#246. Drótvágó adás

Őőőzés, hüje iTunes és bezzeg-Spotify, wirecutter polgármester és bárányhimlős oltástagadó politikus, Brave böngésző, KAÜ, Love, Death & Robots és a Pókverzum, Villám Géza, Baló György, Zuck, tech-cikk-zanza, könyvkalózkodás, fényképhamisítás, iMac vs Tesla, Starwars router.

Szidtuk egy kicsit az iTunes-t, mert hát nem sok szeretnivaló van rajta, aztán esett néhány szó a Spotify-ról is. Nem győztem meg Ferencet, hogy neki szeretnie kellene a Nuclear Blast kiadót vagy a német metált, vagy hogy az szolgáltatásoknak nem a legkisebb közös többszörösre kellene utazniuk kínálatban. Azért, aki szeret érdekes zenét találni, az nézzen fel néha a Bandcampre.

Kishírek a nagyvilágból rovatunkban megemlékeztünk egyrészt a temesvári polgármesterről, aki sajátkezűleg vágta át a netkábelt. Erről viszont gyorsan kiderült, hogy benéztük - lásd a kommenteket - úgyhogy a következő adásban pontosítjuk is majd. Másrészt a kötelező bárányhimlő elleni oltást ellenző olasz politikus, aki bárányhimlővel került kórházba négy napra. Határozottan támogatom, hogy az oltásellenes vagy oltáskritikus kifejezések helyett térjünk át a járványbarát és halálpárti kifejezésekre.

Szerencsére vannak dolgok, amiket a viszonylagos felnőttségnek abban a pillanatában is be lehet adatni, amikor az ember még nagy hülyeségeket csinál, mert 18 éves, de már nem a szülei mondják meg mit tehet. Na ez történik épp az USA-ban.

Ferenc küzdelmes élete

Feri felrakta a Brave böngészőt, ami Chromium motorral működik, futtatja a Chrome kiegészítőket, és annyira védi a felhasználót, hogy néhány oldal nem is működik rendesen. Szerencsére le lehet beszélni erről, és akkor az alapvetően rosszindulatú, ellenünk összerakott web is működik.

Aztán megpróbáltuk kideríteni, hogyan lehet lecserélni az Ügyfélkapu jelszavát. A Google például perfekt barátunk ebben, simán elmondja azt a középhosszú linket, ahol cserélni lehet. Az adás után derült ki, hogy néha az ügyfélkapus sütik törlésére is szükség lehet, ha amúgy tök jó jelszavakat nem fogad el.

Kelt azt tanulta a héten, hogy a Windows 10 recovery módja ugyan nem tartalmaz adatmentési funkciót, de a terminálból lehet nyitni notepadet, aminek már van fájlkezelő ablaka, amivel lehet másolgatni. Nem szép, nem elegáns, de működik!

Amelyben filmajánlót nyújtunk

A Netflix egyrészt elérhetővé tette az egészen jó sci-fi novellákból készült Love, Death & Robots című sorozatát. Olyan szerzőktől van a forrásanyag, akikről már a Metiben is volt szó: például Scalzi, Kloos, Peter F. Hamilton. Legalább ennyire érdekes, hogy a Netflix több különböző lejátszási sorrendet tesztel.

Ferenc gyorsan beszúrta, hogy a Spiderman - Into the Spiderverse is jó. Van benne alkesz Pókember meg SpiderHam is, akit a remek Gustavo Duarte annyira tud rajzolni.

Még mindig nem tech

Szeretjük-e a Heti Dörgés Villám Gézávalt? Nem. Viszont érdekes, hogy ez a vicces hírekre reagálós műsorformátum fog-e működni nagyjából egy év múlva, amikorra a dolgok összeérnek. Nézni egyelőre még nem nagyon kell.

Meghalt Baló György, a sajtó felerészt őt gyászolta, ami teljesen érthető, tényleg remek televíziós és őrülten felkészült riporter volt. Felerészt önmagát gyászolta, azt nehezebb kezelni. Nekrológ helyett a Veiszer Alinda által kirakott interjút.

A Google játékstreaming szolgáltatást jelentett be. Nem tudom, hogy erről beszéltünk-e végül. De pont ennyire érdekes egyelőre. Mint ahogy az a kremlinológus cikk is, hogy most vége van-e a Newsfeed-alapú Facebooknak. Ami viszont még a tényleg teches hírblokkba jutott és izgalmas is: kínos-e hogy megint hamis fotókkal bukott le a Huawei?

Levezetésként beszéltünk még egy tech híreket zanzásító oldalról, és arról, hogy a könyvkalózkodás most valamiért téma lett.

Ez pedig itt fent nem egy Star Wars űrhajó, hanem a Netgear 600 dolláros routere. Pont passzol az Apple kimaxolt, 4 millió forintnál is többe kerülő iMac Prójához. (Áfával lesz az több is.)

7 thoughts on “#246. Drótvágó adás

 1. eLeK

  Hey X és Y generációsok,

  Ha már annyira bejött nektek is a Love, Death & Robots, csak egy kis érdekességként érdemes rápillantani a 18. résznek (Secret War) a closing credits-ére. ;)

 2. troomf

  Picit elnagyoltatok ezt a temesvari ugyet, engedjetek meg par kiegeszitest. 1., Romaniaban kicsit mas a kabelvezetesi szokas, mint otthon. Nagyjabol feldobaljak a kabelt, keresztul-kasul mindenen, a regi, leselejtezett kabeleket nem szedik le. E miatt par ev alatt csodas, tavol-keleten megszokott latkep alakul ki. Pelda kep: https://static1.squarespace.com/static/581a35bf9f745674443c98b1/t/59a2e33ecf81e08534a8ea4f/1503847338397/screw_the_average_romania_electrical_phone_wires_poles.jpg?format=1500w

  2., A polgarmester evek ota kuzd e miatt. Tobbszor targyalt a szolgaltatokkal, igereteket kapott de nem tortent semmi. A sajtonyilvanossagot valasztotta, hogy igy erjen el eredmenyt.

  3., Itt nem egy maganszemely artott mas tulajdona ellen, hanem a kozteruletet vezeto a kozteruleten jogszabaly szerint nem legalisan elhelyezett targy ellen. Nagyjabol ugy kepzeld el hogy a szomszedod kitalalja hogy a te kertedben fog parkolni mostantol es nem hajlando elallni onnan. Erre meg te belevagod a csakanyt a kocsiba. Moralisan mashogy fest a dolog mintha a diszkobol hazafele tornel ossze egy random kocsit.

  4., Persze lehet hogy az egesz mogott az all hogy a polgi alapitott egy kabelbehuzo ceget es e modon probalja ravenni a szolgaltatokat hogy ot valasszak. Korrupcioban nincsenek lemaradvan hozzank kepest, sot!

  1. pohlyferenc

   Nos, hát így azért nagyon más a leányzó fekvése, ezt mindenképpen elmondjuk a jövő héten! Rászedett minket a magyar sajtó messzehíres pongyolasága.

 3. Péter Kozaróczy

  böngésző megjegyzi a jelszavam mégis van amikor nem enged be az ügyfélkapu, tipikusan a tárhelynél. workoround a privát böngésző ablak (chrome). nem tudom mi történik a háttérben, de privát ablakban akkor is bejutok, ha egyébként nem.

  1. pohlyferenc

   És bakker, igazad van!!!! Inkognitó módban beengedett! (Az ügyfélszolgálat persze arra utasított, hogy változtassak jelszót az elfelejtett jelszó segítségével.) KÖSZ A TIPPET!

   1. vnandor

    Nekem az ügyfélszolgálat history törlést javasolt, az is müködött. Elég a gov.hu oldalakat és cookie-kat törölni. Azt vettem észre, hogy ha rendesen kijelentkezem az oldalról, akkor nincs ilyen probléma.

Kommentszekció