#242. Majomtelefon adás

Passzoldvisszatesó, Spotify WTF, Redmi 6 és Mi A2 Lite, hogyan válasszunk olcsó kamerát, redesign-ellenző kamaszok, az Apple lehúzná a sajtót, az államtitkár meg az MTA kutatói hálózatát.

A Jane Goodall Alapítvány telefonvisszaadós, újrahasznosítós, nyersanyagokét feldolgozós programjával kezdtük. Sok szó esett gorillákról, bár Goodall csimpánzkutató, de aztán reggel megnéztük és igen, az akció a gorillákat is emlegeti. (A fenti képen nem Goodall van.) Volt kis vita arról is, hogy a Passzold vissza tesó név az úgy hangzik-e, mint amit főemlős testvéreink mondanak Ferencnek.

Majdnem belekeveredtünk innen abba, hogy havazik Hawaiion, de helyette szóba került a Spotify. Amivel az a baj, hogy a szoftver vacak, buta, arra sem emlékszik, hogy mi lett volna a következő öt-hat szám. És isten mentsen attól, hogy asztali lejátszónak akarjuk használni, mert szétfagy könyvtárépítés közben. Viszont a Spotify Connect, a különböző eszközök közti streaming átadás, na az fekete mágia.

Az úgynevezett sajtó

Az is nagy kérdés, hogy a Spotify mit fog kezdeni a podcastokkal. Most vett magának egy Gimlet Mediát, egy Anchor.fm-et, és amúgy minket is elértek a Spotify kliensben.

További podkaszt hírek: a Theranos sztorijából podkaszt lesz, a Slate Slow Burnjéből pedig tévésorozat.

Kiszivárgott az Apple-től, hogy megmentenék a sajtót. Leginkább azzal tennék ezt, hogy előfizetős hírszolgáltatás app kerülne az iOS-t futtató eszközökbe, amivel leginkább az Apple jár jól. A bevételmegosztás a kijutott infók szerint úgy néz ki, hogy az Apple-höz kerül a pénz fele és az adat, a sajtó pedig örül ennek.

Sajátélmény

Feri gyerekei Xiaomi Mi A2 Lite telefonokon folytatják az életet. Keltékhez Redmi 6 került, mert ez volt a legolcsóbb vállalható készülék, amit be lehetett szerezni. Nagy emberkísérlet kezdődik.

Továbbá Ferenc arra is rájött, hogy a redizájnokkal való elégedetlenség nem korfüggő. Valójában a legtöbb eszközünket izommemóriából használjuk, viszont a digitális szolgáltatások - és az okostelók - erre nagyon durván alkalmatlanok még.

És akkor vita

A hét legfontosabb cikke az volt, amit a Diétás Magyar Múzsa írt az akadémiai kutatás, az innovácó, a K+F és az alapkutatás viszonyairól. És arról, hogy miért van ezek mindegyikére szükség, és miért egy buta bohóc Palkovics miniszter.

Ez után, magunkat is meglepve, vitatkoztunk arról, miről érdemes vitatkozni. És hogy az embernek kell-e tájékozódnia mielőtt feltesz egy provokatív kérdést.

25 thoughts on “#242. Majomtelefon adás

 1. en voltam az egyik legnagyobb ellenlabasa a vezetekmentesitesnek. amiot iPhone Xs-em van es tettem megfelelol vezeteknelkuli toltoket, max hetente 1x dugok a telefonomba toltokabelt. meg az autoban is ilyen tolto van es BT-n kapcsolodik. igaz, utangyartott BT-s kihangosito van a kocsiban (30 USD) de max 30 mp mire kapcsolodik es sokkal jobban mukodik mint a felesegem uj autojaban epitett gyari “csoda”.

  1. pohlyferenc

   Igen-igen, ezt a megoldást emlegettem én is az adásban: ezek a parancsok egy heroku web service-re épülnek és több bajom is van velük: egyrészt kell hozzá az adatkapcsolat akkor is, ha egy offline albumot szeretnék elindítani (de oké, ez nem feltétlenül probléma), másrészt valamiért a Spotify iszonyú lassan keresi ki, amit ki kell neki keresni (azt hiszem, ez csak playlist esetén van így). És hát arra nem jó egyáltalán, amire nekem kellene: “Resume play music” - tudod, beszálltam a kocsiba, elindítottam egy playlistet, aztán megálltam, kiszálltam 10 percre, visszaülök és folytatnám onnan, ahol abbahagytam. Erre lényegében nincs megoldás, ha az iOS már kitakarította a RAM-ból a Spotifyt.

   Ettől még teljesen jó, amit írsz, mert akinek album indításához van kedve, azt megoldja. A lényeg még így is az, hogy az Apple és a Spotify együtt egy kevéssé életszerűen használható rendszert kalapáltak össze.

   1. Akkor sajnos jól sejtettem , hogy te is ezt próbáltad. Egyetértek azzal , hogy az Apple nem nagyon nyit efelé, de persze ez a spotifyra is igaz , hisz az IOS 12-vel megoldhatná , hogy használhatóbb legyen az appjuk. Mindenesetre még van egy tanácsom ami hát ha működhet viszont ehhez nem magyar app store kell:

    Egy jó ideje elérhető IOS-re a google assistant ami kicsit butább mint androidon a zárt rendszer miatt VISZONT nem annyira buta mint a Siri például úgy működik a dal keresés spotifyon mint androidon.Eddig az volt a gond , hogy manuálisan kellett elindítani a google assistant de vagy 3hónapja most már úgy is ellehet indítani mint a Sirit (erről videó : https://www.youtube.com/watch?v=BSJ6rTGPT8I).

    Google assistantről IOS-en bővebben: https://www.pocket- lint.com/apps/news/google/141093-google-assistant-on-iphone-what-can-it-do-that-siri-can-t

    Sajnos a magyar app storeban nem elérhető így átkell váltani egy másikra , hogy lelehessen tölteni vagy csinálni egy amerikai fiókot.

   1. Kosz az infót…én egy éve gyanútlanul használom gond nélkul -:) lehet hogy a spotiamp és a spotiamb nem egy kutya kölke? az az mindegy megy a kukába és változtatom a jelszót.

    1. pohlyferenc

     Azt olvastam, hogy spotiamb lett a spotiampból, trademark-használati jogok miatt - és aztán a hakkerek belehakkelték a rosszalkodást.

  1. pohlyferenc

   Na, hát most leesett az állam… És teljesen igazad van, utánaolvastam, bár nem pont (illetve nem csak) szerzői jogok, hanem az európai vámrendszer a ludas, amennyiben a videokamerákon akár 12% vám is lehet, és a definícióban 30 percnél húzták meg a határt a fényképezőgép és a videokamera között. A cikk, amit linkeltél, 2012-es, és úgy ér véget, hogy elkezdtek tárgyalni a megoldásról, ezért nyomoztam kicsit, de az derült ki, hogy ez még mindig így van, illetve egyes amerikai vagy japán piacra gyártott modellekből vették csak ki a limitet. https://www.quora.com/Is-there-any-compact-cameras-with-no-video-length-limit

 2. Füleki István

  A Zemplén is vulkáni hegység hasonlóan a Mátrához. Abban egyetértünk, hogy én is jobban szeretem .

 3. crixtm

  Jajj majdnem leestem az evezopadrol a Remeny rabjai kapcsan. Mennyire meglepo mar, hogy egy “teljesen” “komoly” podcastban egyszercsak olyan poen csattan, hogy felvihogok az edzoteremben. Itt neznek, hogy vajon mi a bajom.

 4. crixtm

  Hogy egyik szavamat masikba ne oltsem (hatha a mindnhato moderator magatol megteszi): az adas elso fele remek volt. A masodik pedig kivalo! Most meghallgatom ujra!

   1. crixtm

    Lehet, hogy csak az echo-chamberem zajat erositettetek de felhorgadt* bennem a sosem letezo tudos, hogy tegyek valamit a tudomanyert, MTA-ert. A tarcsavilag meg olyan csodalatos metafora (javitsatok ki, ha ez nem az az irodalom messze all tolem) hogy totaw legkivalobb muveit idezi felulrol *felhorgad onellentetes jelentese miatt hasznalom, es faj hogy sokan nem ertik a szot

   1. Ha fut még böngésző rajta, akkor tökéletes “User interface” lehet későbbiekben az egyes szobákban (hőmérséklet, termosztát hőmérséklet hogy ne ugorjunk nagyon nagyot), esetleg intercom.

    1. pohlyferenc

     Pontosan ilyen, nyilván soha meg nem valósuló, de teljesen jól álmodható ötletek miatt nem válok meg tőlük. :) Amúgy tényleg. Illetve még két dolog: ha eltörik itthon egy telefon, tudok helyette cserekészüléket adni “addig is”… És főként: szerintem sok technofil pasashoz hasonlóan van egy ködösen formált, félig létező gondolatom, miszerint harming év múlva, reszkető hangon magyarázok az unokáknak, “látod, Lajoska, így nézett ki anyu telefonja, amikor kicsi volt! Nézzük meg, be lehet-e kapcsolni…”

     1. Egyszer, ha eljutsz hozzám, leszedem a polcról az “ezt nézd Lajoska, Szupernintendó” dobozaimat. A Szupernintendót mondjuk már elajándékoztam. :)

Kommentszekció