#269. Visszatérítő adás

Szentséges kezdés, bűnös vásárlások, csodatévő supportos, egy végleges döntés, egy innovatív Apple-feature és az apokrif oprendszer, egy szent krétamásolat, egy varázsgyűrű, valamint a tékozló iparág hazatérése.

Szerelmes brátim! vimádjomuk ez szëgín embër lilkíért, kit Úr ez napon ez hamus világ timnücë belol menté, kinek ez napon tëstét tömetjök; hogy Úr ut këgyilméhel Ábraám, Izsák, Jakob kebelében helhezjë; hugy bírságnap jutván mënd u szentëi ës ünüttei küzëkönjou felol johtatnia íleszjë ut! Ës tiü bennetük.

Akinek esetleg nincs meg, a fenti természetesen a Halotti Beszéd és Könyörgés könyörgés része. Itt van egy átirata, de hát tök olvasható többnyire. Persze ettől még izzadnánk, mint a kutya, ha egy csapat magyar harcos ezen a nyelven karattyolna nekünk kardokat lengetve. De erről tán van egy Mézga család rész is.

Na de az adás. Azzal kezdtük, hogy Pál Zsombor rocksztár és Kreatív-főszerkesztő közéleti Youtube showját reklámoztuk. Azért tettük ezt, mert jó. És ha csak az a rész készül el, amiben a vendég, Grecsó Krisztián, író, és elmondja, mit gondol a gyászról illetve az arra való társadalmi képtelenségről.

Piac

Ferenc a héten a piacgazdaság fenntartásával volt elfoglalva. Egyrészt kiderítette, hogy egy projekt után aktívan maradt Airtable előfizetése miatt hogyan vonnak le tőle több mint egy éve havi hétezer forintot. Ami meglepő, hogy miután ezt megírta a cégnek, azok visszautalták neki a pénzt. Ezért jár a link az Airtable-nek, meg mert ők csinálnak valami olyasmit, ami a 21. század Excele. (Kelt vagyok: én persze LibreOffice-t használok, amikor táblázatokat kell pofozni, de ez leginkább azért van, mert atomritkán van rá szükség. Az én fegyverem a Notepad++.)

<

p>

Aztán a pénzt Ferenc elverte egy szintetizátorra, amin gyermeke fog zongorázni tanulni. Ezért pedig a New Zound Studio frontemberének, Szultánnak jövünk egy jó nagy köszönettel.

Illetve vett még magyar e-könyvet is, Marko Kloos legújabb magyarra fordított könyvét. Kloos jó military scifit ír, amit ráadásul a mi és a podkaszt barátja, Dworkyll szakfordított le.

Az internet nagyban

Ferenc lemondta a YouTube Music előfizetését, ennek ürügyén viszont az árva művekről vitatkoztunk, mert az egy sokkal érdekesebb kérdés.

Franciaországban a Google beszüntette a kivonat formában feltüntetett hírek megjelenítését. A nagy kérdés, hogy ezután a francia lapok tudnak-e azzal érvelni, hogy a Google monopolhelyzetű szolgáltató. Nem egyszerű ügy, de izgalmas lesz követni.

Az új iPhone-ba bekerült az U1 chip, ami az ultra wideband technológiához szükséges. Ezzel egyrészt a huszonegyedik század fütyülős kulcstartóját lehet legyártani, amivel meg lehet találni a lakáson belül a kulcsot, telefont, fülhallgatót. Szexi technológia lesz, ha egyrészt egyszer elterjed, másrészt, ha platformfüggetlenül támogatni fogják.

Itt Kelt egy kicsit lovagolt azon, hogy az Android fragmentációja elviselhetetlen pokol, ami a Google vacak ownershipének köszönető. Számok erre: iOS és Android. És akkor már egy lista is arról, hogy a Samsung mire ad ki Pie frissítést.

Aztán a múlt héten emlegetett e-Szivacs alkalmazás Githubján kint van az API dokumentáció. Na itt meg a zárt és nyílt API-król vitatkoztunk egy kört. Meg arról, hogy lehet-e bármi jóra számítani államközeli cégekről. Váratlan fordulatként itt Kelt volt az optimista.

Jön az Amazon

Az Amazon egy csomó okoseszközt mutatott be: gyűrűt, szemüveget (nem úgy!), hangszórót, ezt azt. Ezek közül a gyűrűt és a Sidewalkot tartjuk érdekesnek.

És itt fogyott el az adásidő feleim. Jövő héten folytatjuk!

6 thoughts on “#269. Visszatérítő adás

 1. Péter Kozaróczy

  magyarnetbankosönszivatás

  Kedves Ferenc! Bizonyára ismered a Revolutot. Miért nem használod? Nekem már csak azért van Erste bankszámlám, mert oda jön a fizetésem amit 1 összegben “kártyás vásárlásként” átcsatornázok a Revolutba.

   1. Péter Kozaróczy

    Kössz a cikket, hasznos. Az asztali gépes klienst általában én is keresem minden szolgáltatásnál. A Revolutnál az a helyzet, hogy a mobil appjuk átláthatóbb és használhatóbb számomra, mint az Erste vagy a Gránit netbankja. Ezekkel van tapasztalatom. Persze ez az én személyes véleményem, bizonyára mindenki másképp látja.

 2. A WinRAR-ra egy gyors reakció: nem használunk WinRAR-t, mert

  1) shareware, azaz x nap után fizetni kéne érte — pont mint a Total Commanderért is. Nyilván itthon ugyanúgy nem veszi meg egyiket sem senki (mély tisztelet a kivételnek), mert erre mindkét szoftver lehetőséget ad, de azért érezzük magunkat szarul, mert mindkét cucc mögött egy-egy hús-vér ember áll, aki egyedül fejleszti több évtized óta a programját.

  2) van helyette jobb, ami ráadásul teljesen ingyenes: a 7zip. Ami nemcsak zipbe meg 7z-be tud tömöríteni, meg abból kicsomagolni, de kicsomagolja a RAR-t is, úgyhogy a legbestebb! ;)

  Total Commandert, természetesen használok én is. Nem tudom, hogy a világbajnok Multi Rename funkciója szóba került-e a nem-tudom-milyen csevegő izétekben…

  1. Ésvagy nem használunk Winrart, mert ez a funkcionalitás benne kell legyen az operációs rendszerben. Mint ahogy benne is van, natívan kezel zipet a windows. A Mac OS pedig már OS X korában is tudta (plusz ott volt a freeware Unarchiver). Szóval a piaci rés, amit betöm egy shareware tömörítőprogram, az nem annyira nagy, mint volt.

Kommentszekció