#235. Stílenakt adás

Kelt a Nemzetközi Űrállomáson lebegve csatlakozik az adáshoz, amiben bézs falakról és mediterrán boltívekről, önarckép-jelvényről és vászonra nyomtatott mémekről, tüntetésről és politikáról, a félbehagyott kütyük uralmáról és a gyárilag használhatatlan festékpatronról esett szó, valamint karácsonyi ajándékokról és az évvége közeledéséről is beszéltünk.

Ferenc belefutott a nyomtatópatron című világösszeesküvésbe. Magának kellett volna átszerelnie a patron azonosítóchipjét az utángyártott patronra. Maradjunk abban, hogy a nyomtatóbizniszben résztvevő minden egyes emberre vár egy nagy, közös kör a pokolban.

Aztán nagy kedvencünkben, Az élet meg minden podkasztban volt Wahorn András interjú, hogy legyen mit hallgatni a fa alatt henteregve.

És végül Ferenc kipróbált egy Huawei fitneszórát Itt azért elvitatkoztunk arról, hogy van-e jó wearable, meg hogy egyáltalán ér-e bármit az Apple Watchhoz hasonlíani, ha az egyik mondjuk 30 ezer forint, a másik áráért meg adnak használt melós Astrát is. Illetve, hogy a kütyütesztelésnek az a módja, aminek a végén minden jó lesz ár/érték arányban mekkora istenverte csapda. Ja, amúgy a Huaweit utálta.

Kapcsolódó téma, az IDC meg tudja-e jósolni, hogy mi lesz négy év múlva. Csak mert szerintük csak duplázódni fog az okosórák piaca, ami meg halottnak a szenteltvíz. Kelt hitt, Feri szkeptikus volt.

Elkanyarodtunk a lakberendezés felé is, meg a lakásfelújítás felé, meg arra, hogy jó ötlet-e narancs/piros falú szobában élni. Itt egy cikk arról, hogyan uralta le a bézs szín az amerikai lakásdekort.

Tüntetős

Teljesen átlagos péntek este pont jépégé vol. 2. pic.twitter.com/IYMZgjRSNi— Des™ (@DesolateHun) December 21, 2018

Vitatkoztunk egy kört arról, hogy a rabszolgatörvény az-e? Meg kommunikációsan ügyes dolog-e a rendőrök túlóráinak minimalizálását követelni? Meg hogy ér-e egy pofátlanul hazudó rendszerrel szemben fellépve csúsztatni.


Aztán elfogyott az adásidő ezekben, és csak egy kis karácsonyozásra maradtak perceink. Például arra, hogy van olyan oldal - a sok tré karácsonyi ajándékos cikk között leltük - ami mémeket nyomtat falra kitehető verzióban.

Hát sosem eszünk már?

Kezdődik a karácsony. Keltéknél már ázik a mojo pácban a malac. A linkelt recept irányadónak szolgál, már csak azért is, mert bögrében vannak megadva az adagok, és a fene fog abból átszámolgatni igazi metrikus rendszerbe mennyiségeket. Helyette a mérj mérj mikrométerrel, vágd baltával megközelítés használtatik.

Két mondat van még hátra

Ez a legjobb alkalom témát kérni az évzáró adásba, mondjátok, miről legyen szó!

Boldog karácsonyt mindnyájatoknak!

13 thoughts on “#235. Stílenakt adás

 1. Balázs Tóth

  Tisztelt Szerkesztőurak!

  Az év utolsó adásához témaként a közélet megbeszélését javasolnám. Részint mert látható a vélemény ütkőzés, részint meg szerintem sokkal inteligensebben és szórakoztatóbban megbeszélnétek ezt mint esetleg máshol hallható. Tudom a hallgatóság nagy része kalimpálások közepette tiltakozik a saját kis világán kivüli történések ellen, de én szívesen hallgatnám a véleményeteket.

  Üdv: Balázs

  1. pohlyferenc

   Megtisztelsz! Amúgy az év utolsó adása valamiféle vidámság körül szokott forogni, és ez a megközelítés megnehezítené a dolgot - de bedobjuk a kalapba ezt a témát is!

  2. Hali! Amúgy egy csomó részében egyetértünk ám, csak vannak ilyen nagy viták, hogy megy-e az ötödik kerületi lámpavashoz a kenderkötél vagy valami technikásabb hegymászókötél illik-e.

 2. Re: okosórák. Samsung Gear Frontier-em van és imádom, pedig Tizen. Szerintem Keltnek is tetszene, nem vállalja túl magát, de azt legalább magabiztosan tudja. Oké, nem olcsó, ezt aláírom, lehet mégsem tetszene Keltnek. Notifikál, de nagyon és pontosan, napokat bír az akksija, és egy WatchMaker nevű, amúgy Androidra hegyezett appal végtelen sok és végtelen jó watchface-t lehet rá kitolni. Azelőtt órabuzi voltam, most is az vagyok, de már fillérekből. Innen nézve minden mechanikus óra piszok nagy pocsékolás, kábé mint a kézműves LP.

  1. Nem is az ár, beleférne a keretbe, ha ez lenne, amit keresek. Viszont nem hordom az óra óráimat sem. A telefonomon pedig nagyrészt ki vannak kapcsolva az értesítések, csak a gmail csipog be, hogy jött valami. A távirányítás, mint funkció vonzó, az szokott elgondolkodtatni.

 3. Pingback: Új év, új évad, új tervek | Az élet, meg minden

 4. Bihari Kristóf

  Ide is beírom, hogy sok év Pebble (Classic és 2 HR) után a Fitbit Versa lett az utód, szép, sokáig bírja (kb hetente töltöm, de 10% környékén küld egy figyelmeztető emailt), remekül tudja a “második képernyő” funkciót (értesítések) és viszonylag jó ökoszisztéma van mögötte (bár érződik, hogy az óralap- és alkalmazásbolt még nagyon új terep nekik és sajnos nem üti még meg a Pebble szintjét). Nekem az aktivitásfigyelése is bejön (mindig nagyon orulör, hogy megvan a 8000 lépés), csak sajnos a Sleep as Android nem támogatja (még), meg egy kicsit fejlesztés alatt áll (az SpO2-szenzor pl még nem aktiv). Ennél okosabb óra nekem nem kell (illetve biztos jó móka, de nem vagyok hajlandó naponta tölteni egy karórát), szerintem nektek is erdemes megnézni-megfogdosni.

 5. Bihari Kristóf

  Ejj, úgy tűnik, a kommentmotor megette a tíz percig pötyögött kommentomat, hüpp, úgyhogy röviden: a Fitbit Versa majdnem olyan jó funkcióit tekintve, mint a Pebble-k voltak, szerintem érdemes megnézni-megnyomkodni.

 6. Két dologra akartam reagálni, remélem menni fog fejből.

  Wearable: Nincs okosórám, mert akkor egy idő után vsz sosem venném föl a karóráimat, amiket pedig nagyon szeretek. Van viszont egy rajzlap egyszeűségű Polar Loop 2 fitness trackerem tavaly karácsony óta. Szerintem félreértitek ezeket a cuccokat, ezeknek a feladatuk szerintem kevésbé az, hogy ellásson téged információkkal és csártokkal, sokkal inkáb az, hogy elérje, hogy megemeld a feneked és sétálj, fuss, mozogj.

  És ebben a Polar Loop 2 nálam zseniálisan bevált, azelőtt is futottam-futogattam, de igazán azóta mondhatom, hogy ez rendszeres, amióta ez a kütyü megvan. Azóta szinte rosszul érzem magam, ha nem megyek el egy héten 4-5 alkalommal futni. Akár csak fél órára. Ez nálam egy jelentős, mérföldes előrelépés volt Annyira bevált, hogy idén már a feleségem jelezte, hogy ő is örülne egy ilyennek (kapott egy jobbat, pulzusmérőset: Fitbit Alta HR, ami még az SMS szövegét elscrollozza a képernyőn úgy, ahogy feri szeretné, igaz, ez 50 rugó) Számtalanszor ajánlottam már embereknek, most is! Szerintem ehhez képest az, hogy milyen a UI, elég másodlagos. Egyébként én a Polar Androidos és IOs-es appjával elégedett vagyok, és úgy tudom, hogy a feleségem is az övével.

  USB és Android: pár hete azon rágtam a kefét, hogy nem működött USB driveként a telefon, de még azután sem, hogy kiválasztottam, hogy legyél már USB drive, kérlek. Fel kellett telepítenem egy szoftvert (Android File Transfer) a Macre ahhoz, hogy le tudjak szedni pár fájlt, amit pár hónappal azelőtt (igaz, Windowson) rámásoltam minden varázslás nélkül. A trauma akkor túl erős volt ahhoz, hogy utánanézzek, hogy ez most az Android vagy a Mac OS baromsága, dehát mindegy is.

  1. pohlyferenc

   Wearable: szerintem nem értjük félre, hanem inkább két különböző funkcióra lehet jó az okosóra, és ezeknek amúgy semmi köze egymáshoz. Az egyik a fitness jeladó, te ezt használod. A másik a telefon UI kiterjesztése egy elérhetőbb felületre, ezzel a notification distraction csökkentése (vagy növelése, ki hogy éli meg :)) A két dolognak csak annyiban van köze egymáshoz, hogy mindkettőnek a csukló a hordfelülete.

   1. Úgy emlékszem, fitnesz trackert mondtál az adásban. Okosórára rendben van, de én pl. pont ezért nem gondolkodtam soha okosórában. Majd amikor púp is kell a hátamra :) A fitnesz trackeremet viszont nem adnám semmiért.

 7. Babarum

  Okosóra témához:

  Kettészedném a dolgot, ugyanis szerintem az okoskarkötő és az okosóra nem egy bajnokságban játszik.

  Én is imádom az órákat, de amióta megvan az okosórám, azóta nem hordom őket, pihennek.

  Alapvető, hogy nem veszek fel egy fekete foltot a kezemre, azaz csak olyan óra jöhet szóba, amelyiknek always-on kijelzője van, és azt bármilyen fényviszony mellett tökéletesen látom is.

  Alapvető az is, hogy ne laggoljon, gyors és reszponzív legyen.

  Fontos a notifok testre szabhatósága (mit kapjak meg, mit nem) és áttekinthetősége valamint hozzáférhetősége is (Egy gombnyomással lássam az összes üzenetemet.)

  Jó ha van megbízható optikai pulzusmérő szenzor benne, ami biztosít folyamatos pulzusmérést illetve összedolgozik az alvásfigyelő funkcióval is.

  Külön menő, ha van benne sportfunkció, és ezeket a tárolt mozgási modelleknek megfelelően trackeli és értékeli is, GPS nyomkövetéssel, esetleg közvetlen Strava, Endomondo, stb. kapcsolattal.

  A legtöbb embernek alapvető elvárás, ha már sportol, akkor ne kelljen magával vinnie a féltégláját, hanem legyen elég csak az óra, ami teljesértékű fitnesszeszközként és zenelejátszóként is működik, tehát a zenéi is legyenek róla gond nélkül lejátszhatóak.

  Fentieket a lassan egy éves Amazfit Stratos órám mind tudja, ráadásul kifogástalanul.

  Elégedett vagyok vele.

  Ár érték arányban szerintem verhetetlen.

Kommentszekció