne lehessen rá spórolni a pénzt.

Ez volt az a pillanat is, amikor olyan youtuberekről beszélgettünk, akik szerintünk jók. Mint például Janka.

Ferenc beszámolt az ember - sőt egyenesen gyerekkísérlet állásáról. Gyermekei többet nyomkodják a telefont - már amikor nem brokkolit esznek lóháton teniszezve és a külön spanyol szavait ismételgetve németül - viszont kevesebbet veszekednek.

Kiderült, hogy Magyarországot régen Skyrimnek hívták. Vagy legalábbis egy szépen megmodolt jelenetben mutatják be a Nemzeti Múzeumban, hogy hogyan éltek az avarok. Volt korábban Total Warból készült mohácsi csata oktatóanyag is!

Az Aston Martin volánjánál

Aston Martinék bejelentették, hogy készítenek elektromos konverziós kiteket. Kiveszik a motort és a váltót, berakják a villanyrárót, azt hegyibe meg baszassuk. Szépséghiba, hogy egyelőre csak egy kocsijukhoz van ilyen, és az se a James Bond-féle DB5, de ami késik, nem múlik. (Itt gyakorolnék gyorsan önkritikát, az adásban azt mondtam, hogy Bondnak DB4-ese lett volna. Nem! Fake news! So sad!)

Amúgy régen gyanús, hogy nem jó, ha a nyolc henger együtt robban

Selejtezett, elvontatott, legálisan nem túl sok dollárért megszerezhető Bird elektromos robogóból nincs hiány az Egyesült Államokban. Most pedig már konverziós kitet is lehet kapni, ami az így megvett robogó agyát leválasztja a borgról, és nekünk adja kezelésre. 

Nem tudok másik számot, amiben a Skoda menőnek van beállítva. Pedig ugye egy Rapid!

A Birdben az érdekes még, hogy hány út után kezd el megtérülni az eszközök ára. Az előbbi link egy Pitchbook cikkre visz, akit viszont egy kicsit is mélyebben érdekel a téma, az azonnal menjen tovább bekövetni Horace Dediu-t, aki évekig Apple elemző volt, de manapság mikromobilitással foglalkozik. Még podkaszt is van a témában.

Kiberkamion az IBM-től. Várjuk vele az akciófilmet.

Itt pedig egy 2016-os Amazon konferenciaelőadást láthatok, aminek az első percében begurítanak egy kamiont a színpadra.

Anyákról is essen szó

Már a nagyon sok nagyon exkluzív tartalommal is a kalózok felé lendítik a piacot a streaming cégek. De most, hogy a Hulu feltalálta a kéretlen reklámot, ami a film lepauzolására indul el. Most még valószínűbb, hogy előbb-utóbb csak el tudja söpörni a népharag ezt a jónak induló szolgáltatást is.

De hogy ne anyázással érjünk véget, nézzétek meg a Free új settopboxos kábelmodemes csodáját. Van benne menő BT hangfal, beszél IoT-ül, médiacenterül, akad benne egy 1 terabájtos lemez, Alexa. Ehhez képest a Telekomos modemem csak ül a polcon és villog. (Hol vannak már az idők, amikor a Microsoft szerverről íratott meséskönyvet.)

12 thoughts on “#233. Harmadik utas a madár adás

 1. moshi-moshi

  Nem tudok nem arra gondolni, hogy Orosz ezzel a szovjet/amerikai módon eltúlzott El Caminojával tulajdonképpen vezekel azért a korábbi esetért, amikor egyszer — talán éppen krisztusi korban lehetett — életében először elvetődött a belvárosból Békásmegyerre és felkiáltott: de hiszen ez éppen úgy néz ki, mint Észak-Korea!

  1. Mondd, hogy tényleg volt ilyen! :D Amúgy meg Békásmegyer egy dolog, de ott az a nagyon érdekes táj, amit Újpalotának hívnak.

   1. moshi-moshi

    Ez a Gawkeres időszak elején, max közepén lehetett. Az is lehet, hogy nem ő írta ezt le, hanem róla írta meg Szily. De én elhittem, tökéletesen passzolt a róla kialakított képembe :) próbáltam most rákeresni, de egyelőre nincs meg.

 2. Ádám Fáczán

  Még talán két adással ezelőtti dologra reagálnék, de most jutottam el oda hogy leírjam. Igazából csak egy köszönömöt akartam mondani Feri-nek aki megemlítette, hogy elég jó készülékkedvezmények voltak még novemberben a Telekomnál, és nekem is nem rég járt volna le a hűség, így már előtte is bőszen nézegettem hogy tudnék több kedvezménnyel készülékhez jutni, aztán belefuttottam ebbe az akcióba én is, így lett nekem egy Mobill S előfizetés és 15GB (ami ráadásul duplázódik a Magenta 1 miatt) net egész egész jó áron, de a lényeg hogy sikerült egy egyébként valódi listaáron a rendes boltokban is 350k forintba kerülő laptopot megvenni 275k-ért. Úgyhogy elég jó biznisz lett a vége, és ha nem említődik meg ez az adásban, lehet sose veszem a fáradságot hogy rendesen megnézzem a kedvezményeket. Egyszóval: köszi. :)

 3. Ádám Fáczán

  (Másodszorra hátha most nem nyeli el a kommentet a WordPress…)

  Egy köszönetnyilvánításként kapcsolódnék a 231-es adáshoz: Szóval még két adással ezelőtt Feri említette, hogy egész jó készülékedvezményre lehet szert tenni most a Telekomnál ha valaki ügyesen választ készüléket és hozzá díjcsomagot, így ennek hallatán én is fellelkesedtem, és kicsit jobban megnéztem hogy mik elérhetőek nekem (akinek szintén most járt le a hűsége), és találtam egy nagyon jó ajánlatot, amivel végül a valódi listaárhoz képest is egy 75000 forintos kedvezményt tudtam érvényesíteni, így elég jó áron tudtam laptophoz jutni. Szóval utólag is nagyon köszi hogy beszéltél róla.

 4. vnandor

  @Feri, említetted, hogy a lányok csak úgy falják a könyveket. Kérlek mondd el, hogy csináltátok! Intenzív tréning eredménye vagy velükszületett jártasság? A házifeladatra adott olvasmányokkal is lelkesek, vagy csak a maguk általá válaszotttal?

  1. pohlyferenc

   Én sem tudom, mi a recept. Egyrészt egészen pici koruktól egészen nagy korukig (1-10 év) minden este olvastunk nekik mesét. De tényleg minden este - anélkül nem voltak hajlandók lefeküdni. Másrészt nyilván a példa is számít, mi is olvasunk előttük is, és nem takargatjuk :D Harmadrészt szerintem ebben azért még így is jó sok veleszületés van. A kötelezőkkel és házival so-so, inkább nem lelkesek, inkább utálják, mert utálni kötelező. De volt sok pozitív csalódásuk, pl. a Keménykalap és krumpliorr, a Kis Herceg, ilyesmi… Nincs recept, na. Nálunk alapvetően az a kommunikáció, hogy az a menő fej, aki olvas. Ezt kapják baba koruk óta, talán ez számít. De közben látok olyan gyerekeket, akik ugyanezt kapják és nem olvasnak.

   1. vnandor

    Köszi, megnyugtattál, talán egyszer a mienknek is leesik majd, hogy menőség olvasni. Januárban lesz 10, és nincs egy hónapja, hogy nem kér mesét esténként, eddig nálunk is minden nap volt. Mi is olvasunk sokat, és nem bujdosunk a könyvvel, úgyhogy akkor várunk, hátha.

Kommentszekció