#261. Megszakítjuk műsorunkat adás

Lopásgátló leszerelés, Simple ügyfélszolgálat, KFC házhozszállítás, identitásképző telefontok, céges chat-kereső, meghekkelt orosz kémek, Csernobil, memóriatúlcsordulásos repülőgép, Scorpion, Geostorm, Dead to me, Verne Gyula megúszása, dizájnhangszórók, First man, és hogyan pisilnek az űrben.

Ferenc kombinált fogó segítségével - gyerekek, kombinált fogó vagy multitool minden háztartásba kell - eltávolított egy, a boltban a ruhában hagyott lopásgátlót. Még azt is megpróbáljuk kitalálni közben, hogyan működik. Tisztelen a lopásgátlótervező mérnöknek!

Nem annyira működött a Simple, de legalább a panaszra egy olyan hívása fontos nekünk levéllel válaszoltak, hogy a világ a csodájára járhat. Kelt a KFC ügyfélszolgálatával van hasonló módon fasírtba. Várjuk azt, hogy a cégek válaszoljanak a leveleinkre. Ezzel szemben Ferenc járt a Sárkány Centerben, ahol olyan kiszolgálással találkozott, amilyet az amerikai filmekben szokás látni.

A Sárkánytól elkanyarodtunk arra, hogy "a telefontok identitásképző elem", illetve, hogy a dolgaik pimpelése, egyéniesítése mennyire erős belső késztetés. Erről szól a tok, a matrica, a spoiler, fóliázás, minden, amit rá lehet rakni egy kütyüre vagy autóra.

Ferenc kérdezi: ha az ember nem akar Slacket, akkor hová viszi a céges kommunikációt. A tippjeink eddig: Messenger, ezt értelemszerűen nem szeretnék az emberek, Telegram, ami nem tud szobákat vagy MS Teams, amit egyikünk sem használt.

Hírek rovat

7,5 terabájt adatot vittek el az orosz titkosszolgálatnak dolgozó cégtől. Ami még érdekesebb, hogy a projektek árulkodnak arról, mivel foglalkozna az FSZB. Senki ne lepődjön meg, olyasmivel, ami a CIA-t és az FBI-t is boldoggá tenné. Például titkosított kommunikációs rendszerek lehallgatása, a csevegés résztvevőinek azonosítása, ilyesmi.

És ha már témánál voltunk, felidéztük, hogy Magyarországon pedig Finfisher szervert találtak anno. A fene se tudja, mi van még.

A biztonsági gondolkodás volt a következő nagy téma, amihez egyrészt a Csernobil sorozat és ehhez kapcsolódva Aszódi Attila blogbejegyzését vettük elő. De beszélhettünk volna a Boeing 737 MAX gépek hibáiról is. És ha már repülők, azt tudjátok, hogy az Airbus 350-esek egy részét 149 üzemben töltött óránként újra kell indítani. Vannak gépeim, amiknek nagyobb az uptime-ja. De azok nem is szállítanak utast.

Ezt nézd

A repülőtől a Scorpion tévésorozatig léptünk tovább, ami korunk MacGyvere egy csapat aspergeres zsenivel. Hogy jó-e? Nem, dehogy. Viszont meg lehet szeretni minden karaktert többnyire. Nyári főzős tévé.

Aztán a Geostorm is szóba került, amiben Gerald Butler remekül alakítja a szokott borostás férfit. És igazából katasztrófafilmnek is jó. Tudománytalan persze, de ezt már a Magon vagy a Holnaputánon sem kértünk számon. Nem viccelünk, ez sem rossz film vasárnapi dinnyeevéshez.

De nem nyaltunk ám mindent körbe. A Dead to me például pocsék Ferenc szerint.

Irodalmi kitérő

Történt, hogy Ferenc gyermekei kötelező olvasmánynak megkapták a jövő év második felére Verne Gyula Jules Verne nevű szerzőtől a Nyolcvan nap alatt a Föld körül-t. Ez az emlékeinkben egy remek kalandregény. Feri azonban leellenőrizte, és szerinte marha unalmas. Ezt az állítását bárki leellenőrizheti erre.

Kelt szerint erre remek megoldás térképet rajzolni, régi képeket keresni, utánaolvasni a helyeknek. Mert attól, hogy a regény esetleg nem érdekes, a helyek lehetnek azok. Feri szerint a gyerekeknek, akik amúgy szeretnek olvasni, inkább játsszanak túlélésre, és olvassanak olyasmiket, amiket szeretnek. Mivel amúgy max két óra térképre dobálni ennyi adatot, ezért vizualizáltuk is a regényt. (Eszközök: Storymap vagy Odyssey.js)

Opcionális feldolgozási lehetőségek még a 2004-es, Jackie Chant is felvonultató film megnézése. Vagy orrba szájba játszani az Inkle stúdió 80 Days játékával, ami egy csoda.

Azt már csak zárójelben jegyezzük meg, hogy kallódik valahol a neten egy 80 nap alatt a Föld körül generátor szkript is. A nanowrimóra készült, ez segít megtalálni.

Az adás testébe már-már zárványként ékelődő kulturális rovatot végül Florian Illies 1913 és Hajdú-Farkas Zoltán Békebeli 1913 című kötetével zártuk.

Az űr a legvégső sattara

Beszéltünk egy kicsit a Tesláról, de arról a következő adásban több szó lesz.

Azt a kérdést viszont alaposan körüljártuk, hogy hogyan lesz dizájntárgy a hangszóró. Meg identitásjelző eszköz. Ezt két öreg, de nekem elég jól szóló Canton hangfal mellett ülve kacagva nézem. Az egésszel megint a kutya svédek járnak jól, akik most kiadták a csini Eneby hordozható hangszórót és jön a Sonos rendszerekbe beköthető Symfonisk is.

Ellenben van egy nagyon fontos Twitteres bejegyzésfolyam, ami elmondja, hogyan pisiltek az űrben. Na ez viszont arany. Kiderül belőle, hogy az űrkutatás nem csak veszélyes üzem, de szóval na szaros is.

18 thoughts on “#261. Megszakítjuk műsorunkat adás

 1. Bihari Kristóf

  Re: mivel cseteljetek: https://www.facebook.com/workplace Re: Simple appos nyomorúság: Androidon simán megy az ujjlenyomatos jelszókiváltás. Re: lopásgátló: https://en.wikipedia.org/wiki/Electronic_article_surveillance#Acousto-magnetic_systems Re: ENEBY: remélem, vettetek hozzá elemet, mert az ENEBY sajátossága, hogy nincs saját akkuja, hanem három ceruzaakksit kell beletenni (not included) (amit aztán fel tud tölteni). Fura, de rém praktikusnak tűnik.

  1. pohlyferenc

   Workplace: dolgoztam vele, nem szeretem. A cset akár jó is lehetne, de minden más tökre barkács, és félkész! Simple: azóta megjött az OTP válasza, tényleg van bug! Következő adásban elmondom. ENEBY: sima cerkaelemet vettem, erről is lesz szó. Előzetes: TÖK JÓ! De fogok hozzá venni tölthető elemet, ha tölti…

 2. András Bíró

  Nekem gyerekkoromban tetszett a 80 nap alatt (bár szerintem nem voltam hatodikos mikor olvastam, és az a korszak még éppen csak, de az internet előtt volt). Viszont már akkor is megütköztem rajta, hogy egy hóbortos milliárdos felfogad egy cseléded, majd se szó se beszéd magával rángatja a világ körül, és mikor a cselédnek eszébe jut hogy égve hagyta a gázt megjegyzi neki, hogy fizetheti - az a szerencsétlen meg egész úton ezen aggódik.

  1. pohlyferenc

   Befejeztem és beszámolok róla legközelebb! Addig is: brrrrr. Az a minimum, ha azt mondom, hogy ez a regény igen rosszul öregedett. Ma már senkinek nem ajánlanám, szó szerint! Ha csak azért nem, hogy megtanuljuk, régen milyen más volt a világ…

 3. A Teams kimondottan borzasztó, semmiképp nem ajánlom. Nálunk melóban elvileg az a hivatalos kommunikációs csatorna, de ha lehet, akkor discordozunk. Utóbbit használom egyéb, nem céges kommunikációra is, 1-2 kisebb hibától eltekintve tök jól működő cucc.

 4. vnandor

  Simple itt is szar, elfelejti a jelszót. Ha beállítom a touch id-s bejelentkezést, arra is tojik következő alkalommal.

   1. _akos

    Jó kérdés, előtte is jó lehet, mert kedvet is kaphatnak hozzá és utána is jó, mert kapcsolódik az eredeti műhöz, de talán jobban fogják a kortárs művet élvezni. Ez a könyv nekik is szerintem egy délután lesz, ezért mindegy mikor falják fel. :) Nekem az utóbbi verzió volt, de én mondjuk szerettem az eredetit is. Azt nem tudom, hogy most is szeretném-e (szerintem igen - lehet le is tesztelem). Ami még eszembe jutott, hogy az Egri csillagok esetén az is könnyen megoldható, és érdemes is, hogy személyesen elvinni őket a várba, Gárdonyi házába… Egészen más úgy olvasni.

 5. pohlyferenc

  A “személyesen Egerbe” rész nekem is beakadt, azt szerintem meglépjük. A kedvkapás azért necces szerintem, mert az első 15 oldal után rá fognak jönni, hogy ez ó-magyarul íródott, teljesen átélhetetlen a szitu (hatévesek meztelenül fürdenek együtt, felnőtt nélkül, aztán jön az ellen és elviszi őket?), ráadásul “mi közöm hozzá”? Valahogy nem látom, ahogy 12 évesek élvezettel átélik ezt a sztorit, de ne legyen igazam, meg induljak ki csak a sajátjaimból.

Kommentszekció