#264. Amelyben azt mondjuk Jaccs adás (updated mp3)

Névkiejtés, távol-keleti írásmódok, az értelmiség definíciója és funkciója. Ismeretlen magyar sorozatok, Dalfutár-himnusz, Tumblr kótyavetye, Spectacles 3, IKEA okososztály, Spotify Family, az orbáni családmodell és a szolgáltatási szerződések. Utóbbi téma 18+-os káromkodásokat tartalmaz.

Simone Giertz, a vacak robotok királynője, nagyon kreatív youtuber és nagy kedvencünk. Mostanra pedig azt is megtanultuk, hogy az ő nevét úgy kell mondani, hogy Jaccs.

Innen elkeveredtünk Japánba, mert @Tkasasagi mindig olyan jó dolgokat oszt meg a kutatásáról. Mesterséges intelligenciával próbál átíratni kuzushiji karakterekkel, ami lényegében régi típusú kézírással, írt könyveket. Na erre való az MI meg az ML, nem arra, hogy az Amazon megpróbáljon eladni nekem még egy fülhallgatót azután, hogy vettem egyet.

És ha már Japánról olvastok, akkor Sabolc blogja egymillió éve létezik, és mindig remek dolgokat ír. Például arról, hogy van-e a japánoknak humoruk. Korábban volt egy töltőtollas írása. Na azt mindenki kerülje, aki szokott hirtelen felindulásból írószert venni.

Értelmiség és egyéb állatfajták

Hallgatói kérésre megpróbáltuk definiálni, hogy mi az értelmiség szerintünk. Meg aztán berángattuk a szótári definíciót. És ha esetleg valaki az adásnak ezen a pontján úgy gondolta volna, hogy na most mindent ért, akkor bedobtuk még az elit és a szakbarbár fogalmakat is. Lent azért ott a lexikon definíciója is, ne kelljen kattintgatni:

Sajátosságai: magas (felsőfokú) iskolai végzettsége van; hivatásszerűen és rendszeresen részt vesz a társadalom (állam, gazdaság) irányításában és szervezésében; az információs anyag birtokában és annak mobilizálásával biztosítja a termelés műszaki-technikai fejlődését; a korábbi társadalmak által felhalmozott szellemi értékeket közvetíti; a tudomány, a művészetek stb. területein önálló alkotótevékenységet fejt ki, új értékeket hoz létre. - Az értelmiség tevékenységében különösen fontos tényező a szakmai és a hatalmi elem aránya és viszonya

Ferenc és Kelt Statlert és Waldorfot játszik

Ferenc szerint az RTL Alvilág sorozata, amit az RTL Moston lehet megnézni, ami egyszer csak a közeli jövőben meg fog tanulni chromecastul, sokkal jobb annál, mint amennyire nem ismerik. Ugyanez igaz a Dunán futó Egynyári kalandra is. Na ennek azért az első évada nem túl okos, de utána nagyon sokat javul.

Keltnek új élmény volt a 2016-os Hajós András által készített Dalfutár, aminek a második évada idén ment, ez már a Youtube-on. Hajós elég érdekes dolgokat mond az Index Kultrovat podkasztjában a projektről.

Egyszercsak elkezdtünk techről beszélni

Elkelt a Tumblr, és nem a Pornhub vette meg, hálistennek, hanem a WordPresst fejlesztő és üzemeltető Automattic. Nagyjából zsebpénzt adtak érte, ahhoz képest, hogy a Yahoo annak idején több mint egymilliárd dollárt adott a Tumblrért. Kösz, Yahoo!

Az Ikea közben létrehoz egy okosotthonos divíziót, ami azért érdekes, mert most már legalább kimondják, hogy ott vannak ezen a piacon. Eddig is volt egy raklap így-úgy otthont okosító kütyüjük, most majd lehet külön fejezetük a katalógusban.

És akkor itt elkezdtünk veszekedni

Arról, hogy a Spotify, ami szűrőfunkciókkal és felügyeleti eszközökkel bővíti a családi csomagját, az mit is gondol a családról. Na jó, belelógott az is, hogy Kelt szerint a Spotify családdefiníciójára még Orbán Viktor is elismerően csettintene (hat ember egy fedél alatt), aztán persze rájönne, hogy a szövegben nem szerepel az, hogy egy férfi és egy nő vagy a házasság. Ferenc szerint pedig a családi az egy fantázianév, mint az Északi-sark. Különösen bulis, hogy amúgy nem lehet betartatni a szabályozást - bár megpróbálták már - mert rossz sajtót és valószínűleg túl sok hamis pozitívot generál.

Levezetésként megbeszéltük milyen élmény ügyfélnek lenni.

Többen jeleztétek, hogy az adás utolsó fél mondata eltűnt. Valóban. A felelősök példás megbüntetéséről gondoskodunk! (A menedzsment)

UPDATE: Felelősök megrendszabályozva, mp3 javítva!

15 thoughts on “#264. Amelyben azt mondjuk Jaccs adás (updated mp3)

 1. Balázs Horváth

  Ez a rész valahogy furcsán fejeződött be, mintha hiányozna a vége. Ferenc beszélt, és a közepén leállt a podcast. Vágás- vagy felvételhiba vagy elharapózott a vita? :) Ádám kérdésére válaszolva, kizárólag a McDonald’s-ban jártam jól, amikor menübe rakták inkább az üdítőt, krumplit, csikinugit. Sehol máshol. Sőt, nemrég a UPC új csomagot ajánlott a feleségemnek a hűségidő lejártakor, amitől 500Ft-tal több lett a csomagdíj, az internet fölöslegesen gyors (500Mbit/s, de minek!?), és megmaradt a fölösleges vonalas telefon. :(

 2. Fáczán Ádám

  Örülök hogy bekerült az adásba az előzőhöz írt mondandóm, és ez még a címben is megjelent, nagy szerencse ugyanakkor, hogy az adás eleji téma adta az epizód nevét, mert ha az adás vége felé átbeszélt témáról lett volna elnevezve, erős bevállalás lenne az “Amelyben Feri azt mondja, hogy a lónak a faszát” adás. :D

  1. Az a nagy igazság, hogy Feri már mondta, hogy lónak a faszát. :) Az adásszámra nem emlékszem, de a helyes megfejtők között kisorsolunk egy meti sörnyitót, úgyis kéne lassan megint csinálni mörcsöndájzingot :)

    1. Mennyire stabil? Hákkoltam addig a kodi boxomat, hogy egyen Netflixet és HBO Gót, de végül egyszerűbb volt bedugni egy Chromecastot is a tévébe, mint stabilizálni a rendszert.

     1. Péter Gerbely

      Mi boxon hasznalom hobogót és a kodit is. Előbbivel nagy baj nincs, bár néha rossz napja van. Az rtl most pluginről nem tudok nyilatkozni, öt percet néztem bele az Alvilágba, mikor említetétek. Akkor ment szó nélkül.

 3. Kesz.

  Kelt a vegere kicsit sok volt a szesz? :D ez a sokadik alkalom amikor a sajat hulyesegedet probalod megmagyarazni

  1. Simán lehet, hogy a meleg és a bor beütött. Ellenben továbbra is azt gondolom, hogy a Családi fantázianevű csomag vagy az Autopilóta nevű vezetéstámogató, de nem autopilóta rendszer olyan nyelvi hackek, amiket megéri szóvá tenni. Ha megnézed, a Spotify egyszer próbálta meg betartani a családi csomag felhasználási feltételeit betűre pontosan, nem sült el jól: https://techcrunch.com/2018/09/28/spotify-ends-test-that-required-family-plan-subscribers-to-share-their-gps-location/ Azóta is keresik, hogy hogyan lehetne olyan többfelhasználós csomagot csinálni, ami megoldja ezt a problémát. A legutolsó próbálkozás a Duo volt. Szerintem a család egy bonyolultabb dolog annál, hogy felhasználó feltételekben szabályozzák, de kíváncsian várom a megoldást.

   1. Kesz

    Nem a csalad alatt nem az unokatestvert ertjuk hanem az egy haztartasban eloket (papa, mama, gyerekek . Csupasziv szeretett). Es alapjaban veve szivesen hallgatlak titeket de ez a sokadik adas amikor a sajat mikrovilagodat akarod megmagyarazni amit nagyon helyesen Feri nem add meg.

 4. OSImodell

  Ügyfélnek lenni gondolat. 2000 vagy 2001-ben hívott a Pannon ügyf.szolg, hogy nézegetik a 24-26000 forint körül ugrálgató havi számláimat, és úgy érzik én rossz tarifacsomagban vagyok. Átraknak egy másikba, amiből később vissza térhetek az eredetibe, de meglátásuk szerint így 15 alatt maradhat a számlám. Bele is mentem és 12-15000 között maradtam, ahogy megaszondták. A pofám leszakadt, ha mással történt vón el sem hiszem.

  Igaz, ilyen kedvesek azóta sem volt velem senki :)

 5. patosz

  Köszönet a Dalfutárért. Minimiális zenélgetős vér nélkül szerintem nem adja, de így…. szinte nem is tudom abbahagyni.

  1. Akkor nem csak én voltam durván elmaradva vele! Egyébként én vagyok a példa, hogy zenélgetős vér nélkül is működik. Szerintem bárkinél penget húrokat, aki valamilyen többszereplős kreatív iparban van.

 6. Pingback: #277. Villámfarkas adás – Meti Heteor

Kommentszekció