#247. Sweet 17 adás

Temesvár drótvágó hőse, upload filter és filter bubble, 6 gigás mobilos upload a Lightroom jóvoltából, Brave, űrlap-zsűlölet (Kréta, OTP, CIB, Posta), Pewdiepie hümmögés, lányűrséta és az öregecskedő szkafanderek, valamint Apple Card és a 21. századi tábortüzes dobozgitár.

A mit csesztek el mások és mit csesztünk el mi adása volt ez feleim. Kezdjük magunkkal, a múlt adásban kicsit elsietve hülyéztük le Troomf hallgató szerint Temesvár polgármesterét, aki levágta a keresztbe-kasba, városképileg kifogásolhatóak kihúzott netkábeleket. De legalább beszélhettünk egy kicsit Bokor Imre halhatatlan Kiskirályok mundérban című könyvéről, ami bemutatta, mekkora kupleráj volt a hadsereg a rendszerváltozás előtt.

Na és aztán innentől jött az új EU-s copyright direktíva 13-ik cikkelye, amiből a megszavazása után 17-iket csináltak, hogy nehogymár egyszerű legyen átlátni. (A linkadóról szóló tizenegyedikből meg tizennegyedik lett.)

Rövidbe a következőről van szó: 24 hónapjuk van a tagállamoknak arra, hogy a saját törvényeik közé beillesszék ezt a szabályozást. Utána a plaformszolgáltatóknak kötelező jelleggel meg kell tiltaniuk valahogy, hogy jogvédett tartalmak kerüljenek fel hozzájuk. Technikai megoldásról nem rendelkezik a törvény, de mit ad isten, nagyjából egy út látszik, az automatikus szűrés. Vagy persze lehet szabályos időközönként szüzeket és fekete kakast áldozni a keresztútnál, hátha az is működik. A cél, hogy a YouTube és a Facebook és a Google News - szóval általában azok a platformcégek, amiket eddig nem nagyon sikerült megadóztatni, mert ahhoz az EU-n belül kellett volna komolyabb konfliktusokat vállalni tagállamokkal - valahogy csak fizessenek már azért, hogy mások tartalmát használják.

Az optimista olvasat szerint ettől a dalszerzők és balett-táncosok úgy fognak úszni a Lajos-aranyakban, mint Dagobert bácsi egy különösen jó napján. A pesszimista szerint azok, akinek a megszivatására a törvény létrejött kifizetik majd a szűrőrendszerek kiépítését, amik viszont nem tesznek különbséget a jogos és jogszerűtlen felhasználás között - mert ilyet nem tud a technológia - ezért bár törvényi védelme van például a paródiának, mégis egy szegényesebb internet lesz a vége. Ja, a kis cégek meg megszívják.

A vitánk nagyrészt arról szólt, hogy ki hazudik nagyobbat az ügyben: a copyright lobbi (igen!), a tech lobbi (de még mennyire!) vagy esetleg azok az amúgy szakértők, akiket nem hallgattak túlzottan meg, mert hát jön az EP-választás és előtte át kell nyomni a törvényt. (Van most egy ilyen törvényhozási düh, ez a következő ilyen ügy.) Cserébe lesz marha érdekes végjáték. Mert egyrészt kiderülhet, hogy a törvény betarthatatlan. Másrészt a fiatal szavazók a közelgő választásokon szavazhatnak a törvényt támogató pártok ellen. Ez az amúgy sem ereje teljében lévő német CDU/CSU-nak (kezdőknek: Merkel pártja, még ha nem is róla szól már a sztori) is kellemetlen tud lenni, és hát a határozottságáról és karakánságáról hét határon át ismert Európai Néppárt (EPP) is megérezheti. (Utóbbi amúgy azt is, hogy a miniszterelnökünknek eddig mindent elnéztek.)

És még egy dolog, mint Columbo is szokta. A törvény tervezett hatásai mellett legaláb annyira érdekesek a nem tervezett hatások. A copyright egy piszok nagy terület, az amerikai Digital Millenium Copyright Act (DMCA) elfogadásakor se gondolta senki, hogy abból lesz még másolásvédett kávékapszula. Azt' lett.

Zsűlölet

Történt még, hogy Kelt elhasználta az összes mobilnetjét, mert a Lightroom CC kérdés nélkül felszinkronizált hat gigányi raw képet a felhőbe. Ne légy olyan, mint Kelt, telepíts asztali Lightroomot. (Én is megtettem, a fene a helyspórolós fajtámat, elsőre is azt kellett volna.)

Aztán Ferenc elmesélte, hogy még mindig küzd a Brave böngésző használhatóvá tételével, miként disznó a jégen. Többnyire ha a privacy-védő dolgokat kikapcsolja, akkor már működik az internet. Igen, ma már minden weboldahoz adnak egy Stasi ügynököt is.

A fenti kapcsán Kelt elsírta, hogy az egy dolog, hogy minden link végén van ötmillió karakternyi tracking kód, a kicsit élelmesebb szolgáltatók pedig a teljes linket átírják, hogy aztán a bitrohadás egye meg az egészet, amikor a szolgáltató megpusztul és nem lehet feloldani a trackinges linket. De ami ennél is dühítőbb, hogy a podcastok fájlneveit is megfigyelésbaráttá alakítják, így aztán a letöltések mappában a Day_6_20190320_corydoctorow. mp3 jellegű fájlnevek helyett olyanok vannak, hogy 4c3fc22e-191e-4815-a366-c31797eb03fe_e1ed053805d99bf8b18096e6f503880d.mp3. (Nem kitaláció, a downloads mappából másoltam a fájlnevet.)

Ferenc erre elmondta, hogy a Kréta nevű digitális napló nem csak azért vacak, mert a belépési név egy halomnyi random karakter. Azért is, mert ezt nem lehet megjegyeztetni az appal, ki van véve belőle a lehetőség.

Innen pedig már egyenes út vitt az OTP és a CIB online kártyás fizetési rendszerének az anyázásához, amik olyan adatokat kérnek be, amiket nem ellenőriznek, amiket nem lehet megjegyeztetni, és amiket kézzel kell begépelni.

A pálmát a Posta viszi el, aminek sikerült olyan csomag tracking ellenőrzőoldalt fejleszteni, ami törli azokat a kódokat, amik egy karakterrel is hosszabbak a szabvány azonosítónál. Akkor is, ha az egy space. És természetesen tíz kattintás egy keresés elindítása.

Adásunk kérdése a következő: mikor lett minden ennyire szar?

Apróságok

A végén azért volt szó azért, hogy az edgelordok, mint Pewdiepie felelősek-e a fanjaikért. (Persze.)

Miért nem volt csak női űrhajósok által végrehajtott űrséta? (Nem lett volna biztonságos, ami a NASA sara, de bonyolultabb az ügy, mint elsőre tűnik.)

Milyen gitárral ül az ember a tábortűz mellé? (Kloos)

És érdeke-e az Apple hitelkártyája. (Nem.) Valamint milyen szépen trollkodja a Wall Street Journal az Apple-t a folyamatosan elromló billentyűzetei miatt.

9 thoughts on “#247. Sweet 17 adás

 1. Keltnek felhívnám a figyelmét (persze nem tudom, hogy jelenleg milyen podcast alkalmazást használsz), hogy a Pocket Casts app feliratkozás nélkül is enged meghallgatni/letölteni adásokat.

  1. A meghallgatás többnyire nem gond, az állatorvosi lónak kiváló Alphachat podkasztnál rögtön vagy öt gomb van attól függően, hogy Pocket Casts vagy Google Podcasts felhasználó vagy-e. Dübörög ezerrel a silósítás itt is. Az adás letötlése az, ami gond többnyire. A Pocket Castsban, amit használok mobilon öt kattintás alá eldugva van ilyen, a webes playerükből csak a Chrome Developer Tools-szal lehet kiimádkozni egy mp3 linket.

   1. A letöltéssel sem értem, hogy konkrétan mi a problémád. Böngészőből két kattintás bármelyik podcast bármelyik adását letölteni MP3 formátumban, az android appban pedig igaz, hogy az appon belül tölti ezt le, de ott is ugyanúgy a böngészős verzióban két kattintás az MP3-as fájl, szóval totál nem értem a problémád, miszerint nem lehet egyszerűen hozzájutni a fájlhoz, avagy offline hallgatni az adást.

 2. _akos

  A random azonosító az az om azonosító, a diákigazolványon is rajta van elvileg. “Az OM azonosító szám egy állandó számsor, mely a diák tanulmányainak folytatása során végig azonos marad.“ Itt már a bérletre is ezt kell ráírni, meg nálunk is fut egy projekt, ami ezt használja szülőii belépéshez, úgyhogy lehet lassan érdemes lesz megtanulni a számsort.

  1. Igenigen, tudjuk az OM azonosítót, csak hát ez a felhasználó szempontjából mégiscsak egy random számsor, amit nem az élet különböző területein, hanem a Krétában és a bérleten kell használni. És pont ez a bajom is, hogy miért kellene még egy megjegyezhetetlen számsort memorizálni ahelyett, hogy pl. az email címemmel vagy bármilyen más egyedi azonosítóval lépek be, és ott társítom pl. az OM azonosítómmal? Megmondom: mert ezt eggyel bonyolultabb leprogramozni. Az egyik megoldás felhasználóbarát, a másik meg projekt-erőforrás barát.

   1. _akos

    Igen, egyet értek hogy lehetne kényelmesebb megoldás is (persze az email vagy fb összekapcsolás se lenne elég a szülői igények miatt, mert ha már van lehetőség másra, akkor jönnek hogy nekik az nincs, miért az apuka emailjéhez van hozzárendelve, stb), de azt is el tudom fogadni a részükről, hogy az iskolai ügyintézőnek sokkal egyszerűbb ezt supportálni, akár egy gép is mondhatja hogy nézd meg a diákon… Nálunk meg már alapból úgy jött a fejlesztési igény, hogy a szülő egyszerűen tudjon belépni és ne kelljen neki még egy dolgot megjegyezni, így legyen úgy, mint a Krétávan van :) Erről jut eszembe, hogy a nagy openid forradalom is hogy lecsengett 2009 környékén. :(

Kommentszekció