#255. Cupertino ökör lesz adás

Megkerült a Nemzeti Konzultáció! A Youtube vagy nyeglén szűr, vagy nem akar gondolatrendőr lenni - parázs vita. Az Apple WWDC-zik, így tudunk majd gépelni, arccal loginolni, videót vágni, valamint monitort asztalra tenni plusz egy ezresért. Azonnali fizetés viszont most nem lesz.

Helyesbítés: az előző adásban tévesen állítottuk, hogy Feri azért nem kapott Nemzeti Konzultációt, mert a kormány kitalálta, hogy ő sorosista elhajló. A valóság ezzel szemben az, hogy - ahogy erre István hallgatónk emlékezett a 190. adásból - Ferenc maga jelezte a kormánynak, hogy nem kéri ezeket a leveleket.

Nagyot vitatkoztunk azon, hogy baj-e hogy a YouTube automatikusan gyárt lejátszási listákat pancsoló kislányokból a pedofiloknak - ésvagy a pancsoló kislányokat nézni szerető embereknek, már ha van ilyen - vagy tök oké. Korábban hasonlóról itt írtak. Aztán elkanyarodtunk arra is, hogy be kell-e tartani/tartatni a törvényt a közösségi médiacégeknek, illetve hogy csak a saját erkölcsi ítéletünket vetítjük-e ki rájuk elvárásként.

Apple blokk

A szokásos egyikoldal-másikoldal beszélgetéssel folytatódott. Mert hát egyrészről az Apple bemutatott egy raklap érdekes dolgot, amitől jobb lesz azoknak, akik beköltöztek az ökoszisztémába és magukra gombolták a világot. Másrészről viszont mindenkinek, aki nem ebben él, egy halálosan unalmas termékbemutató volt.

Címszavakban az uncsi részek: sötét mód, okosabb billentyűzet, memoji, több appba darabolt iTunes, jobb fotó és videószerkesztés, új macOS, pendrive támogatás. Az, hogy az Apple identitásszolgáltató is akar lenni, már érdekesebb, mert ezzel a Facebook és a Google lábára lép.

Emellett bemutattak egy új Mac Prót, amibe belerakták isten processzorát meg isten (Radeon) videokártyáját. Csodás dizájn, tele van tuninggal, és megint nem sikerült megérteni a cégnek azt, hogy az asztali gép előnye a modularitás. Hozzá még meg lehet venni a drága, de a filmes profi monitorokhoz képest megfizethető kijelzőt, aminek csak a talpa ezer dollárba kerül.

Magyar hírek

Az azonnali utalásra további nyolc hónapot kell várni, mert az MNB szerint nem készült el vele minden bank. Kár, pedig nagy jóság lenne, ha a kártyás fizetésnek teremne olcsóbb konkurenciája.

7 thoughts on “#255. Cupertino ökör lesz adás

 1. attila

  Keltet elragadta valami szélsőség. Nem tudom megfogalmazni micsoda, de amennyire fáj őt hallgatni ,annyira örültem, hogy Feri végre megmondta a frankót neki. Ami nem az ellentetje volt az övéjének, hanem a “normális” válasz a kérdésre.

  1. A normálissal azért óvatosan, mert pont a normalitás definíciójában nem értünk egyet. Vagy abban, hogy ami nekem normális álláspont - a platformcégek vállaljanak felelősséget az automata eszközeikért - az neked például nem feltétlenül.

   1. moli

    (habár megvan a véleményem erről nekem is, de inkább nem írom le, mert úgy érzem, elvenné az élét annak, ami még annál is fontosabb, mint hogy kinek van igaza a folyamatos vitátokban: rohadt unalmas. Sok adás óta ugyanabba az utcába fordultok be, és nem hangzik el új, de végképp nem annyi, amennyi a rászánt adásidőt vagy ideget megérné.)

    1. pohlyferenc

     Van benne valami, szerintem is ugyanazt a mintát ismételgetjük. Ugyanakkor sokan szeretik ezt a vitát, a visszajelzésekből tudjuk. Illetve a megújulásról: az alapállás nem változik, a témák viszont, amiken gyakoroljuk a kétféle megközelítést, igen. Ettől még értem, ha neked unalmas.

     1. moli

      nem a vitázás unalmas, dehogy, az élvezetes, hanem ez a konkrét vita erről a konkrét témáról.

     2. Ott a probléma, hogy a konkrét téma az egyik legfontosabb / az egyik nagyon fontos problémánk, ami egy raklap tech téma magjában ott van.

      A fentitől teljesen függetlenül, a következő adásban elő se fog kerülni ;)

Kommentszekció