#254. Eredményváró adás

Mi történt az Európai Parlamenti Választásokon? És a Huawei-jel? És mit tesz az 5G a meteorológiai előrejelzésekkel? És Musk műholdacskái a csillagászattal? Mire jó az Apple Pay? Csupa kínzó kérdés, nomeg a válaszok!

Elég szar az idei Eurovízió - írta be valamikor kettő körül a Twitterre az egyik kedvenc brit művészem. Addigra látszott, hogy Nigel Farage, akinek a nevét úgy is lehet mondani, hogy a darázsra rímeljen, meg úgy is, hogy a bridzsre, velünk marad amíg az elvbarátai ki nem viszik a briteket az EU-ból egy megegyezés nélküli brexittel. Tévedett Vörösmarty a Szózatban, mert "a sírt, hol nemzet süllyed el" nem népek veszik körül, hanem tenger, aminek a másik partján a franciák röhögnek.

Apropó franciák, azért ott is történtek dolgok. Például az oldszkúl virtigli széljobber Le Pen bácsi lyánya, aki ilyen modern fasiszta, sikerre vitte az aputól örökölt pártot. Aztán nyert nagyot Salvini is Olaszországban. És Orbánnak is lenne minek örülnie, de csak úgy jött ki az összkép, hogy miniszterelnökúrnak ne legyen nagyon jó. Mink ennek végülis örülünk, már annak hogy felhős homlokán ráncok képződnek és kenheti majd rá a Q10 koenzimet.

Egy kicsit dicsértük a Momentumot is, ami ugyan nem az én pártom, de hát a másik létező ellenzéki párt a DK sem. Ellenben el kell ismerni, hogy mindkét formáció csinált olyasmit, amit politikai munkának lehet nevezni, nem csak arról egyeztettek és sajtótájékoztattak, hogy lesz-e idén Karácsony. Ferenc még olyat is mondott, hogy a Momentum Youtube csatornája egészen jó. A nézettségük egyelőre ezt az állítást nem igazolja vissza.

Egyéb dolgok

Két Trump golfhétvégéből lehetne finanszírozni azt az amerikai háttérszervet, ami a képviselők informatikai továbbképzéséért felelt. Szerintem tök nem rossz ötlet, hogy legyen egy nem lobbiszerv, amitől meg lehet kérdezni, hogy ezek a dróthúzó emberek most kamuznak-e vagy nem.

Malcolm Gladwell korábban megpodcastolta, hogy a golf a vezető beosztású emberek crackje. És mint ilyen, a rákattanó menedzser munkahelye érezhetően rossz pályára kerül

Ferenc olvasott egy cikket a világ legjobb fejhallgatójáról, aminek az árából amúgy házat is lehet venni. (Ózdon városrészt is.) A HE-1-et a Sennheiser is csak azért csinálta meg, hogy bemutassa mi a maximum, amit el tud érni, ha semmi se számít.

Huawei

A kínai telefongyártót gyomrozzák keményen. A Google kirúgta őket a fizetős Android programból, az ARM nem ad el nekik chipdizájnt, az SD-kártyák szabványügyi szervezete, az Intel, Qualcomm, Broadcom is szakított a céggel. Egyik percről a másikra bizonytalanná vált a cég ellátási lánca. A mostani Huawei tulajdonosok nagyon ne aggódjanak, de azért ezek nem azok a napok, amikor nyugodt szívvel vennénk új Huawei telefont.

Nagy kérdések: mivel csap vissza Kína? Felkerülnek-e a radarra a további kínai telefongyártók? Ó és még egy dolog: a Microsoft levette a saját boltjának polcairól a Matebook X Pro laptopot.

Mozgó szobrok

Meghalt a héten Niki Lauda, az autóversenyzés nagy alakja. Már magam sem tudom, hogy került szóba, de Laudától a James Hunttal vívott nagy párharcán, az erről szóló Rush című - nézzétek meg! - filmen keresztül eljutottunk Nigel Mansellig.

Végül

Aztán a végén még elmondtuk mi és miért fog megszűnni. A csapadékelőrejelzés az 5G miatt, a Göncölszekér Elon Musk miatt, a bankkártya pedig az Apple miatt. Na jó, az utóbbi vicc, magunk sem tudjuk pontosan, miért izgult rá mindenki annyira a Magyarországon is elindult Apple Payre.

11 thoughts on “#254. Eredményváró adás

 1. sarigabor

  Srácok, ez minek köszönhető, hogy az Apple Pay-t szinte minden fórum isten csodájának “adja el”, miközben ugyanezt pl. az OTP Simple Pay is tudja?

  5e HUF fölött nem kér pin kódot? Hogy ez az Apple milyen király… a Simple sem kér.

  ???

  Ténylegesen miben jobb az Apple Pay, pláne ha az ember 99%-ban itthon költ?

  1. pohlyferenc

   Lényegében semmiben, bár én nem ismerem a Simple Pay fizetésre való használatát, mert amikor Android telefonjaim voltak, nem volt bennük NFC, szóval ezt nem próbáltam (a Simple-t naponta használom amúgy). Talán a Face ID… De hát nyilván ez nem sok. Ami biztos jó az Apple Payben és talán a Simple Androiddal nem tudja: okosórás fizetés.

     1. sarigabor

      Oké, kíváncsi leszek az Apple Pay-jel kapcsolatosan mennyi “probléma” fog az idők során felgyülemleni. Nekem semmi gondom eddig a Simple Pay-jel (S9 készülékkel)

 2. Füleki István

  Sokat beszéltetek politikáról. Ha lehet ajánlanék ezzel kapcsolatban egy könyvet. Timothy Snyder A szabadság felszámolása Szerintem nagyszerűen rendszerbe foglalja napjaink történelmét.

 3. Király Csanád

  Két dolog: - a Rushban is haverok lesznek Lauda és Hunt. Nekem ez a kedvenc részem benne, a tiszteletteljes rivalizálás. - Apple Pay: azért számtalan helyzetben iszonyat szuper a telefonos fizetés. Nyilván nem az apple találta fel, de azt mondani hogy “ugyis ott van a tárcám”, az nem igaz. A telefonod mindig elérhetőbb helyen van, mint a brifkód. És hány olyan helyzet van, amikor örömmel nem viszed a tárcád: kávézni, vagy ebédelni mész, átrohansz a DM-be popsitörlőkendőt venni, stb, stb. Én egyszerűen imádom. Ráadásul nem 4 gombnyomást spórolsz meg, hanem 5-öt, mert a végén zöldet is kell nyomni ;) ;)

Kommentszekció