#236. Ouzodressz adás

Az évzáró adásban sorra vesszük 2018 közéletét, a gyerekkorunk meghatározó kütyüpillanatait, valamint Mark Zuckerberg egész évet megkoronázó posztját, közben pedig előkerült egy supportsiker, a Grabovoj-féle gyógyítószámok, a balkezes horgoló lelkészek és a nemzet szánkója.

Ti mondhattátok meg, kedves hallgatók, hogy mit hallanátok szívesen az év utolsó adásában. De mielőtt ebbe belevágtunk volna, oda kellett integetni Tamásnak, a balkezes horgoló férfinak, aki írt nekünk egy levelet! Illetve az ApolloOne fotókezelőről és a SubEthaEdit texteditorról is beszéltünk, mert olyan programok, amiket jól esik emlegetni.

További közönségszolgálat. A gyógyítószámok.hu szerint a nemmegyezaszar esetében használandó Grabovoj-szám a
9291098350.

"mi lenne, ha beszélnétek kicsit a gyerekkorotokról"

Mélységesen mély az emlékezés kútja. Volt szó arról, hogyan nem lett gémer Feri, ellenben tudott sprite-okat programozni. Aztán arról is, hogy Kelt nem járt a Csokiba Commodore 64 programokat csencselni, mert azt sem tudta, hogy van ilyen. Meg aztán, hogy jó dolog a bölcsészkar, de még jobb, ha vannak AIX terminálok a számtech teremben.

Szóba került még Michael Pollan, aki nagyon okos dolgokat írt korábban a táplálkozásról, mostanában meg az LSD-ről. Meg a Mandrake Linux, sőt a beOS feltámasztásáért küzdő yellowTAB Zeta nevű oprendszeréről is. Meg persze arról, hogy a VR valahogy a jövő része még mindig, van erről novella a 2050 novelláskötetben is, de a jelenben azért nem nagyon akarja megvetni a lábát.

"Az év utolsó adásához témaként a közélet megbeszélését javasolnám"

Oda lyukadtunk ki, magunkat is meglepve, hogy nem lehet megúszni az egymással való beszélgetést. Szóval 2019 a mindenki beszélgessen egy fideszessel, minden fideszes beszélgessen egy ellenzékivel, libsi a komcsival, náci a migrisimogatóval és így tovább éve lesz. És ha egy mód van rá, ne a kapott kommunikációs paneleket használva és ne a kijelölt vitatémák valamelyike - például a nemzet szánkói! - felől közelítve. Közös érdekünk, hogy tudjunk beszélni, így lesz szövete a társadalomnak.

És hogy milyen év volt?

Többnyire vacak. De mi nem csesztük el annyira, mint Zuck, aki viszont teljesen elégedett volt magával.

Volt azért némi szó fontos tech trendekről, de ezt elkapkodtuk. De legalább szakítottunk időt megemlíteni a nagyon szép Walled City című drón- és egyéb fotókkal teli streetartos könyvet.

Illetve ez volt a második évünk, ami a Patreon támogatóink szupportja mellett valósult meg. Nekik külön köszönjük, hogy velünk vannak. De hálásak vagyunk mindenkinek, aki levelet írt, kommentelt, vitatkozott velünk, linket küldött, instán lájkolt, továbbküldte a barátainak valamelyik adásunkat. Boldog új évet!

19 thoughts on “#236. Ouzodressz adás

 1. Rabi László

  Kedves Pohly Ferenc!

  Hogyan kezeled a photoidat? Hogyan jut el a “fényképező masináidról” a számítógépedre? Ott miként rendszerezed? Tetszett az az ötlet, hogy minden évben egy kézzel fogható albumot csináltatsz az az évi photoidból. Köszönöm a programajánlást (ApolloOne).

  BUÉK!

  1. pohlyferenc

   Mostanában eléggé össze-vissza a tárolás módja, mert a telefonról direkt a Google Photosba mennek a képek, míg a fényképezőgépről a számítógépre, onnan egy SD-kártyára, vagy egy külső merevlemezre, vagy a NAS-ra - de végül a NAS a végső célpont. Onnan pedig, így év végén, a jók mennek fel a Google Photosba. Ott rendszerezek, illetve ott végzem el az utómunkát is, mert ma már alkalmas rá, nem igazán kell külön fotószerkesztő. Ha mégis, akkor idén a Polarr Photo Editor kedvencem.

   1. Rabi László

    Akkor, ha jól gondolom nem használod az iCloud foto library-t vagy a photos app-ot mac-en?

 2. moli

  Azok a terminalok e’ltek? A dragon-ra voltak kotve? Valahogy sose alltam meg elottuk, pedig jellemzoen konzolon csinaltam mindent, peldaul a Quake modokat command line ftp-vel toltottem egy osztrak mirrorrol. En 1997-tol kezdve jartam oda az orak helyett, meg is lett az eredmenye. Mikor a Back Orifice megjelent hirtelen nem lett gond, hogy tele van a terem es nincs szabad gep, csak szoltunk a havernak. Kesobb a Sysco (a teremgazda srac) asztala melletti gepbe azert kerult a hdd-rack, mert annyit basztattuk. Gepemen talaltam egy ilyet: http://moli.ddns.net/iszkstart.gif

   1. Még azt a jótét lelket kéne megtalálni, aki a Tótfán belül csodás mp3 warez ftp-t üzemeltetett. Sokat köszönhetek neki!

  1. De még mennyire, hogy éltek! A dragon.unideb.hu-s loginom még évekig működött, és csak azért nem nézem meg, hogy most az új dragonnal megy-e, mert csak kábé sejtem, hogy mi lehet a jelszavam. Én 2001. és ne menjünk bele, hogy hány között jártam az ISZK-ba, de a legtöbbet 2001-2002-ben lógtam ott talkolva meg Trónbitorlózva Lynx alól :)

   Az IT security oldala pedig már később tűnt fel, amikor megjelent A háló kalózai, felnéztem a dragonra, és mit ad isten, a könyvben használt exploit ellen nem volt patchelve a gép. Írtam a sysopnak, hogy mi a stejsz és hogy egy regényben olvastam a dologról. Utána javították. :)

 3. Tényleg remek élmény, amikor nem is igazán reméled, és mégis gyors és nélkülözhetetlen segítséget kapsz egy szoftver fejlesztőjétől. Nekem kb 2014-ben volt ilyenem: felületi sérülés miatt megdöglött a HDD a munkahelyi laptopomban. De annyira megdöglött, hogy a Windows fel sem ismerte, hogy az ott egy HDD. Halott diszkekről elég sokan tudnak visszavarázsolni adatot, de ez azzal volt súlyosbítva, hogy Windows BitLocker titkosítás volt rajta és ez már nehéz ügy.

  Kis keresés után derült ki, hogy bár a libbde package, ami a BitLocker titkosítást kezelte volna, már gondolat szinten létezett, de sehol sem volt publikálva. Írtam Joachim Metznek (most talán security engineer a Googlenél), aki szó szerint azonnal megosztotta velem a forráskódot a google drive-ján, letöltöttem, lefordítottam, feltettem egy Ubuntura és alig 35-40 óra múlva megvolt mind a 41 gigabájtom!

  Soha nem voltam még annyira hálás szoftverfejlesztőnek. Ma már szerencsére van libbde simán, apt-gettel. :)

 4. ZolóHUN

  A közélet és a miniszterelnök témához: abszolút nem tudok egyetérteni Ferenccel abban, hogy OV-nak alapvetően egy pozitív szándékon nyugvó saját jövőképe van Magyarországról, minden cselekedetét ez vezérli, mi azonban - mivel nem látjuk ezt át - ezért nem értjük és így negatívan ítéljük meg a tetteit. Még scifiben sem nagyon tudok olyan pozitív jövőképet elképzelni hazánk számára, amelynek kialakításához elengedhetetlen, hogy a regnáló miniszterelnök 2 ciklus alatt a nulláról az ország leggazdagabb emberévé tornássza fel magát, kizárólag közpénzből és állami befolyással,nem beszélve a szintén top 50 -es családtagjairól. Ilyet ált. közép-afrikai vagy dél-amerikai banánköztársaságokban lehet látni. Ahogyan azt is megütközve hallgattam, hogy az ellenzéki sajtó kommunikációs stratégiáját úgy kell megváltoztatni, hogy a kormány az eddigiekhez hasonlóan darálja be a még működő megmaradt 2-3 ilyen médiumot, és akkor majd jönnek a hiteles ellenzéki sajtótermékek. Nem, nem fognak jönni. A szocializmusban sem jöttek.

  1. pohlyferenc

   Nem áll annyira messze egymástól az, amit te gondolsz és az, amit én. Ugyanakkor én elképzelhetőnek tartok egy olyan forgatókönyvet, ahol OV úgy gondolja, hogy ő tudja jobban mindenkinél, hogy egyfajta felvilágosult abszolutizmusban látja a megoldást és ő akart lenni a király. És ehhez az kell, hogy gazdag legyen, ezáltal megkerülhetetlen. Ha övé a média és a pénz, akkor hiába váltja esetleg le egy demokratikus választás, simán visszatér. A média kérdésében pedig nem gondolom, hogy igazam van, az álláspontom csak egy lehetőséget mérlegel. Viszont a szocializmussal összehasonlítani hiba: azóta eltelt 30 év, teljesen más világ van, mások a motivációk és más a médiaüzlet lényege.

   1. Csak hogy gyorsan eljátsszam az ügyeletes demagóg szerepét. Az állampolgárok szempontjából teljesen mindegy, hogy Mobutu Sese Seko úgy gondolta-e, hogy ő látja-e a legjobban, hogy mire van szüksége Zairének, vagy csak szeretett Concorde-dal járni bevásárolni Párizsba.

   2. ZolóHUN

    “Ha övé a média és a pénz, akkor hiába váltja esetleg le egy demokratikus választás, simán visszatér.” - sztm pontosan ez a célja. Ha nem vagy olyan gátlástalan és nincs 2/3-os többséged, akkor kapni fogsz egy kormányozhatatlan országot, ahol minden állami testületben, szervezetben és vállalatban OV bábjai ülnek. Ha ehhez hozzáveszem, hogy az elmúlt 8 évben befolyó állami bevételek és EU támogatások túlnyomó része a miniszterelnök családjának feltőkésítésére ment el a közellátó rendszerek fejlesztése helyett, akkor a helyzetet majdnem kilátástalannak látom. De nekem van egy sokkal mélyebb meglátásom ezzel kapcsolatban. Szerintem a magyar társadalom alapvetően a keleti despotikus rendszereket tekinti természetesnek és a nyugati típusú demokráciát egy aberrált érthetetlen gyenge képződménynek. A mi szótárunk szerint a demokrácia az a Kádár és Orbán rezsim közötti rövid átmeneti időszak. Valaki el tudta képzelni mondjuk 2005-ben, hogy egy kormányfő közpénzből Európa legdrágább stadionját építi meg a kertje végébe (mint Ceausescu) és abban évi 4-5 milliárd forint közpénzből saját szórakoztatására labdarúgócsapatot üzemeltet? És hogy nem gyújtják rá a stadiont? Ma gyakorlatilag már egymással versenyeznek az állampárt funkcionáriusai, hogy ki tud nagyobb rongyrázást csinálni közpénzen.

    1. pohlyferenc

     Hát… igen. Egy ponton szerintem nincs igazad, de az részletkérdés: az EU pénznek nem a többsége ment a feltőkésítésükre, hanem egy töredéke. A nagyjából épültek dolgok. Ez mindegynek látszik, de szerintem pont ezek azok az elcsúszó állítások, ami miatt a Fidesz támogatói még tudnak ujjal mutogatni az ellenzékre, hogy össze-vissza beszélnek. Ezért érdemes reálisan szemlélni, ami történik. És ezért vetem fel, hogy próbáljunk az ő fejükkel gondolkozni. És ne legyünk annyira naívak/indulatosak, hogy szimpla gonoszságnak lássuk, ami mögött szerintem stratégia meg jövőkép van. Igaz, olyan jövőkép, ami szerintem is elfogadhatatlan. Még egy pontosítás: szerintem a funkcik inkább három-négy éve tobzódtak a rongyrázásban - ma pont az van, hogy rájuk szóltak, vegyenek vissza. Egy-két elszabadult hajóágyút látványosan le is építettek (míg másokat simán megtartottak). De szerintem most az van, hogy “elég a harácsolásból, mert mindjárt elfogy az EU-s pénz, és amíg nincs meg az új forrás, addig visszább kell venni.”

     1. ZolóHUN

      Igen, a közelmúltban valóban orrára lett koppintva egy-két embernek és el is tűnt néhány addig erősen az előtérben lévő kormánypárti közszereplő. A párbeszédről: saját tapasztalat alapján nem igazán hiszek ebben, ugyanis a legtöbb kormánypárti szavazó nem elvekben és értékekben hisz, hanem OV-ban. Ugyanarról a dologról képesek 2 ellentétes álláspontot támogatni 1 nap különbséggel, ha OV megváltoztatja a véleményét. Lásd EU, Oroszok, civil szervezetek, stb 2010 előtt és 2010. után. És egy FIDESZ szavazó nem azzal érvel, hogy “nevetséges ,amit mondasz , mert OV nem a befolyó bevételek 80%-át lopta el, hanem csak 20%-át”, hanem annyi a válasza, hogy te egy migráns simogató soros bérenc vagy. És ez is csak egy tartalom nélküli panel. Ha OV holnap kinevezné Soros Györgyöt köztársasági elnöknek, a FIDESZ szavazók 90%-nak ez semmilyen kognitív disszonanciát nem okozna. OV mondta, akkor az jó és kész. Nem érdekes, hogy eddig pont az ellenkezőjét mondta. Lásd Simicska. Lehet, hogy gonosz és cinikus vagyok, de sztm a FIDESZ szavazóit tekintve egy kőkemény vallási szekta, tökéletesen produkálja annak összes szociológiai jellemzőit és ott hiába akarsz észérvekre hivatkozni. Sztm a te ultra píszí hozzáállásod azokra a sci-fikben szereplő fajokra hasonlít, akik addig akarták mindenáron empatikusan megérteni a rájuk támadó idegeneket harc helyett, amíg kiirtották őket. :)

 5. pohlyferenc

  ZolóHUN (bocs, nem enged a WordPress reply-t nyomni): szóval a párbeszédet nem a píszí jegyében és nem is a meggyőzésük végett hirdetem, hanem hogy értsük meg a gondolkozásmódjukat, hogy rájöjjünk, hogyan lehet megváltoztatni, ha meg lehet egyáltalán. Nem empatizálni akarok én, hanem felhívni arra a figyelmet, hogy ha nettó lebarmozzuk az összes fidesz szavazót, akkor SOHA NEM FOGJUK LEVÁLTANI őket!!! Mert azzal nem lehet valakit átszavazásra késztetni, hogy “nem látod, mekkora hazugságban élsz, haver? nem látod, mekkora hülye vagy?” - ettől csak gyűlölni fog jobban. Ha meg látjuk, hogy mi fontos neki, mit hisz el és mit nem, akkor azzal - talán - lehet kezdeni valamit.

Kommentszekció