#256. Ballagástech adás

Budapesti előválasztás és az ő regisztrációja, vásárlóvizsgás szőnyegek és robotnappali az IKEA-tól, Google Stadia remények, Pixel 4 műszivárgás, Huawei saga, rókatartalmi csökkenés, hangos papírfotó és NFC-s matchbox. Plusz a világ legtürhőbb karórája.

Az adásból valahogy kimaradt a Gaudeamus Igitur eléneklése - ami amúgy egy vidám dal, de ünnepélyes kórusmű lett szegényből - de ezzel csak jól jártatok. Helyette beszéltünk arról, hogy lehet regisztrálni az ellenzéki főpolgármesterjelöltek előválasztására. És hogy az erre készült rendszer egy kicsit hosszadalmas, ám szépen rá van építve ügyfélkapus szolgáltatásokra.

Volt egyébként polgármesterjelölti vita is, de az illúziók megőrzését elősegítendő inkább nem mondunk róla semmit.

Ikea rovat

Csinált egy kampányt az ismert bútoráruház és fasírtnagykereskedő, amiben technológiával oldották meg, hogy az új, limitált szériás szőnyegeiket csak azok vehessék meg, akiknek tényleg tetszik. A tech ügyes, az ötlet tenyérbemászó.

Aztán terveztek az Ikeának nagyonkicsi lakásba való, átalakulós, motorral mozgatott bútort is, ami gombnyomásra hálószobából nappalivá alakítja a lyukat, amiben a tulajdonosa lakik. A bútor neve Rognan, ha lesz, nagy, kedvezményesen bérelt önkormányzati bérlakásba szabott verziója, arra is lesz névötletünk.

Fotó: Jans Canon CC-BY

Google rovat

Kiderült, hogyan fog működni a Google Stadia játékstreaming szolgálatása. Kezdésnek fizetni kell, hogy aztán fizethess a játékokért. Olyan, mintha a Netlflixben az első háromezer forintért nem lennének filmek. Meglájuk, mi jön ki ebből. nagyon meg kell tolnia a cégnek, hogy beváljon.

Fotó: Jiri Kindl CC-BY-ND

Ha máshogy nem megy, majd ez is bekerül a bezárt Google szolgáltatások temetőjébe.

Kiszivárgott, maga a Google rakta ki, az új Pixel telefonól két fotó. Érdekes, hogy látható ujjlenyomat-olvasó nincs rajta, és a kamerákkal is van valami csirkefogásuat.

Faster harder scooter rovat

Csökkent a Firefox logó rókatartalma. Az új logó arra reflektál, hogy a Mozilla már nem csak böngészőt gyárt, hanem van egy fájlküldője, jelszótárolója, meg hadat visel a gépek memóriája ellen. Na jó az utóbbi nem hivatalos, de tejóisten, mennyi RAM kell ennek. A lelketlen terv elleni tiltakozásként ebben az adásnaplóban csak rókaképeket használtam.

Fotó: pipilongstockings CC-BY

A Fujifilm bemutatta a hangos fotót. Mármint QR-kódban rányomtatják a hangot az instant képre. Meg amúgy bemutattak egy új fekete-fehér negatívfilmet is, ez egy kicsit érdekesebb.

A Hot Wheels pedig feltalálta az NFC-chipes kisautót, aminek méri a sebességét a pálya, meg az app.

Gazdagember rovat

750 ezer dollárért is lehet kapni olyan tourbillon-szerkezetes gazdagember órát, aminek az a poénja, hogy szexi vagy, kő kóla?! A Richart Millet RM 69 Erotica Tourbillon kábé annyira erotikus, mint a kerti vécében ÖKM-et lapozgató Semjén Zsolt.

AMi viszont szexi, hogy eladó egy Concorde orr. Dísze minden lakásnak!

10 thoughts on “#256. Ballagástech adás

 1. Nakahara

  Hali, a hő ellen egy DIY légkondi tipp, ami alapvetően egy egyszerű hűtőláda, egy ventillátor és némi barkácsolásból áll össze. Még múlt nyáron bookmarkoltam, de egyelőre én sem vágtam bele a projektbe, talán idén megpróbálom összehozni :)

 2. Gabor Boros

  Technikai jellegű érdeklődés, hogy vajon a feltöltött pdf-eket hogyan ellenőrzik, hogy nem írtam-e át Szolnokról Budapestre a címemet mielőtt a hitelesítést megcsináltam?

  1. Jó kérdés, fel is tettem az előválasztót építő aHangnak, akik azt válaszolták, hogy:

   “Több megoldás is együtt dolgozik azért hogy a PDF ek ne legyenek átírva. Törvény szerint kötelesek vagyunk közokiratként elfogadni a feltöltött dokumentumokat, de a biztonság kedvéért több dolgot is ellenőrzünk, melyek főleg formaiak, hiszen az AVDH egy kutyáról készített képet is aláír. Egyrészt ellenőrizzük azt, hogy egy bizonyos ügyfélkapus regisztrációval csak egy dokumentum legyen feltölthető másrészt ellenőrizzük, a feltöltött PDF formátumát, tartalmi részleteit, generáló adatait, file méretét, stb. Pontosan nem fogok kitérni minden részletre.

   Egyéb analitikák is gondoskodnak arról hogy a gyanúsnak címkézhető feltöltések könnyen megtalálhatók legyenek a rendszerben, illetve adat egyeztetés útján ügyfélkapun keresztül ellenőrzünk minden feltöltött dokumentumot. Amennyiben hamisítás lehetősége el fent vizsgálatot kezdeményezhetünk a hatóságoknál közokirathamisítás tényét megállapítandó.”

 3. Ha már Feri megkérdezte, hogyan lehet szar ventilátort készíteni, hadd meséljem el, hogy épp múlt pénteken untam meg én is a meleget, és ügettem el a Media Marktba ventilátorért. A helyzet a következő volt: ki volt téve a bejárat mellé 2-3 kiemelt típus, maga a MM tele volt raklapon álló ventilátorgöngyölegekkel, és volt egy “ventilátorsziget” a bolt közepén, ami körül egymást taposták az emberek, mert olyan kis helyet hagytak a körbejárásra, a dobozokhoz sem igazán lehetett hozzáférni. Ezt látva, pont úgy gondoltam, mint Ferenc: mit lehet elbarmolni egy ventilátoron? Visszamentem a bejárathoz és, a hazai gyártót/forgalmazót támogatandó, leemeltem egy ORION OFS-S160R nevű, álló kialakítású, távirányítható (!) ventilátort, boldogan kipengettem érte kőkemény 11 ezer forintot, hazavittem, és összeszereltem. Na, ezt a hibát ne kövessétek el!

  Papírvékony, saját súlya alatt meghajló fémtalpak, olyan rögzítéssel, hogy hegyes, széles menetes csavart kell duplán ragasztott műanyaglemezekbe alulról betekerni, amíg a hegyes vége ki nem jön felül. Konkrétan szúr, csak eltakarja az a “díszelem”, ami a lábak találkozását fedi. A lábak végén levő műanyag pöckök kipattannak, ahogy feszíti a talpat a ventilátor súlya. Az egyiket nem sikerült visszatenni (egyszerre menetes és pattintós, de úgy meggörbült a láb vége, hogy már nem illeszkedik a műanyag alakjához), innentől billeg.

  A cső, ami a szerkentyű váza tulajdonképpen, még egész jó anyagból van, csak percekig kerestem a teleszkópos részt, amit a leírás szerint bele kellene csúsztatni: kiderült, hogy már benne volt.

  A fejrész borítása a leggagyibb, legvékonyabb, pattogós, törős műanyag — 3 (!!!) különböző helyen volt elrepedve, ahogy a dobozból kivettem, az volt a csoda, hogy egyben volt. Gyanítom, hajigálják a dobozokat a raktárban, és ezt nem annyira bírja (csak így bele vannak pakolva a dobozba a cuccok, semmi rögzítés belül). Érintésvédelmileg nem kimondottan biztonságos, de ha elmegyek otthonról, inkább ki is húzom a konnektorból, nehogy meglepetésre jöjjek haza.

  A fej a csőhöz való rögzítése szintén ezekkel a hegyes csavarokkal történik, konkrétan be kell fúrni a csavart a csavarhúzóval a fém csőbe. Botrány. A fejoszlop is alig bírja el a fejet, ott kézzel húzható szorítás van, de nem mertem nagyon erősen meghúzni, mert féltem, hogy elpattan. Így viszont időnként lebólint. A rácsos borítás meg a lapát a szokásos — ezt, talán, tényleg nem lehet elrontani.

  A szerelési útmutató többnyelvű; érdekes módon a magyar a legrosszabb minőségű az összes közül. Legkisebb, legrosszabbul látható kép, hangyabetűs jelmagyarázat. Az összeszerelés része is nehezen érthető, és a készülék működéséről (van rajta egy rakás gomb) egyetlen szó sincs benne. Sőt, konkrétan azt írja, hogy a forgást a szokásos felső pöcökkel lehetne ki-be kapcsolni — de ezen nincs felső pöcök! Más nyelveknél kicsit jobb a helyzet, nagyobb a kép és olvashatóbb a szöveg, de a működésről ott is csak pár keresetlen mondat van. (Angolul: “Se instructions are for your safety”!)

  Bekapcsolva, a legkisebb beállításon is nagyon fúj, még éppen elviselhető zajjal. Ezen kívül van még egy “a szomszéd se tud aludni” közepes, és egy “mindjárt felszállunk” legfelső fokozat brutál hanggal. Van egy kapcsoló, amitől elkezd forogni jobbra-balra, és van egy “Mode” kapcsoló, ami vált a “NOR”, a “NAT” és az “SLE” üzemmódok között. NOR-ban egy sebességgel fúj, NAT-ban és SLE-ben lepörög, felgyorsít, lepörög, felgyorsít bizonyos, de elég gyakori időközönként. Valami elképesztően idegesítő.

  A 11 ezer forintba természetesen nem fért bele két ceruzaelem a távirányítóhoz, annyira meg nem voltam lelkes, hogy sajáttal kipróbáljam.

  Összefoglalva: így. :D

   1. Tudom, meglepő, de nem. Úgy vagyok vele, hogy egyszerűen nem éri meg azt a 11 ezer forintot, amit amúgy sem kapnék vissza, max levásárolhatnék, hogy szarakodjak a szétszedésével, újra bedobozolásával, elcipeljem a Media Marktba, és ott küzdjek egy ügyfélszolgálatossal, aki nyilván vitatja majd az összes állításomat, és legvégén a jóindulatán múlik, hogy mennyire megszégyenülten kóvályoghatnék új ventilátor után a boltban. Vagy nem.

    Ilyen egynyári beszerzésnek tekintem. Olyan helyre raktam, ahol nem tud feldőlni, legalacsonyabb fokozaton használom, végül is a célját betölti. Ha elmegyek itthonról, kihúzom a konnektorból. Nyár végén meg egyszerűen kidobom a francba.

    Ja, meg elkezdtem gyűjteni egy Dyson A06-ra (vagy A07-re). Keress rá, a ventilátorok Lamborghinije. :)

    1. pohlyferenc

     Én vittem mostanában vissza néhány dolgot az MM-be (meg máshová is), mindenhol nagyon készséges és vitamentes volt az élmény. Nem mondom, hogy biztos ez történik, de úgy látom, ma már ez a trend. Viszont azt értem, hogy ha a funkcióját betölti erre a két hónapra, akkor nem érdemes vacakolni vele.

    2. Én is ajánlanám a visszavitelt. :) Dysonon amúgy gondolkodtam, de az tényleg atomdrága volt, a Dyson-klón Xiaomit meg végül nem kockáztattam meg. Azt mindjárt elmesélem adásban, mi lett helyette.

 4. Azért hithetetlen, hogy anno 2005 a Tékozló Homáron még havi 300 GB-s adatforgalom számított a korlátlanság rejtett korlátjának, míg ma ugye 2 TB…

  Vegyünk egy olyan júzert, aki mondjuk havonta 3-4 játékot vásárol Steamen, és ennek megfelelően jól tele is van a library-ja. Van neki mondjuk mindenkor 10-12 aktívan játszott játéka, amik fel vannak installálva. Hopsz, az egyikhez egy 15 gigás update. Hopsz, a másikhoz egy 10gigás update. Az egyik megvásárolt játékot felinstallálja, hopsz, az 60 GB. Mivel kb kéthetente jönnek kisebb-nagyobb update-ek az aktívan fejlesztett játékokhoz, ezt havonta számoljuk 400 GB forgalommal, csak a Steamen keresztül.

  Ez az ember amikor nem játszik, akkor benyomja a Netflixet, az HBO Go-t vagy valami YouTube videót HD-ban (nem tudja, hogy kell a minőséget állítani). Egy Trónok Harca rész lestreamelése 900 MB (ezt véletlenül pontosan tudom), tehát kb. 1,5 óránként elpattan egy giga. Ha az illető ezt tévé helyett a háttérben is hagyja menni, mondjuk napi (átlagosan) 6 órában havonta akkor az is kb 200 GB forgalom.

  Ahogy egyre több forrásból lehet majd 4K-ban streamelni, nyugodtan megsokszorozható a streamingből eredő adatforgalom, és a 2 TB forgalom sem lesz elérhetetlen (egy bitet nem kell hozzá torrentezni.

  Amikor megtörtént az a bizonyos 300 GB-s eset, akkor még YouTube is alig volt még, csak SD-ben lehetett nézni, úgyhogy az tuti folyamatos letöltésekkel / torrentezéssel kreálódott, viszont az én példabeli júzerem ma már röhögve több, mint a kétszeresét forgalmazza, mindenféle kalózkodás nélkül.

  A Stadia megjelenésével pedig ehhez még hozzájön (mert a Steam is megmarad) napi több óra 4K 120FPS stream, szóval a szolgáltatóknak majd emelniük kell azt a rejtett korlátot…

  … amellyel kapcsolatban abszolút egyetértek Kelttel abban, hogy a mélységesen etikátlan. Ha azt mondja egy cég, hogy korlátlan, akkor az korlátlan legyen és pont.

Kommentszekció