#232. Előbőr-pakolásos adás

A gigabites kábelek rejtélye, a digitális közös piac ígérete, a techmamutok gonoszsága, Zuckerberg reggeli teendői, az Apple árképzése, a klímaválság megoldása, a gyerekfitymakence ránctalanítása, a közösségi lejátszási lista élvezete és a zombiapokalipszis menedéke.

Ferenc mért, mért és mért, és rájött arra, hogy van olyan Cat5e-s kábel a lakásában, ami csak a felirat szerint olyan. És hogy ez miért fontos? Mert tré dróton nem megy át a gigabit.

Aztán szóba került Andrus Ansip EU-s bizos és a digitális közös piac is. Kívánjuk a bitek szabad áramlását!

A tech cégek kitettek magukért. A Facebooknál folyik a sorosos, sandberges botrány. A This Week In Startups podcastban volt is erről egy jó beszélgetés. A Google-nél töltik fel a sztrájk kasszát azok, akik szerint ha már a cég kínai cenzúrázott keresőt fejleszt, akkor legalább a dolgozóknak nem kellene erről hazudnia, és nem volt illendő megkerülni a vezetésnek a privacy csoportot sem. Az Amazon a HQ2 üggyel magára borította New Yorkot, az Apple-ből pedig a régi fanok ábrándulnak ki. (Például a Konnekted és Groteszk podkaszt közös adásában.)

Ferencet az érdekelte, mit kéne tennie Zuckerbergnek hétfőn munkakezdéskor, hogy ne ez legyen. Keltet az, hogy elfogadjuk-e eleve elrendeltnek ezt a kuplerájt, ami most van.

Szóba került még Laboria Cuboniks Xenofeminista kiáltványa, ami szerint a tech nem egyértelműen jó.

A végén még kifutottunk oda, hogy a dolgok nagy része nem bináris. Például a legnagyobb felelőtlenség úgy gondolkodni a klímáról, hogy hát a két fokos emelkedést meg fogjuk haladni, akkor holnaptól minden mindegy, fűthetünk akár traktorgumival is. Erről Alex Steffen mond jókat a Treehugger cikkében.

Cseh ralivideó

Minden más

Csak lelepleztük, hogy az adás címe a gyermek előbőrből készült arcfiatalító krémből jött. Maradjunk annyiban, hogy van az az ár, amihez képest az öregedés tök belefér.

A végén még valahogy a kultúra kapcsán beleszaladtunk abba, hogy a körülmetélés akkor most barbárság - mert a gyereket senki sem kérdezi meg - vagy nagyon egészséges dolog. Az a jó ebben a vitában, hogy bármelyik oldallal egyet lehet érteni. Az egyik oldalon az amerikai járványügyi központ, a CDC van velünk, a másikon a dán és holland orvostudományi egyletek. Háttérnek csak annyit, hogy az Egyesült Államokban státusszimbólumként terjedt el a körülmetélés száz éve.

És beszéltünk arról is, hogy a közös zenehallgatás, meg úgy általában a társas médiafogyasztás nem alakult ki a neten. Igény lenne, de rendesen csak kalózban lehetne megoldani valószínűleg. Közös zenehallgatós cucc már van, de nem érhető el Magyarországon.

Végül pedig itt a ház, ami ellenáll a zombiknak is.

12 thoughts on “#232. Előbőr-pakolásos adás

 1. Ayn Randnak van egy monumentális (és nekem kb. csak a feléig oké) regénye az Atlas Shrugged, ahol kb. a vasútra, mint vallásra van felfűzve az egész kapitalizmus (és világ). ha így jobban végiggondolom, valóban simán cserélhető lenne az iparág a regényben valmelyik mai megváltó bizniszre és pont ugyanúgy kerek lenne benne minden.

  1. sarigabor

   Teljesen véletlen találtam rá én is ezekre a könyvekre.

   Engem az utolsó oldalig lekötött mindkettő (The Fountainhead - Ősforrás (1947) és az Atlas Shrugged - Veszett világ (1957))

   Kiemelendőek az eredeti kiadási dátumok!

   Ja, a lényeg: van filmfeldolgozása is a műveknek, három részben!

   Atlas Shrugged Part 1 - Atlasz megremegett 1 (2011) Atlas Shrugged Part 2 - Atlasz megremegett 2: A csapás (2012) Atlas Shrugged Part 3 - Atlasz megremegett 3: Who Is John Galt? (2014)

   1. Titeket nem zavar Rand lényegében az önzés apológiáját megfogalmazó filozófiája? Hozzám Adam Curtis közvetítésével jutott el - az All Watched Over By Machines Of Loving Grace doksija fent van az Archive.org-on - és nagyon nem tudtam Rand elméleteit beilleszteni a világképembe.

  1. Ööööööö. Izé? Üdv Gábor, te vagy a Béla, vagy én vagyok a Béla? Mindegy, a router király, de a wifijét nem használom, csak a kábelmodemet - mert a koax nem ér el addig, ameddig kellene :D

 2. moshi-moshi

  Űrkamionozás? Űr-ka-mi-o-no-zás??? Mi a fenét csinálsz te, Kelt?

  Az óbudai Elon Musk.

  1. Én is úgy találtam, de nagyon örülök neki. Kevés az olyan anyag, amiben ennyi a.. nem az igazi szó, de szeretet. Ott emberek élvezik az életet!

Kommentszekció