#262. Boxernyom adás

80 nap alatt lehet elolvasni, bezzeg egy űrponyva! Pikareszk, IKEA Bluetooth, Indiegogós Bluetooth, nyaralás fényképezőgép nélkül, Facebook-renomé, van-e rendes startup, DJI Parrot, Xiaomi dashcam, valamint a FaceApp-gate.

Tisztáztuk, amit az előző adásban elcsesztünk: mi a pikareszk regény. A céltalan csavargós az pikareszk, a Nyolcvan nap alatt az viszont kalandregény, mert kötött sorban követik egymást a kalandok, és még céljuk is van. Itt szóba került a Candide is, de tényleg nem várjuk el, hogy elolvassátok. Bár nem rossz. Idelinkelem, hátha valakinek megjön a kedve.

Aztán a múltkor ajánlottam - Kelt beszél - a Hármas Könyvelés podkasztban K. Varga Bea (On Sai) Calderon, avagy hullajelölt kerestetik című sci-fijét. Nem ebből fogjátok megtanulni, mivel csavarozták az égre a Holdat, ellenben őrülten szórakoztató. Ezt már Ferenc is taníthatja, aki a nyolcvan napos utazás után egy este, egy reggel elolvasta.

Aztán a hét Facebook tippje: azonnyomban lájkoljátok be A nyolcadik utast, ahol egy elhivatott közösség fordít a magyar filmcímfordítás legrosszabb hagyományait életben tartva címeket.

Kütyü

Ferenc kipróbálta az Eneby Portable ikeás BT hangfalat, miután a régi eszközében nem lehet akkut cserélni. És elégedett. Ami ahhoz képest, hogy annyiba kerül a hangszóró, amennyiért eddig csak Kínából lehetett valami kábé normálisan szólót - Szultán, ne figyelj! - nagyon remek hír.

Jött válasz a Simple-től is, ami úgy hangzott, mintha egy bizottság írta volna durván bemárkamálnázva. Idézzük fel, mit írt erről Douglas Adams

A GALAXIS Útikalauz szerint a Szíriusz Kibernetikai Társaság piackutató részlege „eszetlen semmirekellők csürhéje, akiket elsőként állít majd falhoz a forradalom”

Na ilyet azért nem kívánunk a Simple-nek, de egyelőre nem arról fog szólni a karácsony, hogy minden családtag mobiljára ráoktrojáljuk.

Az adást egy Earfun Free drótnélküli Bluetooth agybadugós fülessel vettük fel. Mármint Feri fején az volt, Kelten meg a szokott AKG-je. Az Earfun remekül szól, amikor épp szól, mindkét fele, egyszerre. Nem ajánljuk.

Én közben azon gondolkodom, hogy vezetéstámogató funkciókkal megpatkolt útikamera kéne a kocsiba. De egyelőre ellenállok a kütyüvásárlási láznak. Itt kerültek szóba a középkorú férfiak lycrában (azaz mamil) és az a fotósorozat, amely egy csoportjukról szól és tök jó képek vannak benne.

Fotós rovat

Ferenc nyaraláson nem vette elő a fényképezőgépet, aminek folyományaként vitatkoztunk egy nagyot arról, hogy csinál-e ilyet az ember. Akar-e mobillal fotózni minden esetben. Egy tehetséges, de nem tanult fotósnak milyen esélyei vannak mai eszközökkel. Hitvita.

A Facebook közben rányalja a márkáját a WhatsAppra és az Instagramra is. Várjuk, hogy ennek milyen hatása lesz.

Drón

Megy felfelé a drónpiac. Erről jósoltunk is dolgokat, de azért amikor az első Parrot AR Drone a kezünkbe került 2011-ben, akkor nem mondtuk volna meg.

Vágül még besuszteroltuk az adásba, hogy a FaceApptól nem azért kell félni, ha félni akarunk, mert oroszok vannak mögötte. Mert ezeket az adatokat amúgy tudja a Facebook is. Meg leharvesztelték kutatási célra, meg aztán már olyan is derült ki, hogy nem csak arra használják. Dühösnek lenni ér, de nem az oroszság miatt.

Ugyanitt, a Facebook nem áll jól a hardveres projektjeivel. Ejtünk érte könnyeket.

14 thoughts on “#262. Boxernyom adás

 1. László Szűcs

  Ferenc : xiaomi redmi airdots, kb. 5000 forint volt, két hete használom. Stabilan működik és még jól is szól!

 2. Csa Nekem a true wireless QCY T1 fülhallgató bejött (18 dollár) javasolhatom Bt 5, 20 méter hatótáv, sokjáig ki bír az aksi és főleg nem veszti el a jelet. (na jó itt ott megteszi de ritkán) Van egy sony WF1000X 160 euros fülhallgatóm is és a olcsó kínai szar teljesen lenyomja minden paraméterében.

 3. Sziasztok! Füles témában majdnem annyit kisérleteztem, mint Ferenc, aztán aminél megállapodtam az a Meizu EP52 Lite. Mindennapi használatra tökéletes. https://www.gearbest.com/bluetooth-headphones/pp_3001667211305871.html?wid=2000001 Az airpods-jellegűeket nem mertem kipróbálni, mert magamat ismerve kb. a harmadik percben hagynám el legalább az egyik felét és keresése közben a másikat is. Illetve hűvösebb napokon egy Marshall major II Bluetooth változatát használom, mert k*vajól néz ki. Ha már én nem nézek ki jól, legalább a fejhallgatóm…

  Mobilfotó-ügyben meg ajánlanám »Hal« barátom projektjét, aki felszámolta a DSLR felszerelését, mert futás, túrázás közben nem szerette cipelni és azóta mobillal fotóz. Technikai írásai, tesztjei a Pixinfón: https://pixinfo.com/author/halasi_zsolt/ Futográfus cucc meg a blogján: https://halasizsolt.hu/futografus/

 4. Varga Gergő

  Sziasztok!

  Nekem az hiányzik a telefonos fényképezésből, hogy nem lehet mélységélességgel játszani. Valahol azt olvastam és ez logikusnak tűnik, hogy a több kamerás telefon térben érzékelheti a dolgot, tehát meg tudná oldani a távolságfüggő életlenítést. Tudtok erről valamit?

  1. pohlyferenc

   Abszolút így van, a több kamerás telók kerítések lehetnek erre. Sok képes is, mondjuk egy újabb iPhone tudja ezt külön app segítségével, illetve az Android világ zászlóshajói is.

   1. Abszolút, a “Porté” mód erre épít az iPhone és az Android telókon is. (Pl egy Xiaomi 8 Lite, vagy egy Xiaomi Redmi Note 7 is simán képes rá alapból (nem is olyan rossz automata beállításokkal) Ahogy Ferenc írta, külső appal manuálisan is lehet állítani a mélységélességet.

    1. iOS-en én a Focos-t használom, ezzel bármilyen témára, beállításra lehet alkalmazni az iPhone-ok portré módját, lehet szerkeszteni a mélységélességet, lencséket szimulálni, az automata hibáit kézzel javítani és így tovább. http://focos.me/

   1. Nekem a klánközi kavarások sokkal jobban tetszettek. Eszembe juttatták Ann Leckie Ancillary Justice regényét meg a folytatásait.

 5. Idén nyaralásra csak egy analóg gépet és egy mobilt vittem, mert gondoltam jó lesz így. És mindaddig jó is volt, amíg egy nap a szálláson maradt a fényképező. Nagyon zavart a mobilban az a nyamvadt nagylátószög, hogy ott van a gyerek a parton háttérben egy szép város az öböl túloldalán és lefotózom és a város alig látszik mert a nagylátó harmadakkorára kicsinyíttete, mint a valóság vagy mint ahogy egy 50mm-es objektív megjeleníti :(

Kommentszekció